#711087 - 07/11/2006 17:11
Re: Mundurki !
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/04/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#711089 - 07/11/2006 17:14
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
U mnie w szkole był monitoring tylko nie sprawdził się chyba za bardzo. Były chyba cztery lub pięć kamer w szkole i co? I nic...wszyscy wiedzili gdzie kamerki są, gdzie chodzić żeby się nie nadziać na taką kamere itd. Ukrytych kamer chyba zamontować nie mogą, a takie widoczne naprawde nic nie dają bo większość kradzieży zdarza się w szatniach chyba, a gdy ktoś chciał  to szli do pobliskiego lasku i tam to kończyli (przynajmniej u mnie tak było) Co do mundurków to NIE bo nie. Każdy powienien mieć prawo ubierać się jak chce.
|
Do góry
|
|
|
|
#711091 - 07/11/2006 17:37
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Quote:
Monitoring i inne tego sprawy - stanowcze TAK, ale mysle ze mundurki sa zbedne... Co one poprawia? Jakos tego nie widze...
12-14-latki chodzą ubrane do szkoły ja małe lolitki do burdelu to niezbyt zdrowe, okazywać seksualność tak wcześnie.
|
Do góry
|
|
|
|
#711092 - 07/11/2006 17:44
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Wlasnie stwierdzilem ze juz stary jestem  Nie pamietam dokladnie ale w od 1-3 klasy chodzilem w mundurku, na ramieniu mialem tarcze z numerem szkoly i jakos wtedy mi to nie przeszkadzalo. Teraz mam kilku znajomych ktorzy maja dzieci w takim wieku i opowiadaja jak to mamusie stroja swoje dzieci do szkoly, jak malowane z katalogu, ciuszki najlepszych marek... Najsmieszniejsze jest to ze wsrod przeciwnikow sa i biedniejsi i bogaci, tym ubozszym bedzie poprostu szkoda wydawac kolejne pieniadze na mundurek, a tym drugim bedzie szkoda zakrywac wypasione ciuszki  Ogolnie Romek ma troche niespecjalnie pod sufitem podobnie jak tatus i mu palemka odbija bo zabralby sie w koncu do porzadnej pracy i prawdziwej naprawy oswiaty, a nie wymyslal tematy zastepcze.
|
Do góry
|
|
|
|
#711093 - 07/11/2006 17:59
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/03/2004
|
HEhe nom ja tez sie ciesze ze juzszkole mam za soba . Co do monitoringu zawsze o jakos podniesie bezpieczenstwo itazdy uczen bedzie mial swiadomosc ze ktosn niego patzre ,moze pomysli 2 razy zanim zrobi cos idiotycznego. To co teraz sie dzieje w szkolach (probysamobojcze 15 latkow  ) w glowie mi sie to nie miesci. glosna sprawa tez dziewczyny 15 co ja koledzy rozebrali przy calej klasie i nikt nic nie powiedzial nauczycielowie ....nie mowie tu o donoszeniu ale ludzie jak by ja zadzgali w klasie i cialo schowali do szafy tez by nic nikt nie powiedzial ??? Po 1 Romek powinnien wprowadzic zakaz opszczania klany przez nauczycieli w czasie lekcji!!!1 Co to qwa jest ze nauczyciel na poczatku lekcji daje 15 zadan wychodzi z klacy nie ma go 35 minut (w klasie eldorado i samowolka),a ten sobie kawe w pokoju pije, wraca po 35 minutach sprawdza zadania morde podrze wstawi 10 jedynek i cala jego lekcja qa jego mac. Ja takze pamietam jak nosilem mundurki i to chyba do 4 klasy az  ,swoja drogo nie jest to glupi pomys.kazdy byl by tak samo ubrany ,nie bylo by rewi mody ja ma madidasy za 300zl a ja bluze za 500zl ,a ty masz cichy z rynku za 30zl i polewka z dzieciaka.A starzy ledwo koniec z koncem wiaza .Swoja droga mundurek nikomu krzywdy nie zrobi ,ani ujmy nie przyniesie ...tak mi sie wydaje  .szkoly w angli (te najlepsze) wszystki maja mundurki itp  P.S Romek to dziwny facet nie troche ma odchyly no coz ... ale jak juz zajmuje takie stanowisko to niech robi cos konkretnego i z porzytkiem a nie z mysla o wlasnym stolku!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#711094 - 07/11/2006 18:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/05/2005
|
Quote:
alfa ile masz lat ??
oj ja stary juz jestem, z mojego mundurku juz dawno wyroslem 
|
Do góry
|
|
|
|
#711097 - 07/11/2006 18:50
|
veteran
Meldunek: 12/06/2004
|
Quote:
Wlasnie stwierdzilem ze juz stary jestem  Nie pamietam dokladnie ale w od 1-3 klasy chodzilem w mundurku, na ramieniu mialem tarcze z numerem szkoly i jakos wtedy mi to nie przeszkadzalo. Teraz mam kilku znajomych ktorzy maja dzieci w takim wieku i opowiadaja jak to mamusie stroja swoje dzieci do szkoly, jak malowane z katalogu, ciuszki najlepszych marek... Najsmieszniejsze jest to ze wsrod przeciwnikow sa i biedniejsi i bogaci, tym ubozszym bedzie poprostu szkoda wydawac kolejne pieniadze na mundurek, a tym drugim bedzie szkoda zakrywac wypasione ciuszki 
Mój nauczyciel w szkole(były zółnierz) powiedział, że jest za mundurkami właśnie z tego powodu żeby ludzie, którzy mają dużo kasy nie pokazywali tego, żeby ludzie z biedniejszych rodzin nie czuli się gorsze. Zauważcie, że wszystko zalezy od dyrektora-będzie to jego decyzją czy wprowadzi mundurki. Żeby coś takiego przeszło to muszą być surowe kary za nie przestrzeganie tego nakazu.
