Opcje tematu
#989638 - 25/02/2007 08:58 OSKARY 2007
GBocian Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 29/02/2004
Ten temat znajduje się w dziale Inne dyscypliny, ale jakoś się nie przyjął... Nikt tam nie zagląda? \:\) Pozwolę go sobie przekleić tutaj w celu ożywienia dyskusji

Quote:
kursy: Bwin

Best Adapted Screenplay
The Departed 1.34
Children of Men 4.75
Little Children 6.50
Notes On A Scandal 14.00
Borat 25.00

Najlepsza aktorka
Helen Mirren (The Queen) 1.03
Meryl Streep (The Devil Wears Prada) 12.00
Penelope Cruz (Volver) 16.00
Judi Dench (Notes on a Scandal) 20.00
Kate Winslet (Little Children) 25.00

Najlepsza rola drugoplanowa (kobiety)
Jennifer Hudson (Dreamgirls) 1.25
Rinko Kikuchi (Babel) 8.00
Abigail Breslin (Little Miss Sunshine) 9.00
Cate Blanchett (Notes on a Scandal) 11.00
Adriana Barraza (Babel) 12.00

Najlepszy aktor
Forest Whitaker (The Last King of Scotland) 1.16
Peter O'Toole (Venus) 5.75
Leonardo DiCaprio (Blood Diamond) 8.00
Will Smith (The Pursuit of Happyness) 22.00
Ryan Gosling (Half Nelson) 45.00

Najlepszy aktor drugoplanowy
Eddie Murphy (Dreamgirls) 1.50
Alan Arkin (Little Miss Sunshine) 3.50
Djimon Hounsou (Blood Diamond) 7.00
Jackie Earle Haley (Little Children) 12.00
Mark Wahlberg (The Departed) 35.00

Najlepszy film
The Departed 2.20
Little Miss Sunshine 2.95
Babel 4.30
Letters from Iwo Jima 10.00
The Queen 12.00

Najlepszy film animowany
Cars 1.50
Happy Feet 2.35
Monster House 25.00

Najlepszy film zagraniczny
Pans Labyrinth (Meksyk) 1.20
The Lives of Others (Niemcy) 3.50
After the Wedding (Dania) 20.00
Days of Glory (Indigenes/Algieria) 25.00
Water (Kanada) 35.00

Najlepszy reżyser
Martin Scorsese (The Departed) 1.14
Alejandro Gonzales Inarritu (Babel) 7.00
Clint Eastwood (Letters from Iwo Jima) 13.00
Paul Greengrass (United 93) 16.00
Stephen Frears (The Queen) 20.00

Quote:
Więc tak na początek ja coś napiszę.

Po pierwsze faworytem w wyścigu po tytuł najlepszego filmu jest tylko i wyłącznie remake Infernal Affairs. Czy remake ma sięgnąć po statuetkę w tej kategorii? Swoją drogą już pisałem w jednym z tematów w To i Owo, że ma raczej średnią konkurencję. Babel dłużyzna, Królowa również słaba, tak jakby na siłę promowaną aktorkę grającą główną rolę. Little Miss Sunshine (Mała Miss) - taka sobie zwykła komedyjka amerykańska (średnio śmieszna). Oskara nie dostanie na pewno. Listów z Iwo Jimy nie widziałem.

Dalej... Właśnie obejrzałem Ostatniego Króla Szkocji i to że nie jest on nominowany do głównej nagrody to jest dla mnie nieporozumienie. Bardzo dobre kino. Mogę być nieobiektywny bo uwielbiam kino o tematyce "afrykańskiej". Znakomita rola Foresta Whitakera i moim zdaniem nikt nie jest mu w stanie odebrać nagrody dla najlepszego aktora.

Co do najlepszej roli kobiecej to naprawdę nie wiem czemu aż taką faworytką jest Helen Mirren... Zagrała w ważnym filmie, ale moim zdaniem nie zachwyciła. Chętnie przeczytam Wasze opinie.

