Strona 5 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#780914 - 12/12/2006 17:17 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Biszop]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Originally Posted By: Biszop
Jeszcze jedno, ktos tu pisal ze na architekturze/budownictwie matematyka nie jest potrzebna,, LOL,
zycze powodzenia jak ktos taki bedzie Wam projektowal dom czy mieszkanie

napisaem, że nie jest trudna, w porównaniu z innymi kierunkami technicznymi na polibudzie, a nie, że w ogóle nie jest potrzebna, matma na arch. jest na poziomie dobrego liceum i tyle, po co wiecej ..za to jest wiele innych znacznie trudniejszych przedmiotów niż matematyka na tym keidynku "poprawne porjektowanie", "materiałoznastwo" itp. i to od tego zalezy czy architekt zaprojektuje dobry dom czy nie

ja Ci polecam takie studia o ile potrafisz rysowac, a jezeli nie to budownictwo, bo nawet za 5 lat na takich ludzi będzie nabór \:\)

Do góry
Bonus: Unibet
#780933 - 12/12/2006 17:26 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gnacik]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Originally Posted By: gnacik
Jeszcze jedno, ktos tu pisal ze na architekturze/budownictwie matematyka nie jest potrzebna,, LOL,

napisaem, że nie jest trudna, w porównaniu z innymi kierunkami technicznymi na polibudzie, a nie, że w ogóle nie jest potrzebna, matma na arch. jest na poziomie dobrego liceum i tyle, po co wiecej ..za to jest wiele innych znacznie trudniejszych przedmiotów niż matematyka na tym keidynku "poprawne porjektowanie", "materiałoznastwo" itp. i to od tego zalezy czy architekt zaprojektuje dobry dom czy nie

ja Ci polecam takie studia o ile potrafisz rysowac, a jezeli nie to budownictwo, bo nawet za 5 lat na takich ludzi będzie nabór \:\)

Architekt ma o tyle łatwiej, że nie odpowiada za ewentualne wady budynku - wystarczy, że napisze odpowiednią adnotację przy projekcie. Wyliczenie wszystkiego należy do budowniczego, który ponosi największą odpowiedzialność. Ten drugi matmę MUSI znać \:\)

Do góry
#781164 - 12/12/2006 18:32 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Szewa]
LublinPower Offline
enthusiast

Meldunek: 05/12/2006
Jeszcze co do języków to zgodze się że w gimnazjum czy LO nie ma szansy na wyuczenie się języka po pierwsze dlatego że zawsze będzie ktoś odstający poziomem a po drugie dlatego że z samymch podręczników języka się nie da nauczyć. Ja sam ucze się już od 3 klasy podstawówki angielskiego poza szkołą i widać różnice. Do pełni szczęścia brakuje tylko wyjazdu do anglii w celach edukacyjnych, ale to jeszcze nie teraz:P

Do góry
#781182 - 12/12/2006 18:38 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: LublinPower]
LublinPower Offline
enthusiast

Zapytam jeszcze czy studiuje ktoś z was Technologie Żywienia? Wydaje mi sie że jest to przyszłościowy kierunek, bo pomimo wszystko ludzie byli, są i będą związani z żywieniem czy tego chcą czy nie chcą.

Do góry
#781201 - 12/12/2006 18:45 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: LublinPower]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: LublinPower
Zapytam jeszcze czy studiuje ktoś z was Technologie Żywienia? Wydaje mi sie że jest to przyszłościowy kierunek, bo pomimo wszystko ludzie byli, są i będą związani z żywieniem czy tego chcą czy nie chcą.

Mój ojciec to studiował. Jakieś 25-30 lat temu \:D

A na poważnie, to według mnie ciekawa opcja. Jeżeli o szeroko pojętą żywność, to coraz większy nacisk będzie się kładło na jej jakość. A przecież ktoś tą jakość musi ocenić, ktoś również musi czuwać nad procesem pordukcji żywności, ktoś musi to wszystko kontrolować itp. itd. Poza tym kierunek ten nie jest chyba zbyt mocno oblegany.

Do góry
#781224 - 12/12/2006 18:54 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Szewa]
LublinPower Offline
enthusiast

Myślałem na początku o Akademii Rolniczej w Lublinie, ale znalazłem fajniejszą uczelnie w Warszawie, szkola glowna gospodarstwa wiejskiego (10 miejsce w rankingu wg. polityki), musze bliżej przyjżeć się tej uczelni i kierunkom.

Do góry
#781482 - 12/12/2006 20:03 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Szewa]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Szewczenko

Architekt ma o tyle łatwiej, że nie odpowiada za ewentualne wady budynku - wystarczy, że napisze odpowiednią adnotację przy projekcie. Wyliczenie wszystkiego należy do budowniczego, który ponosi największą odpowiedzialność. Ten drugi matmę MUSI znać \:\)

własnie Szewczenko, dobrze napisałeś \:\)

..poza tym, co sądzicie o geodezji ? mój brat cioteczny studiuje to zaocznie w Olsztynie, 1 rok ..sądzicie, że będzie z tego chleb ?

