#6116225 - 31/12/2013 16:59
Re: Skuteczne sposoby gry
[Re: wank$ta]
|
stranger
Meldunek: 02/12/2013
|
Ok - tylko w jaki sposób możesz przegonić buka? O ile wrzucenie sobie statystyk wygranych i przegranych danej drużyny jeszcze jest wykonalne (takie rzeczy to można nawet sobie na kalkulatorze policzyć), to czynniki psychologiczne, szalenie istotne w sporcie, są niepoliczalne i nawet "nieujmowalne". Na pewnym etapie kończy się przewidywanie, zaczyna zgadywanka.
Już pomijam fakt, że ścigać się na szacowanie z bukiem nie ma co, bo dla niego to praca, a dla mnie obstawianie to tylko hobby.
|
Do góry
|
|
|
|
#6116251 - 31/12/2013 17:58
[Re: wank$ta]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2004
|
Wychodząc z założenia, że u buków pracują zawodowcy, a Ty traktujesz temat hobbystycznie sam sobie odpowiadasz, skazując swoją osobę na porażkę w starciu z bukami.
Oczywiście, że gra u buka opiera się w dużej mierze na przypadkowości i losowości wydarzeń, ale można te czynniki ograniczyć. Tak jak @Ghost wspomniał, dążyć trzeba do lepszej oceny prawdopodobieństwa niż bukmacher. I tu z kolei powraca czynnik pracy własnej, włożonego czasu i zdobytej wiedzy - czyli w pewnym sensie przejścia na zawodowstwo. Analitycy pracujący u buków to tacy sami ludzie. Szansa pojawia się w sytuacji wyspecjalizowania w konkretnych ligach/dyscyplinach z racji tego, iż analityk ma do wystawienia dużą liczbę lig, a często również i sportów. Nie jest w stanie o każdym meczu zdobyć dokładnej wiedzy, więc jedzie automatem na podstawie statystyk. I tu szansa dla nas, ale jak mówię - wszystko zależne jest od czasu poświęconego, niestety bez tego się nie da.
|
Do góry
|
|
|
|
#6117165 - 02/01/2014 07:09
[Re: staryzgred6666]
|
enthusiast
Meldunek: 26/06/2003
|
No dobrze Panowie, tylko jak jakakolwiek inteligencja ma się do przewidywania czegoś, co przewidywalne jest tylko częściowo. Jestem kompletnie zielony w temacie, ale tak na zdrowy rozum - można co najwyżej sporzadzić dokładną analizę wszystkich czynników, tak drobnych jak chcoiażby ostatnia kontuzja zawodnika, który i tak grzeje ławę. Ale to nadal tylko czynniki determinujące, nie pewniki. Generalnie masz rację, nie da się dokładnie oszacować prawdopodobieństwa zdarzeń, jednak korzystając z jakiegoś narzędzia można to zdecydowanie doprecyzować - bez emocji, bez "wydaje mi się". Czytam czasami (z ciekawości) bardzo dobre analizy typerów na różnych forach, a mimo to na dłuższą metę (z małymi wyjątkami) nie osiągają oszałamiających wyników. Mam wrażenie, że obecnie prognozowanie jest jeszcze trudniejsze niż 4-5 lat temu, nie wspominając nastu lat wcześniej. Nie wiem czy wynika to z wyrównującego się poziomu, spekulacji czy jeszcze innych czynników. Jak można wykorzystywać np. sztuczną inteligencję opisał dość dokładnie w postach z 2005 user (nick Weteran) z konkurencyjnego forum.
|
Do góry
|
|
|
|
#6117692 - 03/01/2014 01:22
[Re: ziz99]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Czytam czasami (z ciekawości) bardzo dobre analizy typerów na różnych forach, a mimo to na dłuższą metę (z małymi wyjątkami) nie osiągają oszałamiających wyników. Mam wrażenie, że obecnie prognozowanie jest jeszcze trudniejsze niż 4-5 lat temu, nie wspominając nastu lat wcześniej. Nie wiem czy wynika to z wyrównującego się poziomu, spekulacji czy jeszcze innych czynników.
