Panowie z jakiej firmy rower górski polecacie w rozsądnej cenie.
Myslałem o krosie lub meridzie ale znowu kumpel zachwala rowery z decathlonu że są dobre i w rozsądnej cenie
Rozsądna cena to
Giant, Merida, Kross, przy czym Giant ma markę (merida również).
Odnośnie ceny do klasy roweru Kellys przebija chyba trójkę, chociaż jeśli masz zamiar jeździć bardziej "wyczynowo" górsko, ponoć rama nie jest tak sztywna. Przy każdej jeździe amatorskiej tego nie czujesz.
Z polskich firm - Unibike
--
Właściwie cokolwiek nie wybierzesz będziesz zadowolony, ale... osprzęt, wg mnie Alivio i wyżej, czyli Alivio i Deore, chociaż Acera i Altus też dają radę. Tourney to typowa działka raz na tydzien kilka kam, mało warte uwagi.
--
W rozsądnej cenie wystrzegać się wszelkich hamulców Hydraulicznych, choć widziałem, że wstawiają juz jakies do rowerów za 1000 zl.
--
Generalnie, jak nie chcesz się bawić przy ustawianu biegów/przerzutek, Alivio - Deore, Choć Deore to juz najwyzsza klasa.
Ja mam Deore XT
--
Jeśli masz jakiś serwis "zaprzyjaźniony" mozesz kupic cos uzywanego na deore, i pewnie bedziesz musial wymienic kasete, lancych, korbe, suport (na kwadrat pewnie), opon linek i lozysk nie wliczam, bo to wymiana jak olej w samochodzie - wtedy mozesz za dobre pieniadze zlożyc swietny rower, ale to wymaga czasu, serwisu, ktory to zrobi, umiejetnosci znalezienia czesci. Jesli rower na "raz na jakis czas", to skorka nie warta wyprawki.
--
Jesli 1-y rower, to jak wyzej osprzet Alivio/Deore (choc deore to juz dosc duze pieniadze), z tylu przerzutka Alivio, z przodu moze byc jakas Acera/Altus, jesli jest taki uklad, to juz reszta nie moze byc przy nowym rowerze z Tourneya, Klamkomanetki - Alivio.