Ok, zapraszam na analizę piątej kolejki Orange Ekstraklasy
tabela po 4. kolejce:
M-ce Drużyna Mecze Punkty
1. GKS Bełchatów 4 12 2. Wisła Kraków 4 10
3. ŁKS Łódź 4 7 4. Widzew Łódź 4 7
5. Cracovia Kraków 4 6
6. Korona Kielce 4 5
7. Lech Poznań 4 5
8. Zagłębie Lubin 4 5
9. Legia Warszawa 4 4
10. Wisła Płock 4 4
11. Pogoń Szczecin 4 4
12. Górnik Zabrze 4 4
13. Górnik Łęczna 4 4
14. Odra Wodzisław Śląski 4 4
15. Dyskobolia Grodzisk Wlkp. 4 3
16. Arka Gdynia 4 2 Wisła powoli wraca do forym, dobra gra w UEFA i zwycięstwa w lidze spowodowała, że pozycja lidera jest tylko kwestią czasu. Fatalna forma Legii spowodowała, że o czołówkę Wisła gra z GKS Bełchatów (który notebane wygrał wszystkie swoje dotychczasowe spotkania) i z dwoma łódźkimi beniaminkami. Dalej w tabeli jest więcej bałaganu niż czegokolwiek jasnego. Różnica pomiędzy piątym a czternastym miejscem to zaledwie dwa punkty. Tabelę zamyka Arka Gdynia, która jeszcze bramki nie strzeliła. Zapraszam na szczegóły:
Mecz kolejki: Lech Poznań - Wisła Kraków Wisłą Kraków u siebie gra bardzo dobrze, pokonała Koronę, Wisłę Płock i trochę słabszego Górnika. Na wyjeździe jest troszkę gorzej, zaledwie bezbramkowy remis z Arką. Czy wreszcie doczekamy się dobrej gry i zwycięstwa wyjazdowego?
Krakowianie są na fali wznoszącej, wydawało się, że jest tam więcej problemów niż w Legii, ale jednak wszystko się jakoś roziązało. Brakowało napastnika, ale Radovanović gra całkiem nieźle. Do tego do gry wraca Paweł Brożek. W pomocy nie mieści się najlepiej zarabiający piłkarz - Cantoro czyli konkurencja jest niezła. No i obrona z Cleberem i Głowackim jeszcze nie straciła gola w lidze. Baszczyński także wznowił już treningi. Wyeliminowanie Austriaków z Pucharu UEFA tylko doda wiary Wiślakom. Petrescu dla mnie jest świetnym szkoleniowcem i myślę, że odpowiednio ustawi zespół.
Co słychać w Poznaniu? Grają towarzysko. Lech pokonał Lipno Stęszew (5. liga) 9:1 (3:1). W tym sezonie Lech jest mistrzem odrabiania strat. W pierwszej kolejce z 0:2 na 3:2 z Wisłą Płock, w trzeciej z Koroną na 2:2, w czwartej z Cracovią z 1:3 na 3:3. Trochę to nie dziwi gdyż trenuje ich Smuda, który słynął z tego jeszcze w Widzewie. No, ale z Wisłą odrobić 0:2 będzie dużo ciężej. Smuda zapowiada walkę od pierwszych minut, mówi, że Wisła to nie Cracovia i jej piłkarze nie zlekceważą. No, ale trudno przypuszczać by mówił "przegramy".
Ostatnie dwa spotkania w Poznaniu wygrał Lech, co wyraźnie pokazuje, że rywal ten Wiśle "nie leży". Tym razem nie wyobrażam sobię jednak porażki Krakowian, a na X2 kursik jest za mały więc typuję "dwójkę".
Moj typ: 2 kurs: 2,1
Niespodzianka kolejki: Cracovia-Groclin Cracovia nie jest dobra w trzymaniu prowadzenia. Dwukrotnie roztrwonili wynik 3:1. W ostatniej kolejce szczęśliwie (wielu twierdzi, że dzięki sędziemu) wygrali w Poznaniu. W jedynym dotychczas spotkaniu u siebie wygrali z Odrą 1:0.
Goście zawodzą na całej lini. Trzy remisy i porażka oraz przedostatnie miejsce w tabeli to na pewno nie to, co chciał osiągnąć Zbigniew Drzymała przed sezonem. Po poprzednim nieudanym sezonie miał nastąpić powrót do czołówki, ale znowu zapowiada się gra o środek tabeli. Groclin nie ma słabego składu. Im po prostu czegoś brakuje. Muszą się odblokować. Może teraz?
Trzy ostatnie spotkania pomiędzy tymi zespołami wygrał Groclin co jeszcze bardziej skłania mnie do typowania X2.
Moj typ: X2 kurs: 1,6
Pewniak kolejki: Legia Warszawa - Górnik Zabrze Legia odpadła z Ligi Mistrzów co wszyscy wyrokowali więc musi zaczać grać w lidze. Mecz z Górnikiem jest idealną okazją by wygrać. Warszawiacy zaczęli sezon obiecująca od zwycięstwa z Cracovią, potem przyszedł remis z Groclinem, a ostatnio dwie nieoczekiwane porażki. Obie drużyny mają problemy ze strzelaniem goli, ale myślę, że to gospoddarze w tym meczu strzeląich więcej. Typuję 2:0. Odblokowanie sięWłodarczyka w meczu z Szachtarem też może mieć wpływ na grę Legii.
Ostatnie dwa spotkania wygrała Legią i tym razem powinno być podobnie, z racji, że jest gospodarzem. Odważnym polecam zagranie handicapu po kursie zbliżonym do 2,00.
