Strona 2 z 11 < 1 2 3 4 ... 10 11 >
Opcje tematu
#99169 - 14/05/2003 00:44 Re: partie polityczne
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
krótko bo nie mam czasu: PO powstało z ucieczki pewnych polityków z Uni Wolności i AWS. Rokita i Tusk to typowy przykład takich ucieczek, wiedzieli że po 4 latach rządzenia (hehe) Polską nie mają szans w najbliższych wyborach. Osobiście dużo bardziej cenie Unie Wolności. Prawda jest taka że w Polsce nie ma partii liberalnej (UW, PO to centroprawica). Ostatnio coś słyszałem na temat połącznia sił PO i PiSu w celu powstania silnej patrii centroprawicowej (Heh nowe AWS-UW)

Do góry
Bonus: Unibet
#99170 - 14/05/2003 00:47 Re: partie polityczne
maverick Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/05/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Ballack:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał iogurt:
[qb]powiem tylko: PO=AWS+UW
to chyba wystarczy.[/qb][/QUOTE]Możesz mi powiedzieć kiedy te partie sie połączyły???? O ile mi wiadomo zarówno AWS jak i UW nadal istnieją.[/qb][/QUOTE]Ludzie, którzy odeszli z AWS i UW po rozpadzie rządu (byłego) utworzyli PO, które tak nawiasem nigdy nie mialo być partią polityczną - tak mówił Olechowski. hehe

LPR jest rzeczywiście oki, a Gierdycha szanuje chyba najbardziej z obecnych posłów. Jest świetny i jako prawnik potrafi znaleść wszystkie mankamenty ustaw i ich projektów, a także dowieść swoich racji prosto i logicznie. Dyskutuje o UE używając argumentów, a nie rozważań , jak to będzie nam dobrze w UE (SLD)

Do góry
#99171 - 14/05/2003 11:58 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
Wasze twierdzenia to chyba pomylenie faktów. O ile mi wiadomo w chwili kiedy powstawała Platforma Obywatelska AWS miało poparcie 14% a UW 8 %. Gdyby Platforma nie powstała, gdyby nie powstało PiS prawdopodobnie zarówno AWS jak i UW byłoby na chwile obecna w parlamencie. AWS w chwili kiedy wygrywał wybory składał sie około z 40 partii. Do Platformy przystąpiła właściwie jedna czyli SKL oraz kilku polityków z solidarności z marszałkiem Płażyńskim na czele. Część SKL-u zorganizowana wokół Balasza a Platformy odeszła. Maciej Płażyński zapowiedział że w Platformie nie bedzie zajmował wysokich stanowisk. Jak wszyscy pamietają UW powstała z połaczenia partii Unii Demokratycznej oraz parii Konserwatywno-liberalnej(mogłem przekręcić nazwę). I to właśnie ta część partii Konserwatywno-liberalnej przeszła do Platformy.
Platforma Obywatelska posiada ok. 60 posłów w parlamencie z czego ok 30 to ludzie pierwszy raz zasiadający na ławach sejmowych.

Do góry
#99172 - 14/05/2003 12:06 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał maverick:
Ludzie, którzy odeszli z AWS i UW po rozpadzie rządu (byłego) utworzyli PO, które tak nawiasem nigdy nie mialo być partią polityczną - tak mówił Olechowski. hehe

LPR jest rzeczywiście oki, a Gierdycha szanuje chyba najbardziej z obecnych posłów. Jest świetny i jako prawnik potrafi znaleść wszystkie mankamenty ustaw i ich projektów, a także dowieść swoich racji prosto i logicznie. Dyskutuje o UE używając argumentów, a nie rozważań , jak to będzie nam dobrze w UE (SLD)[/qb][/QUOTE]Po pierwsze kiedy sie rząd rozpadł, upadł???. O ile mnie pamięć nie zawodzi rząd Jerzego Buzka jako pierwszy po 1989 roku przetrwał cała kadencję. Więc nikt nie odchodził po rozpadzie rządu z UW czy z AWS bo takowego rozpadu rządu nigdy nie było.

Po drugie nie rozumiem jak możesz pozytywnie wypowiadać sie o Giertychu?? W innym temacie pisałeś że jesteś zwolennikiem UE. Pan Giertych jest jej gorącym przeciwnkiem. Jak można pozytywnie wypowiadać sie o kimś kto twierdzi że jedną z przyczyn obecnego stanu gospodarki jest fakt iż prawie wszystkie Banki są w rękach zagranicznych, i te banki nie chca udzielać kredytów naszym przedsiębiorcą bo chca doprowadzić do upadku naszej gospodarki.Paranoja

Do góry
#99173 - 14/05/2003 14:21 Re: partie polityczne
Banik Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/06/2002
Zaczyna sie na naszym forum uwidaczniac przekroj sympati plitycznych...

