Witam wszystkich! Zeszłoroczna edycja była wyjątkowo udana pod względem zarobkowym (http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=5868703#Post5868703) dlatego liczę w tym roku będzie nie gorzej... Obiecałem sobie, że tym razem zacznę temat jeszcze przed półfinałami, ale patrząc co się dzieje z kursami to i tak trochę za późno... Eurowizja, tak jak do tej pory, podzielona będzie na 2 półfinały - wtorek (06.05), czwartek (08.05) oraz finał w sobotę (10.05).
Wg bukmacherów do największych faworytów należą Armenia (kurs 2,50):
oraz Szwecja (3,25):
W mojej opinii zwycięży Armenia, ale myślę, że może też dobrze namieszać Norwegia (kurs 13.00). Występ Norwega z narodowych preselekcji:
W tej edycji wraca również do startu Polska i raczej awans do finału mamy w garści. W tej chwili kursy na awans piosenki "My Słowianie" wyceniany jest średnio po kursie 1,50, a było dużo wyżej...
Większość ciekawych zakładów pojawi się dopiero po połfinałach. Na tą chwilę mam pograne takie typy:
Niestety, nigdzie się nie doszukałem takiej możliwości przemek.
Jutro pierwszy półfinał o 21:00. Z tej okazji moim kolejnym zagranym zakładem jest:
Czy Islandia zakwalifikuje się do finału? Mój typ: TAK, kurs 3.00 - 3/10 Występ Islandczyków jest bardzo kolorowy, piosenka raczej bezpretensjonalna i spokojnie stać ją na awans kosztem np. Estonii lub Czarnogóry.
Ponadto trzymam kciuki w tym półfinale za Holandię, która drugi rok z rzędu, biorąc pod uwagę eurowizyjne realia, idzie lekko pod prąd i wysyła bardziej ambitną propozycję. Sukcesu zeszłorocznej Anouk nie powtórzy, ale awans do finału jest bardzo realny.
Witam Co myślicie o braku awansu belgii, we wszystkich rankigach raczej na granicy a kurs naprawdę kuszący pod okolice 4,5. Jakoś geograficznie też wielkiego sparcia nie powinno być, a piosenka bez jakiś fajerwerków i tymbardziej oprawa
Witam Co myślicie o braku awansu belgii, we wszystkich rankigach raczej na granicy a kurs naprawdę kuszący pod okolice 4,5. Jakoś geograficznie też wielkiego sparcia nie powinno być, a piosenka bez jakiś fajerwerków i tymbardziej oprawa
Bardzo słusznie kombinujesz. Ma to na pewno większe szanse powodzenia niż mój typ, trochę na siłę, na brak awansu Austrii. Skoro jest taki wysoki kurs to warto spróbować za jakąś mniejszą stawkę.
Na razie idzie planowo, ale już widać, że Armenia jednak w potyczce ze Szwecją może mieć problemy, kursy w tej chwili zdecydowanie przychyliły się na stronę Skandynawów.
Polecam od siebie jeszcze jeden typ na finał:
Najlepszy kraj bałkański? Mój typ: GRECJA, kurs 2.00 - 7/10
Piosenka, a szczególnie występ jest bardzo energiczny. Podobno próba generalna z publicznością, która bardzo żywiołowa reagowała, wypadła bardzo dobrze. Do tego, a może przede wszystkim, należy dodać głosowanie Greków rozsianych po innych krajach. Grecja niemal co roku osiąga dobre wyniki i nie powinno być inaczej i tym razem.
Na dzisiejszy półfinał wybrałem jeszcze: Czy Irlandia zakwalifikuje się do finału? Mój typ: NIE, kurs 2.75 - 3/10 W tej chwili kursy już mocno pospadały i są w granicach 2.00 dlatego zakład już nie jest tak mocno atrakcyjny, ale myślę typ wart ryzyka.
Kolejna dotyczą już finału:
Najlepsza pozycja w klasyfikacji końcowej Dania/Norwegia, Mój typ: Norwegia, kurs 2.40 - 6/10 Dania jest mocno przeceniana i podejrzewam, że po dzisiejszym półfinale, różnica w kursach może się jeszcze zmniejszyć na korzyść Norwegów.
Najlepsza pozycja w klasyfikacji końcowej Hiszpania/Włochy, Mój typ: Włochy, kurs 2.00 - 4/10 Jest mnóstwo ballad w tym roku takich jak ta hiszpańska, dlatego uważam, że taka lekko "rockowa" propozycja Włoch, dzięki temu, że się będzie bardziej odróżniać, może osiągnąć lepszy rezultat.