Moj typ: 1 kurs: 1,3
Pozostale spotkania: Pogoń Szczecin - Korona Kielce O Pogonii możan pisać co tydzień to samo. "Co pokażą Brazylijczycy tym razem?". Potrafią niespodziewanie wygrać, by potem dostać cztery bramki u siebie. Ostatnio walczyli z Wisłą Płock długo, by w końcówce ulec 2:1.
Korona także jest nieprzewidywalnym zespołem po odejściu Piechny. Ostatnie dwa mecze zagrała jednak całkiem nieźle, z Lechem straciła pewne zwycięstwo w końcówce, a z Wisłą w Krakowie przez dużą część meczu kontrolowała grę. Myślę, że mecz z Pogonią jest doskonałą okazją do zwycięstwa. Szczerze mówiąc jedyne nad czym myślałem przed tym meczem to czy dać X2, czy samą "dwójkę".
W poprzednim sezonie dwukrotnie wygrała Pogoń.
Moj typ: 2 kurs: 2,6
Górnik Łęczna - Wisła Płock Kolejny mecz z serii X2 czy 2. Tutaj sytuacja jest troszeczkę inna. Górnik ostatnio wygrał z Arką i ma okazję podtrzymać passę drugim meczem u siebie. Na ławce trenerskiej Górnika Łęczna zadebiutuje Krzysztof Chrobak, który zastąpił Dariusza Kubickiego. Ta zmiana już ostatnio była widoczna.
Wisłą z kolei może być troszkę zdołowana po trzecim nieudanym podejściu do Pucharu UEFA. Trzecim, w którym przegrała różnicą goli strzelonych na wyjeździe. Niepewne jest także, czy trener gości pozostanie na swoim stanowisku. Kusi go bowiem reprezentacja Wybrzeża Kości Słoniowej.
Ostatnie cztery mecze wygrali gospodarze. Te wszystkie czynniki skłaniają mnie ku typowaniu remisu.
Moj typ: X kurs: 3,1
Widzew Łódź - Arka Gdynia Jeden z ciekawszych meczy dla mnie w tym tygodniu. I to nie tylko dlatego, że sam kibicuję Widzewowi. Dlaczego bukmacherzy wystawili taki duży kurs (około 1,7) na gospodarzy w meczu z zamykającą tabelę, tragicznie spisującą się Arką Gdynia?
Widzew wydaje się faworytem. Gra u siebie na prawdę dobrze, wygrał mecze z Groclinem i derby z Łksem. Arka jak na razie wyjazdowo zremisowała z Pogonią.
W Widzewie na kontuzje narzekają Łukasz Broź i Robert Kłos. Dodatkowo rozchorował się również Rusłan Miedżidow. Do treningów wrócili za to Jakub Wawrzyniak i Bartłomiej Grzelak. Ten pierwszy prawdopodobnie zagra od pierwszej minuty już w sobotę.
W poprzednim sezonie Arka Gdynia dopiero w barażach zapewniła sobie utrzymanie w Orange Ekstraklasie. Teraz także wydaje się, że zespół będzie zaledwie bronił sięprzed spadkiem.
Mimo wszystko pójdę za głosem serca i zatypuję na gospodarzy, chociaż obawiam się o bezbramkowy remis.
Moj typ: 1 kurs: 1,7
Odra Wodzisław Śląski - ŁKS Łódź Odra kolejny sezon gra tak samo. Utrzymuje się tuż nad strefą spadkową. Tym razem jest podobnie. Gospodarze wygrali z Zagłębiem, zremisowali z Groclinem i przegrali z GKS i Cracovią. U siebie Odra prezentuje się jednak dużo lepiej niż na wyjeździe.
ŁKS jest ciekawym zespołem. Niespodziewanie beniaminek zajmuje trzecie miejsce w tabeli. Udało im się wygrać z brazylijską Pogonią i ostatnio, niespodziewanie z Legią. Zremisowali u siebie z Górnikiem Łęczna i polegli w derbach z Widzewem. Od powrotu Madeja do gry wszystko wygląda poukładane ui kłopoty ze strzelaniem goli odeszły w niepamięć. Odra jednak słynie z żelaznej obrony (nie licząc poprzedniego meczu) więc może być ciężko.
Myślę, że jest to kolejny mecz na remis. Dodatkowo typuję bezbramkowy remis.
Moj typ: X kurs: 3,1
Zagłębie Lubin - GKS Bełchatów Gospodarze grają w tym sezonie fatalnie. Wspomnieć trzeba nie tylko o fatalnej postawie w lidze, ale także o kompromitacji w Pucharze UEFA. Ewidentnie widać kłopoty ze strzelaniem goli. Odejście Iwańskiego na pewno tego nie poprawi.
Lider z kolei ma problemy z Mariuszem U. Piłkarz jest podejrzany w aferze korupcyjnej i został z nim rozwiązany kontrakt. Jak to wpłynie na atmosferę w zespole? Na pewno niekorzystnie, bo był to gracz pierwszego składu.
Zagłębie jedno odblokowanie już miało, teraz pora na kolejne. Skromne 1:0 w meczu z liderem? Czemu nie ten się przecież też musi kiedyś potknąć.
Już dwukrotnie typowałem przeciw GKS i dwukrotnie mnie zaskakiwał. Ciągle jednak nie uważam by to była drużyna na miarę Mistrzostwa Polski więc typuję gospodarzy.
Dwa ostatnie spotkania między tymi drużynami wygrali gospodarze. I według moich oczekiwań teraz będzie podobnie.
Moj typ: 1 kurs: 2,2
Typy jak zwykle z profa
Zapraszam do komentowania i polemizowania