#6390165 - 12/01/2015 17:21
Re: Jakość życia w Polsce
[Re: devlin]
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
O każdym jak mu dasz dotacje można powiedzieć że będzie utrzymywał z tych pieniędzy innych. Zarabiam np 2 tys zł niech rząd da mi co miesiąc dotację 2 tys zł. I jak oczywiście wprowadze je w obieg. Wynajmę od kogoś lokal, kupię meble, wspomoge kopalnie bo bedę płacił co miesiąc za za prąd itp. Tylu ludzi będzie podemnie podczepionych. Tu się z Tobą zgodzę, z jakiej racji państwo ma dopłacać do wydobywania węgla z kopalni, która nie potrafi tego zrobić w sposób rentowny? Czemu wszyscy Polacy muszę de facto utrzymywać coś co nie ma sensu pod względem prostej matematyki skoro drożej kosztuje wydobycie tego niż sprzedanie tego? Są pewne gałęzie w gospodarce, w których można dopłacać do nierentownych rozwiązań bo pełnią jakąś niszową, strategiczną lub podobną rolę w państwie. Hiszpanie dopłacają... do klubów piłkarskich jako wizytówkę kraju. Wiele państw dopłaca do przewoźników lotniczych bo jest to czymś ważnym dla nich. Inni fundują bardziej zaawansowane działania. Ale kopanie węgla pod ziemią?
|
Do góry
|
|
|
|
#6390172 - 12/01/2015 18:03
[Re: Goget]
|
Q
Meldunek: 19/04/2005
|
mnie tylko dziwi nikt nie pomyslał wcześniej ... przecież te kopalnie nie przynoszą strat od 2014 roku a dużo wcześniej sie zaczeły problemy Nie znam sie na tym i nie mi oceniać cała sytuacje tylko dlaczego rząd budzi sie jak już ma reke w nocniku ? Przecież górnicy im nie odpuszczą ... niech lepiej pomyslą co zrobić żeby nie było to tak drastyczne
|
Do góry
|
|
|
|
#6390232 - 12/01/2015 20:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/11/2007
|
Conrad siedź w tym Singapurze i sie nie odzywaj. Huja wiesz, nie znasz tematu i pierdolisz od rzeczy. Tyle w temacie.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390280 - 12/01/2015 21:31
[Re: kewin]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
mnie tylko dziwi nikt nie pomyslał wcześniej ... przecież te kopalnie nie przynoszą strat od 2014 roku a dużo wcześniej sie zaczeły problemy Przecież wszyscy o tym doskonale wiedzą. Nawet politycy nie są aż takimi idiotami by tego nie wiedzieć. Chodzi tylko i wyłącznie o słupki w sondażach. Każdy kolejny rząd olewał temat i szedł na ustępstwa, bo nie chciał drażnić górników. Nie chciał mieć rozzłoszczonego motłochu w Warszawie, zadym i związanych z tym niepokojów społecznych. Łatwiej było dołożyć kolejną kasę podatników i mieć spokój.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390296 - 12/01/2015 21:46
|
Carpal Tunnel
|
Motłochu?
Kim Ty jesteś ja się pytam, że o ludziach którzy tak samo jak i Ty potrzebują pieniędzy na chleb - dla siebie i rodziny - piszesz motłoch?
Warszawka i jak widać Szczecin myśli tylko o sobie. Obyście od tych ruskich po ryju dostali kiedyś. Bierzcie od nich wszystko od gazu po węgiel, potem im róbcie lody w podziękowaniu.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390309 - 12/01/2015 22:17
[Re: Bzyku]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/01/2008
|
G#wno się znam, więc nie powinienem się za bardzo wypowiadać. Macie jednak trochę pożywki "Likwidatorzy" kopalń, zainteresuje Was na pewno: https://m.facebook.com/zarobkigornikow Sprawdźcie tez zarobki tych z wyższych górniczych sfer, a potem zastanówcie się ile moze wynosić odprawa takiego jednego czy drugiego prezesiny, a pozniej zestawcie to z tą ochoczo głoszoną nierentownością. Już ktoś wyżej wspomniał... Niemcom, Ruskim czy innym Czechom się za jakiś czas i nierentowna kopalnia się opłaci tylko wyciągną z portfela trochę drobniaków, wtedy znowu będzie "matka Madzi", a u nas dalej pod pierdolnik.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390310 - 12/01/2015 22:17
|
Carpal Tunnel
|
Grozisz mi? Bez pozdrowień. Kupiłeś już węgiel od Putina?
|
Do góry
|
|
|
|
#6390312 - 12/01/2015 22:21
[Re: hunters]
|
Carpal Tunnel
|
Radeke tępej warszawce możesz wklejać nawet potwierdzenia notarialne. Oni łykają tylko słowa pismakow.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390340 - 12/01/2015 23:11
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Motłochu?
