Opcje tematu
#844766 - 08/01/2007 19:02 Straż Miejska
koszałek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/10/2005
Witam, dziś będac na wagarach miałem spotkanie ze strażą miejską \:\)

była godz. 11:30 chodziłem z kolega z klasy po Centrum Handlowym, spotkałem kolege który również był na wagarach ;\)
Zapytałem go: Idziemy zajarać? Wiadomo co powiedział, wyszliśmy na zewnatrz. Palimy... w pewnym momencie z CH wychodzi straznik i strazniczka miejska... przeszli obok nas i ona mowi do niego: "Zatrzymujemy się?" On odparł: "Tak"

No i ona do mnie czy mam 18 lat \:\) Ja, że nie, a ile masz ? 17. Skończone? Nie \:\)
Do kolegi to samo (on ma skonczone 17)

Wzięli od nas legitki, spisali dane, imiona rodziców, miejsce urodzenia, klase i wychowawce.
Następnie strazik pyta mnie sie czy rodzice wiedza ze pale, ja mowie ze wiedza, pyta się nas czy mamy fajki, my ze nie... akurat przechodziły psy i oni pytaja czy na pewno nie mamy bo zaraz mozemy to sprawdzić ( wczesniej pytali sie czy mamy zapalniczke/zapalki, my ze nie, a oni to czym zapalaliscie? I oddalem swoja zeby był spokoj) kazał mi wywalić fajki do smietnika (na szczescie było tylko 3, bo gdyby było wiecej to bym wyciągnał)
przyczepili się jeszcze od nas o to, że legitki mamy podrobione, bo na zdjeciu nie ma pieczatki, a jak wiadomo jak sie wklada i wyjmuje z portfela to się sciera \:\)

Teraz moje pytanie:

Co oni teraz zrobią? zadzwonia do szkoły zapytac czy bylismy w szkole ? Czy cos innego.

W sumie leży mi to martwym bykiem, ale jestem ciekaw.

Sorry, że tak długo to opisałem, ale wolałem wszystko.

Może Wy mieliście jakieś fajne akcje z wiejskimi albo policją ? \:D

Do góry
Bonus: Unibet
#844793 - 08/01/2007 19:11 Re: Straż Miejska [Re: koszałek]
Cholo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/01/2005
Daj sobie spokój ze strażnikami wiejskimi to banda jełopów nikomu nie potrzebna... oni są chyba tylko po to żeby obniżyć bezrobocie w tym kraju \:D

Do góry
#844809 - 08/01/2007 19:14 Re: Straż Miejska [Re: Cholo]
koszałek Offline
Carpal Tunnel

Jeszcze mnie sie pytał czy w nazwisku wychowawcy jest ch czy h \:D

A tak pozatym:

Raz moja kolezanke spisywali i napisali jej imie tak: Pałulina

A jak kumpla pytali o date urodzenia to on mowi: 31 marzec, o on: marzec ma 31 dni ?

\:D \:D \:D

Do góry
#844827 - 08/01/2007 19:18 Re: Straż Miejska [Re: koszałek]
shane Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/04/2006
Nie wolno chodzic na wagary, a papierosy sa fuj ;\)

---

\:p

Do góry
#844855 - 08/01/2007 19:27 Re: Straż Miejska [Re: shane]
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
straz miejska to takie pi*dy, ze z nich to najwyzej mozna sie posmiac

kiedys poszlismy z lekcji wieksza grupa na browara, mielismy obcykany sklep na osiedlu, poszlismy, ale jakos tak wyszlo ze w sklepie nie schowalismy do plecka tylko wyszlismy na zewnatrz z reklamowka, pisk opon, straz miejska, no myslimy to pewnie przejebane, wyszli, spisali legitki, powiedzieli zeby tu nie pic tylko isc w ustronne miejsce