Jak można wykorzystywać np. sztuczną inteligencję opisał dość dokładnie w postach z 2005 user (nick Weteran) z konkurencyjnego forum. Spadek trafności nie dziwi zwłaszcza, że cały czas rozwijają się modele matematyczne. Buki z nich korzystają ale grający już nie. Bo kto skorzysta z modelu opartego na rozkładzie Poissona? Wystarczy spojrzeć na prace Rasmusa B. Olesena, M.J. Dixona, Gianluci Baio i Marty A. Blangiardo albo Dimitris Karlis & Ioannis Ntzoufras. Naprawdę jest tego sporo...
|
Do góry
|
|
|
|
#6117848 - 03/01/2014 03:26
[Re: Ghost]
|
enthusiast
|
Niestety dystrybucja goli nie trzyma się tak dobrze rozkładu Poissona, przynajmniej w większości lig profesjonalnych. Wiele na to wskazuje. Zaimplementowałem kiedyś Poissona (w wersji, która była prezentowana ze 2-3 razy na weszlo.com) i wyniki nie były powalające (niejednoznaczne). Możliwe, że należało by zrobić setki prób na różnych zbiorach.
|
Do góry
|
|
|
|
#6117883 - 03/01/2014 05:36
|
enthusiast
|
... W Conference jeszcze jako tako to wygląda. Ale w Premier League to można zapomnieć o automatycznym "letkim plusie". Prawdopodobnie wynika to ze znacznie większych różnic w poziomie między zespołami niż w topowych ligach.
Nieco lepiej wygląda dystrybucja negative binomial, a najlepiej coś co nazywa się generalized extreme value. Niestety na przedarcie się przez te wzory i zaimplementowanie tego na razie brakuje mi czasu. Zgadza się, Conference jest chyba jedną z bardziej "strawnych matematycznie" lig europejskich. Premier, nie najgorsza, natomiast od Champ. - Div 2 jest najtrudniej z modelowaniem. O tych dwóch metodach dystrybucji nie słyszałem dotychczas w aspekcie bukmacherki, choć publikacji anglojęzycznych jest sporo. Próbowałeś może coś z analizy technicznej (np. oscylator stochastyczny, RSI, ROC itp)?
|
Do góry
|
|
|
|
#6118078 - 03/01/2014 18:08
[Re: _Korver_]
|
stranger
|
w każdej dziedzinie - jeżeli chcesz być dobry, musisz się temu wystarczająco poświęcić. Stąd tak mało osób zarabia u buków. Ludzie są z natury leniwi. Rozumiem, że nawet jeśli chcę aby hobby mi się zwracało, to przynajmniej kilka h dziennie śledzenia wyników i analiz?
|
Do góry
|
|
|
|
#6119271 - 04/01/2014 21:44
[Re: ziz99]
|
veteran
Meldunek: 16/03/2013
|
... W Conference jeszcze jako tako to wygląda. Ale w Premier League to można zapomnieć o automatycznym "letkim plusie". Prawdopodobnie wynika to ze znacznie większych różnic w poziomie między zespołami niż w topowych ligach.
Nieco lepiej wygląda dystrybucja negative binomial, a najlepiej coś co nazywa się generalized extreme value. Niestety na przedarcie się przez te wzory i zaimplementowanie tego na razie brakuje mi czasu. Zgadza się, Conference jest chyba jedną z bardziej "strawnych matematycznie" lig europejskich. Premier, nie najgorsza, natomiast od Champ. - Div 2 jest najtrudniej z modelowaniem. O tych dwóch metodach dystrybucji nie słyszałem dotychczas w aspekcie bukmacherki, choć publikacji anglojęzycznych jest sporo. Próbowałeś może coś z analizy technicznej (np. oscylator stochastyczny, RSI, ROC itp)? przeciez analiza techniczna to glupota jesli to by bylo 'matematyczne' wystarczyloby opracowac wzory i kasa sama leci wystarczy komputerpostawic rzeczywistosc nie jest taka prosta
|
Do góry
|
|
|
|
#6119888 - 05/01/2014 07:20
[Re: staryzgred6666]
|
veteran
Meldunek: 05/11/2009
|
w każdej dziedzinie - jeżeli chcesz być dobry, musisz się temu wystarczająco poświęcić. Stąd tak mało osób zarabia u buków. Ludzie są z natury leniwi. Rozumiem, że nawet jeśli chcę aby hobby mi się zwracało, to przynajmniej kilka h dziennie śledzenia wyników i analiz? Nie lepiej kilka minut z archiwami wyników/kursów?
