siema
Luke Saville- Ofensywny baseliner.
- Jeszcze nieukształtowany młodzian (1994), chaotyczny, ale widać w nim potencjał. Jest nastawiony ofensywnie, ale potrafi utrzymać się w wymianie, kontrolować agresję, gdy może, to przyspiesza - bez gwoździ wbijanych w kort, ale wywiera na rywalu presje raz za czas notując winnersy, zmuszając go do błędów. W jego arsenale z głębi kortu dominują zagrania krosowe (bez dobrych kątów). Nieźle biega między liniami.
- Nie trzyma się linii końcowej, jego atutem jest dobre poruszanie się do przodu - szybkość ataków, ale szwankuje celność uderzeń otwierających (ratuje go często ich siła), czucie volleyowe przeciętne.
- Pierwsze podanie płaskie, kąśliwe, ale szwankuje celność, urozmaicanie kierunków, na ad side bardziej efektywny (groźny na zewnątrz) - rywal popełnia więcej błędów, na deuce side urozmaicenia i celność gorsze, sporo piłek posyła na ciało, mało na zewnątrz. Czasem próbuje po pierwszym podaniu serve&volley. Drugie podanie zagrywane zazwyczaj przez środek, ale głębokie i całkiem kąśliwe.
- FH lepszym skrzydłem, ofensywny gdy ma czas na przygotowanie uderzenia, rozrzuca nim rywala po korcie, lubi ustawić się do odwrotnego; zmuszony do obrony w pełnym biegu zazwyczaj odpowiada krosem. 2BH bardziej nieregularnym skrzydłem, mniej efektywnym posyła nim sporo piłek na podtrzymanie wymiany (ale bez balonów), nieregularna głębia, szczególnie w obronie, co naraża go na kontry, gdy ma czas na złożenie się do uderzenia potrafi mocno zaatakować wzdłuż linii;czasem w defensywie używa krosowego slajsu.
- Przy returnie nastawiony agresywnie, slajsy, bloki incydentalnie. Pierwszy serwis stara się odbierać tuż sprzed linii końcowej - returnuje bardzo wcześnie, generuje sporo błędów. W drugi serwis wchodzi głębiej w kort, atakując go (lepszy z BH) - kąśliwe piłki przeplata wieloma błędami.
- Passingshoty bez precyzji, zazwyczaj posyła piłki na ciało.
Vesely jest gdzieś u mnie na dysku, ale musi poczekać na swoją kolej