dziś już nie mam takiej pewności co do wystawionych zdarzeń. Dziś pierwszy z najtrudniejszych etapów tegorocznej edycji i to dziś zaczyna się prawdziwy Dakar. Pytań jest wiele:
- czy nowe Tuaregi napędzane silnikami Diesla spełnią oczekiwania i pobiją w końcu Mitsubishi?
- czy Shlesser Ford dobrze będzie sobie w tym roku radził na trudnych etapach (w zeszłym roku był wielkim pechowcem).
- no i w końcu czy Mitsubishi ponownie wygra Dakar?
to tylko kilka z wielu pytań. Kto będzie miał pecha w tym roku? Jak wiadomo Matsuoka już nie jedzie, kto jeszcze odpadnie?
Wczorajszy etap był szybki. Dziś szacuje się, że średnia prędkość etapu będzie o połowę krótsza. Z tego powodu, jak i z powodu tego, że to pierwszy prawdziwy test ja próbuję - ale już zdecydowanie lżej niż wczoraj - wg klucza zeszłorocznego...
a więc:
Peterhansel win the stage: 4.00 /BAW/
H2H
Stage 7: Zouerat - Atar (499km) 2006-01-06 10:00 Head-to-Head M. Miller/ S. al Attiyah Nasser Attiyah Nasser - 2.10
al Attiyah w zeszłym roku spisał się bardzo dobrze podczas pierwszego z królewskich etapów (był drugi za Peterem). Wczoraj mimo bardzo dalekiego miejsca startowego do etapu ukończył na bardzo dobrej pozycji. Myślę, że to dobry typ do zagrania, choć nie mocno, bo dziś wszystko się może stać...
Stage 7: Zouerat - Atar (499km) 2006-01-06 10:00 Head-to-Head C. Sainz/ N. Roma Roma - 2.00
Mitsubishi vs Volksvagen. Większe doświadczenie vs nowicjusz w rajdzie.
Stage 7: Zouerat - Atar (499km) 2006-01-06 10:00 Head-to-Head S. Peterhansel/ J. Kleinschmidt Peterhansel - 1.65
Jeśli klucz zeszłoroczny zostanie zachowany to Peter wygra dziś z Królową Pustyni.
to oczywiście tylko zabawa