Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#778749 - 11/12/2006 15:35 " Jakie polecilibyście studia...? "
Wojtas_ Offline
Wodzirej

Meldunek: 02/07/2004
Witam,

mam taki problem, sam dokładnie nei weim na jakie chciałbym isc studia i czy w ogole na nie isć. Jakie kierunki miasta poelcacie?
Chcę zdawać polski na podstawie, matme na rozszezonym i angielski podstawa lub rozszezony. Co o tym myślicie ?

Proszę pomozcie. Z góry dziękuję i pozdrawiam "Amp"

Do góry
Bonus: Unibet
#778754 - 11/12/2006 15:41 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Wojtas_]
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/11/2003
na takie co Cię interesują, a jak żadne to chcąc sobie zapewnić stabiline i godne życie wybrałbym budownictwo na politechnice lub medycynę

Do góry
#778763 - 11/12/2006 15:48 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Nirtz]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
ja ma podobny problem, ale zdaje jeszcze geografię i inny język ;\) ciągle się zastanawiam, ale chyba ostatecznie wybiorę turystykę i rekreację, gdzieś w Poznaniu ;\) jednak nie widzę perspektyw by kontynuować pracę w tym zawodzie, tak na dzień dzisiejszy

Do góry
#778767 - 11/12/2006 15:51 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: _Korver_]
necrolust Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2006
Ja zdaje pol-ang-wos i mam marne perspektywy na dostanie sie na jakies fajne kierunki \:D z tego co patrzylem to gł. politologia socjologia pedagogika i teologia \:D

Do góry
#778781 - 11/12/2006 15:59 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: necrolust]
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
nie idzcie na prawo \:\)

Do góry
#778785 - 11/12/2006 16:01 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: Nirtz]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/05/2003
Pierwsze pytanie brzmi-co Cię właściwie interesuje?Nie wyobrażam sobie studiowania "przeciw" sobie.Co do wyboru miasta to raczej jest sprawa drugorzędna,ale raczej celuj w większe miasta-Warszawa,Gdańsk,Kraków.Praktycznie w każdym większym mieście masz polibudę,akademię ekonomiczną,uniwersytet czy uczelnię pedagogiczną.

Jako osoba,która obroniła się rok temu i już dość długo pracuje oraz bogatsza o spostrzeżenia swoich rówieśników powiem tak:

Raczej nie ładowałbym się w kierunki typu filozofia czy politologia.Może jest to ciekawe,ale gdzie później pracować?Studiowanie bardzo popularnego zarządzania to też niespecjalny pomysł.Rynek pracy jest przesycony absolwentami tego kierunku.Myślę że szczególnie ciekawe i przyszłościowe są wydziały techniczne,czyli polibudy.Mam wielu znajomych na/po tych kierunkach i nikt,delikatnie mówiąc,nie narzeka.Tu radzę jednak zwrócić uwagę na miasto,bo poziom politechnik jest dość mocno zróżnicowany.

Do góry
#778796 - 11/12/2006 16:04 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: ajdam]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/05/2003
Originally Posted By: ajdam

To samo chciałem powiedzieć,bo skończyć studia a pracować w zawodzie to dwie różne sprawy.Chyba że ma się dobre plecy,albo kasę na dużą łapówkę.

Do góry
#778810 - 11/12/2006 16:13 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: El Camino]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: El Camino
Pierwsze pytanie brzmi-co Cię właściwie interesuje?Nie wyobrażam sobie studiowania "przeciw" sobie.Co do wyboru miasta to raczej jest sprawa drugorzędna,ale raczej celuj w większe miasta-Warszawa,Gdańsk,Kraków.Praktycznie w każdym większym mieście masz polibudę,akademię ekonomiczną,uniwersytet czy uczelnię pedagogiczną.

No więc też tak myślałem jak wybierałem uczelnię i kierunek. Zdecydowałem się na Matematykę i żałuję. Takie są rzeczy, że normalny człowiek ma szczęście, że nie wie o ich istnieniu...
Sesja jak sesja, na każdej uczelni tak samo, ale żeby mieć chęć do nauki to naprawdę trzeba być pasjonatem w jakiejś dziedzinie. Dlatego Amperek zastanów się najpierw trzy razy, później jeszcze raz i dopiero się decyduj...

