#70635 - 15/11/2001 01:33
REGULAMIN: Playoff 'mecz.pl' Jesień 2001
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Oto regulamin: 1. Zapisy do Playoff "mecz.pl" Jesień 2001 będą przyjmowane od 05.11 do 11.11 włącznie. Czas i data postu będą decydujące. 2. Odbędzie się losowanie, po którym zostanie udostępniona pełna tabela "Playoff." 3.1. Co tydzień każdy z uczestników musi wysłać 5 typów/kuponów (w półfinale i finale 7), wszystkie po 100zł. Każdy nie wysłany typ lub typ, dla którego nie będzie znany wynik do półudnia (12:00) w poniedziałek (partz punkt 8 poniżej) będzie liczony jako -100zł. W każdej parze, osoba z najlepszym wynikiem (największy zysk lub najmniejsza strata) awansuje do następnej rundy. 3.2. W razie remisu osoba, która jako pierwsza wysłała swój piąty (od półfinału/finału siódmy) typ awansuje/wygrywa. 4. Każdy typ/kupon musi być singlem. Systemy nie są dozwolone. Uwaga: Można podawać typy, na które dany bukmacher nie przyjmuje singli.5. Nie można podawać taki sam typ jak osoba, z która jeśteśmy zestawieni (w przeciwnym wypadku taki typ nie będzie brany pod uwagę, czyli będzie traktowany jako nie wysłany). Obowiązuję zasada "kto pierwszy ten lepszy." Można typować te same spotkanie co osoba, z którą jeśteśmy zestawieni, pod warunkiem, że nie ma możliwości by obydwa typy wygrały. Jeśli piersza osoba postawi np. na 1 to druga osoba nie może obstawić 1X. 6. Nie można podawać dwóch identycznych typów, choć można podać dwa typy na to samo spotkanie, jeśli obstawiamy inny wynik. Dozwolone jest obstawianie np. 1 oraz 1X na to samo spotkanie. 7. Każdy typ musi przynieść teoretyczny zysk. Ponieważ od każdego typu wziętego z firm Profesjonał i STS jest liczony podatek, nie można według kursów tych firm obstawić np. meczu po kursie 1.01. Typy łamiące tę regułę nie będą brane pod uwagę, czyli będą traktowane jako nie wysłane. W przypadku kursów z Unibetu nie ma wyżej wymienionych restrykcji ponieważ ta firma nie obciąża zakładów podatkiem. 8. Spotkanie, które typujemy, musi się zakończyć przed południem (12:00) w poniedziałek. Jeśli typowane spotkanie nie zostanie do tej pory ukończone, typ zostanie unieważniony i będzie się liczył jako przegrany: -100zł. 9. Każdy typ może być wysłany aż do zamknięcia przyjmowania zakładów na to spotkanie przez bukmachera, od którego bierzemy kurs. Jedyny wyjątek to jeśli bukmacher poda czas zamknięcią przyjmowania zakładów jako późniejszy od oficjalnego czasu rozpoczęcia spotkania. W tym wypadku obowiązkiem gracza jest wysłać typ przed oficjanym czasem rozpoczęcia spotkania, pomijając informacje zawarte na stronie bukmachera. W przeciwnym wypadku taki typ nie będzie brany pod uwagę, czyli będzie traktowany jako nie wysłany. 10. Można używać kursów wyłącznie od trzech bukmacherów: STS, Profesjonał i Unibet (ten ostatni bez uwzględniania podatku). 11. Co tydzien zostanie utworzony temat gdzie należy zamieszczać typy. Każdy typ musi zawierać następujące dane: I. data spotkania (według bukmachera wystarczy) II. bukmacher (STS/Prof/ Unibet) III. numer pozycji u bukmachera IV. nasz typ V. kurs Każdy typ musi zawierać wszystkie informacje podane powyżej. W przeciwnym wypadku typ trafiony NIE będzie się liczył i zostanie potraktowany jako nie wysłany (można będzie w jego miejsce wysłać później inny). Nie trafiony typ zaś będzie się liczył jako WAŻNY i będzie traktowany jako typ przegrany czyli -100zł. Jeśli zapomnisz podać część danych to możesz je dodać w osobnym postie aż do rozpoczęcia spotkania.12.1. Nie można zmieniać lub anulować wysłanych typów. Nie można też EDYTOWAĆ ani kasować postów w temacie z typami do playoff. Posty które zostały edytowane/usunięte uznane będą jako typ z przegraną 100zł, bez względu na wynik. W przypadku błędu należy jeszcze raz napisać typy w osobnym post'ie, zaznaczając że są one przepisane z poprzednich, bo tam nie podaliśmy np. daty, kursu, na kogo stawiamy itp. 12.2. Wyjątkiem do zakazu zmiany typu są przełożone/odwołane spotkania. Jeśli będzie to miało miejsce i będzie wiadomo, że wynik typu nie będzie znany do 12:00 w południe w poniedziałek, to można wysłać nowy typ dodając, że zastępuje on poprzedni typ, który został przełożony/odwołany (należy wysłać osobny post, nie edytować żadnych postów!). Wynik nowego typu musi być znany do 12:00 w południe w poniedziałek. 