dzieki za gratulacje
i za pocieszenie (lupus, choc nie jest potrzebne, jak zaraz wyjasnie
w tych zawodach nie nastawialem sie na zyciowke z trzech powodow:
- raptem 10 dni wczesniej zmiotlem ponad 2 minuty z poprzedniej
- upal w czasie tych zawodow
- kiepskie zarcie w dniu zawodow (raptem z 1000 kalorii zdazylem spozyc)
dlatego tez start ten mial pomoc klubowi utrzymac sie w pierwszej lidze a rezultat byc na poziomie 44-45 minut co potwierdziloby wypracowana juz forme. wystartowalem na luzie 4:30/km a nawet nieco szybciej bo tloczno bylo i szukalem wolnego miejsca zeby sie nie obijac o innychy. po 3-4km juz czulem, ze w tym tempie dobiegne na luzie wiec przyspieszylem juz po 5k.
druga piatka wyszla o jakies 12-15sek/km szybciej ale finisz na ostatnim km nie byl tak dynamiczny jak zazwyczaj - nie wiem czy to wina upalu czy slabego zarcia czy obydwu.
nie bylo to cisniecie na maksa bo nawet tetno max wyszlo raptem 207 czyli jakies 5 pikniec nizej niz moj normalny max na zawodach.
ostatecznie dobieglem w 43:35 (brutto, 43:32 netto z garmina) co oznacza, ze z 'oficjalnej' zyciowki scialem 7 sekund
generalnie jestem bardzo zadowolony bo potwierdza to, ze moge biegac regularnie ponizej 44 minut
co do tetna, Vendetta, wszystko jest pod kontrola i poki co nie mam sie co martwic (odpukac
. taki mam rozklad, ze oddech zaczyna przyspieszac dopiero jak wchodze powyzej 170-175, z kolei moje tetno spoczynkowe to raptem 42. po zakonczeniu wysilku tetno spada bardzo szybko (vide moje interwaly). na poczatku trenowania, owszem, niepokoilo mnie to, ale jak przewalilem internet to okazalo sie ze to jest ok i wiele osob tak ma, np:
"Trzy pytania do kardiologa prof. Artura Mamcarza
Jakie są optymalne tętno i ciśnienie dla zdrowego człowieka?
Zwykle przyjmuje się, że ciśnienie tzw. prawidłowe to wartości poniżej 140/70, a tętno od 60 do 80 uderzeń na minutę. Choć gdy dobrze się z tym czujemy, te wartości w przypadku tętna mogą nieco odbiegać od uznanych za normę.
Czy bywają przypadki, że te wartości znacznie odbiegają od normy, a pomimo to są prawidłowe?
Zdarza się to na przykład u sportowców lub u osób aktywnych fizycznie. Ich poddane stałemu treningowi organizmy wykazują zupełnie inne wartości. W stanie spoczynku ich normalne tętno może wynosić 40, a w czasie snu nawet około 30 uderzeń na minutę. Gdy potrzeba, choćby na treningu czy w czasie zawodów, gdy nagle organizm musi zrobić gwałtowny wysiłek, tętno może im skoczyć nawet do 200. Kto szybciej i łatwiej osiągnie wysokie wartości, ten zwykle osiąga lepsze wyniki w sporcie. Bo po jednorazowym, dużym wysiłku organizm zachowuje się zupełnie inaczej, wykazuje bardzo wysokie tętno i ciśnienie. Dlatego nie polecamy nagłej zmiany aktywności – przejścia z leżenia na kanapie do treningu.
Kiedy pacjent powinien jak najszybciej zgłosić się do lekarza, jakie objawy powinny go do tego skłonić?
Najbardziej niepokojącym objawem u pacjenta jest nagła zmiana. Na przykład ktoś miał niskie ciśnienie i nagle zrobiło się wysokie. Inny miał wolny rytm serca, teraz nagle przyspieszył. Ktoś utył w krótkim okresie, choć nie je więcej niż zwykle. Ktoś bardzo schudł choć się nie odchudzał, nie może spać, chociaż wcześniej spał długo. Jednym słowem, każda zmiana, która nie ma oczywistej przyczyny, powinna skłonić do jak najszybszej wizyty u lekarza."
tu link do calosci:
http://www.swiat-zdrowia.pl/kardiologia/artykul/serce-tetni-w-swoim-rytmie