Zawsze można zmienić kierunek \:p

Do góry
#778830 - 11/12/2006 16:18 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: El Camino]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Jeżeli jesteś dobry z przedmiotów ścisłych, to zdecydowanie jakaś Politechnika: Gdańsk, Warszawa, Poznań. Jak już wspomniał Nirtz budownictwo to bardzo dobra sprawa. Kierunek bardzo ciężki (przynajmniej w Gdańsku) ale potem masz pracę praktycznie od ręki, wiem bo znam sporo osób, które studiują/studiowali ten kierunek (np. moja dzieczyna ;\) ) Ewentualnie kierunki w stylu Finanse i Bankowość na jakiejś dobrej uczelni ekonomicznej. Myślę, że przyszłościowym kierunkiem jest również psychologia.

Odradzam socjologie, politologie i inne pedagogiki. Chyba, że weźmiesz to sobie jako kierunek dodatkowy.

pozdr.

Do góry
#778838 - 11/12/2006 16:20 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: El Camino]
pszek Offline
veteran

Meldunek: 05/04/2005
Originally Posted By: El Camino
Originally Posted By: ajdam

To samo chciałem powiedzieć,bo skończyć studia a pracować w zawodzie to dwie różne sprawy.Chyba że ma się dobre plecy,albo kasę na dużą łapówkę.

Ja właśnie w tym roku zacząlem studia prawnicze na UAM w Poznaniu. Generalnie to nie są one jakoś super ciekawe, mimo tego że taką tematyką się zawsze interesoawłem. Generalnie mówienie o tym że po prawie praca jest gdy ma sie "plecy" jest troche śmieszne, bo nie zawsze powiedziane jest że musisz zrobić aplikację. Osoba po studiach prawniczych często może znaleźć prace w banku czy innej instytucji finansoewj, chcociaż wiadmomo że nie są to takie kokosy jak bycie adwokatem. W przyszłym roku paluje rozpoczęcie studiów na drugim kierunku, mianowicie na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Te studia są już bliższe moim zainteresowaniom, a kompilacja prawo+studia ekonomiczne jest również dość dobrym wyjściem.
Generalnie jestem zdania że należy wybierać sie na kierunki zgodne ze swoimi zainteresowaniami, a równoczeście przyszłościowe. Wszyscy mówią że studia techniczne są bardzo dobre- oczywiście, ale nie wszystkich to interesuje a sutiowanie wbrew zainteresowaniom nie wróży sukcesu w przyszłoście.
To tyle z mojej strony ;\)

Do góry
#778920 - 11/12/2006 16:56 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
Jesli chce Ci sie uczyc i jezdzic po szpitalach to mozesz isc na fizjoterapie.

Do góry
#778934 - 11/12/2006 17:03 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/08/2003
Prawo ? Aplikacje, które przynosza naprawdę dobre pieniądze, są właściwie na chwilę obecną niedostępne bez znajomości i to sporych.

Kierunki techniczne ? Jesli ma się predyspozycję do matematyki, która jest niestety genetyczna - czemu nie ?

Każdemu z Was, kto nie wie, co ma ze sobą zrobić polecam przejście się do najbliższej poradni doradztwa zawodowego i poproszenie, żeby zrobili Wam test Hollanda.

Do góry
#778939 - 11/12/2006 17:06 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gobel]
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Widze, ze budownictwo znowu staje sie interesujacym kierunkiem studiow i dobrze. To sa ciekawe studia i potem ciekawa praca. Oczywiscie nie dla kazdego ale jak sie to lubi (tzn. matematyka + siedzenie nad projektami przede wszystkim) to jest OK.

Z praca tak jak koledzy pisza nie ma problemow. Jesli sie oczywiscie jako tako skonczy studia i ma sie pojecie o tym co sie skonczylo. Mam kilku znajomych ktorzy zatrudniaja inzynierow po budownictie i uwiercie mi, ze pieniadze szczegolnie ostatnio sa bardzo przyzwoite.

A jak ktos sie zajmie projektowaniem czy wykonawstwem otwierajac wlasna dzialalnosc to jest jeszcze lepiej pod wzgledem finansowym.