13. Osoby przechodzące do następnej rundy są zobowiązane do podania tego do wiadomości w specjalnie otworzonym do tego temacie. Ponieważ nie każdy będzie mógł w tym samym czasie powiadomić forum o swoim awansie, można wysyłać typy na kolejny tydzień (spotkania muzsą się zacząć po 12:00 w południe w poniedziałek) nie znając jeszcze swojego przeciwnika.14. Playoff "mecz.pl Jesień 2001" jest prowadzony równocześnie z Tabelą Typerów - można w obydwu brać udział. 15. Do niniejszego regulaminu mogą być wprowadzone zmiany. Wszelkie zmiany będą obowiązywać następnego dnia od ich dokonania (decyduje data edycji tego postu). 16. W przypadku sytuacji nieprzewidzianych przez regulamin decyzje moderatorów forum (Bogge, uQ$ i ja) będą ostateczne. ROZSTAWIENIE: dla zwycięzców i finalistów dwóch poprzednich edycji, oraz dla 13 osób zajmujących najwyższe miejsca w TT (i biorących udział w Playoff).
|
Do góry
|
|
|
|
#70639 - 03/12/2001 01:40
Re: REGULAMIN: Playoff 'mecz.pl' Jesień 2001
|
veteran
Meldunek: 23/03/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$: [qb]
Regulamin nakazuje aby każdy typ zawierał określone dane (datę, bukmachera, numer pozycji, uczestników, typ i kurs) a w przypadku ich braku nakazuje podanie ich w kolejnym poście. Niestety, regulamin nie precyzuje co robić, w przypadku gdy te dane w ogóle nie będą podane. Uznając za podstawową, zasadę iż nasz błąd nie może przynieść nam korzyści kosztem przeciwnika (a tak niewątpliwie jest w przypadku niepełnych danych, przeciwnik reaguje na nasz typ nie wiedząc że potem mógłby on zostać anulowany) uważam iż wszelkie wątpliwości muszą być interpretowane na niekorzyść popełniającego błąd. I tak w przypadku gdy podany z niepełnymi danymi typ jest nie trafiony liczy się jako przegrany -100, w przypadku zaś gdy jest trafiony jako nieważny (w tym przypadku dopuszczam jednak, że przy zgodzie przeciwnika taki typ może zostać zaliczony). [/qb][/QUOTE]
Myślę , że sprawę niepełnych danych najlepiej rozwiązał uQs - poprostu jest to najlogiczniejsze i najbardziej sprawiedliwe rozwiązanie i regulamin powinien być o nie uzupełniony.
|
Do góry
|
|
|
|
#70641 - 03/12/2001 04:33
|
veteran
|
Conrad , a nie lepiej wszystko ujednolicić i wstawić "wykładnię" uQ$ do regulaminu. Znowu będzie furtka: jeżeli ktoś nie poda czegoś i typ mu nie wejdzie to będzie siedział cicho (bo typ nieważny), ale jeżeli trafi to będzie prosił przeciwnika żeby mu typ zaliczył (co oczywiście jeżeli przeciwnik się zgodzi jest ok) - ale znowu osoba myląca będzie miała coś w rodzaju "handicapu" , przewagi nad przeciwnikiem. Wg mnie najlepiej ujął to uQ$: każdy typ podany , który wtopił (nawet ten bez pełnych danych) liczony jest jako -100, natomiast typ bez danych ale trafiony jako typ nieważny (czyli musimy puścić zamiast niego następny kupon, chyba że przeciwnik wyrazi zgodę na zaliczenie nam tego typu). Jaka jest wasza opinia ?
|
Do góry
|
|
|
|
#70646 - 04/12/2001 02:28
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad: [qb]WK napisał: Mam takie pytanie? Jak traktowane sa typy wysylane z innego konta niz konto gracza. To znaczy jak ktos napisze, ze xyz nie mial dzisiaj dostepu do sieci i wysyla w jego imieniu typ? Nie ma chyba tego w regulaminie a mysle, ze by sie przydalo.