Co do monitoringu jestem za. Ja akurat chodzę do szkoły w której jest monitoring ale jest to szkoła w której mamy dobrego dyrektora panują konkretne zasady i ludzie ich przestrzegają dzięki czemu panuje rodzinna atmosfera i monitoring raczej się nie przydaje:)
Widać, że Roman chce coś zmienić ale sporo w jego decyzjach jest chaosu. Przykład matury-zmienia jej formę we wrześniu i jak będzie ona wyglądała(chodzi o poziom rozszerzony) dowiemy się w nastepnym tygodniu:/kiedy bedziemy próbna część, jest to chyba trochę niezbyt wporządku wobec uczniów ale cóż Roman chyba nie za bardzo zdaje sobie sprawę co idzie za tymi zmianami.
|
Do góry
|
|
|
|
#711100 - 07/11/2006 19:23
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Quote:
ps. na AM w Szczecinie wszyscy chodzą w mundurach, panienki tylko jęzory wywalają za takimi
Nie wszyscy mieszkaja w Szczecinie 
Monitoring tak Decyzje romana G, to takie maajce wplywac na jego popularnosc glownie wsrod osob starszych(upadek moralny mlodziezy), a samobojstwo tej 15latki mu tylko pomaga(nie oszukujmy sie, on tego potrzebowal).
Mindurki, nie wiem, ale napewno ograniczyc swobode ubran, nie ma nic bardziej smiesznego niz gowniara w stringach, umalowana i z golym brzuchem 
|
Do góry
|
|
|
|
#711104 - 07/11/2006 20:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
Quote:
ale mundurki?? niech sam se w nim chodzi
Mundurkiem polityka jest garnitur. Jak spojrzysz na zdjęcie z Romanem to zobaczysz, że ma go na sobie. W szkolach młodzież powinna wyglądać schludnie. Nie wyobrażam sobie żeby do pracy pracownik przyszedł w jakiś podartych jeansach, itp. W jednej chodzi się w garniturze, w innej w mundurku (MacDonalds), a w jeszcze innej w jakimś roboczym ubraniu. Szkoła jest dla młodzieży jak praca. Pracują tam nad pogłębianiem wiedzy aby później móc pracować dla pieniędzy. Dlatego w szkole również należy chodzić przyzwoicie ubranym.
|
Do góry
|
|
|
|
#711107 - 07/11/2006 21:17
|
enthusiast
Meldunek: 04/11/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#711112 - 07/11/2006 22:18
|
1
Meldunek: 21/05/2003
|
Quote:
Zamiast zmienić system szkolnictwa w polsce na taki jak jest np w Niemczech czy Stanach to wymyśla jakieś nie wiadomo co...

Pełna zgoda, zamiast bawić się w monitoring powinno być tak jak np w USA. Dręczona dziewczyna albo chłopak nie powinna się zamartwiać tylko przyjść normalnie następnego dnia do szkoły i odstrzelić śmiecia 
Wszyscy na tym skorzystają, dręczona osoba, społeczeństwo, budżet państwa 
|
Do góry
|
|
|
|
#711113 - 07/11/2006 22:24
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Pierniczek: statystyczny Polak, wymieni najmniej kilkanaście stanów w USA, statystyczny amerykanin, nie wie gdzie leży Polska, a co 10 nie wie co to Polska.  Więc wybacz, ale się nie zgodzę z tymi twoimi twierdzeniami. Mechanikiem nie staje się człowiek w szkole czy po szkole, tylko konkretnie już w pracy! W szkole może zdobyć podstawy itd. Tak samo nie zgodzę się, że ogólne wykształcenie jest złe. Oczywiście są tego plusy i minusy, można a nawet trzebaby ograniczyć uczenie tzw głupstewek, co pomału zaczynam widzieć w programie jaki jest realizowany, przynajmniej narazie ; u córki w klasie 3 podst. 
|
Do góry
|
|
|
|
#711115 - 07/11/2006 22:29
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/10/2005
|
Quote:
Quote:
Zamiast zmienić system szkolnictwa w polsce na taki jak jest np w Niemczech czy Stanach to wymyśla jakieś nie wiadomo co...

Pełna zgoda, zamiast bawić się w monitoring powinno być tak jak np w USA. Dręczona dziewczyna albo chłopak nie powinna się zamartwiać tylko przyjść normalnie następnego dnia do szkoły i odstrzelić śmiecia 
Wszyscy na tym skorzystają, dręczona osoba, społeczeństwo, budżet państwa
O przepraszam Ciebie bardzo ale skoro idziemy tym tropem to ja żądam aby w domu każdej patologicznej rodziny były kamery-tam dzieją sie gorsze rzeczy niż w szkołach. Żądam aby 24h/na dobę był kamerowany prezydent i wszyscy politycy, bo im nie ufam i oni robią większe wałki niż możemy sobie wyobrazić. Za komuny był jebane SB-ki i szpicle, którymi każdy się brzydził,a teraz w naszej wspólnej IV RP będziemy mieli elektronicznych szpiclów w postaci kamer Nawet jak będę te kamery to to niczego nie zmieni, bo zamnim 50-letni pan woźny ruszy swoją łaskawą dupę ze swojej kanciapy to juz kto miał dostać po gębie to dostanie...jedyne co będzie potem to kazanko na dywaniku u durektor, czyli to tak jakby Krzys podkablował, ze Jasio zbił Grzesia i potem za to Krzys dostanie wpier*** Co może tak nie było jak chodziliście do liceum?! Chyba kapusiów nikt nie lubił, no nie?!
|
Do góry
|
|
|
|
#711116 - 07/11/2006 22:35
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Pierniczek: statystyczny Polak, wymieni najmniej kilkanaście stanów w USA, statystyczny amerykanin, nie wie gdzie leży Polska, a co 10 nie wie co to Polska. 