Do góry
Bonus: Unibet
#989885 - 25/02/2007 10:54 Re: OSKARY 2007 [Re: GBocian]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Mi ciężko coś powiedzieć, bo niewiele z nominowanych filmów widziałem.

W kategorii najlepszy film widziałem Infiltrację - film mi się podobał, był bardzo dobry, ale jakoś mi się nie widzi oskar dla niego. Jakoś filmy sensacyjne oskarów za najlepszy film zwykle nie zdobywają, a ten jest faworytem. To raczej dobitnie świadczy o tym, jaka jest posucha w tym roku.
Już wolałbym statuetkę dla Babel niż dla Infiltracji, choć Babel swoje minusy moim zdaniem miał.

Może jednak Listy z Iwo Jimy nie stoją na straconej pozycji? Reżyseria Eastwooda, film ponoć znakomity - o wojnie, bitwie będącej niemal symbolem zwycięstwa dla amerykanów. Jankesi lubią takie rzeczy i kto wie, czy właśnie tego filmu akademia nie nagrodzi.
Niby Eastwood ostatnio ciągle zgarnia oskary, ale kto powiedział, że z tego powodu teraz ma nie dostać. Eastwood jako legenda amerykańskiego kina raczej nie będzie pozbawiany nagród tylko dlatego, że ma ich za dużo. Poza tym ostatnio chyba najwięcej zgarniał nagród za reżyserię - teraz dla odmiany dostanie za film.

Także mój typ: Listy z Iwo Jimy

* * * * * * * * * *

Aktor pierwszoplanowy. Widziałem tutaj w akcji tylko dwóch - Leonardo di Caprio gra coraz lepiej i równiej, ale to wciąż solidny rzemieślnik i nie są to role na oskara. Za to Forest Whitaker zagrał znakomicie w "Ostatnim Królu Szkocji" i spodziewałbym się, że niespodzianki tu nie będzie.

Aktor, który szczególnie z aktorskich osiągnięć znany nie był i teraz trafił na rolę życia. Zresztą dostał też Złotego Globa.

Mój typ: Forest Whitaker

* * * * * * * * * *

Aktor drugoplanowy - tu już no comment. Widziałem tylko Djimona Hounsou i on statuetki nie dostanie na pewno. Bo i za co?

* * * * * * * * * *

Aktorka pierwszoplanowa - widziałem tylko Meryl Streep i jej rola moim zdaniem na oskara zasługuje. Tylko, że sądząc po opiniach Helen Mirren również zagrała znakomicie, więc jest upatrywana jako faworytka. Ale tutaj nie byłbym aż taki pewien tej nagrody, jak to widać po kursach buków.

* * * * * * * * * *

Aktorka drugoplanowa - tu akurat ta z "Babel", której rola bardziej mi się podobała w tym filmie ma według kursów najmniejsze szanse. Mowa o Adrianie Barazzie - zobaczymy \:\)

* * * * * * * * * *

Reżyseria - skoro tak wysoko stoją akcje "Infiltracji", to wygląda na to, że wreszcie może Martin Scorsese dostać tę upragnioną statuetkę - z groźnych rywali ma właściwie jednego - Alejandro Gonzaleza Innaritu.
Ja jednak stawiam na Scorsese - ten oskar należy mu się za całokształt od dawna i myślę, że wreszcie go dostanie. Chociaż niesmak pozostanie, bo ma w swojej kolekcji znacznie lepsze filmy od tego - ale tak to już z oskarami jest.

