Strona 1 z 3 1 2 3 >
Opcje tematu
#623592 - 23/07/2006 21:38 Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
No więc temacik dla znawców i fanatyków "ciężkich brzmień" tematów związanych. Piszcie jaka jest wasza ulubiona płyta, o wrażeniach z koncertów itd itp, wolna amerykanka byle na temat

aha i prosze o osoby nie mające nic ciekawego do napisania o nie wypowiadanie sie

Do góry
Bonus: Unibet
#623593 - 23/07/2006 21:40 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Słucham bardzo dużo bardzo różnej muzyki, ale bardzo bliska mi jest gitarowa muza, którą szczerze kocham i uwielbiam. Moja płyta nr 1 i płyta do kótrej mam najwiekszy sentyment jest

IRON MAIDEN - NUMBER OF THE BEAST

Do góry
#623594 - 23/07/2006 21:54 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
podzielam, Iron Maiden to moja ulubiona kapela z tego gatunku. świetne gitary, świetne melodie. głos niczego sobie.

metallica również niezła, black, master of puppets, and justice for all, load.

black sabat nigdy mi nie podchodziło, soulfly itp również.

bliżej mi do U2, Stinga, REM, itp ale ajroni i metalika wymiatają

Do góry
#623595 - 23/07/2006 22:03 Re: Metalowo-Rozrywkowo
dio31 Offline
addict

Meldunek: 12/02/2006
the number of the best to chyba najlepsza ich płyta po powerslave a najbardziej wymiata chyba Slayer choc już po tyłach jestem i słucham britney i ostatnio paris

Do góry
#623596 - 23/07/2006 22:04 Re: Metalowo-Rozrywkowo
dio31 Offline
addict

Meldunek: 12/02/2006
acha i byłem 2 razy na ironach --- zajebioza

Do góry
#623597 - 23/07/2006 22:04 Re: Metalowo-Rozrywkowo
JiroJiro Offline
1

Meldunek: 21/05/2003
Jeśli mówimy o Iron Maiden to na myśl przychodzi nam heavy metal. Jeśli myślimy o heavy metalu, nowej właściwej fali to jest jeszcze jeden zespół który ją tworzył - Judas Priest.

Llama wspomniałeś że Black Sabbath nie 'podchodziło' Ci. Polecam moją ulubioną płytę tego zespołu Heaven and Hell. Fantastyczny Ronnie James na wokalu. Świetne utwory i teksty, a ostatnia część utworu tytułowego, zarówno tekst jak i solo jest genialna :

They say that lifes a carousel
Spinning fast, youve got to ride it well
The world is full of kings and queens
Who blind your eyes and steal your dreams
Its heaven and hell, oh well
And theyll tell you black is really white
The moon is just the sun at night
And when you walk in golden halls
You get to keep the gold that falls
Its heaven and hell, oh no!
Fool, fool!
Youve got to bleed for the dancer!
Fool, fool!
Look for the answer!
Fool, fool, fool!

Do góry
#623598 - 23/07/2006 22:09 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Rancorn Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/02/2006
z takiej muzy lubie tylko SOAD ale raczej starsze plytki bo hypnotize jest za delikatne

Do góry
#623599 - 23/07/2006 22:18 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Costam sie kiedys sluchalo wczesniej m.inn Rammstein i SlipKnot

Do góry
#623600 - 23/07/2006 23:03 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Krisiun Offline
old hand

Meldunek: 31/03/2006
ok panowie.
Metallica, Iron Maiden, Manowar i tak dalej i tak dalej to moze sa dobre kapele ale tylko wtedy gdy wypalisz za duzo i na nic ostrzejszego umysl ci nie pozwala (pisze tu konkretnie o sobie)

co do mojego gustu muzycznego to chyba nick mowi sam za siebie.
gdy pierwszy raz uslyszalem AssassiNation od razu sobie mysle:
najlepsza Brutal Death'owa plyta 2006. I trwalem w tym przeswiadczeniu do zeszlego tygodnia kiedy to moim oczom ukazal sie prawdziwy potwor !!:

The Stench Of Redemption grupy Deicide (bo o nim tu mowa) jest po prostu niewarygodny ! Nie chce przeklinac aby opisac ten album dlatego powiem tylko ze ostatni raz tak strasznie upajalem sie muzka gdy na swiat przyszedl Slaughter of the Soul kapeli At the Gates - uwazany przez wielu za jeden z najlepszych jesli w ogole nie najlepszy Death'owy album jaki kiedykolwiek zostal wydany.