Co o tym myślicie? Jedyna obawa to nie zauważenie typu przez przeciwnika, który tylko przeczesuje temat w poszukiwaniu typów swojego przeciwnika.[/qb][/QUOTE]
Ja w moim pojedynku z Vicente miałem taki przypadek że za niego wysyłał typy savio. Wcześniej jednak Vicente poinformował mnie o tym i moim zdaniem tak należy robić czyli wcześniej powiadomić swojego przeciwnika.
|
Do góry
|
|
|
|
#70647 - 04/12/2001 17:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/07/2001
|
mam pytanie - kiedy ruszy nowy playoff?
a) nie wiadomo b) po zakończeniu starego c) na wiosne d) nie ruszy wogóle
proszę o odpowiedź moderatora
|
Do góry
|
|
|
|
#70648 - 04/12/2001 18:07
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/09/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kura: [qb]
Ja w moim pojedynku z Vicente miałem taki przypadek że za niego wysyłał typy savio. Wcześniej jednak Vicente poinformował mnie o tym i moim zdaniem tak należy robić czyli wcześniej powiadomić swojego przeciwnika.
[ 03-12-2001: Wiadomość edytowana przez: Kura ][/qb][/QUOTE]
Tak czy innaczej wg mnie powinno sie to znalezc w regulaminie bo jesli nie ma to rodzi sie pokusa nieuczciwego zagrania.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#70649 - 04/12/2001 18:35
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Prem$: [qb]mam pytanie - kiedy ruszy nowy playoff? a) nie wiadomo b) po zakończeniu starego c) na wiosne d) nie ruszy wogóle proszę o odpowiedź moderatora[/qb][/QUOTE] Zdecydowanie B! Podczas finału Playoff będą już prowadzone zapisy do następnej edycji, Playoff 'mecz.pl' Zima 2002 
|
Do góry
|
|
|
|
#70650 - 06/12/2001 20:07
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad: [qb] Zdecydowanie B! Podczas finału Playoff będą już prowadzone zapisy do następnej edycji, Playoff 'mecz.pl' Zima 2002  [/qb][/QUOTE] ale jak to? zima 2002 tzn. zima w sensie styczeń-marzec następnego roku czy październik-grudzień nastepnego roku? prosze o odpowiedź
|
Do góry
|
|
|
|
#70656 - 08/12/2001 03:01
|
Carpal Tunnel
|
może być zrobić rozgrywki w grupie? np. 4 typerów w grupie 2 z największym zyskiem awans ostatni odpada przedostatni też (lub do baraży)
|
Do góry
|
|
|
|
#70659 - 11/12/2001 19:39
|
Carpal Tunnel
|
Conrad mam pytanie niech o tym kto zagra w eliminacjach świadczy ranking tzn. ci co zaszli wyżej w poprzednim playoffie są rozstawieni, co ty na to? właśnie w ten sposób pokonany w finale i inni lepsi będą w jakimś stopniu premiowani
|
Do góry
|
|
|
|
#70661 - 11/12/2001 21:20
|
Carpal Tunnel
|
Conrad niech się nie liczy czas zgłoszenia, może akurat ktoś nie może sie szybko zgłosić choć jest super typerem ale nie ma dostepu do netu...
swoją drogą ja twardo jestem za systemem grupa 4-osobowa, a wychodzi 2.
przykład (tylko uważnie Conrad czytaj): dajmy na to (w obecnej formule) w I rundzie mamy pary: ZAWODNIK A - ZAWODNIK B ZAWODNIK C - ZAWODNIK D w pierwszej z par pasjonująca walka do ostatniego typu, wyniki tej rywalizacji są fenomenalne, ale minimalnie lepszy okazuje się ZAWODNIK A, bowiem wynik rywalizacji brzmi: ZAWODNIK A - ZAWODNIK B 724zł : 698zł w drugiej parze totalna klapa, a zwycięski ZAWODNIK C wygrywa tylko dlatego że jego rywal był jeszcze bardziej beznadziejny: ZAWODNIK C - ZAWODNIK D 5zł : -300zł i w tym momencie ZAWODNIK B mimo, iż był przytłaczająco lepszy od C nie wchodzi !?!?! a przy nowej formule (w grupie 4-osobowej) tylko najlepsi by dalej przechodzili! więc kolejność wyglądała by: 1. ZAWODNIK A awans 2. ZAWODNIK B awans 3. ZAWODNIK C 4. ZAWODNIK D To by było sprawiedliwe!!! Niech o zwycięstwie decyduje prawdziwa "wiedza" a nie przypadek że się trafi na przepraszam za określenie: rzadzioli.
z poważaniem
|
Do góry
|
|
|
|
#70662 - 11/12/2001 22:09
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/03/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad: [qb]Jeśli chodzi o rundę wstępną, to grupa czteroosobowa (gdzie dwóch awansuje) to chyba to samo co dwie pary w obecnym rozwiązaniu. .[/qb][/QUOTE] ja się z tym niezgadzam.Jak odpadałem to "legitymowałem" się wynikiem ok. +500.Niestety musiałem się pożegnać z konkursem podczas gdy awansowali do następnej rundy gracze z...wynikiem rzędy 20-80zł.Jeżeli byłyby grupy do takiej sytacji by nie doszło! Więc chyba To nie to samo 
|
Do góry
|
|
|
|
#70666 - 12/12/2001 18:05
|
member
Meldunek: 04/10/2001
|
Według mnie handicapy 0:0 powinny być traktowane tak samo jak w rzeczywsitości, a więc w przypadku remisu zwrot stawki. Zarówno jeden jak i drugi przeciwnik ma możliwość grania handicapów i nikt nie może mieć pretensji, że ktoś otrzymał zwrot stawki. Przecież takie są właśnie zasady tego handicapu. Nie wprowadzajmy sztucznych reguł.
