Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >
Opcje tematu
#566181 - 25/04/2006 15:30 Książki
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
Mamy temat o filmach i serialach, dlaczego nie założyć tematu o książkach.

W temacie tym proponuje abyśmy polecali dobre książki i zachęcali do czytania. Bo czasami warto siąść sobie wieczorkiem przy dobrej muzyczce i poczytać niż oglądać jakiegoś amerykańskiego gniota, dla przeciętnego tępego odbiorcy.
Piszmy co czytamy, czytaliśmy i namawiajmy innych do danej lektury.

Do góry
Bonus: Unibet
#566182 - 25/04/2006 15:39 Re: Książki
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Andrzej Sapkowski - Narrenturum

Tak więc na początek coś polskiego.
Chyba większość zna autora, który w polsce ma już rzesze fanów. Kto czytał Wiedzmina napewno zna styl Sapkowskiego. Przedstawiam tutaj Wierze błaznów, dlatego iż jest to bardzo miła i przyjemna książka, w sam raz na wakacje przy piwku. Jeśli by ktoś ją przeczytała, a nie znał jej autora na 100% nie rozpoznał by z pod czyich rąk wyszła. Książka odbiega od znanego nam wiedzminowskiego stylu, choć wciaż jest to fantastyka ale w zupełnie innej oprawie. Książka jest bardzo zabawna i śmieszna, mozna na niej wręcz pachy zrywać. Bohaterem jest alchemik i pospolity chędożnik który przezpał się z żoną króla i teraz musi uciekać po świecie, ścigany i przez króla i przez Husytów. Po drodze bałamuci kobiety, pije dużo piwa i wpada wciąż inne kłopoty.

Polecam, miła i niezobowiązująca książeczka. A tak na marginesie jest ona trylogią, przeczytałem 2 pierwsze tomy, a na trzeci czekam bo jeszcze niestety nie został wydany.

Do góry
#566183 - 25/04/2006 18:20 Re: Książki
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Stephen King - Misery

świetna pozycja, żadna inna książka nie wywołała u mnie type zapału do czytania, takiej ciekawości co bedzie na kolejnej stronie...

Waldemar Łysiak - Salon

jeżeli ogladaliscie dokumlen Rogera Moore'a Fahrenheit cos tam coś tam czy jak to sie tam pisze, to macie tutaj coś podobnego tylko osadzone w polskich realiach i wcale to nie jest pisane na wzór Moore'a ani nic z tych rzeczy, polecam..

Do góry
#566184 - 25/04/2006 18:27 Re: Książki
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Z Łysiaka to polecam "Statek". Niesamowita ksiazka, ale strasznie szowinistyczna wiec raczej nie dla kobiet

Do góry
#566185 - 25/04/2006 18:34 Re: Książki
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Łysiaka wg mnie warto przeczytac prawie wszystko - od Dobrego przez wszystko o Napoleonie do Malarstwa BC i reszty ksiazek o sztuce. Salon i Stulecie klamcow tez pewnie warto. Statek, Cene i inne nowsze tez.
Ale przyznam, ze Ostatnia Kohorta i Najgorszy ktorego niedawno dostalem i jeszcze nie skonczylem to juz nie to co kiedys :-((

Wojtek

Do góry
#566186 - 25/04/2006 18:38 Re: Książki
ciacho1984 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/09/2004
S.Grzesiuk - "Boso ale w ostrogach", "Piec lat kacetu" -swietne ksiazki. Niesamowicie pisane.

Do góry
#566187 - 25/04/2006 18:39 Re: Książki
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Oczywiscie wszystkie ksiazki Deana. R. Koontza sa dla mnie niesamowite, niezwykle mocno trzymajace w napieciu. Kilka swietnych utworów mojego mistrza :P:
Grom, Głos nocy, Pieczara Gromów, Złe miejsce naprawde POLECAM!

Dean R. Koontz!

Koontza cechuje osobliwe połączenie elementów horroru, science fiction i innych gatunków literackich. Jego powieści utrzymane są w konwencji psychologicznego dreszczowca. Realizm postaci jakie pojawiły się dotychczas w jego powieściach jest naprawdę imponujący. Publishers Weekly odważyło się nawet stwierdzić iż: "Żaden z cenionych powieściopisarzy nie tworzy tylu zniewalających bohaterów tak konsekwentnie jak robi to Koontz".