The Stench Of Redemption - plyta o ktorej co by nie powiedziec to i tak bedzie za malo. bez zastanowienia dostaje 10/10 i status Death'owej plytu roku 2006 (jak na razie przynajmniej bo jeszcze pomorski BEHEMOTH zaatakuje )

--------------------------------------------------------
dobra teraz cos z Polski

Vader - Impressions in Blood 2006

Vader is a Polish death metal band founded in 1986. It stands as one of the best known European death metal bands. Vader plays a style of death metal different from that of their American counterparts, but their approach is nonetheless firmly based upon the template created by Slayer. For example, many bands of this genre tend to play guitar solos and lead parts which do not adhere strictly to traditional musical principles (such as being in key) and make extensive use of tremolo bar, creating a rather dissonant sound. Vader, on the other hand, whilst often playing in this style, occasionally diverge and play diminished, augmented, and even minor scale solos. Vader is also different in that vocalist Piotr Wiwczarek's vocals do not follow the standard sound widely considered acceptable for death metal. While his vocal approach remains extreme, it is a much more throaty approach, with far more personality, giving him the ability to sound out words far more clearly than most death metal bands.

tracklist:
- Between Day and Night
- ShadowsFear
- As Heavens Collide...
- Helleluyah!!! (God Is Dead)
- Field of Heads
- Predator
- Warlords
- Red Code
- Amongst the Ruins
- They Live!!!
- The Book

sorry ze to wyzej wszystko po angielsku ale czasami pomagam w prowadzeniu serwera z muzyka i tam piszemy tylko po angielsku a nie mam juz sil zeby pisac jeszcze tlumaczenie.

co do samej plyty. Vader jak to Vader- wszystko ladnie, poprawnie, od strony merytorycznej tez niby OK, ale jak to z ich kolejnymi wydawnictwami bywa- sa one dla mnie troche "puste"?
tym niemniej plyta calkiem udana.
ocena: 7.5/10

pozdrawiam
\m/

Do góry
#623601 - 23/07/2006 23:15 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Krisiun Offline
old hand

okladki z tracklistem do Stench zapomnialem

DEICIDE - The Stench Of Redemption 2006

tracklist:
-The Stench Of Redemption
-Death To Jesus
-Desecration
-Crucified For The Innocence
-Walk With The Devil In Dreams You
-Homage For Satan
-Not Of This Earth
-Never To Be Seen Again
-The Lord's Sedition

Do góry
#623602 - 23/07/2006 23:27 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Ja z ciekawości zapytam o co chodzi z tymi diabłami i czarnymi mocami u słuchaczy metalu. Po co to jest? Ile razy widzę jakiegoś typa z koszulką z diabłem lub naszywki na plecaku. To jest na poważnie, czy dla jaj?

Do góry
#623603 - 24/07/2006 00:03 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Czarne moce to masz na okolo cyckow w avatarze.

Do góry
#623604 - 24/07/2006 04:21 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Mruzu Offline
veteran

Meldunek: 19/01/2005
Zapraszam do mojego miasteczka na Koncercik HC

Do góry
#623605 - 24/07/2006 06:34 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Quote:

Ja z ciekawości zapytam o co chodzi z tymi diabłami i czarnymi mocami u słuchaczy metalu. Po co to jest? Ile razy widzę jakiegoś typa z koszulką z diabłem lub naszywki na plecaku. To jest na poważnie, czy dla jaj?

Nie wiem o co chodzi u słuchaczy metalu, ale kapele zazwyczaj robią to dla jaj czy raczej bo pasuje to granej muzyki, poza jakimiś nawiedzonymi blackowymi zespołami, które chyba same nie wiedzą czego chcą.
Ja akurat w życiu bym nie wyszedł na ulicę z plecakiem z pentagramem czy 3 szóstkami, mimo iż był czas, że metalu słuchałem dośc namiętnie. A teraz to juz tylko Slayera włączę sobie od czasu do czasu

Do góry
#623606 - 24/07/2006 09:13 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Big Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/03/2004
Led Zeppelin-II płyta .Tak naprawdę ,to wszystko od nich się zaczeło.Wszystko pózniej, to mniejesze lub większe kopie tego co oni robili.
Deep Purple,Pink Floyd,Hendrix,z lżejszych Santana,Dawid Bowie
z polskich:SBB,Krzak,Test,Dżem.

Do góry
#623607 - 24/07/2006 09:14 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Taka na szybko ulozona lista zepolow ktore mialy na mnie duzy wplyw i do ktorych zawsze chetnie wracam. Pewnie jeszcze kilka innych by sie znalazlo

1. Pearl Jam
2. Metallica
3. Black Sabbath
4. System of a Down
5. Rage Against the Machine
6. Iron Maiden
7. Godsmack
8. Tool
9. Perfect Circle
10. Red Hot Chilli Peppers
11. Illusion
12. Sweet Noise (stare)
13. Acid Drinkers

Do góry
#623608 - 24/07/2006 11:35 Re: Metalowo-Rozrywkowo
langak Offline
old hand

Meldunek: 01/12/2002
Nie wiem co wy z tym Iron Maiden. To taka typowa wioska - prosta muzyka dla szerokiego grona słuchaczy. Dla mnie jedno wielkie gówno. Porównałbym ich do "muzyki" ktora kilka lat temu non-stop leciała na Polsacie
"... jesteś szalona uwierz mi...."

