wyczyn naukowy jak najbardziej...pokazał że można się ewakuować z dużej wysokości...a to chyba dość ważny aspekt dla np. turystyki kosmicznej
dokładnie w perspektywie kilku lat może się okazać, że skoki z 50 000 m.n.p.m. będą takim pikusiem jak skok z bungee. statek kosmiczny nie będzie puszką śmierci.
Komu to na dobrą sprawę cokolwiek da? Dzięki temu wynajdą lek na raka, albo spowodują, że czegoś więcej dowiemy się o tym co nas otacza i jak działą? Trochę wątpliwe.
Pozdrawiam,
SLAV
empirycznie udowodnił, że człowiek jest w stanie przeżyć skok w próżnię przekraczając przy tym prędkość dźwięku. na zastosowanie tego dowodu podejrzewam, nie przyjdzie nam zbyt długo czekać.
Prawda, liczy się wysokość nad poziomem ziemi :), ciężko tu o wałek, kapsuła wróciła. Szczerze mówiąc nie wiem czemu ktoś miałby tu oszukiwać, to by było dość banalne do rozszyfrowania...
Moze, tylko ilu ludzi by przezylo taki skok ? Cos kiedys na pewno sie przyda z tego skoku, tylko pytanie co i kiedy
może ta siódemka z Challengera na przykład...
a te jego skoki z budynków pokazują że można było trochę ludzi z WTC uratować...
Wydaje mi się, że on tego nie udowodnił. Wysokość pomnika w Rio czy WTC to chyba nie są wielkie wysokości dla ludzi, którzy zajmują się skokami ze spadochronem. Jeśli ktoś potrafi skakać i jest doświadczony to by to wykonał.
Sam skok to raczej w ramach "Ciekawe/warte uwagi", bo fakt, że niewiele to wnosi. Fajne widoki jak sie wznosil, jedyne co mnie rozczarowalo to to, ze nie bylo ujec z jakis kamer na kombinezonie jak lecial, bo to by bylo najciekawsze.
Mysle ze bedzie filmik z jego kombinezonu, pewnie po jakims czasie udostepnia
I jest ;] http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12677630,Niesamowity_i_przyprawiajacy_o_mdlosci_widok_z_kamery.html
A ja właśnie bym chciał takim czyms skoczyć... oczywiście za pierwszym razem nie próbowałbym lecieć tak nisko drzew/skał. Ciekawe ile takie coś kosztuje i jak wygląda sprawa z nauczeniem się jak to w ogole robić. Bo pewnie jak ze skokiem ze spadochronu to tutaj też od razu nie puszczają Ciebie samego i "radź sobie" :-)
kurs spadochroniarski w Zamościu (kumpel zapraszał) chyba 600zł ciekawe jak to w wygląda (możliwe że bardziej ekstremalnie niż normalnie a to się ceni).W Warszawie szukałem to koło 3-4 k .
za 600 zł to masz sam skok w tandemie, przynajmniej w Ostrowie gdzie skakałem (czasami nawet troche drozej) 2-dniowy kurs, po którym mozesz sam skakac kosztuje wlasnie bliżej 2k (w zaleznosci od aeroklubu) -
#5592601 - 18/10/201221:02Re: Ciekawe/warte uwagi [13]
[Re: jerome]
Biszop Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
Originally Posted By: jerome
Nowy filmik promujący kamerę GoPro Hero3, jak zawsze ogień, oczywiście full screen i hd włączyć
Miazga:) Jeden z ciekawszych "gadżetów" z ostatnich lat, dobrze wykorzystany czyni cuda, a jak ktoś jeździ, skacze, pływa, cokolwiek podobnego, nie można sie bez tego obejść, ja mógłbym godzinami wciągać te filmy:)