Zaczne od srodka

Co do PO sprawe wyjasnil Ballack.
To jako tako nie jest partia cantroprawicowa, aczkolwiek trzeba najpierw jano wyjasnic co to znaczy prawica i lewica i jaki kryteria biarzemy przy rostrzyganiu tej kwesti.
Ktos napisal obok LPR-u slowo "liberalna". Moze chodzilo o zachowania ich poslow w sejmi?
Xeo dwa slowa.
Najpierw o Ordynackiej. Napisales:
"Piszesz ,że pilnuja swoich interesów to prawda , ale nie ma na świecie parti ktora by w ten sposob nie dzialala i tylko rozmiar interesow sie rozni, Ordynacka nie jest pod tym wzgledem wyjatkowa"

Skoro Ty uwazasz ze w tym ugrupowaniu (raczej tej zbieraninie znajomych ze studiow ) widzisz przyszlosc polskiego liberalizmu to ja nie wiem, ktor "Newsweek" Ty czytasz, moze nie polskie wydanie. Nie chce dawac teraz tu przykladow, wklejac artykulow prasowych odnosnie tego ugrupowania. W niedawnym numeru "Wprost" bylo kilka stron poswieconych tym ludziom.
Panowie Lewandowski, Kwiatkowski czy Czazasty twoim zdaniem to liberalowie?
Jak sadze twoim zdaniem oni nic nie maja wspolengo z afera Rywina...
Co do "Wprost" to tygodnik najbardziej popularny na rynku, najczesciej przytaczany przez pokitykow i dziennikarzy, ukazaujacy absurdy naszej rzeczywistosci. Na jakiej podstawaie uwazasz, ze jest to gazeta nieobiektywna?
Fakt nie "chwali" ekipy rzadzacej tak jak "Trybuna" , ktorej sam redaktor naczelny nie kryje, ze jest to gazeta stronnicza.
Pan Kolodko niestety okazuje sie lepszym "propagandzista" ( choc z propaganda Samoobrony wyraznie przegrywa ) niz ekonomista.
Moim zdaniem szkoda czasu na dluzsze dyskusje w tym temacie, czas ten lepiej poswiecic typowaniu... Dzisiaj kolejny etap Giro...

Pozdrawiam

Do góry
#99174 - 14/05/2003 14:45 Re: partie polityczne
xeo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2001
Kazdy ma swoje poglady i na tym polega demokracja.
Nie zgadzam sie z toba w kwesti Wprost , a w kesti "Newsweek" piszesz Ty czytasz, moze nie polskie wydanie. Nie chce dawac teraz tu przykladow, wklejac artykulow prasowych odnosnie tego ugrupowania. . Pogladu najlepiej wypracowywyac na podstawie wiecej niż jednego źródła informacji nawet jesli uchodzi(jest) za wiarygodne.

Koniec dyskusji
Czas typować .

pozdrawiam

Do góry
#99175 - 14/05/2003 21:21 Re: partie polityczne
maverick Offline
Carpal Tunnel

Po drugie nie rozumiem jak możesz pozytywnie wypowiadać sie o Giertychu?? W innym temacie pisałeś że jesteś zwolennikiem UE. Pan Giertych jest jej gorącym przeciwnkiem. Jak można pozytywnie wypowiadać sie o kimś kto twierdzi że jedną z przyczyn obecnego stanu gospodarki jest fakt iż prawie wszystkie Banki są w rękach zagranicznych, i te banki nie chca udzielać kredytów naszym przedsiębiorcą bo chca doprowadzić do upadku naszej gospodarki.Paranoja[/QUOTE]Po pierwsze: zaszło pewne niedopowiedzenie z mojej strony. Oczywiście chodziło mi o konflikty wewnątrz AWS i UW w czasie gdy te dwie partie tworzyły koalicję rządzącą, a których następstwem był rozpad tych partii lub zdecydowany spadek poparcia (wybory to zweryfikowały).
Po drugie: nigdy nie mówiłem, że popieram posła Gierdycha w każdym jego twierdzeniu. Powiedziałem tylko, że szanuje go jako człowieka a przede wszystkim prawnika, który jest na pewno specjalistą w wynajdowaniu błędów w ustawach. I nie chodzi mi o styl p. Pęka, który organizuje strajk włoski w polskim sejmie, ale o prawdziwe błędy, przez które ustawa jest szkodliwa dla ludzi lub niezgodna z konstytucją. Poza tym nigdy nie twierdziłem,że jestem gorącym zwolennikiem UE. Jestem jedynie za wejściem Polski do struktów UE, ale zdaje sobie sprawę ze skutków tego posuniecia. Uważam, że powinno to być poprzedzone reformą finansów, na co niestety teraz jest już chyba za późno.