Ja zwracam uwage głownie na teksty, czy autor ma cos do przekazania, czy tylko łubudubu. Prawdziwą muzykę można łatwo rozróżnić od zespołów dla dzieciaków i siusiumajtek, a do takich zaliczam Iron Maiden.
Pearl Jam, Radiohead - to są prawdziwe zespoły.

P.S. A propos Iron Maiden to widze jeden malutki plusik - a mianowicie brat Dickinsona i jego własny zespół - jakże odmienny od tej kaszany.

Do góry
#623609 - 24/07/2006 19:46 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Llama Offline
Ana <3

langak, ostro pojechałeś należy zadać sobie pytanie, po co się słucha muzyki?
ja słucham PRAWIE wszystkiego,
łumcyk i potupaj na imprezy, do ćwiczeń.
klasyczna i filmowa dla relaksu
bajor itp do zadumy
itd itd. więc nie zgodzę się z tekstem, że prawdziwą muzykę można łatwo rozróżnić ... bo muzyka, to nie tekst, tekst to nie muzyka ja Iron Maiden lubię ze względu na bardzo przyjemne brzemienie...

MUZYCZNIE, Radiohead jest daleko w tyle za Iron Maiden. a mam ich chyba 3 albumy/radiohead/, jeszcze na kasetach, kiedy mp3 to coś dziwnego było...

jeśli chodzi o txt, to faktycznie Irony mają mało do zaprezentowania a PJ i Radiohead biją ich na głowę.

Do góry
#623610 - 24/07/2006 19:50 Re: Metalowo-Rozrywkowo
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
No dobra

Iron Maiden
Metallica [do płyty ... and justice for all] - dalej to już, z nielicznymi wyjątkami kaszana
Van Halen
Running Wild

Nie metalowo: to tak jak Amadeus, słucham dużo różnej muzy
W zależności od okoliczności i nastroju ...

Do góry
#623611 - 24/07/2006 19:57 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Jak moglem zapomniec o Led Zeppelin i The Doors ???

Do góry
#623612 - 24/07/2006 20:03 Re: Metalowo-Rozrywkowo
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
No i Jimi Hendrix - król gitary

Do góry
#623613 - 24/07/2006 22:11 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Krisiun Offline
old hand

Quote:

Zapraszam do mojego miasteczka na Koncercik HC

wow nice !
kurcze dawno juz nie bylem na zadnym w calosci hardcorowym koncerciku. duzo krzyku- czasami nawet bez wiekszego sensu ale jednak klimat na takich imprezach jest zajebisty

a skoro juz hardcore to moze cos polece:

Terror - Always The Hard Way 2006

For Los Angeles' Terror, hardcore is a way of life and something bigger than music. They championed old school hardcore while blending in the ideas of new school metal and metal-core. Their adventures have taken them around the globe, including the recent European edition of the Sounds of the Underground.

tracklist:
- All For Revenge
- Strike You Down
- Survival
- Always The Hard Way
- Lost
- Last Of The Diehards
- So Close To Defeat
- One Step Behind
- Hell To Pay
- Test My Convictions
- You Can't Break Me
- Hardship
- Smash Through You
- Dead End
- Untitled

very very good album, i recommend !
8.5/10

Do góry
#623614 - 24/07/2006 22:17 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

eppp nie lubie, nie mój gatunek

zaraz do snu popłynie - Cradle of filth - Midian

Do góry
#623615 - 25/07/2006 13:01 Re: Metalowo-Rozrywkowo
manifestant Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/12/2005
Moje ulubione plyty z gatunku muzyki ciezkiej to przede wszystkim :

wszystko co wyszlo pod szyldem Paradise Lost jestem wielkim fanem tej grupy od 10 lat i nigdy mi sie nie znudzi po prostu kocham ich tworczosc

Type O Nagative - tez wszystko choc najbardziej podoba mi sie "October Rust " ale sa fenomenalni przynajmniej wg mnie
Z takich bardziej ciezszych rzeczy, ktore sluchalem jeszcze jako nastolatek zbuntowany zreszta to wymienilbym m inn :
Behemoth (bylem na 4 koncertach niezapomniane przezycia)
Obituary , Cannibal Corpse , Dimmu Borgir , Crematory , King Diamond and Mercyful Fate , Tiamat , Six Feet Under , Edge of Sanity , Kat , Mortician , ......i tak moglbym w nieskonczonosc
Aha jeszcze z trash metalu Slayer , Testament i Kreator .......
Co ciekawe teraz to ciezko mi ktorejkolwiek z plyt tych zespolow wysluchac w calosci...nie wiem chyba sie postarzalem jednak
Chociaz aktualnie to rzadko slucham takich ciezkich brzmien, to moim ostatnim odkryciem z gatunku deth metalu jest kawalek Six Feet Under "Shadow of the reaper" - polecam teledysk do tego utworu - niby schemat z typowego amerykanskiego horroru...ale mnie to jara

