Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#620451 - 18/07/2006 17:00 PODATEK od zysków kapitałowych
jaja Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/04/2003

Panie i Panowie - temat jest dość poważny.Jeżeli zaliczacie się do tych szczęśliwców,którzy osiągnęli zyski z Giełdy,zapraszam do podzielenia się swoimi doświadczeniami,jak legalnie odciągnąć w czasie,lub nie płacić podatków od zysków kapitałowych.Podkreślam słowo "legalnie".Nie jest sztuką osiągnąć zysk,nie zapłacić podatku,wyjechać z kraju i narobic sobie ogromnych kłopotów.Sztuką jest zrobić to zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem.Jak ? Zapraszam do dyskusji./Jaja/

Do góry
Bonus: Unibet
#620452 - 18/07/2006 17:20 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
mura Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2006
jeśli się nie mylę trzeba założyć sobie IKE - Indywidualne Konto Emerytalne....

na giełdzie jeszcze nie gram, planuje ruszyć po wakacjach

proszę o kontakt ludzi, którzy chcą wymieniać informacje, tych którzy grają na kontraktach bądź tworzą sobie portfel spółek

pozdro

Do góry
#620453 - 18/07/2006 17:55 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
No ciekawy temat. Ja nie znam odpowiedzi jak to zrobić.

Do góry
#620454 - 18/07/2006 18:02 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
jaja Offline
Carpal Tunnel

Poruszyłem ten temat dlatego,że znam dwa sposoby jak to robić.Sposoby te przedstawiłem na forum www.Eurobankier.pl
Oczywiście tym,którzy tych sposobów nie znają napiszę jak to robić.Ponieważ jest to mój pomysł,z pewnością nie jest doskonały,napewno wymaga ulepszenia.Mam nadzieję,że dokonamy tego razem,a z pewnością znajdziemy lepsze sposoby od moich./Jaja/

Do góry
#620455 - 18/07/2006 19:56 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Na eurobankierze ciężko cokolwiek znaleźc więc czekamy jaja na te 2 sposoby.

Mnie wydaje się ze rozsądnym wyjściem przy duzych zyskach jest zalozenie społki z.o.o, jakiejs fundacji lub innej firmy w której wystepujemy jako osobna prawna.0 tyle byłoby to lepsze od rozliczania się jako osoba fizyczna iz wtedy mozna w koszta wrzucic nie tylko utrzymanie konta i prowizje k/s ale wszelkie inne koszty uzyskania przychodu.Jak wiadomo koszta mozna nieźle podciągnąc wiec pewnie zniwelowaloby to podatek.
Oczywiscie musialby byc chyba dokonany odpowiedni wpis o dodatkowej takowej dzialalnosci do KRS albo do EKD.

Do góry
#620456 - 18/07/2006 21:54 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
pixies Offline

Meldunek: 16/05/2003
dardaw - to chyba nie przejdzie przy osobie prawnej. Nie jestem na 100% pewien (kiedyś na pewno tak było), ale prawne w odróżnieniu od fizycznych nie rozliczją podatku giełdowego oddzielnie. Zyski z giełdy doliczają do bilansu firny, a więc wszystkie koszty i tak sa wczesniej tam wliczone. Jeśli potrzebujesz pewnej informacji, to coś znajdę.

Trzeba pamiętac o tym, że podatek od zysków na giełdzie powstaje w momencie zamknięcia pozycji z zyskiem. Trzeba więc albo wejśc legalnie w koszty albo zrobic na innych papierach. Nie wiem jak uniknąć legalnie podatku, ale odłozyć w czasie można.
Kupujemy akcje przed ustaleniem prawa poboru, najlepiej takie gdzie jest duży komin cenowy (tak jak ostatnio Bioton). Cena akcji jest korygowana o wartość prawa poboru, wtedy sprzedajemy a za pp kupujemy nowa emisję. Na tej sprzedanej części wykażemy stratę, ale ona jest na papierze - mamy przecież papiery nowej emisji.
Można jeszcze - ale to muszę sprawdzić u siebie - kupić akcje przed splitem i kupioną cześć sprzedac po splicie. Nie wiem jednak, jak to jest wykazywane w 8C - czy kupno po cenie przed czy po.

Do góry
#620457 - 19/07/2006 00:25 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
dardaw Offline
Pooh-Bah

pixies - o to własnie mi chodzi aby zyski z giełdy wrzucic w firmę ale w jakąs firme krzaczek.Zyski generujesz tylko z gieldy bo firma nie ma zlecen itd i wtedy cos tam sie zaoszczedzi na podatku wrzucając koszta w firmę .Tylko czy jest sens uciekac przed tym podatkiem? Ja bardzo chetnie im oddam te 1900 zł z kazdych zarobionych 10 tys.