Do góry
#781537 - 12/12/2006 20:18 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gnacik]
pawel151 Offline
member

Meldunek: 18/04/2005
Przekonałem się do budownictwa na Politechnice Krakowskiej \:\)
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w październiku tam wyLĄDUJE ;\) Jestem dość dobry z matmy więc myśle że to bedzie "to".

Teraz szukam alternatywy (na wypadek [odpukać!!] zaćmienia na maturze). Czekam na propozycje, bo jak na razie to wszyscy mówią studia techniczne , studia techniczne i tak w kółko, a poza budownictwem nie padły żadne konkretne kierunki...
KONKRETY PANOWIE, KONKRETY \:\)
Szczególnie zainteresowany jestem AGH (bo chyba na tym sie kończą dobre krakowskie szkoły techniczne) Poleci ktoś "coś" z tej zacnej uczelni?

Do góry
#781597 - 12/12/2006 20:34 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pawel151]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

pawel151, a może SGH w Warszawie ? skoro jesteś dobry z matmy, podobno po tej uczelni nie sposób nie znaleźć pracy, wiekszość ludzi ma ja jeszcze pred ukonczeniem szkoły ...ale ponoć dostac się tam, piekielnie trudno

Do góry
#781632 - 12/12/2006 20:41 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: kfjatek]
pszek Offline
veteran

Meldunek: 05/04/2005
Originally Posted By: kfjatek
Originally Posted By: pszek
Imprezy studenckie? Można raczej o nich mówić gdy studiuję sie poza swoim miastem.

Ja mieszkam i studiuje w Poznaniu.
5 rok, ZiM, czyli koniec już blisko. I wrażenie mam jedno - niech to się już kończy, stracony czas.

A na jakiej uczelni studiujesz jeśli można spytać??
UAM

To może mijamy się w Collegium Cegielskiego \:D \:D \:D

Do góry
#781644 - 12/12/2006 20:44 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gnacik]
pszek Offline
veteran

pawel151, a może SGH w Warszawie ? skoro jesteś dobry z matmy, podobno po tej uczelni nie sposób nie znaleźć pracy, wiekszość ludzi ma ja jeszcze pred ukonczeniem szkoły ...ale ponoć dostac się tam, piekielnie trudno

W zeszłym roku żeby się tam zakwalifikować trzeba było zadawać dwa języki (jeden rozszerzony, jeden podstwa), Matme oraz jakiś przedmiot dodatkowy (gegra albo histora). Jak patrze na ilość przdmiotów to wątpię żeby zame dobre zdanie matmy pomogło, poza tym na tą uczelnię uderzają wszystkie tęgie głowy w Polsce zainteresowane studiamy ekonomicznymi, więc może być ciężko \:\(

Do góry
#781662 - 12/12/2006 20:49 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gnacik]
pawel151 Offline
member

Meldunek: 18/04/2005

dobry z matmy =/= dobry z języków obcych \:\)
podobno trzeba być zajebisty z jednego języka i znać choć podstawy 2 obcego, a ja mam problem żeby jeden umieć jako tako \:\)
Ale w końcu nie można mieć wszystkiego :D:D
a i system rekrutacji najlepszy (w moim przypadku) ma PK - tylko matma, bez języków i innych pierdoł...
Poza tym jakoś bliżej mi do Krakowa - dosłownie i w przenośni(Jazda, Jazda, Jazda, Biała Gwiazda :D)
\:p

Do góry
#781928 - 12/12/2006 21:56 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005

W zeszłym roku żeby się tam zakwalifikować trzeba było zadawać dwa języki (jeden rozszerzony, jeden podstwa), Matme oraz jakiś przedmiot dodatkowy (gegra albo histora). Jak patrze na ilość przdmiotów to wątpię żeby zame dobre zdanie matmy pomogło, poza tym na tą uczelnię uderzają wszystkie tęgie głowy w Polsce zainteresowane studiamy ekonomicznymi, więc może być ciężko \:\(

No, ja tam studiuje. Niby sa cztery przedmioty wymagane ale za to 3,2-3,5 osoby na miejsce.
Osoby sa rozne. Znam takich co sie nie uczyli w ogole do wstepnych (zdawalem 2 lata temu) ale sa tez po wielu kursach i dlugim ryciu do egzamow. Dla mnie okazaly sie latwe \:\)
Faktycznie, ludzie zjezdzaja tutaj z calej Polski. Kilkanascie procent to Wawa.
Jest stereotyp, ze po SGH to biora kazdego. Moze jest i latwiej ale tez trzeba sie starac. Konkurencja duza (mozna powiedziec czasami wyscig szczurow - ale mniejszosc \:\) ) i trzeba cos prezentowac. Sam dyplom wiele nie da.
Plus to dwa jezyki: jeden przez 4 lata, drugi 3. No i mozliwosc kreowania sciezki studiow: czyli wybieram co chce i kiedy (oprocz 3 semestrow) oraz wykladowcow.
No jesli ekonomia to najlepiej tutaj. Ale Poznan tez ma niezla AE.

