Relacja z XXIII Biegu Powstania Warszawskiego
Przed biegiem
Całe zaplecze biegu było zlokalizowane na stadionie Polonii. Byłem tam ok. 1:45h przed startem. Pakiet startowy miałem odebrany już wcześniej więc do wzięcia pozostała mi tylko opaska powstańcza. Szatnie były w budynku klubowym. Miejsca było wystarczająco. Toalety wolne i czyste, a nie żadne toitoie. Po przebraniu i zostawieniu worka z rzeczami po drugiej stronie ulicy było ok. 0,5h na konwersację z innymi
Rozgrzewka była całkiem sympatyczna, bo w pobliskim parku.
Na starcie ustawiłem się 20 minut przed biegiem, bo ponoć później ciężko miał być o miejsce. Przed biegiem na scenie przedstawieni byli Powstańcy, zagrali piosenki z Powstania i zaraz przed startem odegrali hymn więc atmosfera była podniosła
Bieg
Jak wcześniej napisałem, stałem dosyć wysoko, ale mimo wszystko na początku musiałem biec slalomem, żeby wyprzedzić maruderów. Pewnie rzeczywiste tempo pierwszych 3km wyszło ok. 4min/km. Wg pomiaru na 2,5km miałem 9:29. Po zbiegu z Karowej specjalnie zwolniłem, żeby się nie zarżnąć i złapałem się gościa, który chciał biec podobnym tempem do mojego. Na pierwszej pętli nie skorzystałem z kurtyny wodnej, ale na zakończenie okrążenia wziąłem wodę. 5km wyszedł mi trochę wolniej, ale dlatego, bo był mały podbieg. Ok. 6km złapała mnie kolka. Nie wiem, czy z powodu wypicia wody, której normalnie nie piję, czy z powodu już sporego zmęczenia. Jednak za wszelką cenę chciałem się trzymać tego gościa. Chłopak ostatecznie uciekł mi na 8km, bo pobiegł na skróty chodnikiem, a ja ulicą i już później nie odrobiłem tych kilku metrów straty. Później był najgorszy fragment, prosta wzdłuż Wisły, której końca nie było widać. Wtedy wydawałem już głosy, jak stary diesel
Teraz podbieg był dla mnie zbawieniem, bo oznaczał skręt na ostatnią prostą. Z daleko ciężko było ocenić, jak daleko jest meta, ale zacząłem finiszować i wyprzedziłem ok. 10 osób. Na metę wpadłem razem z dziewczyną
Ogólnie dałem z siebie absolutnie wszystko. Ostatnie 2,5km to już przebiegłem siłą woli mimo, że na wykresie z endo wcale tak źle to nie wygląda. Kibice na trasie dopisali. Na Bonifraterskiej, Krakowskim Przedmieściu i Konwiktorskiej doping był naprawdę pobudzający do większego wysiłku.
Po biegu
Po biegu do odebrania był izotonik AA Drink, całkiem smaczny. Do zjedzenia tylko banany, ale można było brać do woli. Na mecie byłem przez kilkanaście minut i dla tych na końcu też starczyło. Myślę, że chyba na takich biegach masowych ciężko spodziewać się czegoś konkretniejszego.
Podsumowując to jak na pierwszy bieg było bardzo w porządku. Dałem z siebie maksa. Tempo też rozłożyłem w miarę rozsądnie. Przed biegiem założyłem sobie 4:15-4:20 do 7km, a później w zależności od sił więc w miarę zrealizowałem założenia. Ciężko jest mi obiektywnie ocenić otoczkę biegu, bo nie mam skali porównawczej, ale podobało mi się
oficjalny czas netto: 42:30
miejsce: 224/4055
kategoria M20: 72/869