Mój typ: Martin Scorsese

Do góry
#990203 - 25/02/2007 12:45 Re: OSKARY 2007 [Re: Bzyku]
studzien Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/07/2004
W Ameryce chodzą głosy, że innej możliwości niż Oskar za najlepszy film dla Małej Miss.
W expie @4, więc myślę, że można spróbować, ale nie za dużo bo nie gra się rzeczy, które łatwo zmanipulować przez małą grupę osób (czyt. wszelkie wybory + mecze Denki )

i powodzenia z Oskarami 2007 \:p

Do góry
#990212 - 25/02/2007 12:45 Re: OSKARY 2007 [Re: studzien]
studzien Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/07/2004
Originally Posted By: studzien
W Ameryce chodzą głosy, że innej możliwości niż Oskar za najlepszy film dla Małej Miss nie ma

Coś takiego miało być wyżej, tak to jest jak się nie czyta przez kliknięciem ;\)

Do góry
#992338 - 25/02/2007 22:42 Re: OSKARY 2007 [Re: studzien]
mankiet Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2001
a ja wlasnie zaglebilem sie w tematyce oskarow i jak dla mnie na 78% infiltracja nie wygra w jako najleszpy fil..ale scorese otrzyma oskara za rezyserie ..takie moje przemyslenia i nie tylko moje \:\)

Do góry
#992449 - 26/02/2007 07:55 Re: OSKARY 2007 [Re: mankiet]
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
Oto pełna lista tegorocznych laureatów:

Najlepszy film: "Infiltracja"
Najlepszy reżyser: Martin Scorsese - "Infiltracja"
Najlepszy aktor: Forest Whitaker - "Ostatni król Szkocji"
Najlepsza aktorka: Helen Mirren - "Królowa"
Najlepszy aktor drugoplanowy: Alan Arkin - "Mała Miss"
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Jennifer Hudson - "Dreamgirls"
Najlepszy scenariusz adaptowany: "Infiltracja" - William Monahan
Najlepszy scenariusz oryginalny: "Mała Miss" - Michael Arndt
Najlepszy film obcojęzyczny: "Życie na podsłuchu" reż. Florian Henckel-Donnersmarck
Najlepszy film animowany: "Happy Feet: Tupot małych stóp" reż. George Miller
Najlepsza scenografia: "Labirynt Fauna" - Eugenio Caballero i Pilar Revuelta
Najlepsze zdjęcia: "Labirynt Fauna" - Guillermo Navarro
Najlepsze kostiumy: "Maria Antonina" - Milena Canonero
Najlepszy montaż: "Infiltracja" - Thelma Schoonmaker
Najlepsza charakteryzacja: "Labirynt Fauna" - David Marti i Montse Ribe
Najlepsza muzyka: "Babel" - Gustavo Santaolalla
Najlepsza piosenka: "Niewygodna prawda" - "I Need To Wake Up" - Melissa Etheridge
Najlepszy dźwięk: "Dreamgirls" - Michael Minkler, Bob Beemer i Willie Burton
Najlepszy montaż dźwięku: "Listy z Iwo Jimy" - Alan Robert Murray i Bub Asman
Najlepsze efekty wizualne: "Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka" - John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson i Allen Hall
Najlepszy film dokumentalny: "Niewygodna prawda" reż. Davis Guggenheim
Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny: "The Blood of Yingzhou District" reż. Ruby Yang
Najlepszy animowany film krótkometrażowy: "The Danish Poet" reż. Torill Kove
Najlepszy aktorski film krótkometrażowy: "West Bank Story" reż. Ari Sandel
Oscar honorowy: Ennio Morricone

Do góry
#992451 - 26/02/2007 08:00 Re: OSKARY 2007 [Re: gobel]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Tak wiec malo niespodzianek, duzo niesmaku...bo Scorsese robil duzo lepsze filmy juz, a i sama produkcja jakos taka nieoskarowa, moim zdaniem. Tak jak juz pisalem w drugim temacie o Oskarach typowalem na sucho Babel i Zycie na podsluchu, jeden trafiony, niezmiernie mnie cieszy statuetka dla niemieckiego filmu, bo ten film jest naprawde przedni i poleca go wszystkim, ktorzy go jeszcze nie obejrzeli.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08