[QUOTE]Oryginalnie wysłał bet007:
[qb]Czy któryś z moderatorów mógłby zabrać głos w sporze pomiędzy mną a Hubim.
Regulamin p 14. W przypadku sytuacji nieprzewidzianych przez regulamin decyzje moderatorów forum (Bogge, uQ$ i ja) będą ostateczne.
[/qb][/QUOTE]
Conrad niestety się nie odzywa, Bogge tego tematu chyba w ogóle nie odwiedza, więc mimo iż nie pałam chęcią do bycia sędzią to skoro Conrad mnie nim zrobił, rozstrzygnę ten spór.
Regulamin nakazuje aby każdy typ zawierał określone dane (datę, bukmachera, numer pozycji, uczestników, typ i kurs) a w przypadku ich braku nakazuje podanie ich w kolejnym poście. Niestety, regulamin nie precyzuje co robić, w przypadku gdy te dane w ogóle nie będą podane.
Uznając za podstawową, zasadę iż nasz błąd nie może przynieść nam korzyści kosztem przeciwnika (a tak niewątpliwie jest w przypadku niepełnych danych, przeciwnik reaguje na nasz typ nie wiedząc że potem mógłby on zostać anulowany) uważam iż wszelkie wątpliwości muszą być interpretowane na niekorzyść popełniającego błąd. I tak w przypadku gdy podany z niepełnymi danymi typ jest nie trafiony liczy się jako przegrany -100, w przypadku zaś gdy jest trafiony jako nieważny (w tym przypadku dopuszczam jednak, że przy zgodzie przeciwnika taki typ może zostać zaliczony).
W tej konkretnej sytuacji dotyczącej meczu Hubi - Bet, o ile dobrze liczę pierwszych pięć typów Hubi'ego zostało nie trafionych (Dallas, Mainz, Amica, Edmonton i Ottawa) więc kończy on II rundę z wynikiem -500.