Do góry
#566188 - 25/04/2006 18:47 Re: Książki
Morten Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2006
Simon Beckett - "Chemia śmierci"

Książka stosunkowo nowa... Autor jeszcze nie tak znany. Uważam, że pozycja godna uwagi. Sam przeczytałem w niecałe 2 dni.. Nie jest obszerna (ok. 250 stron), ale naprawdę warto przeczytać. Konia z rzędem temu, kto odgadnie zakończenie owej książki

Zachęcam do lektury

Do góry
#566189 - 02/05/2006 12:29 Re: Książki
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Maja Lidia Kossakowska - SIEWCA WIATRU

Długi weekend, odpoczynek od studiów, dlatego pogrążam się w lekturze

- "PAN STWARZAJąC śWIAT. ZAPOWIEDZIAł OSTATECZNą WALKę ZE ZłYM, NIKT JEDNAK OPRóCZ NIEGO NIE WIE, KIEDY ZłY NADEJDZIE..."

- "A POTEM ODSZEDł"

- "ARCHANIOłOWIE PODZIELILI SIę WłADZą, ALE CZY UDA IM SIE UTRZYMAć NIEOBECNOść PANA W TAJEMNICY ? CZY WłADZA NIE ZNISZCZY ICH ? CZY OCALą JEGO DZIEłO I SAMYCH SIEBIE PRZED ANTYKREATOREM ?"

- "ALE CZY MOZNA WALCZYć Z SIEWCą WIATRU BEZ PANA ? ABBADON, WYBRANY I WSKRZESZONY, ANIOł ZAGłADY, BEZ DOTKNIęCIA PANA JEST BEZRADNY"

- "NIE MA JUż WYBRANYCH I ODRZUCONYCH. NIEBIOS I OTCHłANI. JEST TYLKO DZIEłO PANA I ANTYKREATOR, SIEWCA WIATRU NICOść I PUSTKA..."

- " CIEń JEST CORAZ BLIżEJ..."

zdecydowanie polecam !!
, książka bardzo klimatyczna i wciągająca, a gdy w tle zapuści się jakąś ciężką mroczną muze powiedzmy Dimmu Borgira to można naprawdę poczuć "piekielną siarkę"

Do góry
#566190 - 02/05/2006 14:05 Re: Książki
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 18/08/2003
taki temat już był, wystarczy tylko poszukać

Do góry
#566191 - 02/05/2006 16:01 Re: Książki
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

był był, ale cóż, mało dokładnie widać szukałem, ale chyba nic nie szkodzi, zresztą jakoś powoli się kręci, wic chyba szkoda zamykać

Do góry
#566192 - 02/05/2006 16:06 Re: Książki
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
Quote:

był był, ale cóż, mało dokładnie widać szukałem, ale chyba nic nie szkodzi, zresztą jakoś powoli się kręci, wic chyba szkoda zamykać

szkoda, tym bardziej, ze dziwi, iz temat nie jest przyklejony jak np film

Do góry
#566193 - 02/05/2006 16:54 Re: Książki
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Więc tu nasuwa się prośba to szanownych moderatorów o == przyklejenie ==

Do góry
#566194 - 11/05/2006 21:52 Re: Książki
pycio26 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/10/2005
widze ze nikt tu jeszcze nie wrzucil "KOD LEONARDA DA VINCI" D.BROWNA!!

ksiazka jest niesamowita tak mnie wciagnela w czytanko ze 6oo str poszlo w 3 dni ! (gdybym mial wiecej czasu to znaczneie szybciej bym ja przeczytal bo ciezko jest sie od niej oderwac )

OPIS

W Luwrze zostaje popełnione morderstwo. Jego ofiarą jest kustosz. Zwłoki zostają znalezione w pozycji przypominającej sławny rysunek witruwiański, na którym renesansowy artysta przedstawił idealne proporcje ludzkiego ciała. W zbrodnię zamieszany jest - według policji - profesor z Harvardu, znawca symboliki religijnej.

Sprawy komplikują się, gdyż umierający kustosz pozostawił szereg zagadek, które mają pomóc wskazać winnych tej zbrodni i trzech innych popełnionych tej nocy na wpływowych mieszkańcach Paryża. Ale mają też doprowadzić do czegoś znacznie bardziej istotnego.

(www.ksiazki.wp.pl)

POLECAM POLECAM POLECAM POLECAM:p POLECAM:D

Do góry
#566195 - 11/05/2006 22:38 Re: Książki
phenomenon Offline
veteran

Meldunek: 26/01/2005
podobnie jak pycio26, rowniez polecam Kod Leonarda da Vinci - jeszcze w zyciu tak szybko ksiazki nie przeczytalem, niesamowicie mnie wciagnela.

z ostatnio przeczytanych pozycji polecam takze V.E. Tarrant - Czerwona orkiestra. Radziecka sieć szpiegowska w hitlerowskiej Europie.