Do góry
#99176 - 15/05/2003 04:54 Re: partie polityczne
Scamander Offline
enthusiast

Meldunek: 14/02/2002
na wszystkojest czas.Nawet na reforme finnsów. Teraz obnizenia obciążeńpodatkowych chcawszyscy.Gazety ciaglatakója ministrówgospodarki i finansów.Nawet Leppr tego chce(choc uwazam ze jego partia nigdy na to nie pujdzie,jako najbardziej lewicowa partia w polskim parlamencie). Ale najwazniejszejest by Polacy zrozumieli ze obnizka podatkówjest konieczna. Wchodzac do UE musimy "zwabic"zagranicznych inwestorów,a najleprzym "wabem" bedzie prosty system rozliczen podatkowych oraz ogólnie niskie podatki(najlepiej najniższe w Europie Środkowej.
Troche odbieglem od tematu. Ale polityka jest polityką.
pozdry
Scamander

Do góry
#99177 - 16/05/2003 23:57 Re: partie polityczne
lucek Offline
member

Meldunek: 23/05/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Banik:
Ktos napisal obok LPR-u slowo "liberalna". Moze chodzilo o zachowania ich poslow w sejmi?
[/QUOTE]LPR to najbardziej kapitalistyczna partia z zasiadających w sejmie. Proponuję dokładniej postudiować pplan programowy Ligi. Giertych jest m.in. za wprowadzeniem progów podatkowych które byłyby zbliżone do podatku libiowego.
Myślę że ta wypowiedź Banik była spowodowana patrzeniem na LPR jak na Samoobronę.

Do góry
#99178 - 17/05/2003 23:13 Re: partie polityczne
Scamander Offline
enthusiast

Jeden znajomy, nalezący do Młodzierzy Wszechpolskiej, mówił mi, że zamiast iść do UE należy zacząć handlować ze wschodem, ale najpierw Polska musi stać sie potengą gospodarczą. Otworzyć panstwowe fabryki broni, samolotów itp. I właśnie dlatego mi sie wydaje, ze nie jest to partia kapitalistyczna. Jak można podnieść gospodarke państwowymi zakładami... Czysty socjalizm.
pozdry
Scamander

Do góry
#99179 - 19/05/2003 05:03 Re: partie polityczne
Banik Offline
Pooh-Bah

Moja wypowiedz byla motywowana m.in. pamietnym przedstawieniem posla Jankowskiego w sejmie. Co do gospodarczych programow LPR-u, rzeczywiscie malo mi o nich wiadomo, ale to wina juz samej partii i jej populistycznego charakteru.

Do góry
#99180 - 19/05/2003 17:30 Re: partie polityczne
lucek Offline
member

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Banik:
[qb]Moja wypowiedz byla motywowana m.in. pamietnym przedstawieniem posla Jankowskiego w sejmie. Co do gospodarczych programow LPR-u, rzeczywiscie malo mi o nich wiadomo, ale to wina juz samej partii i jej populistycznego charakteru.[/qb][/QUOTE]Janowskiego chyba. Ja czytałem wiele wypowiedzi Janowskiego i nie uważam go za socjalistę, wręcz przeciwnie - jest on za gospodarką rynkową. Trochę tylko jego zaqchowanie mi przeszkadzało, ale w LPR już go nie ma. W Lidze na pierwszy plan wysuwa się Giertych (polecam jego książkę "Kontrrewolucja" w której ostro jedzie na socjalizm; w jakby o takich sprawach mówił głośniej to skończyłby jak Korwin-Mikke) który robi miejsce dla młodych z Młodzieży Wszechpolskiej. Jakie miejsce LPR zajmuje na scenie politycznej świadczy też wypowiedź JKM który mówi że najbliżej mu właśnie do LPR.
LPR może i wydaje się populistyczna, ale wystarczy się dokładniej wsłuchać w to co mówi a widać że nie ma nic wspólnego z Samoobroną (szczególnie Giertych nieźle wypada). Według mnie jest to jedyna z liczących się partii która może coś w Polsce zmienić (inną taką partią jest UPR, ale ich poparcie jest wielkości błędu statystycznego).

PS. Polecam forum www.politicus.win.pl

Do góry
#99181 - 19/05/2003 23:20 Re: partie polityczne
Banik Offline
Pooh-Bah

Masz racje chodzilo mi o Janowskiwgo.
Wszystkim zwolennikom ugrupowania sld polecam dziejszy artykul w Newsweeku ...

Do góry
#99182 - 19/05/2003 23:32 Re: partie polityczne
maverick Offline
Carpal Tunnel

Nawiązując do wypowiedzi usera LUCEK powiem tylko, że UPR nawiązywała kontakty z LPR w sprawie organizacji wspólnych spotkań informacyjnych na temat UE.