Kim Ty jesteś ja się pytam, że o ludziach którzy tak samo jak i Ty potrzebują pieniędzy na chleb - dla siebie i rodziny - piszesz motłoch?
Warszawka i jak widać Szczecin myśli tylko o sobie. Obyście od tych ruskich po ryju dostali kiedyś. Bierzcie od nich wszystko od gazu po węgiel, potem im róbcie lody w podziękowaniu. Szczecin dawno temu został sprzedany przez warszawkę. nie ma przemysłu stoczniowego w polandzie, tak jak zaraz nie będzie górnictwa, kopacz = żelazna dama ?? lata zaniedbań w górnictwie i mamy efekt niewydolnego postsowieckiego molocha. dramat.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390369 - 13/01/2015 01:05
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/10/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#6390370 - 13/01/2015 01:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/05/2007
|
Za Lasy Panstwowe tez powoli sie zaczynaja zabierac.
|
Do góry
|
|
|
|
#6390422 - 13/01/2015 06:52
[Re: M@rcin]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/01/2008
|
Lasów tym sqrwielom jeszcze nie udało się pozbyć... klik klik kwestia czasu, a na tapecie "matka Madzi" czy inny owsiak
|
Do góry
|
|
|
|
#6390552 - 13/01/2015 14:37
|
|
Przecież wszyscy o tym doskonale wiedzą. Nawet politycy nie są aż takimi idiotami by tego nie wiedzieć. Chodzi tylko i wyłącznie o słupki w sondażach. Każdy kolejny rząd olewał temat i szedł na ustępstwa, bo nie chciał drażnić górników. Nie chciał mieć rozzłoszczonego motłochu w Warszawie, zadym i związanych z tym niepokojów społecznych. Łatwiej było dołożyć kolejną kasę podatników i mieć spokój. Nic dodać, nic ująć, dokładnie tak jest. Jeszcze można dodać, że chodziło o odkładanie "problemu" na później bo to było najłatwiejszym rozwiązaniem. Kim Ty jesteś ja się pytam, że o ludziach którzy tak samo jak i Ty potrzebują pieniędzy na chleb - dla siebie i rodziny - piszesz motłoch? To idź i zarób w normalny sposób, a nie oczekuj że cała Polska ma się zrzucać i dopłacać do tego stratnego interesu. Czemu akurat Tobie a nie innym, którym biznes nie wychodzi? Jestem pewien, że państwo by oddało nawet te kopalnie za przysłowiową Złotówkę. Ale tego byście nie chcieli, no nie? NAJGORSZE dla górników to by kopalnie nie były w rękach państwa. Bo kto by miał wtedy dopłacać, kogo można by szantażować?
|
Do góry
|
|
|
|
#6390560 - 13/01/2015 14:47
[Re: Conrad]
|
|
[quote=M@rcin]Lasy już chyba poszły. Jak co roku w mediach temat zastępczy Jurek Owsiak, sytuacje na Śląsku trzeba jakoś wyciszyć przecież.
Cementowania w Opolu, została sprzedana niemcowi, za mniej niż wartość samego cementu w silosach. Nie mówiąc już o mieszkaniach, gruntach i ośrodku wypoczynkowym w Turawie. Kolejne kłamstwa dla ciemnoty. Straszenie lasami to jest już jakaś klasyka (a fanatycznego gnoma chyba nawet skazano za kłamanie na ten temat...), teraz o jakiejś cementowni. Ciąg dalszy manipulowania ludźmi jakimś tanim kitem aby ich rozzłościć... Kiedyś klub piłkarski Chelsea sprzedano za 1 Funta, w mediach dla ciemnoty jakiś dziennikarski mistrze podjudzania ludzi by napisał, że ODDANO Chelsea za mniej niż kosztuje filiżanka kawy. Złodzieje! Natomiast nikt nie wspomniał o sytuacji finansowej i długach. Conrad, skoro tak chwalisz sytuacje w Polsce, dlaczego uciekłeś? Na początku postawmy sprawę jasno, że Twoje prostackie stwierdzenia o "ucieczce" jest trochę zabawne. Uciekało to się przez mur berliński, z Korei Płn, z Alcatraz. Ja nie musiałem uciekać z Polski. Nie byłem ścigany nakazem aresztowania za obrażenie Ajatollah Kaczogłupa podczas trwania państwa wyznaniowego, żartobliwie zwanego jako IV PR, tylko zwyczajnie wyjechałem zamieszkać w cieplejszych klimatach tak jak miliony osób z każdego kraju na świecie. Niebawem ponownie się przeprowadzam gdzie indziej i wcale nie "uciekam" z Singapuru.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|