Odnośnie odkładania podatków w czasie.W/g mnie to nie jest dobry pomysl ,przed tym i tak sie nie ucieknie ,mialem okazje przerobic to u siebie na podatku VAT.Przez kilka miesięcy robilem spore zakupy na koniec miesiąca i mialem sporą nadplate VAT.Jednak po paru miesiącach ,gdy zapasy mialem juz za duze sporo zmniejszyłem zakupy.No i stalo się , wyszedł mi VAT ponad 15 tys zł.Oj pzrykro było im to oddac jednym przelewem.Wolę jednak płacic po trochu a czesciej.
Choć mozliwe że w podatku giełdowym mialoby to sens bo kto wie ,może nastapi nowa wladza i tym razem dotrzyma obietnic wyborczych albo moze jakis klon Giertycha zakonczy pobór tego bzdurnego podatku i ogłosi amnestie podatkową.

O ile jednak podatek z naszej giełdy to pestka, dostajesz rozliczenie na papierku i masz wszystko czarno na bialym o tyle jest kolosalny problem z rozliczeniem Forex.Tutaj aby uczciwie wyliczyc podatek potrzeba dziesiatek jesli nie setek godzin.Zeby tak tutaj był jakis zloty środek na ten podatek.
No ale poczekamy co ma jajo do powiedzenia ,przeciez jakby nie patzrec to nad tym podatkiem siedzieli nasi zdolni posłowie więc jest wielce prawdopodobne że mozna to jakoś obejśc.

Do góry
#620458 - 19/07/2006 00:27 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
dardaw Offline
Pooh-Bah

Quote:

.... co ma jajo do powiedzenia ...

Sorki,oczywiście jaja a nie jajo.

Do góry
#620459 - 19/07/2006 14:15 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
Belisariusz Offline
old hand

Troche poza tematem. Dziaisj na fx można było zobaczyć kto ma władze na tym świecie i co mogą nasze kaczki.

Do góry
#620460 - 19/07/2006 17:27 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
jaja Offline
Carpal Tunnel

Niestety,moja metoda,ogranicza się tylko do zysków z akcji,oraz z zysków kontraktów terminowych.Metodę którą Wam przedstawię wymyśliłem sam.Oczywiste więc jest,że nie jest to szczytowe osiągnięcie mysli ludzkiej,niemniej lepsza taka metoda niz żadna.Jest ona legalna w świetle prawa obowiązującego w Polsce,a że nie jest doskonała ? Pomyślmy nad nią razem,może uda się wspólnymi siłami ja ulepszyć.Ja zastosowałem ja z pełnym powodzeniem w rozliczeniu PIT-38 za 2004 i 2005 r.
Korzystając z okazji,pozdrawiam serdecznie dardawa - Typera,którego podziwiam i który jest dla mnie osobą godną naśladowania.

I-wsza metoda :

Gra pozorowana - pomimo,że tak ją nazwałem,nie ma tu mowy o jakiejkolwiek fikcji.Akcje naprawdę kupujemy i sprzedajemy.
W swoim portfelu inwestycyjnym dążę do tego,aby mieć kilkanaście,a nawet kilkadziesiąt różnych spółek.Jedne są strzałem w dziesiątkę i generują zyski,ale inne przynoszą straty.Jeżeli kwota pieniędzy,jaką zaangażowałem w daną spółkę,nie jest duża,nie stosuję wobec niej linii obrony.
Przyglądam się jej spadkowi.
Niektóre akcje przynoszące zysk upłynniam.Zbliża się koniec roku i zakończenie okresu rozliczeniowego.Będę musiał zapłacić 19% podatku od zysków netto.Postepuję tak :
około 27-go grudnia sprzedaję akcje,które przyniosły mi straty,ale 2-go stycznia odkupuję je co do sztuki.Mam to co miałem.Zrobiłem tylko straty na papierze.Może się zdarzyć,że po sprzedaży akcje złośliwie pójdą do góry,muszę je odkupić po trochę wyższej cenie.Efekt jest taki,że narobiłem strat papierowych i odwlokłem zapłatę podatku.Umiejetnie żonglując akcjami w ten własnie sposób,mozna osiagnąć ciekawe efekty.

Tak to wygląda.Z pewnościa spotka się to z krytyką,ale ja zapraszam do dyskusji.Może wspólnie ulepszymy tą metodę,a może wymyslimy lepszą ?

Do góry
#620461 - 19/07/2006 18:09 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
Belisariusz Offline
old hand

Nie za bardzo łapie tą metodę. Fakt, że podatku się nie zapłacić ale też nie ma w tym przypadku zysków?
Po co mam odkupować stratę 2 stycznia ? Czy ty liczysz, że jednak ta strata zamieni się w przyszłościw z zysk? Jeżeli nie to w następnym roku musze powiększać stratną pozycję o zarobione zyski?