Do góry
#844889 - 08/01/2007 19:37 Re: Straż Miejska [Re: ajdam]
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
jakies 6 lat temu gdy bylem w 3 klasie LO wyszlismy sobie na wagary jak to zwykle, robilismy jakies głupie żarty, nagle ze skrzyżowania na przeciwko wyjechala straż miejska, dla jaj nastraszylem kumpla że jadą za nami i zaczeliśmy spieprzac, ucieklismy kilka ulic dalej, śmialem sie z niego ze go wkręciłem no nagle zajechali z za winkla, my nie mielismy gdzie uciec no i zrobili nam obszukiwanie, posprawdzali portfele czy narkotykow nie mamy, pan bardzo "miły" znalazł w portfelu prezerwatywe, spytal po co mi to, zasmialem ze chyba powinien wiedziec i skonfiskował ją odwiezli mnie do domu, kumpla rowniez, on mial jakies nieprzyjemnosci ze strony rodzicow,
no i skonczylo sie jednak na dywaniku u pani dyrektor, ale gralismy w orkiestrze szkolnej, mielismy chody, a dyrektorka mnie lubila i tylko pożartowalismy, żadnych restrykcji wobec nas nie zastosowano

Do góry
#844905 - 08/01/2007 19:42 Re: Straż Miejska [Re: Szczypior]
koszałek Offline
Carpal Tunnel

Miejskie teraz chyba nie moga fiskać ? Wiem, że to było 6 lat temu, ale teraz chyba nie mogą.

Do góry
#844913 - 08/01/2007 19:47 Re: Straż Miejska [Re: koszałek]
KeeP Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/09/2003
teraz prezerwatyw nei konfiskują tylko od razu testują czy nei dziurawe ;\)

Do góry
#844915 - 08/01/2007 19:47 Re: Straż Miejska [Re: koszałek]
Svart_Ulv Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/01/2006
wiecie kto pracuje w straży miejskiej ? tacy co nigdzie indziej nie moga znalezc pracy bo na zadne stanowisko sie nie nadaja \:\) i taki ktoś bedzie nas pouczał buehhehe :> jeden mi proponował 50zl łapówki w zamian za odstapienie od czynnosci bo stanalem na zakazie. jak go spytałem czy chce jeszcze pracowac w straży miejskiej czy wyleciec za korupcje to podwinal kite i uciekł..żenada

Do góry
#844990 - 08/01/2007 19:59 Re: Straż Miejska [Re: Svart_Ulv]
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
Straż Miejska powstała chyba w 1996 roku i jej zadniem było sprzątanie śmieci. Więc niech się trzymają tego co było ich początkowym zadniem a nie ograniczają ludziom wolność.

Ps

Straż miejska moze mnie zatrzymać samochodem jak jade czy nie ?

Do góry
#845069 - 08/01/2007 20:14 Re: Straż Miejska [Re: Maciek]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Quote:
Zadania dla komendantów straży wyznaczane są przez burmistrzów i prezydentów miast. We Wrocławiu, na wybranych osiedlach, po jednym strażniku miejskim zostało oddelegowanych do dyspozycji przewodniczącego Rady Osiedla. Zadania straży związane są z ochroną porządku publicznego, wynikającą z przepisów lokalnych. W szczególności polegają one (poza wypisywaniem mandatów za nieprawidłowe parkowanie i handel uliczny) na interwencjach w przypadku:
-przekroczenia prędkości (mandat 50-500 zł) i przejazdu na czerwonym świetle (od 20-500 zł) udokumentowane tylko zdjęciem z fotoradaru lub wideokamery (nowe kompetencje)
-drobnych kradzieży (jeśli szkoda nie przekracza 250 zł)
-chuligańskich wybryków, np. zakłócanie ciszy nocnej, niszczenie znaków drogowych czy bójka
-piciu alkoholu w miejscach publicznych
-porzucania samochodów i usuwania pojazdów jeśli auto stoi w niedozwolonym miejscu bądź zagraża bezpieczeństwu (kompetencje przywrócono 25 stycznia 2004 r.)
-agresywnych bądź puszczanych przez właściciela samopas psów
-nieprzestrzegania warunków sanitarnych przez sprzedawców
-brudu na klatce schodowej, podwórku, kąpielisku czy u fryzjera
-grafitti, nieprzyzwoite napisy lub ogłoszenia szpecące ściany bloku
-wysypywaniu śmieci w miejscach nie przeznaczonych do tego
-braku oświetlenia w miejscach publicznych
-nieostrożnego obchodzenie się z ogniem, np. ognisko na podwórku.
Straż miejska może prowadzić własny monitoring miejsc uznanych za niebezpieczne za pomocą kamer. Może również przejąć od policji uprawnienia do wypisywania mandatów za wykroczenia udokumentowane nagraniem na fotoradarze czy wideokamerze. Mandat trafi do kierowcy drogą pocztową wraz ze zdjęciem z fotoradaru. Straż miejska może kierować wnioski o ukaranie do sądów. Istotnym uprawnieniem strażników jest dostęp do centralnej ewidencji pojazdów i kierowców oraz do danych ze zbiorów meldunkowych i PESEL.