Wojtek

Do góry
#778940 - 11/12/2006 17:06 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gobel]
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Widze, ze budownictwo znowu staje sie interesujacym kierunkiem studiow i dobrze. To sa ciekawe studia i potem ciekawa praca. Oczywiscie nie dla kazdego ale jak sie to lubi (tzn. matematyka + siedzenie nad projektami przede wszystkim) to jest OK.

Z praca tak jak koledzy pisza nie ma problemow. Jesli sie oczywiscie jako tako skonczy studia i ma sie pojecie o tym co sie skonczylo. Mam kilku znajomych ktorzy zatrudniaja inzynierow po budownictie i uwierzcie mi, ze pieniadze szczegolnie ostatnio sa bardzo przyzwoite.

A jak ktos sie zajmie projektowaniem czy wykonawstwem otwierajac wlasna dzialalnosc to jest jeszcze lepiej pod wzgledem finansowym.

Wojtek

Do góry
#779038 - 11/12/2006 17:54 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: nowy WK]
mateusz2201 Offline
Impossible is nothing

Meldunek: 02/10/2005
tylko medycyna i wylacznie na UJ-cie

Do góry
#779044 - 11/12/2006 17:56 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: nowy WK]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
budownictwo i architektura, zwłaszcza to drugie, sam wybieram się na ten kierunek, jedynie musisz potrafic i miec pojęci o rysowaniu i poprostu to lubić \:\) studia sa bardzo interesujące, również jak kasa która potem można zarabiać \:\)

Do góry
#779063 - 11/12/2006 18:05 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: gnacik]
LublinPower Offline
enthusiast

Meldunek: 05/12/2006
Ja również interesuje się matematyką, ale jeszcze niecałe dwa lata zanim pojde na uczelnie. Na maturze za rok chce zdawac matme jeszzce nie wiem na jakim poziomie, ang. rozszerzony no i oczywiscie polski, ale podstawowy. Jednak mam trudności w sprecyzowaniu kierunku, moglibyście polecić jakieś ciekawe? myślę o ekonomii bo ogolnie lubie cyferki i pieniążki, ale sam dokladnie nie wiem co mi się najbardziej przyda w przyszłości

Do góry
#779081 - 11/12/2006 18:10 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: LublinPower]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
jesli sie nie boisz maty i fizyki to na pewno jakis kierunek techniczny. I najlepiej jak najlepsza uczelnia. teraz brakuje ludzi po takich studiach. Niekoniecznie budownictwo, jest jeszcze wiele innych typowo technicznych kierunkow.
Jesli nie techniczny to trudno powiedziec co. Ja studiuje w Wawie finanse i bankowosc (ale na dobrej uczleni) bo studiowanie marketingu, zarzadzania czy innych podobnych na slabych uczelniach nie jest dobrym wyborem. Jest mnostwo ludzi po takich studiach i ciezko sie wybic .....

Ja medycyny nie dalbym rady.6 lat a potem jeszcze te rozne spacjalizacje itp. Zanim sie zacznie zarabiac to masa czasu minie \:\)

Do góry
#779096 - 11/12/2006 18:15 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: rivex]
LublinPower Offline
enthusiast

Meldunek: 05/12/2006
Matme lubie, fizyke mniej ale nie mam problemu również z fizyką. Właśnie mowili ostatnio w panoramie lubelskiej że ludzie po studiach technicznych są poszukiwani. Zresztą wydaje mi sie ze ludzi po takich studiach jest znacznie mniej niz tych po humanistycznych.

Do góry
#779115 - 11/12/2006 18:20 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: LublinPower]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
Originally Posted By: LublinPower
Matme lubie, fizyke mniej ale nie mam problemu również z fizyką. Właśnie mowili ostatnio w panoramie lubelskiej że ludzie po studiach technicznych są poszukiwani. Zresztą wydaje mi sie ze ludzi po takich studiach jest znacznie mniej niz tych po humanistycznych.

Zdecydowanie mniej. Wystarczy spojrzec na liczbe osob na jedno miejsce na psychologie, administracje, politologie czy jakas anglistyke. Nawet do 20 osob na miejsce, w porywach do 25-30 \:\)

A na polibudach zatrzesienia nie ma. Na niektorych mniej popularnych kierunkach to wystarczy troszke punktow z maturki i masz indeks. jednak potem jest i odsiew tam. Sporo osob odpada w czasie studiowania.

Do góry
Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  Biszop, rafal08