Jeśli chodzi o podawanie typu to jestem za przestrzeganiem obowiązku podawania informacji podanych w regulaminie. Po to jest regulamin aby go przestrzegać. Można wprowadzić zmianę w regulaminie, że wszystkie te informacje muszą być podane do chwili rozpoczęcia meczu. Jeśli ktoś zauważy, że czegoś brakuje może napisać jeszcze raz poprawnie ten typ ale tylko do chwili rozpoczęcia zdarzenia. Myślę, że zasady takie zlikwidują możliwość jakiejkolwiek manipulacji. Każdy w końcu płaci za własne błędy.
Oczywiście wielu może powiedzieć, że ustalanie sztywnych zasad w takiej zabawie jak playoff jest bezsensowne. Ale wydaje mi się, że dla większości to nie tylko zabawa ale przede wszystkim emocjonująca gra i dlatego potrzebne są jasne, jednoznaczne "przepisy".
|
Do góry
|
|
|
|
#70667 - 12/12/2001 18:20
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/03/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał hpc: [qb]witam Do DJ Sosna. Chyba już nie pamietasz pojedynku w poprzedniej edycji z nijakim hpc Miałem trzy bierki 0-0 0-0 i Strasbourg 1-1 w 93 minucie (bodajże samobój) ale jakie miałem emocje. Właściwie adrenalina w organiźmie 100%[/qb][/QUOTE] COzywiście że pamiętam.A poza tym mam wszystko "zaksięgowane" więc można powspominac 1/5 PROFESJONAL 24.07 godz:14-30 ================================ 694.Hiszpania-Dania~~~1 (1.83)>>>1-0 ================================ 2/5 STS dzisiaj za ok 30min ================================== 217.Maribor-Glasgow~~~2 (2.40)>>>0-3 ================================== 3/5 STS dzisiaj o 17-30 ================================== 350.AC Vantaa-Jokerit~~~2 (2.10)>>>0-2 ================================== 4/5 STS dzisiaj o 17-15 ================================== 726.Paris St.G.-Lille~~~1 (1.75) ================================== 5/5 STS dzisiaj o 15-30 ================================== 696.Rennes-Auxerre~~~1 (2.30) ================================== ( STAN:369.70) #2 24.07. STS 73 Celtic-Sunderland "1" kurs 2,00 >>>1-0 #3 PRO 28.07 004. Górnik-Kszo typ "02" kurs 1,9>>>0-0 #4 29.07 STS poz.873 St.Pauli-Hertha(1 poł) "2" kurs 2,90>>>0-0 #5 29.07 STS poz 872 St Pauli-Hertha "2" kurs 2,40>>>0-0 #1 29.07 STS 882 La Havre-Strasbourg "2" 3,00>>>1-1 ( STAN:51) najgorzej mnie boli syatuacja taka jak ta która mnie spotkała w obecnej edycji.Człowiek typuje,typuje,typuje...i odpada bo jego przeciwnuk trafił jeden remis z NBA po kursei 14.00.To jest dopiero ból POZDRAWIAM cię hpc
|
Do góry
|
|
|
|
#70668 - 12/12/2001 18:31
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
Nie wiem po co komplikować. Zwrot potraktować jako trafienie razy 1, bo tak jest w istocie. Przeciez typujący chciał trafić wygraną danego zespołu; nie trafił i może dać nowy typ ?! A sytuacja w pojedynku może się zmienić tylko na jego korzyść, co może łatwo wykorzystać dając w razie potrzeby większy/mniejszy kurs...
|
Do góry
|
|
|
|
#70669 - 12/12/2001 19:21
|
veteran
|
Ufo ma rację, tak jak napisał uQ$ - nasz błąd (w tym wypadku trafienie z kursem 1) nie może przynieść nam korzyści kosztem przeciwnika, a tak mogło by się zdarzyć jeżeli przeciwnik zareagował by na nasz typ, a pózniej okazało by się , że możemy sobię puścić jeszcze jeden typ bo trafiliśmy akurat w handicap (czy dogrywkę), znając wynik spotkania naszego przeciwnika. ps. znowu małe zamieszanie przezemnie  , ale to musi być jasno sprecyzowane w regulaminie
|
Do góry
|
|
|
|
|
|