Do góry
#623616 - 25/07/2006 13:36 Re: Metalowo-Rozrywkowo
html Offline
old hand

Meldunek: 18/01/2005
Witam
A to moje ulubione płytki:
1.Tiamat-Wildhoney
2.Paradise lost-Gothic
3.Iron Maiden - Life After Death

pozdrawiam html

Do góry
#623617 - 25/07/2006 15:24 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

no panowie to swoje chłopy jesteście

Tiamat - Wildhoney rzadzi, ironów to oczywiscie cała dyskografia orginalna na półeczce leży, byłem w tamtym roku na ironach na stadionie śląskim w maju, Paradise lost cenię za draconian times, dla mnie bomba, najnowsze dzieła utraconego raju uważam jednak za niestety lipne. Oczywiscie nasze rodzime dokonania Vader, Behemoth, Kat, na każdym byłem po 3-4 razy, lubie i black i rypanki deathowe w stylu canibali, morbidów itd itp,

no ale nie ograniczam się oczywiscie tylko do metalu, w muzycznej nauczyli mnie słuchać muzyki klasycznej, którą bardzo lubie, gram na saksofonie to oczywiście jazz, blues, do tego typowo studenckie pioseneczki, czasem poslucham paktofoniki i kalibra, z country uwielbiam johnnego casha ( zreszta niedawno w kinach był film "walk in the line" bazujący na jego autobiogrfii )

Do góry
#623618 - 25/07/2006 15:53 Re: Metalowo-Rozrywkowo
szumek13 Offline
enthusiast

Meldunek: 16/06/2005

Witam. Widzę, że nikt tu nie wspomniał o takim filarze metalu jekim jest (lub raczej była z Maxem) SEPULTURA. Nie wyobrażam sobie swojej muzycznej edukacji bez albumu CHAOS A.D. To co usłyszałem 10 lat temu na tym albumie odwróciło moje pojęcie o muzyce o 180 stopni.
Drugim moim ulubieńcem jest Braian Warner, czyli oszołom pod tytułem: MARYLIN MANSON. Ostre brzmienie naprzemian z wolniejszymi, melodyjnymi kawałkami i inteligentne prowokacje sprawiają, że ten oszołom to mój nr 2.

Do góry
#623619 - 25/07/2006 17:31 Re: Metalowo-Rozrywkowo
manifestant Offline
Pooh-Bah

Sepultura tak owszem tez tego sluchalem kiedys , ale bardziej z plyty Beneath the Remains i tej pozniejszej Roots , na ktorym zmienili troche swoj styl fakt faktem niezaprzeczalna legenda ciezkiej muzy moi znajomi z tego klimatu tez tegoi sluchali (przewaznie jak zaczynali sie w to bawic)....

Do góry
#623620 - 25/07/2006 18:09 Re: Metalowo-Rozrywkowo
SILVER STAR Offline
addict

Meldunek: 14/09/2005
Quote:

Led Zeppelin-II płyta .Tak naprawdę ,to wszystko od nich się zaczeło.Wszystko pózniej, to mniejesze lub większe kopie tego co oni robili.
Deep Purple,Pink Floyd,Hendrix,z lżejszych Santana,Dawid Bowie
z polskich:SBB,Krzak,Test,Dżem.

BIG widzę ze mamy podobne upodobania, wychowalem sie na tej muzyce i zawsze te zespoly bedą dlamnie najlepsze,do tego dodalbym kilka innych utworów z tamtych czasów ale wymienie tylko jeden "Ten Years After" - "Love like a man". Mam zresztą całe dyskografie tych zespolów.Kolejnosc też bez zastrzezen LED ZEPPELIN ,DEEP PURPLE,PINK FLOYD, J.HENDRIX , dodam jeszcze jeden zespół IRON MAIDEN a za najlepsza plyte tego zespołu uważam nagrania koncertowe Rock in Rio w 2001 r( wersja DVD), natomiast jesli chodzi o Led Zeppelin to w 2003r ukazal sie dwupłytowy album dvd z obszernymi wystepami koncertowymi od 1970 do 1979 r(pełen wypas)
ps
BIG powiem jeszcze jedno, że mój 18 letni syn też przypodobał sobie kilka kawałków Led Zeppelin, mimo tego że na codzien slucha trochę innej muzyki i ilekroć jedziemy gdzieś dalej samochodem to on pilnuje żeby nam nie zabrakło płyt tej kapeli.