Widze tu jedną szanse. Znalezienie firmy o dobrych podstawach, która jednak ma zastój w okresie zimowym i wtedy wykazuje spadek zysków, obrotów co powoduje spadek akcjia a na wiosne lub w lecie sytuacja się odwraca. Może coś z sektora turystycznego? Może wartoby było prześledzić notowania do tyłu ?

Do góry
#620462 - 19/07/2006 20:54 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
dardaw Offline
Pooh-Bah

Przykro mi jaja ale Anglicy wyprzedzili Cie juz o wiele lat. Nazywają taką zagrywkę slangiem poniekąd turystycznym "bed and breakfast".Ale to nie jest istotne.

Wydaje mi się że jesli w najblizszych latach podatek zostanie cofnięty to taka kombinacja bedzie miala sens.Wtedy odpowiednimi zagrywkami k/s dobrniesz do celu i podatki pomniejszysz albo ich unikniesz. Jesli jednak przeciągnie się on(podatek) w czasie to Twoja sytuacja moze stac się w przyszłosci niezbyt ciekawa.ZApełnisz portfel kiepskimi spólkami i braknie kasy na spólki dające zarobic.Ewentualnie gdy pojawi się na długi okres rynek byka a te Twoje deficytowe spólki rusza w górę to podatki Ci się skumulują i się nie pozbierasz bo niby te spólki stratne wygeneruja Ci zyski ale tylko na podatek do US. Ty praktycznie nie zarobisz nic lub niewiele bo ceny jedynie wróca do Twoich prawdziwych cen zakupu .
Piszesz powyzej " Niektóre akcje przynoszące zysk upłynniam" moze tu po prostu nie spieszyc się ze sprzedażą.Podatek płaci sie przeciez od zysku zrealizowanego wiec po co sie spieszyc ze sprzedaza skoro akcje daja Ci zysk.No i po co ciąc te zyski,doic trzeba ile sie da.

Do góry
#620463 - 19/07/2006 21:29 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
pixies Offline

Meldunek: 16/05/2003
A ja Wam powiem jedno słowo, i kto się trochę orientuje, będzie wiedział o co chodzi :

"pakietówki"

Do góry
#620464 - 19/07/2006 21:44 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
dardaw Offline
Pooh-Bah

Wiemy,wiemy o co chodzi ale problem jest taki ze min taka transakcja wynosi bodajze 1 mln zł dla spólek z ciągłych.

Do góry
#620465 - 21/07/2006 00:10 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
kapitansb Offline
veteran

Meldunek: 26/12/2003
hehehe ,dopiero teraz zauwazylem ten temat ...

Jezeli zyski kapitalowe sa na tyle duze i macie koncepcje jak znalezc sie w UK radze wyjechac .Tu jest zero (-nie wiem jak od akcji -bo nie gram na akcjach juz).

Ja uniknalem zaplacenia kilkunasty tys. usd z forexu ,niestety przy kontraktach nie chcialem mieszac i zaplacilem -choc ksiegowa tutaj mowi ,ze mozna byloby powalczyc .Nie chce jednak rozgrzebywac tej sprawy,bo zgrabnie udalo mi sie wymknac spod kurateli mojego US -kazali mi napisac oswiadczenie ,ze nie bede juz platnikiem zadnych podatkow w Polsce ani na ubezpieczenie spoleczne i good bye !

Niestety ,zeby nie placic w Polsce nie ma takiej mozliwosci -mozna to tylko przesuwac w czasie .

Do góry
#620466 - 21/07/2006 05:18 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
jaja Offline
Carpal Tunnel

Aż się boję przedstawić Wam moją drugą metodę,bo chyba jest jeszcze gorsza od tej pierwszej. /Jaja/

Do góry
#620467 - 22/07/2006 08:17 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
Belisariusz Offline
old hand

Dawaj dawaj! Zawsze się człowiek czegoś nauczy albo za jakiś czas nie będzie wymyślać koło na nowo

Do góry
#620468 - 22/07/2006 11:32 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
jaja Offline
Carpal Tunnel