|
Do góry
|
|
|
|
#6120195 - 05/01/2014 20:19
[Re: Pawcias]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2004
|
w każdej dziedzinie - jeżeli chcesz być dobry, musisz się temu wystarczająco poświęcić. Stąd tak mało osób zarabia u buków. Ludzie są z natury leniwi. Rozumiem, że nawet jeśli chcę aby hobby mi się zwracało, to przynajmniej kilka h dziennie śledzenia wyników i analiz? Nie lepiej kilka minut z archiwami wyników/kursów? Kwestia podejścia. Oczywiście są ludzie, którzy swoją grę opierają na statystykach/wyliczeniach i łapią value z poszczególnych sportów, przesadzone linie, etc. I pełen szacun za to, jeśli mają wyniki. Mi bliżej do modelu człowieka wyspecjalizowanego w konkretnej dyscyplinie, który robi sobie przewagę nad bukmacherem wiedzą i czasem temu poświęconym. Przykład z ubiegłego miesiąca. Mistrzostwa Azji Wschodniej w siatkówkę, mecz Wietnam - Indonezja . Wydaje się, że o czymś takimi znaleźć informację jest niemożliwe, a jednak. Znajomy spędził 6h, szukając czegoś po necie. I znalazł. Udało się znaleźć bloga, prowadzonego w języku angielskim, opisującego siatkówkę w tej części świata. Okazało się, że trener Indonezji zabrał na turniej reprezentację złożoną z zawodniczek U18. Wietnam pierwszy skład. W seniorskich drużynach Wietnam jest o poziom wyżej od Indonezji, a tu jeszcze taki bonus. Mecz zakończył się szybkim 3-0, sety do 15 i niżej wchodziły poza III, co też widać na screenie. Granie tego na live, wiązało się ze wstaniem o 4. w nocy, w niedzielę, kiedy zwykli ludzie śpią lub kończą imprezy... Jednak jak ktoś ma w sobie zapał i zacięcie to BUK zapłaci.
|
Do góry
|
|
|
|
#6121216 - 06/01/2014 20:37
|
stranger
|
I pewnie dopóki dla Ciebie to też nie będzie praca, to buka nie przegonisz, przynajmniej konwencjonalnymi metodami. Każde hobby kosztuje Czynniki psychologiczne i inne takie są jednak niepoliczalne zarówno dla Ciebie jak i dla bukmachera. Tyle tylko, że po pierwsze: buk ma prawdopodobnie lepszy algorytm niż Ty, po drugie: buk ma prawdopodobnie więcej informacji niż Ty, po trzecie: buk wie jak płyną pieniądze, po czwarte: buk ma marżę, po piąte: buk nie ma "gorącej głowy". Więc... No akurat z tej gorącej głowy się leczę. Staram się podchodzić na zimno, aczkolwiek też nie wierzę w matematykę, przy typowaniu bardziej interesuje mnie fakt, że np. czołowemu graczowi urodziło się ostatnio dziecko, albo gra przeciw drużynie, w której kiedyś zaczynał, bardziej psychologia niż kalkulacja.
|
Do góry
|
|
|
|
#6121304 - 06/01/2014 22:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2009
|
I pewnie dopóki dla Ciebie to też nie będzie praca, to buka nie przegonisz, przynajmniej konwencjonalnymi metodami. Każde hobby kosztuje Czynniki psychologiczne i inne takie są jednak niepoliczalne zarówno dla Ciebie jak i dla bukmachera. Tyle tylko, że po pierwsze: buk ma prawdopodobnie lepszy algorytm niż Ty, po drugie: buk ma prawdopodobnie więcej informacji niż Ty, po trzecie: buk wie jak płyną pieniądze, po czwarte: buk ma marżę, po piąte: buk nie ma "gorącej głowy". Więc... Bardzo dobra wypowiedź, absolutna racja.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|