Do góry
#623621 - 25/07/2006 21:49 Re: Metalowo-Rozrywkowo
phantom Offline
old hand

Meldunek: 08/04/2003
kiedys sie sluchalo namietnie metalu teraz juz wlosy nie te,nie ten wiek,nie ta energia,wiec i tej muzyki sie slucha coraz rzadziej ale 2 plyty odstaja od reszty moim zdaniem i wykroczyly daleko poza swa epoke sa to mianowicie:
metallica z orkiestra symfoniczna i therion theli.
pamietam tez,ze nikomu nieznany w moim srodowisku kiedys blind guardian plyta somwhere far beyond zrobila piorunujace wrazenie na wszystkich,ktorzy sluchali heavy metalu.
ach to byly czasy.

Do góry
#623622 - 25/07/2006 21:58 Re: Metalowo-Rozrywkowo
nowik Offline
addict

Meldunek: 08/03/2006
No to ja wspomnę o Sepulturze...."Roots , bloody roots ''
Ktoś wspomniał o tym , że Iron Maiden to zespół dla siusiumajtków i dzieciaków , a prawdziwe zespoły to Pearl Jam i Radiohead....Ciekaw jestem , co by koleś powiedział , gdyby zobaczył 40 ,50 , 60 (!) latków wspaniale bawiących się na Mystic Festival... Sisiumajtki? Zapomniałeś dodać kolego pisząc o Pearl Jam czy Radiohead , że to "prawdziwie komercyjne zespoły"... OK , może i teksty Ironów nie są najwyższych lotów , ale przecież płyty kupuje się ze względu na muzykę , a nie na teksty - jeśli ktoś robi odwrotnie , to moje gratulacje... Muzycznie Iron bije na głowę obydwie grupy bez dwóch zdań i tyle...

Trzy najczęsciej obecnie słuchane krązki przeze mnie:

1. Dream Theater - "Train Of Thought"
2. Therion - "Lemuria/Sirius B"
3. Nightwish - "Once"

Ulubione kapele: Therion , Nightwish , Iron Maiden , Sepultura , Children Of Bodom , Dream Theather , In Flames , The Gathering...etc...
Nie jestem wielkim miłośnikiem death/grind , ale czasem lubię posłuchać młócki pokroju Dying Fetus , Skinless , Napalm Death...

Pozdrawiam wszystkich ekstremalnych , dżwiękowych sadomasochistow takich jak ja...

Do góry
#623623 - 25/07/2006 22:02 Re: Metalowo-Rozrywkowo
phantom Offline
old hand

Meldunek: 08/04/2003
z polskich plyt najbardziej kultowymi byly kawaleria szatana turbo prawie cala ta plyte mialem okazje po raz pierwszy koncertowo na zywo uslyszec na juwenaliach na politechnice lubelskiej gdzie reaktywowane turbo zagralo az 80 % utworow z tej najlepszej ich plyty i wielkie brava dla nich,ze zagrali te wlasnie utwory i to jeszcze z jakim rozmachem to uczynili !!!
kata oddech wymarlych swiatow,bastard koncertowo te plyty dominowaly podczas koncertu kiedy 1-szy raz ich widzialem i plyty dobre i wykonanie porzadne.
apropo koncertow to kiedys acid drinkers nie mial sobie rownych nad wisla i odra ale to juz historia z przykroscia musze to stwierdzic po perypetiach kadrowych i nie tylko.
dirty money,dirty tricks i striptease najlepsze byly.

Do góry
#623624 - 25/07/2006 22:14 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Big Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/03/2004
SILVER STAR- no proszę ,nigdy nie sądziłem ,że na tym forum spotkam bratnią duszę.
Ten Years After -oczywiście znam i przyznam ,że też lubię ich kilka kawałków.Poszukuję jednego (prawdopodobnie ich numeru)polski tytuł:naga kobieta na spadochronie.Z upływem lat pamięć trochę szwankuje i nie jestem pewien wykonawcy,być może jest to utwór Budgie.