Zanim przedstawię Wam moja drugą metodę,pozwólcie,że dodam pare słów do pierwszej.Spróbuję ją przedstawić tak,jak ja to robiłem w praktyce: kupiłem kilkanaście różnych spółek, których cena jednych rosła do góry,a innych zniżkowała.Gdy uznałem,że zyski z tych zwyżkujacych spółek są zadowalające,upłynniałem je.Te spółki,które traciły na wartości leżały na koncie,nie obracałem nimi.Faktyczny zysk,który wygenerowały spółki sprzedane wyniósł pewną okresloną kwotę.Od tej kwoty musiałbym zapłacić podatek 19%.Około 27-go grudnia sprzedawałem akcje,które przyniosły stratę i następnie 2-go stycznia odkupywałem je.Tak więc straty były tylko na papierze.Faktyczne straty są tylko wtedy,gdy definitywnie sprzedamy akcje które zniżkowały.Ja dalej miałem to co przed pozorną sprzedażą.Zyski były z akcji sprzedanych,które dały faktyczny zysk.W ten sposób odwlokłem zapłatę podatku.Wiem,że ta metoda nie jest cudowna,ale proszę zauważyć,że Ustawa o podatku od zysków kapitałowych jest skonstruowana przez ludzi,których jedynym celem było ogołocić akcjonariuszy z pieniędzy.Jest to najwiekszy bubel prawniczy w historii prawodawstwa polskiego,a może nawet światowego.Przecież ta Ustawa nie uwzględnia faktycznych wydatków akcjonariuszy wynikłych w trakcie działalności niewątpliwie gospodarczej.Akcjonariusz ponosi koszty związane z douczaniem,szkoleniem się itd.To Ustawa zuełnie ignoruje.Widzicie więc,że obejść takiego prawniczego knota jest bardzo trudno.Ale próbujmy,może nasuną się Wam jakieś pomysły,może ulepszymy tą metodę,a może wspólnymi siłami wymyślimy coś nowego,lepszego.Pozdrówka./Jaja/

Do góry
#620469 - 22/07/2006 14:36 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
dardaw Offline
Pooh-Bah

A jedno ze sztandarowych haseł PiSu brzmialo iz z początkiem 2006 roku podatek zostanie zniesiony.Ciekawe ile inwestorskich głosów otzrymali dzięki tym obiecankom-cacankom.

Co do powyzszej metody myslę że nie da się tu nic poprawic a nawet istnieje pewne ryzyko malych strat.Dośc prawdopodobna moze byc sytuacja ze za odkupione akcje zapłacisz więcej niz dostaniesz za ich zbycie.Przyczyną tego będzie chęc odkupienia papierów przez większe rzesze inwestorów .I kolejny efekt stycznia gotowy.

No i jeszcze jedna sprawa.Akcji znizkujących celowo nie kupujesz i z pewnościa chcesz aby wszystkie wejscia w rynek były rentowne.Jesli Twoje inwestycje w tym roku będa trafne zaplacisz od tych akcji z papierową stratą realnie sporo większy podatek.Tym razem sytuacja się odwróci i to na papierze bedziesz mial mniejszy podatek niz zapłacisz w rzeczywistosci.
I tak np :
-cena zakupu akcji w 2005r 10zł * 500szt
-zbycie na koniec 2005 roku np 8zl * 500szt
-odkup w 2006 roku 8zł *500szt
-cena akcji w 2006 rosnie o 50% do 12 zł
-placisz podatek 19% w wysokosci 380zł
- w rzeczywistosci jednak Twój podatek wynosi az 38% bo przeciez Twój prawdziwy zysk wyniósl tylko 20%

Twój sposób mialby sens gdyby zdjęcie podatku mialo nastapic za rok czy dwa , wtedy spokojnie swoimi zagraniami uwolnilbys sie od sporej czesci podatku.Ale czy jest jakas szansa że poodatek zniosa ? W/g mnie w najblizszych latach nie ma na to szans ! (obym sie pomylił) Malo tego,jesli panstwo nadal będzie wydawac kase w nieprzemyslany sposób i nie znieni swojej polityki to podatki moga wzrosnąc ew powstac kolejne bzdurne obciązenia podatników.
Do 2015 roku liczba emerytów zwiększy się o ponad 2 miliony osób,kasa na to miala byc z Rezerw Demograficznych ale tam pusto i brakuje juz teraz ponad 10 mld zł , wiec cudów nie ma i nasze kochane Panstwo pieniązków będzie szukac znowu w naszych kieszeniach.Tym bardziej ze mnóstwo młodziezy opuszcza kraj i coraz mniej osób odprowadzających skladki paracuje na jednego emeryta.
Kto wie czy kasy nie beda szukac znowu na rynku kapitałowym bo jest to dla nich dosc latwe i szybkie rozwiązanie które praktycznie nie jest zagrozone strajkami czy innymi protestami.
Bądx więc ostrozny bo Kaczki są u steru.

I przyłaczam się do Belisariusza i czekam na drugę metodę.

p/s
jaja opróznij skrzynkę

Do góry
#620470 - 22/07/2006 15:01 Re: PODATEK od zysków kapitałowych
jaja Offline
Carpal Tunnel

Moja skrzynka jest zepsuta,ale można pisać na mój mail : Hibrodakus@interia.pl

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >