Witam, jeśli mogę być pomocny to...
Żeby na dwóch kompach można było mieć dostęp do Internetu to:
- Musisz zakupić sieciówki i połączyć je kablem scrosowanym do tego na jednym, tym który będzie miał wpięty "modem dostępowy", musisz zainstalować program routujący (bodaj Winroute). Net na drugim kompie będzie wtedy, kiedy pierwszy będzie włączony
- Jeśli chcesz by Internet był na dwóch komputerach niezależnie od tego czy drugi jest włączony czy nie, czyli dostęp były niezależy i równożędny bez zbędnego obciążania jednego kompa jakimś programem, to powinieneś sobie zmontować jakiś słaby komputerek (trzeci, bez monitora, czytnika i zbędnych peryferii), który będzie pracował jako serwer i może on chodzić nonstop. Do tego dojdzie zakup HUB'a (koncentratora). Wtedy kabli nie krosujesz. To rozwiązanie jest bardziej przyszłościowe i można podłączyć z czasem następne komputery, czy to sąsiada, kolegi...
Jeśli chodzi o Neo, wiem że kiedyś by rozdzielić go na więcej niż jedno stanowisko, trzeba było wykupić taką możliwość i kosztowało to sporo, nie wiem jak teraz z tym jest. Generalnie, jeśli nie nastawiasz się na ściąganie 700MB filmów, a tylko jakieś drobniejsze pliki i strony, to myślę że lepszym rozwiązaniem będzie SDI. Mam u siebie to od dwóch lat i w porównaniu z Neo (które dzieliłem u kumpla) jest moim zdaniem lepsze a napewno tańsze. Do tego masz statyczne IP, co jest bardzo potrzebne jeśli chciałbyś zrobić i udostępnić światu swoją stronkę.
To chyba na tyle, pozdrawiam.