Do góry
#623625 - 25/07/2006 22:20 Re: Metalowo-Rozrywkowo
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
dobrze widzieć ze mosherow (z moherami nie mylic :-)) nie ubywa, sam macham łbem już dobre dwadzieścia lat (niemal przy wszystkim co wymieniliscie, a zaczynalem plus minus tak, ze moja Mama, kiedy mialem lat jedenascie, zabrala mnie do slynnej warszawskiej Dziupli na Zabkowskiej i kupila mi "Live After Death" za - jesli zer nie myle - 11900zl :-D, wczesniej na gwiazdke dostalem od niej winyl TSA, ech, Mamy to skarb ;-)); wstęp poszedł przydlugi, ale to wina wina ;-) a teraz mam pytanie z tematem związane: dawno temu, kiedy nośnikiem głównie była kaseta, były takie parawydawnictwa jak "takt" czy "baron", i ten ostatni wypuścił takie dwa zespoly M.X. i Decimator, oba muzycznie raczej słabiutkie, klimatycznie tak między heavy a thrashem, ale szukam ich z sentymentu, nie szukalem jakos usilnie, ale w roznych miejscach pytalem i nikt nigdy nic nie słyszał :-( glownie zalezy mi na Decimatorze, płyta nazywala sie chyba 'Carnage City State Mosh Patrol'... ktos moze cos? ;-)

--

jak na zlosc wrzucilem po chwili zastanowienie jeszcze raz do googli i od razu wyskoczylo: http://cgi.ebay.com/Decimator-Carnage-City-1989-rare-thrash_W0QQitemZ140006764018QQcmdZViewItem, no ale moze ktos ma to u nas i w formie mp3 moglbym jakiejs wymiany czy czegos tam dokonac?

--
pzdr.bcn1899 *hats off to Vanessa Warwick :-)*

Do góry
#623626 - 25/07/2006 22:25 Re: Metalowo-Rozrywkowo
SILVER STAR Offline
addict

Meldunek: 14/09/2005
Quote:

SILVER STAR- no proszę ,nigdy nie sądziłem ,że na tym forum spotkam bratnią duszę.
Ten Years After -oczywiście znam i przyznam ,że też lubię ich kilka kawałków.Poszukuję jednego (prawdopodobnie ich numeru)polski tytuł:naga kobieta na spadochronie.Z upływem lat pamięć trochę szwankuje i nie jestem pewien wykonawcy,być może jest to utwór Budgie.

znam ten utwór :The nude women on parachute" ale to nie bylo wykonanie Ten Years After tylko to było Budgie, a drugim takze bardzo znanym utworem Budgie byl "Parents" "Rodzice"

Do góry
#623627 - 26/07/2006 11:34 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Sergiusz Offline
veteran

Meldunek: 31/03/2005

Widzę jest nas tu trochę

1. MetallicA - pierwsze, niepodważalne miejsce w moim rankingu.. zespół, który zmienił moje postrzeganie, źródło wielkiej inspiracji, wspaniałe teksty, świdrujące ucho solówki, niespotykana perkusja - coś niesamowitego. Zakochałem się w tej muzyce.. w 1999 na stadionie warszawskiej Gwardii bawiłem się na koncercie tego zespołu i jest to jedna z najmilej wspominanych chwil w przeciągu całego mojego życia. Z wielkim żalem opuściłem ich następny koncert w Polsce.. mam nadzieję, że nie ostatni.

Najlepsze płyty:

- Master of Puppets
- Czarny Album
- Ride the lightning
- Garage Inc.

Ich ostatnie płyty (St.Anger, Reload, Load) mają to do siebie, że naprawdę trzeba się w nie wsłuchać.. dopiero po kilku przesłuchaniach płyty znajdziemy to co urzekło nas w starej Metallice..

2. Cradle of Filth - black metal w czystej formie.. świetny wokalista, zajebiście ciężkie brzmienia, niesamowity klimat.. Według mnie najlepszy zespół ze swojego gatunku. Zacząłem go słuchać zupełnie przypadkowo.. obejrzałem ich teledysk do utworu "From the cradle to enslave" i postanowiłem zainteresować się nimi bliżej. To była świetna decyzja. Zespół omamił mnie swoją twórczością - gorąco polecam..

Najlepsze płyty:

- Midian (Szczypior już coś o niej wie )
- Cruelty and the Beast
- From the cradle to enslave

Zespołów, których słuchałem można by wymienić jeszcze kilka jednak te zapodane powyżej to według mnie kwintesecja cięższych brzmień..

Do góry
#623628 - 26/07/2006 11:46 Re: Metalowo-Rozrywkowo
szumek13 Offline
enthusiast

Meldunek: 16/06/2005

Znacie może jakieś radyjka w sieci gdzie można posłuchać takiej pożądnej muzy ?

Do góry
#623629 - 26/07/2006 13:23 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

oczywiście, sprawdz na www.radiomaryja.pl

heavy rock station nr 1

66.6 hz

Do góry
#623630 - 26/07/2006 14:24 Re: Metalowo-Rozrywkowo
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Quote:

odpal winampa i znajdziesz kilka sensownych stacji

--
pzdr.bcn1899 *som i serem*

Do góry
#623631 - 26/07/2006 14:33 Re: Metalowo-Rozrywkowo
html Offline
old hand

Meldunek: 18/01/2005
Quote:

witam
Jedyna stacja której słucham to ANTYRADIO ...polecam

http://www.antyradio.pl/

Do góry
#623632 - 09/08/2006 10:37 Re: Metalowo-Rozrywkowo
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005

Do góry
#623633 - 09/08/2006 11:14 Re: Metalowo-Rozrywkowo
nowik Offline
addict

Nie siedzę w grind , więc jestem ciekaw , co to jest? Mortician? Trochę mi nie pasuje...