Z tym, że np. nie mogą cię zatrzymać na fotoradarze.

Do góry
#845265 - 08/01/2007 21:21 Re: Straż Miejska [Re: Maciek]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Originally Posted By: Maciek

Straż miejska moze mnie zatrzymać samochodem jak jade czy nie ?

Na podstawie Rozporządzenia MSWiA z dnia 30.12.2002r w sprawie kontroli ruchu drogowego - Dz.U. z 2003r Nr.14 poz.144 i Nr.26 poz.230 umundurowani funkcjonariusze straży gminnych upoważnieni są do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec kierujących pojazdami nie stosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach, oraz naruszających przepisy ustawy o ruchu pieszych, rowerów, motorowerów, pojazdów zaprzęgowych.

Mówiąc krótko : mogą Cie zatrzymać w y ł ą c z n i e na drodze gdzie obowiązuje zakaz ruchu.

Do góry
#845273 - 08/01/2007 21:26 Re: Straż Miejska [Re: dardaw]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Ostatnio w bodajże Motorze był artykuł, że wiele rozporządzeń ministrów są martwymi przepisami, gdyż rozporządzenie stoi niżej w hierarchii niż prawo ruchu drogowego (czy inne to regulujące).

Do góry
#845454 - 08/01/2007 23:44 Re: Straż Miejska [Re: micha$]
Wahi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/09/2003
nas keidys spisali za stanie na klatce !!
potem za rzucanie sie sniegiem (ze niby 20 lat to za duzo na tego typu zabawy ;d) a najlepsza akcje mialem z policja \:D

okolo 4 rano, wracamy z klubu w kilka osob i nagle kumpela mowi "pobiegamy?" no to ja "ok!" \:D i tak sobie biegniemy w centrum Katowic po ulicy - prawym pasem zeby nie bylo \:\) i stoi jakies auto na awaryjnych no to mijamy je sobie - drzwi sie otwieraja "Dzien dobry policja" \:D

oczywiscie spisywanie, ale jakos nikt nie mial dokumentow - nawet nie wiem czy karty z profa nie proponowalem \:D wyrecytowalismy adresy, on sie pyta co robicie w katowicach o 4 rano?:D troche daleko mieszkamy \:D ale doszla reszta ekipy wiec mowimy ze spimy u kolegi i bylismy w klubie studenckim

potem jeszcze sie dziewczyna zaczela klucic z gosciem, ze ona nie robila nic nielegalnego i na to nei ma paragrafu. Ale jak ja zaprosil do radiowozu to powiedziala, ze nie wejdzie do auta z dwoma obcymi facetami :D:D

Na koniec kumpel wycedzil "To co Pan proponuje?" - ja wybuchnalem smiechem i nas puscili ;d i obrze bo moglismy skonczyc gdzies w izbie ;d

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08