Więc wybacz, ale się nie zgodzę z tymi twoimi twierdzeniami. Mechanikiem nie staje się człowiek w szkole czy po szkole, tylko konkretnie już w pracy! W szkole może zdobyć podstawy itd. Tak samo nie zgodzę się, że ogólne wykształcenie jest złe. Oczywiście są tego plusy i minusy, można a nawet trzebaby ograniczyć uczenie tzw głupstewek, co pomału zaczynam widzieć w programie jaki jest realizowany, przynajmniej narazie ; u córki w klasie 3 podst.
No właśnie!!! Bo statystyczny Amerykanin wie tylko i wyłącznie rzeczy o swoim kraju. A na co mu wiedzieć gdzie leży Polska?! To tylko Polacy są takimi lizodupami...Polacy nawet jak jadą do Ruskich to muszą mieć wizę, a AMerykanów wpuszczamy bez nicZego do naszego kraju i od razu traktujemy ich jak bogów...
A powiedz mi na co przyda Ci sie budowa DNA jeżeli nie jesteś biologiem, laborantem itp ?! Do niczego...to jest wbijanie zbędnej wiedzy do głowy i czas młodego człowieka w POlskiej szkole jest zmarnowany, a młody Amerykanin uczy sie w szkole samodzielnosci i przedsiebiorczosci. Tam młodzi ludzi pracują już w wielku 7-8 lat dostarczajac gazety...a w Polsce?! sam sobie dopowiedz...
|
Do góry
|
|
|
|
#711117 - 07/11/2006 22:38
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Durnym, niewykształconym narodem łatwiej sterować  Chociażby po to warto się uczyć i wiedzieć więcej, żeby cie żaden dupek nie zaszachował przykładowym "kodem dna" ; że niby to z mąki się robi  Starczy? PS>Idę spać. Dobranoc.
|
Do góry
|
|
|
|
#711118 - 07/11/2006 22:41
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Durnym, niewykształconym narodem łatwiej sterować  Chociażby po to warto się uczyć i wiedzieć więcej, żeby cie żaden dupek nie zaszachował przykładowym "kodem dna" ; że niby to z mąki się robi 
Starczy?
PS>Idę spać. Dobranoc.
A nawet niech mi powie, ze to sie robi z piasku...i tak tego od niego nie kupię 
|
Do góry
|
|
|
|
#711119 - 07/11/2006 23:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
HEhe, a wiedza przydaje się do rozwiązywania krzyżówek i wygrywania kasy w teleturniejach. Ja od 1-3 klasy podstawówki chodziłem w mundurku i mi to w ogóle nie przeszkadzało. Rozumiem, że w szkołach średnich już nie powinny one obowiązywać, ale garnitury mogliby wprowadzić. Niedawno siostra opowiadała mi jak była na lotnisku w Londynie pewną sytuację. Pewna młoda kobieta poprosiła ją o pomoc. Nie mogła poradzić sobie z bagażami bo pilnowała dodatkowo dziecka. I tak się nawiązała rozmowa. Skąd jesteś itp. Tamta powiedziała, że z USA, a moja siostra, że z Polski. Tamta w szoku i zapytała się: "A gdzie to jest?"  Ja tam nie żałuję, że uczyłem się wielu przedmiotów, teraz przynajmniej po troche moge konwersować na każdy temat. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#711128 - 07/11/2006 23:52
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
Quote:
Obecnie szkoła to rewia mody. Stringi, tapety, białe kozaczki, spodnie spadające z dupy W innych krajach, oraz w nietkórych szkołach w Polsce dzieciaki noszą mundurki i nikt z tego powodu nie płacze. Przynajmniej w tym aspekcie biedniejsze dzieciaki nie miałyby kompleksów. Poza tym jeżeli już nosisz mundurek, to w jakiś sposób identyfikujesz się ze szkołą. No i nie rozpraszasz się na lekcjach patrząc na skąpo ubrane koleżanki
popieram, spoko można załozyć spódnice, do kolan, ale jak w mim liceum dziewczyny potrafiły ubrać się w taka typowa dyskotekowa miniówkę, bez przesad, nie wspomnę o dekoldach i o czym ja wtedy myslałem na lekcjach 
Quote:
I w przypadku licealistów chodziłoby pewnie o garnitury więc nie rozumiem tego oburzenia
wg. mnie bardzo fajna sprawa i szkoda, ze nie było tego za moich czasów ...aż rok temu hehe ...i fajnie, jeżeli w większym mieście, każda szkola ma inne mundurki więc jak chodzisz do renomowanej szkoły to bynajmniej ja, nosiłbym wtedy takowy mundurek/garnitur z dumą ..za mundurem panny sznurem hehehe...
Quote:
Wyobrażasz sobie Szewczenko, że przebierając sie na WF ściągasz cały garnitur i wieszasz go w obskórnej szatni?! A potem cały spocony zakładasz na siebie białą koszulę?! Przecież to nie ma sensu...
ja sobie wyobrażam, tutaj własnie powinno wziąć się przykład z usa, gdzie wf, nie trwa 45minut lekcyjnych i w czasie przerwy trzeba sie szybko przebrac i ochłonąc, wf. powinien trwać 2h lekcyjne albo nawet dłużej, aby potem było conajmniej 20-30minut czasu, aby wziąć prysznic ...niby w każdej skzole sa te prysznice, ale co z tego jak skorzystac nawet nie mozna :/
|
Do góry
|
|
|
|
#711129 - 07/11/2006 23:53
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
a w kieszeni konstytucję?!