Do góry
#781948 - 12/12/2006 22:05 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: rivex]
pszek Offline
veteran

Originally Posted By: rivex

No, ja tam studiuje. Niby sa cztery przedmioty wymagane ale za to 3,2-3,5 osoby na miejsce.
Osoby sa rozne. Znam takich co sie nie uczyli w ogole do wstepnych (zdawalem 2 lata temu) ale sa tez po wielu kursach i dlugim ryciu do egzamow. Dla mnie okazaly sie latwe \:\)
Faktycznie, ludzie zjezdzaja tutaj z calej Polski. Kilkanascie procent to Wawa.
Jest stereotyp, ze po SGH to biora kazdego. Moze jest i latwiej ale tez trzeba sie starac. Konkurencja duza (mozna powiedziec czasami wyscig szczurow - ale mniejszosc \:\) ) i trzeba cos prezentowac. Sam dyplom wiele nie da.
Plus to dwa jezyki: jeden przez 4 lata, drugi 3. No i mozliwosc kreowania sciezki studiow: czyli wybieram co chce i kiedy (oprocz 3 semestrow) oraz wykladowcow.
No jesli ekonomia to najlepiej tutaj. Ale Poznan tez ma niezla AE.

Ale poziom poznańskiej AE permamentnie spada. Już w zeszłym roku słyszałem, że musieli obniżać poziom na egzaminie bo wiara była tak cieńka z matmy że by musieli połowe zarządzania wyrzucić ;\)

Do góry
#781985 - 12/12/2006 22:28 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Ale poziom poznańskiej AE permamentnie spada. Już w zeszłym roku słyszałem, że musieli obniżać poziom na egzaminie bo wiara była tak cieńka z matmy że by musieli połowe zarządzania wyrzucić ;\)

W Gdańsku na Prawie to normalka. Po pierwszym, najpóźniej drugim semestrze wylatuje połowa studentów

Do góry
#782039 - 12/12/2006 23:03 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Szewa]
pszek Offline
veteran

W Gdańsku na Prawie to normalka. Po pierwszym, najpóźniej drugim semestrze wylatuje połowa studentów

Aż taka sieka. Mam nadzieje, że ja sobie poradze na prawku z Poznaniu ;\)

Do góry
#782065 - 12/12/2006 23:37 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
najlepiej studiowac zycie towarzyskie na wydziale erotycznym

Do góry
#782161 - 13/12/2006 07:57 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Dziabor]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
SGH to jest zdecydowanie ciekawa opcja, najtrudniejsza sprawa to egzaminy wstepne...potem jakos sie studiuje, sa przedmioty latwiejsze, trudniejsze, potrzebne, niepotrzebne jak to w zyciu. Na uczelni wsrod studentow na poczatku da sie odroznic 2 klimaty: wyscig szczurow dla jednej grupy i sofcik lajcik dla drugiej, czyli jak najwiecej sie zabawic i jak najmniej sie uczyc. Zdecydowanym + uczelnie jest to, tak jak Rivex wspomnial sam sobie ksztaltujesz swoj tok studiowania, musisz tylko spelnic jakiestam wewn. kryteria. Jesli chodzi o jezyki to z jednej strony sa one podobno na najwyzszym poziomie w Polsce poza kierunkami jezykowymi, ale...czy tam sie da nauczyc cokolwiek? Watpie...choc fakt, ryc do tego trzeba, jezyki na pierwszym roku to najwyzszy plotek do przeskoczenia, chyba ze ma sie szczescie w losowaniu lektorow. Potem...powoli juz z gorki.

Jesli chodzi o ekonomie i rozne jej pochodne przedmioty, kierunki SGH to zdecydowanie najlepszy wybor.

Do góry
#782190 - 13/12/2006 08:36 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Imprezy studenckie? Można raczej o nich mówić gdy studiuję sie poza swoim miastem.

Ja mieszkam i studiuje w Poznaniu.
5 rok, ZiM, czyli koniec już blisko. I wrażenie mam jedno - niech to się już kończy, stracony czas.

A na jakiej uczelni studiujesz jeśli można spytać??
UAM

To może mijamy się w Collegium Cegielskiego \:D \:D \:D

Masz na myśli HPC? ;\)

Do góry
#782197 - 13/12/2006 08:40 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004

Aż taka sieka. Mam nadzieje, że ja sobie poradze na prawku z Poznaniu ;\)

Studiowałem prawo 2 lata w Szczecinie i 3 lata w Poznaniu.
Powiem tak: W Szczecinie na pierwszym semestrze wylądowało chyba koło 70-80 osób na komisie z ćwiczeń (przyjętych było niecałe 300), zdała jakaś połowa. Po pierwszym roku odpadło ok 120 osób.
W Poznaniu na pierwszym roku wylatuje 6-8 osób. Żeby wylecieć trzeba się nieźle postarać ;\)

Do góry
Strona 5 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  Biszop, rafal08