Do góry
#99183 - 21/05/2003 02:49 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

[QUOTE]Oryginalnie wysłał lucek:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Banik:
[/QUOTE]LPR to najbardziej kapitalistyczna partia z zasiadających w sejmie. Proponuję dokładniej postudiować pplan programowy Ligi. Giertych jest m.in. za wprowadzeniem progów podatkowych które byłyby zbliżone do podatku libiowego.
Myślę że ta wypowiedź Banik była spowodowana patrzeniem na LPR jak na Samoobronę.[/qb][/QUOTE]Lucek to patrzenie na LPR jak na Samoobronę ma swoje podstawy w działaniach jej posłów w sejmie. Że tylko przypomnę pana Janowskiego i okupowanie przez niego mównicy sejmowej, ostatnio akcja Bogdana Pęka(chociaż to raczej działania podobne do praktyk SLD).

Mówisz że to najbardziej kapitalistyczna paartia w parlamencie. Możesz mi odpowiedziec na pytanie czy LPR jest zwolennikiem prywatyzacji?. Bo na podstawie niektórych wypowiedzi mam wątpliwości.

Do góry
#99184 - 22/05/2003 23:49 Re: partie polityczne
lucek Offline
member

Powoli dyskusja przechodzi na tory LPR - reszta świata

Mówisz że to najbardziej kapitalistyczna paartia w parlamencie. Możesz mi odpowiedziec na pytanie czy LPR jest zwolennikiem prywatyzacji?. Bo na podstawie niektórych wypowiedzi mam wątpliwości.[/QUOTE]Oczywiście. Nie znam stanowiska wszystkich posłów LPR, ale wiem co na ten temat sądzi Giertych (i kilku innych) a to on jest i będzie liderem Ligi. Roman Giertych jest gorącym zwolennikiem prywatyzacji, wprowadzenia podatku liniowego (a właściwie czegoś zbliżonego do podatku liniowego) i wielu innych kapitalistycznych "nowinek". Polecam jego książkę "Kontrrewolucja młodych" w której mówi także o tym. Można ją sobie ściągnąć spod poniższego adresu:
http://wszechpolacy.pl/kontrewol/index.htm

Pozdrawiam wszystkich (także socjalistów)

Do góry
#99185 - 23/05/2003 01:40 Re: partie polityczne
Adas Offline
enthusiast

Meldunek: 19/09/2002
No nieźle, SLD partią liberalną...

Zawsze mi się wydawało, że liberał jest przeciwieństwem socjalisty.
Wg. mnie liberał zawsze ceni wolność wyboru, własność i to, że sam moze decydować za siebie.
Socjalista kieruje się "dobrem ogółu", tzn. robi wszystko aby wszystkim było lepiej. Jak im to wychodzi to najlepiej widać w Polsce. Liberałowie cenią jednostkę, socjaliści społeczeństwo.
Socjalisci martwią się aby zapewnic biednym robotnikom emerytury, liberałowie chcą ograniczenia udziału państwa w codziennym życiu. Socjalisci chcą indoktrynacji od "zerówek", liberałowie są za zniesieniem przymusu szkolnictwa. Wg. socjalistów "bezpłatna" opieka zdrowotna należy sie wszystkim, liberałowie chcą prywatyzacji tych sektorów, które mogą działać bez ingerencji państwa.
W państwie socjalistycznym 1 człowiek pracuje po to żeby inny mógł pobierać zasiłek. Jak długo taki system może wytrzymać????

Do góry
#99186 - 01/06/2003 20:16 Re: partie polityczne
Scamander Offline
enthusiast

Najlepszą partią jest UPR. Ich program jest najbardziej zbliżony do moich oczekiwan.
Jednak niestety UPR zapewne nie wejdzie do rządu, a szkoda.
Marzy mi się koalicja UPR-PO w przyszłorocznych wyborach
Pozdry
Scamander

Do góry
#99187 - 20/01/2004 19:45 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Najwyższy czas chyba odświeżyc ten temat

Ostatnie sondaże wskazuja na rosnące poparcie PO i spadek zaufania dla SLD. Co mnie niezmienie cieszy. Gdyby jeszcze nie to wysokie poparcie dla samoobrony byłoby całkiem nieźle. Tak wogóle to mam nadzieje że w wyborach w 2005 roku, Platforma wraz z PiS-em osiagną na tyle dobry wynik który pozwolo im na sprawowanie władzy.

Ostatni sondaż CBOS

PO - 29%
SLD - 17%
PiS - 13%
Samoobrona - 11%
LPR - 10%
UP - 4%
UW - 3%

Do góry
#99188 - 20/01/2004 22:06 Re: partie polityczne
donic Offline
Carpal Tunnel