Nie bo znam ją na pamięć podobnie jak Pana Tadeusza.
|
Do góry
|
|
|
|
#711130 - 08/11/2006 00:12
|
Ana <3
|
Pierniczek , co Ty pierniczysz  amerykańskie szkoły? chcesz mieć gangsta w I klasie podstawówki? tato! tato, a jasiu ma nowy złoty łańcuch! dojczland też ciekawe rozwiązanie, tam 13-latki wiedzą więcej o seksie niż polskie panie magister  oglądam sobie durnego Lost'a. prócz irakijczyka  nikt nie ma zielonego pojęcia co to jest n a d a j n i k. z ledwością wymawiają to jakże skomplikowane słowo  rozumiem, że to film, ale coś w tym musi być. człowiek wykorzystuje 30% swojego mózgu. amerykanin chyba koło 5%  pamiętacie co dżordż busz kiedyś odstawił? pewnego kraju stolicę z nazwą państwa pomylił czy co? w patologicznej rodzinie biorą udział dorośli, a ci odpowiadają za siebie. w szkole dzieci za siebie nie odpowiadają. jest tylko kwestią czasu jak do paki będziemy wsadzać 10-latków.
|
Do góry
|
|
|
|
#711133 - 08/11/2006 01:24
|
Ana <3
|
nauczyciel podczas przerwy ma przerwę  oczywiście że trzeba zwalczać przyczyny. jednak efekt zwalczania przyczyn może być widoczny za jakieś 10-15 lat. więc należy zwalczać również skutki. nauczyciele mają za mało narzędzi do tego aby zapanować nad barachłem. oczywiście nauczyciele odpowiadają za dzieci w szkole. one są przecież wtedy pod ich opieką. nauczyciel idzie za kratki, jeśli coś się stanie smarkaczowi. 'obyś uczył cudze dzieci'  na ulicy porządku pilnuje policjant. jakie ma uprawnienia nauczyciel, a jakie ma policjant? to jest chore, że w ogóle się dyskutuje o tym, jak należy dbać o bezpieczeństwo dzieci w szkołach. jak ja kończyłem podstawówkę, coś takiego w ogóle było nie do pomyślenia. nijak nie można porównywać gospodarki USA do naszej.oni się niesamowicie wzbogacili na I i II wojnie światowej. gdzie bezpiecznie produkowano aliancką broń i bomby które zrzucano właśnie na obszary nam bliskie? co roku konkursy informatyczne, matematyczne wygrywają Polacy, nie amerykanie. a gdzie jest cały kapitał?  my mamy kapitalizm i wolny rynek podobno 15 lat. oni troszkę dłużej. wiesz ile tam kosztują studia? a wiesz ile u nas? tam, nie żyje się wszystkim tak cudnie jak sobie to wyobrazasz, owszem % ludzi żyjących w nędzy jest o wiele mniejszy... przyczyny będzie bardzo trudno zwalczyć, rozpuszczenie bachorów jest ogromne, poczucie bezkarności, brak szacunku do władzy i policji, chwdp to podstawa przeca. czy jakiemukolwiek gówniarzowi przejdzie przez łeb myśl, że policja to coś dobrego? to jest, pierwszy, najwiekszy i najważniejszy wróg, a zaraz po niej jest nauczyciel, skurwiel który chce, żebym miał jakieś książki czytał, kim on jest, ten madafaka  co on sobie myśli. pranie mózgu, tylko to uratuje naszą młodzież.
|
Do góry
|
|
|
|
#711134 - 08/11/2006 01:55
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
wiesz ile tam kosztują studia? a wiesz ile u nas?
tak poza tematem, ile? bo interesuje mnie to 
Quote:
przyczyny będzie bardzo trudno zwalczyć, rozpuszczenie bachorów jest ogromne, poczucie bezkarności, brak szacunku do władzy i policji, chwdp to podstawa przeca. czy jakiemukolwiek gówniarzowi przejdzie przez łeb myśl, że policja to coś dobrego? to jest, pierwszy, najwiekszy i najważniejszy wróg, a zaraz po niej jest nauczyciel, skurwiel który chce, żebym miał jakieś książki czytał, kim on jest, ten madafaka co on sobie myśli.
pranie mózgu, tylko to uratuje naszą młodzież.
zgadzam się, zdecydowanie za dużo swobód :| ..pranie mózgu konieczne
|
Do góry
|
|
|
|
#711135 - 08/11/2006 01:59
|
Profesor
Meldunek: 19/08/2005
|
Quote:
nauczyciele mają za mało narzędzi do tego aby zapanować nad barachłem. oczywiście nauczyciele odpowiadają za dzieci w szkole. one są przecież wtedy pod ich opieką. nauczyciel idzie za kratki, jeśli coś się stanie smarkaczowi.