Do góry
#623634 - 09/08/2006 11:28 Re: Metalowo-Rozrywkowo
nowik Offline
addict

Aaa...do góry jest tytuł...nie zauważyłem...

Do góry
#623635 - 09/08/2006 13:08 Re: Metalowo-Rozrywkowo
manifestant Offline
Pooh-Bah

Niezle to jest naprawde To z pewnoscia nie jest Mortician - pamietam kiedys z trudem udalo mi sie wysluchac jednej z ich plyt "Chainsaw Disembowelment" (chyba tak sie nazywala , ale glowy uciac nie dam) coz...stare i piekne to byly czasy jak sie sluchalo grindu...
Muzyka graniczaca z absurdem ale tą kapelę, ktora pogrywa w tle to juz na pewno gdzies slyszalaem i wydaje mi sie ze to jest cos ze słowackiej sceny grindgore...moze sie myle...nazwy niestety nie znaju

Do góry
#623636 - 09/08/2006 13:12 Re: Metalowo-Rozrywkowo
manifestant Offline
Pooh-Bah

ale ja jestem glupi tez teraz dopiero zauwazylem ze tam jest tytul NIECH ŻYJE SPOSTRZEGAWCZOSC
A wiec Aphrodisianus hahha ale jaki tytul romantycy z nich nie ma co... chyba im Juliusz Słowacki teksty pisze
Ale mam nieodparte wrazenie ze oni sa wlasnie ze Słowacji...

Do góry
#623637 - 09/08/2006 13:59 Re: Metalowo-Rozrywkowo
nowik Offline
addict

Tak jak pisałem nie siedzę w grind , ale słyszałem parę kawałków Mortician - "najcięższego zespołu na świecie" (tak ich reklamował wydawca - Relapse)...i było to dla mnie zupełnie do strawienia... Trochę tylko przeszkadzał automat perkusyjny...

Bardzo możliwe , że to jest słowacki zespół - w końcu ten teledysk jest taki typowo słowiański...

Do góry
#623638 - 09/08/2006 14:23 Re: Metalowo-Rozrywkowo
manifestant Offline
Pooh-Bah

Ha i to bardzo słowiański Mortician rzeczywiscie mial (chyba ma , bo nie wiem czy jeszcze istnieja)niesamowicie ciezki sound gitarowy , bardzo duzo dudniacego basu, wrecz miażdżące brzmienie...
Ja osobiscie nie spotkalem sie z bardziej niestrawna muzyka
Jednak mimo wszystko bardzo ciekawe zabiegi artystyczne stosowali na swoich plytach, oryginalni sa na pewno...chociaz zjadliwi tylko dla garstki
Aha i nie wiem czy ich jakas kobieta lubi, bo slyszalem ze to straszni szowinisci

Do góry
#623639 - 09/08/2006 19:33 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Svart_Ulv Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/01/2006
HAIL HAIL CZARNE DUCHY

jeśli chodzi o symfonik black...

oczywiście królowie tj.

Limbonic Art,

black/death

Immortal

Graveland

Burzum

Gestapo SS

Gontyna Kry

Vintersorg - cięzko określić gatunek..hm..Nordic Metal Folk ?

a także Honor, Salut, Pluton Svea, Gammadion, Bounds of Glory, Battlefield..

muza taka że cycuszki lizać

Do góry
#623640 - 10/08/2006 05:57 Re: Metalowo-Rozrywkowo
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
U mnie na pierwszym miejscu Metallica, mimo że ich ostatnią płytę uważam za totalny niewypał i chańbę dla tak wspaniałego zespołu. Tu zgodze sie z poprzednikami ze najlepsze płyty były do czarnego albumu włącznie, następne były gorsze, ale i tak często po nie sięgam. Najczęsciej słucham jednak koncertów, mam sporą kolekcję bootlegów, byłem tez na ostatnim koncercie w Chorzowie w 2004 r. Było to wspaniałe przezycie i mam nadzieje ze Metallica zawita do nas po nagraniu nowej płyty

Do góry
#623641 - 10/08/2006 06:30 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Valverde Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/11/2005
Jako miłośnik czarnej polewki gorąco polecam:
Anaal Nathrakh - Codex Necro - black XXI wieku
no i oczywiście całą masę kultowych już płyt norweskiej armady (Satyricon, Emperor, Mayhem, Burzum, Immortal, Limbonic Art, Dissection (to akurat Szwedzi), Impaled Nazarene (a to z kolei Finowie), Darkthrone, Nokturnal Mortum (i Ukraincy sie nam trafili:), Enslaved, Dimmu Borgir i wiele wiele innych) tak do roku ok.1997.

