Widzę Panowie że bawimy się we wróżenie z fusów - smaczku dorzucają posty arktosa (te czerwone) - ja z decyzjami poczekam na live - tu może będzie łatwiej coś ustrzelić?
1-2/ Pary Niemcy - Rosja - pretendeci do 1miejsca - napewno - tylko wystarczy aby którejś się noga podwinęła (a właściwie oko) i już po bombkach - biegwo uważam podobnie z drobniutkim wskazaniem na Niemki - ale stabilność na strzelnicy - Denkinger, Henkel a w szczególności nieobliczalnej Appel pozostawia wiele do życzenia. Z drugiej strony niby pewniejsze (doświadczona Pylewa, niezła Ischmuratowa (ale jej też czasem przytrafiają się gorsze starty), pewna na strzelnicy ale bez błysku w biegu Akhatowa i Zaicewa - ??? (w jakiej jest formie - to najprawdopodobniej klucz do wygranej)
3-4 Norwegi - Francja - podobna loterja jak w pkt. 1 - jeżeli Norweżki nie będą strzelały dużo gorzej - to nie powinny przegrać, ale jak będą??? - a Żabojadki celowniki mają ustawione nie najgorzej - tu bedzie zależało jaką stratę po 3 zmianach będzie miała Bailly - do 30sek. jak najbardziej do odrobienia (Linda ostatnio problemów ze strzelaniem nie ma ale bieg jest jej wielką przywarą (porównując do czołówki).
Poczekalnia - Białoruś, Słowenia i Chiny
Każdą z tych drużyn stać na wskoczenie na podium - warunek faworytki muszą się troszkę mylić na strzelnicy, a własny bieg bez karnych rund (w szczególności Chinki). Powiem nawet, że przy strzelaniu max. 10dobierań) - stać je na wskoczenie na podium - biegowo są bardzo dobrze przygotowane
Ale dosyć gdybania - moje dwa bardzo ryzykowne typy (BaW):
Kto będzie prowadził po 1 zmianie - NIEMCY. /3.15/ 2/10
Glagow na strzelnicy prawie niuezawodna - a już napewno załatwi sprawę w 12 strzałach (chyba że będą jakieś warunki atmosferyczne
). Zdecydownie do poczatku sezonu poprawiła bieg. Biegowo może powalczyć z nią Poiree, ale ta powinna swoje oddsatć na strzelnicy (a i rundka nie wykluczona)
Drugi typ: Włochy/Bułgaria - 1 /4.00/ 1/10
Być może i Bułgarki są troszkę lepsze - napewno biegowo, ale czy aż tyle jak wskazują buki??? Nie wydaje mi się - tym bardziej że ze strzelaniem też u nich różnie. przeglądałem wyniki tegorocznych sztafet i choć dzoiś w troszkę w innych składach to jakiś kolosalnych różnic w poziomie tak strzeleckim jak i biegowym nie dostrzegam - szansę oceniam 60%Bułgarki - 40%Włoszki