Wszystko zależy od warunków jakie posiada szkoła. Narzędzi jest sporo i jest w czym wybierać: kije do palanta, tyczki, antenka od siatki, czasem pani sprzątaczka zostawi w kanciapie miotłe albo pan wozny łopate
Ale poważnie.Miałem kiedyś w jednej klasie (II technikum) chłopaczka...160 cm wzrostu, 50 kg wagi włosy ni w pi***e ni w oko jednym słowem totalny szmundak ale mąąąąąądry był aż głupi.Ą ę co mi pan może zrobić, pan mnie nie może dotknąć bo pójde do dyrektora na skarge że mnie pan bije. Idiotyzował któregoś dnia na lekcji i nie wytrzymałem, wziąłem gnoja za kark, zaciągnąłem do kanciapy złapałem za gardło i nawtykałem mu to i tamto
Z wielkiego "cfaniaka" stał się malutkim szczurkiem z podwiniętym ogonkiem, zamknął ładnie buzie po czym poszedł na skargę do pani wychowaczyni że Pan od W-f'u chciał Go pobić.Dobrze że Pani wychowawczyni była na tyle kumata że zbagatelizowała sprawe a sama jeszcze wstrząsnęła nim pare razy. Do czego zmierzam ? Tak naprawdę większość jest mocna tylko w gębie albo jak ma za sobą kolegów z którymi czuję się mocna.Będąć sam na sam z nauczycielem czy dyrektorem niekiedy nawet z rodzicem z klasowego twardziela przemienia się w przestraszonego ćwoka który wtedy zapomina języka w gębie! Ktoś sobie pomyśli...pfff wziął szmundaka za kark i zwariował.Moim koledzy z wieloletnim stażem robią tak obojętnie czy jest to mały gnojek czy skoksowany knur z pustym łbem. Za szmaty do kantorka i duszenie...jesli prośby, upominanie, ostrzeganie nie skutkuje.
Wiele zależy od nauczycieli a jeszcze więcej od dyrektora który nakłada na uczniów kary.Jeśli "pierwszy" jest miękką fają to nigdy nie będzie miał w szkole porządku i będzie dochodziło do tego czego jesteśmy świadkami ostatnimi czasy. Mnie to przeraża bo za moich czasów w szkole podstawowej biegało się w fartuszku z tarczą na ramieniu a takie rzeczy jak dzieją się dziś można było tylko zobaczyć w filmach
|
Do góry
|
|
|
|
#711136 - 08/11/2006 09:15
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Quote:
Przepraszam za post pod postem.
Ktoś tam się bulwersował, że w wieku 20 lat nie będzie chodził w mundurku. Należy tutaj podkreślić, że "mundurek" to bardzo szerokie pojęcie. I w przypadku licealistów chodziłoby pewnie o garnitury więc nie rozumiem tego oburzenia
Skleroza wiec znow musze poscika nabic  Pierwsze studia, poszedlem na prywatna uczelnie, zaczynalem na dziennych i tam byl obowiazek noszenia mundurkow, nie powiem byly calkiem twarzowe, ladna dziewczyna w spodniczce i tym mundurku prezentowala sie calkiem calkiem, a i brzydszej potrafil urody dodac  Oczywiscie za mundurek trzeba bylo placic i to dosc slono, ja "niestety" sie na to nie zalapalem bo przenioslem sie na zaoczne, dostalem fajna prace i taka zmiana byla konieczna. Jesli chodzi o oplaty to w szkole wyzszej ktos kto decyduje sie na platne studia musi/moze sobie to wkalkulowac, rodzic dziecka w podstawowce nie ma wyboru i musi to akceptowac choc czesto go nie stac. Wiem ze koszt nie bedzie powalajacy ale mimo wszystko te kilkadziesiat zlotych moze stanowic problem dla wielu rodzin gdzie 1000 zlotych musi starczyc na nacly miesiac dla czworga... Pomyslcie teraz, 1000 zlotych to kwota ktora niektorzy stawiaja na jeden zaklad i jesli graja planowo to strata ich nie boli ale sa tez tacy ktorzy postawia kilkadziesiat zlotych i jest to dla nich spora kwota... dokladnie jak w zyciu i z tego powodu nie podoba mi sie ten pomysl, tu nikt nikogo nie zmusza za ile ma zagrac, kazdy gra za tyle za ile ma albo za ile chce.
|
Do góry
|
|
|
|
#711138 - 08/11/2006 09:40
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Quote:
Jeszcze mnie tak naszlo, co byscie powiedzieli jakby nauczyciel zdzielil Wasze dziecko bo bylo nieznosne?? Nie zeby bil ale trzasnal po lapskach linijka czy strzelil dziennikiem w lepetyne?? Oczywiscie z umiarem ale za to z wyraznym zamiarem;-)
Dzisiaj to niemożliwe. Mamy w końcu bezstresowe wychowanie Kiedyś nauczyciele wykręcali uszy, czasem ktoś po łapach dostał i mimo to wszyscy żyją i mają się dobrze 
|
Do góry
|
|
|
|
#711139 - 08/11/2006 09:42
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
Poprzednie decyzje Giertycha mi się nie podobały (no z tą maturą to ośmieszył się strasznie). Pomysł ze szkołami specjalnymi też niezbyt mi się podoba. Ale teraz jak najbardziej jestem za. Bo coś trzeba zmienić, a te pomysły może w tym pomogą. Dosyć tego bezstresowego wychowania.Trzeba prać po pysku łobuzów, aż w końcu wyjdą na ludzi.  Dzieciaki zawsze rozrabiały i będą rozrabiały. Tego nie da się zmienić żadnymi zakazami. Jak nauczyciel był cipa, to dostawał nie raz z kulki papieru w głowę. To się przecież nie zmieniło. Ale jeśli tylko huknął na nas, to był spokój i nikomu nie przyszło do głowy go olać. Ale teraz nauczyciel nie może nic zrobić. Mam koleżankę, która uczy w gimnazjum i jak mi ona opowiada, że nie może ucznia nawet wywalić za drzwi jak przeszkadza, to jestem w szoku. Ja też pamiętam czasy mundurków w szkole, ale wtedy były one mocno obciachowe i byłem szczęśliwy jak w końcu komuna upadła i nie trzeba już było ich więcej wkładać 
|
Do góry
|
|
|
|
#711140 - 08/11/2006 09:43
|
antimadrista
|
Quote:
B.duzo, studia sa platne.
