Witam
Wiem ze nikt nie lubi jak ktos zaklada i zasmieca forum takimi rzeczami, sam tego nie lubilem, ale z przymusu zmienilem zdanie.
Wczoraj wieczorem zostalem oszukany na 165Euro. Przelalem przez NEteller uzytkownikowi Rafik99 pieniadze, jednak On mi tych pieniedzy nie przelal na moje konto MB. Po prostu oszukal mnie. Jak sie okazalo nieuwaznie Rafik99 podal swoje haslo do konta pokerowego pewnej osobie, a ta osoba wlamala sie na wszystkie jego konta, bo wszedzie bylo to samo haslo. Coz zrobic tak bywa, szkoda ze na tym ja ucierpialem. Mozna przesledzic to oszustwo w temacie wymian.
Sytuacja wydawalaby sie bez szans na odzyskanie kasy. Nie znam IP, firewall nie zarejestrowal niczego oczywiscie. Pisalem do supportu Netellera, nic nie mogli podac, pisalem do admina forum Ten sie nawet nie odezwal. Na szczescie pozostaly stare znajomosci z czasow kiedy zakladalem siec w Direct Connect, Spawarke. Kumpel spytal kumpla, tamten znajomego i juz o 22 dotarli do jakiegos kolesia z GG, ktory podal adres IP tej osoby. Nastepnie zadzwonilem do mojego kumpla ze studiow admina
www.probasket.pl czy jest w stanie cos zdzialac z tym IP. Niestey wczoraj nic nie mogl zrobic bo byl poza domem.
Dzisiaj rano mi oddzwonil ze sprawa nie wyglada zle. Udalo mu sie ustalic region skad na GG pisal oszust. Narazie moge powiedziec ze jest to wojewodztwo slaskie, nie chce podawac narazie dokladniejszego regionu, dopiero jak bede mial wiecej informacji. Nieduzo, ale jak powiedzial dzis jedzie do swojego kumpla i powinni ustalic nawet miasto i hosta z ktorego pisal oszust. Niestety jak napisal ustalenie dokladnego adresu (nr domu) oszusta bedzie kosztowac moze nawet kilkaset zlotych, jesli to bedzie duze miasto. Bo w jakiejs miescinie czy wiosce szybciej i taniej mozna dojsc, ale mysle ze warto zaplacic by odzyskac kase a oszusta wpakowac w zawiasy.
Moze niedawno slyszeliscie o tym oszustwie na Allegro. OD tego czasu policja moze nie chetnie, ale powoli zabiera sie za oszustwa na rynku internetowym. Jak bylo napisane na jednym portalu, chca ten rynek jak najszybciej czyscic u podstaw zeby przestepstwo w necie jak najpozniej pojawilo sie na wieksza skale (choc to nie uniknione). Mojemu kumplowi wlasnie adminowi probasket.pl jeden koles wlamal sie na rewer i jego stronka nie dzialala ponad dzien. W jego przypadku IP mial odrazu, z czail kolesia, jak sie okazalo z jego miasta, zglosil sprawe na policje i Ci powiedzieli ze czekaja go spokojnie zawiasy, bo kolega powiedzial ze szkody wycenia na 500zl. Wlamywacz mial fuksa bo kumpel poszedl na ugode i wlamywacz zaplacil mu 2 tys! LAdnie go skubnal.
Ja zostalem okradziony na 650zl. Nie mam zamiaru isc na zadne ugody, bo nie chce by oszukiwal inne osoby. A kase i tak dostane z powrotem, tyle ze nie z nawiazka. A i On bedzie mial nauczke. Wlasciwie nie ma dla niego juz szans, jesli tylko zdobede jego adres, no chyba ze ciec odda kase, w co watpie i zreszta dobrze.
Napisaly do mnie takze 3 oszukane osoby, niektore dysponowaly tylko emailem swojego oszusta, niektore nawet IP, jest szansa ze za tymi wszystkimi oszustwami stoi ta sama osoba. Ciezko bedzie to zbadac. Aczkolwiek podejme sie proby rozwiazania kazdej kradziezy, kazdy zlodziej zostawia slad.
Mysle ze nadchodzi koniec oszukiwania na tym forum, a cena jaka zaplaci ta osoba za kradziez bedzie przestroga dla innych. Bycie w sieci w cale nie oznacza bycia anonimowym, wrecz przeciwnie, jeszcze bardziej niz gdziekolwiek jestesmy narazeni na jednoznaczna identyfikacje.
Dzis kolo 15 kumpel ma sie odezwac z porcja najnowszych wiesci. Zamieszcze je tu najszybciej jak bede mogl.
Pozdrawiam