Do góry
#623642 - 10/08/2006 07:08 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Skoro zeszliście już na black, to polecam klasyków gatunku, czyli szwajcarski Celtic Frost i płytę Into The Pandemonium. Dziwny trochę zespół ale ma bardzo ciekawy klimat, nie to co te obecne blackowe miazgi

Do góry
#623643 - 02/10/2006 22:11 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Mój dzisiejszy zakup w jednym z empików, wracam do "kontemplacji" płytki

dopiero 3 przesluchanie dziś, wiec trzeba nadrabiac w nocy

Do góry
#623644 - 03/10/2006 13:43 Re: Metalowo-Rozrywkowo
!zari Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/08/2005
Acid Drinkers
Flapjack
Tuff Enuff
Ilussion

Do góry
#623645 - 03/10/2006 20:47 Re: Metalowo-Rozrywkowo
JiroJiro Offline
1

Nowa płyta IM nie zrobiła na mnie większego wrażenia mimo że wiele osób uważa ją za bardzo dobrą. Mówiąc szczerze - jest nudna. Przy następnej płycie, jeśli będzie, muszą zmienić coś w stylu grania. Jedyne co spodobało mi się to "Someone to save me, something to save me from myself ..." z singla.

Ostatnio wpadłem w trans słuchania płyty "Painkiller" - This is da painkilla'

Dodatkowo nie mogę przestać słuchać też pierwszej płyty zespołu W.A.S.P. -> I Wanna Be Somebody, Sleeping In The Fire czy L.O.V.E. Machine to są hiciory z lat 80 .

Do góry
#623646 - 03/10/2006 20:57 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

wymagasz od ironow zmiany stylu gry ? smieszny jestes, przez tyle lat grają " to samo " i sluchając płyty sam wiesz jaką muzyke znajdziesz na płycie, zresztą porównaj powiedzmy plyty iron maiden, number of the beast, x factor i np brave new world i nie powiesz mi chyba ze stylistycznie to sa takie same plyty... zreszta jak wymagasz zeby ironi zaczeli grac jakis power to kup sobie lepiej gamma ray a jak lubisz thrash to slayera, disko to nie wiem, moze bojsów jak jeszcze chlopaki żyją albo inne dzust fajfy,

jeszcze intymne pytanie, ile razy przesluchales nową płyte IM ?

Do góry
#623647 - 03/10/2006 21:03 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Llama Offline
Ana <3

Szczypior, jaki ton

Do góry
#623648 - 03/10/2006 21:17 Re: Metalowo-Rozrywkowo
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

hmm no nie wiem, jak czytam go teraz to faktycznie mozna odniesc wrazenie ze troszke jest złośliwy, ale nie mialem takiego zamiaru, zresztą widać ze nie ma żadnych "smirków" tylko same uśmiechnięte gęby wiec jest spoko luz

Do góry
#623649 - 03/10/2006 22:02 Re: Metalowo-Rozrywkowo
JiroJiro Offline
1

Quote:

wymagasz od ironow zmiany stylu gry ?

Nie, urozmaicenia. Narazie trwają w stagnacji.

Ostatnie 3 płyty studyjne i live.

2003 - Dance of Death (studio)
2005 - Death on the Road (live)
2006 - A Matter of Life and Death (studio)

Można powiedzieć z dużym pp że w tytule następnej płyty pojawi się słowo 'Death' - jest takie 'fresh'.

Quote:

jeszcze intymne pytanie, ile razy przesluchales nową płyte IM ?

3 ale poszczególne utwory takie jak np Reincarnation... czy Pilgrim po kilkanaście.

I jeszcze recenzja z netu :

Quote:

Autoplagiat :-( Niestety. Ten krążek aż razi wtórnością i powielaniem starych pomysłów. To wszystko już było na poprzednich płytach! Te same zagrywki, aranżacje itp. Tutaj jest tylko na nowo wymieszane. Bardzo lubię ten zespół, ale słuchanie po raz kolejny takiej samej płyty jest bez sensu. Szkoda, bo tacy utalentowani i sprawni muzycy mogliby się pokusić o coś nowego, świeżego. A tym razem poszli na łatwiznę. Na razie jestem po dwóch przesłuchaniach. Kto wie, może kiedyś się przekonam się do tej płytki...

Później naskrobał że w płytę trzeba się wsłuchać, ale to i tak nie zmieni faktycznego stanu rzeczy.

Do góry
Strona 1 z 3 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08