PS Pozdrawiam cenzora 
|
Do góry
|
|
|
|
#711141 - 08/11/2006 09:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2005
|
Quote:
A np to, ze nie ma wbijania zbędnej wiedzy do głowy, np to, że każdy Amerykanin zna historie swojego kraju, a statystyczny Polak nie wie kiedy była bitwa pod Grunwaldem, a już o wymianieniu jakiegoś króla elekcyjnego to nie mówię...w Stanach każdy młody człowiek wybiera sobie kilka(2-5 chyba) przedmiotów oprócz kilku obowiązkowych i tylko na te lekcje chodzi. Np jak młody mechanik chce być mechanikiem to właśnie tego go uczą, a nie ma uczyć sie biologii czy geografii...czy ktoś z Was pamięta np na czy polega transkrypcja i translacja albo komplementarność zasad, albo co to są procesy fluwoglacjalne albo jakie góry wypiętrzyły się podczas fałdowania hercyńskiego?! raczej nie...W Stanach czegoś takiego nie ma...nikt nnie uczy sie redukcji wyrazów podobnych czy wzorów na rzut pionowy do góry...
Ale nie ma również wbijania do głowy niezbędnej wiedzy 
Jak byłem w pierwszej klasie liceum przyjechała do nas na rok dziewczyna z wymiany właśnie z USA. Rodzice Polacy, więc z rozumieniem nie miała problemów. Tam w Stanach miała przedmioty typu biologia, chemia, matematyka, czyli ścisłe. Codziennie to samo, więc myśleliśmy, że skoro miała tego kilka razy więcej niż my, to będzie błyszczeć na zajęciach. Co się okazało? Z w/w przedmiotów posiadała wiedzę na poziomie pierwszej klasy gimnazjum. Z biologii odstawała bardziej niż nawet najbardziej niekumaci w tej dziedzinie (m.in. ja ), a mówiła że chce iść na medycynę. Parę lat temu pisałem z nią i mówiła, że jak wróciła, to wszyscy byli pod wrażeniem jej poziomu wiedzy po powrocie z Polski. I mimo, że i tak przerobiła mało materiału (bo ile da się przerobić w jeden rok), to bez problemów dostała się na medycynę, bodajże na Michigan State University czy coś w tym stylu.
Po prostu, po tym co zaobserwowałem na jej przykładzie (a była jedną z lepszych uczennic w swojej amerykańskiej szkole), stwierdziłem że poziom nauczania w amerykańskich szkołach jest niski, żeby nie powiedzieć bardzo niski. Więc dlaczego mielibyśmy przejąć ich system nauczania?
Poza tym, jakaś podstawowa wiedza z każdej dziedziny zawsze może się przydać, choćby do wspomnianych w temacie krzyżówek 
|
Do góry
|
|
|
|
#711142 - 08/11/2006 09:48
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Po prostu, po tym co zaobserwowałem na jej przykładzie (a była jedną z lepszych uczennic w swojej amerykańskiej szkole), stwierdziłem że poziom nauczania w amerykańskich szkołach jest niski, żeby nie powiedzieć bardzo niski.
I tacy ludzie później dostają Nobla 
|
Do góry
|
|
|
|
#711143 - 08/11/2006 09:48
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2005
|
Quote:
Quote:
B.duzo, studia sa platne.
PS Pozdrawiam cenzora
Mój znajomy chciał iść na Harvard i jak się dowiadywał, to było coś koło 20k $, bodajże za semestr, ale nie pamiętam dokładnie...
|
Do góry
|
|
|
|
#711144 - 08/11/2006 09:54
|
antimadrista
|
Quote:
Quote:
Po prostu, po tym co zaobserwowałem na jej przykładzie (a była jedną z lepszych uczennic w swojej amerykańskiej szkole), stwierdziłem że poziom nauczania w amerykańskich szkołach jest niski, żeby nie powiedzieć bardzo niski.
Nobla dostaja naukowcy, a nie nauczyciele 
Prawda jest taka, ze wielu profesorow wyjezdza do USA, bo tylko tam naklady na badania sa duze, i tylko tam maja okazje sie dalej rozwijac.
|
Do góry
|
|
|
|
#711145 - 08/11/2006 10:23
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Quote:
Quote:
Nobla dostaja naukowcy, a nie nauczyciele 
Prawda jest taka, ze wielu profesorow wyjezdza do USA, bo tylko tam naklady na badania sa duze, i tylko tam maja okazje sie dalej rozwijac.
Oczywiście, że naukowcy. Ale najpierw ci nakuowcy muszą przebrnąć przez ten niski poziom edukacji w amerykańskich skzołach 
|
Do góry
|
|
|
|
#711146 - 08/11/2006 10:31
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
poziom w szkolach w USA jest naprawde niski, wybijaja sie niektore uniwerki i ci, co sie wyrozniaja intelektem oraz checia do nauki ida na lepsze uniwerki i tam dopiero zaczyna sie "walka" o noble. Tak naprawde ilosc nobli przeklada sie na naklady na badania i nauke ponoszone przez ten imperialistyczny pomiot  . Poza tym musisz przyznac, ze przez Stany sa podkupowani najlepsi naukowcy, zamieszkuja tam i zakladaja rodziny, w wiekszosci z tez stosunkowo inteligentnymi osobami. Wiadomo, ze takie dziecko ma wieksze "sklonnosci" do nobla niz dziecko czarnego rapera i meksykanskiej dziwki z czarnej dzilnicy w Detroit. Na najnizszych szczeblach polska edukacja jest jedna z najlepszych w swiecie, jednak brakuje tej kropki nad i, ktora powinny postawic uniwerki, ale nie stac ich na to, nie ma nakladow, stypendiow, wiec ludzie albo zmieniaja branze, albo wyjezdzaja.