"Fascynująca opowieść o słynnej siatce szpiegowskiej radzieckiego wywiadu GRU, działającej w czasie II wojny światowej. Książka, napisana w tonie najlepszych powieści szpiegowskich, zawiera wyniki najnowszych badań opartych na oryginalnych materiałach źródłowych. Jest to pierwsza publikacja szczegółowo opisująca wszystkie trzy sektory szpiegowskiej siatki: we Francji, Belgii i Holandii oraz w Szwajcarii, a także w Berlinie. Przedstawia ich kluczowe postacie i operacje prowadzone tuż pod nosem Niemców."

"Czerwona Orkiestra. Radziecka sieć szpiegowska w hitlerowskiej Europie", książka brytyjskiego historyka i publicysty V.E. Tarranta jest bodajże pierwszą w literaturze popularnej tak szeroką i udaną próbą pokazania działalności radzieckiego wywiadu w latach II wojny światowej. Przedstawia też skutki tej działalności dla przebiegu wojny. Ten wpływ był olbrzymi. Znacznie przekraczający sam zasięg i formy operacji szpiegowskich, które były pozbawione elementów amatorszczyzny, nawet infantylizmu, a nade wszystko napiętnowane były krwawym, niebywałym dramatem."

Do góry
#566196 - 12/05/2006 00:23 Re: Książki
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Z iberoamerykańskiej coś mało tytułów się powtarza w tych tematach o książkach. Marquez i Cortazar oczywiście tak ale też Amado czy Donoso a przede wszystkim Vargas Llosa. "Rozmowa w Katedrze" to moim zdaniem jego najlepsza powieść, choć tak naprawdę to nie przeczytałem jeszcze wszystkiego. Bardzo specyficzna technika narracji w wielu książkach Llosy sprawia, że "albo się je kocha albo nienawidzi". A "Rozmowa.." jest chyba punktem kulminacyjnym tych eksperymentów z narracją. Ostatnio (jakiś już czas temu) w kolekcji klasyki XX wieku Gazety Wyborczej ukazała się jego debiutancka powieść "Miasto i psy". Polecam też "Zielony dom" i "Wojnę końca świata".

Do góry
#566197 - 12/05/2006 06:58 Re: Książki
Pav__ Offline
addict

Meldunek: 13/07/2005
A ja polecam:

"Szczególna przypadłość"
Fawer Adam

Opis:
Czy genialny umysł to dar? A może przekleństwo? Czy zdolność przewidywania przyszłości może zagrażać życiu? Czy agencje rządowe potrafią być bardziej bezwzględne niż organizacje przestępcze?

Do góry
#566198 - 12/05/2006 07:08 Re: Książki
GregVeB Offline
veteran

Meldunek: 15/08/2004
"Ojciec Chrzestny" ta ksiązka zmieni Twoje zycie ...

Do góry
#566199 - 12/05/2006 18:14 Re: Książki
osin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2005
Przewinął tu się Dan Brown. Powiem tak - przeczytałem wszystkie 4 jego książki, i oto moje opinie:

Kod... - przeczytałem w jeden dzień, wciąga, ale tych faktów opisanych w książce naprawdę nie warto brać do siebie

Zwodniczy punkt - książka przeciętna, jak dla mnie za mało zagadek, nie trzyma tak w napięciu,

Cyfrowa twierdza - tutaj moim zdaniem pan B. się nie popisał. Bardzo szybko można się domyśleć kto jest "tym złym", ogólnie niezbyt ciekawa.

No i największy rodzynek zostawiłem na koniec

Anioły i demony - zdecydowanie najlepsza jego książka, akcja trzyma w napięciu praktycznie do samego końca. Rozwiązania zagadki nigdy bym się nie spodziewał. Książka po prostu świetna, zdecydowanie POLECAM.

Z innych twórców polecam pozycje Harlana Cobena. Seria książek z Myronem Bolitarem - ciekawa fabuła i mnóstwo humoru. Bardzo przyjemnie się czyta. A z pozostałych jego dzieł ostatnio przeczytałem "Niewinnego" i przyznam, że bardzo mi się spodobało.

No i Ojciec Chrzestny. Co tu dużo mówić. Klasyka. I moim zdaniem w pełni zasługuje na to stwierdzenie. Pozycja obowiązkowa.

Do góry
#566200 - 12/05/2006 20:02 Re: Książki
Randall Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2004
Co do Browna to popieram, że najlepsza jego książka to Anioły i demony.Kod na drugim miejscu.

Do góry
Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08