|
Do góry
|
|
|
|
#711150 - 08/11/2006 15:01
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Wiadomo, ze takie dziecko ma wieksze "sklonnosci" do nobla niz dziecko czarnego rapera i meksykanskiej dziwki z czarnej dzilnicy w Detroit.
leże 
..co do tego brania rpzykładu to nie chodzi przeciez o to aby uczyc się tyle samo materiału co oni, tylko w ten sam sposób, chociaz gimnazjum powinno być takie jakie jest, aby człowiek nabrał wiedzy ogólnej, a w 3ciej klasie powinny być ..nie pamiętam dobrze jak to się nazywało, ale kiedyś o tym czytałem, coś w stylu wyszukwania talentu czy coś takiego, w każdym bądź razie sa to jakieś badania czy tam zajęcia z dziećmi aby mogło prędzej zdefiniowac w czym jest ono najlepsze i jaką droga powinno dalej dążyć, czego się uczyć itp. ...i tutaj własnie nadchodzi czas na liceum, dziecko już wie co chce w przyszłości robić i wybiera sobie tylko te przedmioty które się jej przydadzą w dostaniu się na wymarzone studia 
|
Do góry
|
|
|
|
#711152 - 08/11/2006 15:57
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Quote:
Wlasnie stwierdzilem ze juz stary jestem  Nie pamietam dokladnie ale w od 1-3 klasy chodzilem w mundurku, na ramieniu mialem tarcze z numerem szkoly i jakos wtedy mi to nie przeszkadzalo.
Popatrz - ja jestem dobrych kilka lat młodszy, a w pierwszych klasach podstawówki też łaziłem w mundurku 
Akurat z tymi mundurkami to przesada - moim zdaniem powinni nie wpuszczać karać jakoś panienki, które łażą wyglądając jak 12-letnie dziwki (jak w szkole się dzieciara nie nauczy jakichś norm etycznych, czy obyczajów - to już nigdy się nie nauczy) oraz "ziomali" którzy za punkt honoru przyjmują chodzenie z majtasami wywalonymi na wierzch, a gaciami spuszczonymi do kolan (może to tak, jakby ktoś chciał ich... ten tego.. od tyłu - są gotowi na każdą okazję?)
Ale żeby od razu mundurki? Bez jaj - może i najmłodszym 8-latkom to by tak specjalnie nie przeszkadzało (jak Biszopowi kiedyś i mi zresztą też), ale starsi... ten numer nie przejdzie.
Zresztą jak jakiś młodociany żulik założy taki mundurek, to charakter mu się poprawi? Wolne żarty...
A monitoring - oczywiście, że to dobry pomysł. Tylko łatwo jest coś nakazać.
Ciekaw jestem za co te szkoły, które ledwo wiążą koniec z końcem (u mnie w podstawówce co roku X dni nie było lekcji, bo szkoła nie miała na ogrzewanie i w klasach piździło jak na Syberii) zainstalują sobie monitoring, za co kupią monitory, komputery itp. do obsługi tego. Za co zatrudnią ludzi do monitorowania i ochronę (ktoś musi interweniować, bo raczej nie 70-letni kulawy emeryt-woźny jacy zwykle są w szkole).
Łatwo nakazać - a dyrektorzy szkół to pewnie będą zbierać pod kościołem na te monitoringi. Niech Giertych załatwi w budżecie kasę na to, to będzie można porobić monitoringi.
A tak wogóle to wypada tylko podpisać się pod słowami Ghosta - dosyć bezstresowego wychowania. To nie zdaje egzaminu, co widać każdego dnia na ulicach.
Na "porządną młodzież" bezstresowe wychowanie jeszcze się nadaje, ale całą tę gównażerię, młodocianych alkoholików, bandytów itd. trzeba za pysk brać i to mocno. Inaczej nigdy się niczego nie nauczą.
|
Do góry
|
|
|
|
#711153 - 08/11/2006 16:29
|
Pooh-Bah
Meldunek: 09/02/2006
|
A ja jestem zdecydowanie PRZECIW MUNDURKOM !! Dlaczego ? Ponieważ chodzę do LO w którym jest od dawien dawna tradycja noszenia właśnie mundurów, i chce się wyróżniać z tłumu ze swoim kozackim mundurem  . Mi się to bardzo podoba, można pogadać z ludźmi z twojej szkoły w autobusie bo od razu widać gdzie człowiek chodzi. Dziewczyny - nie trzeba sie przejmować co na siebie włożyć  . A moi drodzy koledzy, kwestia przyzwyczajenia ja chodzę w mundurze od września i już się czuje w nim jak ryba w wodzie  to naprawdę nie boli a gdy spojrzy się na to z innej strony jest całkiem OK. Pozdro!
|
Do góry
|
|
|
|
#711155 - 08/11/2006 16:42
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Quote:
A ja jestem zdecydowanie PRZECIW MUNDURKOM !! Dlaczego ? Ponieważ chodzę do LO w którym jest od dawien dawna tradycja noszenia właśnie mundurów, i chce się wyróżniać z tłumu ze swoim kozackim mundurem . Mi się to bardzo podoba, można pogadać z ludźmi z twojej szkoły w autobusie bo od razu widać gdzie człowiek chodzi. Dziewczyny - nie trzeba sie przejmować co na siebie włożyć . A moi drodzy koledzy, kwestia przyzwyczajenia ja chodzę w mundurze od września i już się czuje w nim jak ryba w wodzie to naprawdę nie boli a gdy spojrzy się na to z innej strony jest całkiem OK. Pozdro!
A mnie by wkurwialo kilka lat temu jakbym zamiast moro, koszulki i bandamy mial zalozyc jakis mundur. Dzis studiuje, w bandamach juz nie chodze, jesli ktos sie nie poniza swoim stylem ubierania, czytaj nie ma spodniczki i stringow tak ulozonych, ze mozna zajrzec i od gory i od dolu, to neich sobie chodzi jak chce. Z wiekiem jak czlowiek chce cos osiagnac, to musi "ubraniowo spowazniec".
A noszenie mundurow niczego nie nauczy, naglasnianie programu "0 tolerancji" i samobojstwa Ani sytuacji nie poprawia, tylko poteguje liczbe samobojstw wsrod nastolatkow. Jesli wsedzie kilkunastolatek slyszy, ze Ania znalazla wyjscie, ME robi konferencje w sali, gdzie Anie dymali i ciagle sie o tym mowi, to taki kilkunastolatek dostrzega, ze Ania moze byc szczesliwa jak sie powiesi na srajtasmie.
Swoja droga chcialbym spotkac tych gowniarzy, co Ja rozebrali. 
|
Do góry
|
|
|
|
#711156 - 08/11/2006 18:50
|
antimadrista
|
Quote:
Popatrz - ja jestem dobrych kilka lat młodszy, a w pierwszych klasach podstawówki też łaziłem w mundurku 
Jestem mlodszy od Ciebie pare dni bodajze i ja nie chodzilem, mialem tylko herb(tarcze) szkoły 
|
Do góry
|
|
|
|
#711157 - 08/11/2006 21:41
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
co szkoła to obyczaj  kiedyś też pamiętam w pierwszych klasach podstawówki, że zawsze przy okazji jakichś apelów/uroczystych spędów na sali gimnastycznej z głośników leciał hymn narodowy. Wszyscy wstawali i jeśli nie śpiewali, to przynajmniej stali na baczność. W późniejszych latach podstawówki czy też w liceum nigdy się z tym już nie spotkałem. Umiłowanie do hymnu pozostało mi do dziś (pewnie także dzięki temu)- znam zarówno wersję aktualną jak i oryginalną. A jak czytam o różnych badaniach/sondażach, to okazuje się, że większość młodych ludzi nie zna więcej niż jednej zwrotki. A niektórzy to wogóle.
|
Do góry
|
|
|
|
#711158 - 08/11/2006 22:04
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/12/2005
|
Cholera, musze pisac przez przypadek posta jeszcze raz :/ Chodze obecnie do II klasy liceum. Mundurkom i wczesniejszym pomyslom Giertycha mowie zdecydowane nie. Jak dla mnie obowiazek noszenia mundurkow, to zatracenie indywidualnosci czlowieka, straszna jest dla mnie sytuacja, w ktorej kazdy wygladalby tak samo. Moim zdaniem kazdy powinien miec prawo decydowania o tym jak chce wygladac. Osobiscie zle bym sie czul w mundurku, nie mowiac nawet o garniakach, ktorych nie cierpie (choc oczywiscie jak trzeba to zaloze), wole szerokie spodnie i luzna bluze  Tylko stresowalaby mnie mysl, ze wygladam jak idiota. Po to nie poszedlem do salezjanek, zeby moc decydowac o swoim ubiorze  Piszecie tu o wytapetowanych nastkach w miniowach. Jak dla mnie to jak taka lala sie ubiera zalezy od jej poczucia smaku. A jak bedzie chciala paradowac w miniowie, to zrobi to po lekcjach i liczba gwaltow sie nie zmniejszy :P Moja dyrektorka jest za mundurkami, ale mam nadzieje, ze nie wprowadzi w zycie tego idiotycznego pomyslu, a jesli tak to z pewnoscia nasze grono uczniowskie postara sie odpowiednio temu sprzeciwic  Osobiscie nie zaloze mundurka bez naszywki "Giertych to kretyn"  Jesli chodzi o wczesniejsze pomysly Romana, to to co zrobil z maturami to skandal. Co do amnestii, to zamiast pomoc tym co nie zdali, tylko zepsul im zycie. Ja czulbym sie zle, wiedzac, ze maturke mam zdana nie dzieki wlasnej wiedzy i widzial wzrok pracodawcy starajac sie o prace. Co do monitoringu, to nie wiadomo czy to w znaczny sposob pomoze. Wiadomo natomiast, ze koszty beda spore. Ukrytych kamerek chyba zamontowac nie moga, a czy normalne zwieksza bezpieczenstwo itp.? Ciezka kwestia i zastanowilbym sie czy nie lepiej czesc tej kasy wydac chocby na nauke pierwszej pomocy w szkolach. Jak dla mnie Giertych, to nie owijajac w bawelne- frajer. Promowanie swojej partii, bo nie przekracza aktualnie progu wyborczego, na tragedii ludzkiej (Gdansk) jest wystarczajacym powodem, zeby nie miec dla kolesia szacunku. Romek nie nadaje sie na "nowoczesnego" ministra edukacji. Juz widze jego wizje kanonu lektur szkolnych :/ Zreszta jaka on moze miec wizje skoro pewnie wychowal sie na gownach Konopnickiej itd.
|
Do góry
|
|
|
|
#711159 - 09/11/2006 00:29
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Nauczyciel ma nauczyc, a rodzice sa od tego, zeby wychowywac.
A co zrobić jeśli rodzice nie wychowują swoich dzieci? Może pozbawić ich praw rodzicielskich? Ale wtedy zabrakłoby miejsca w domach dziecka.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|