Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#3788841 - 05/04/2010 18:30 zdrowe żywienie
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
http://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1&startsz=x

Od tego artykułu chciałbym zacząć dyskusje na temat zdrowego żywienia. Nie chodzi o budowanie mięśni czy odchudzanie. Chodzi mi po prostu o zdrowe żywienie, czyli tak żeby mi się moje nawyki nie odbiły w postaci choroby i żeby trawienie przebiegało jak najlepiej. Jak ktoś zna jakieś sympatycznie zdrowe zamienniki np na ziemniaki, chleb itp to proszę wymieniać.

PS Sam zamierzam jeść jeszcze więcej warzyw i nauczyć się jeść ryby

Do góry
Bonus: Unibet
#3826691 - 25/04/2010 04:28 Re: zdrowe żywienie [Re: jerome]
pijanica Offline
enthusiast

Meldunek: 04/11/2007
Ta pani z tego artykułu pod koniec nieco przesadza nad zaletami mleka krowiego. Przecież żaden ssak w wieku dorosłym nie spożywa mleka (poza kotami których tego nauczył właśnie człowiek). Polecałbym w tym względzie Tombaka - "Czy można żyć 150 lat" (zresztą to co napisałem o mleku to mniej więcej cytat z tej książki).
Sam Tombak często przesadza, bo stosując się do tej książki po prostu nie dałoby się żyć normalnie, ale z pewnością warto ją przeczytać (jeśli ktoś zainteresowany to na priv).
Mniej radykalne poglądy, które bardzo mi się podobają, bo bazują na podejściu że człowiek to taki myśliwy-zbieracz i podstawą jego diety winno być mięso równoważone warzywami znajdują się tu http://www.bioslone.pl/ oraz na forum które tam jest.

Do góry
#3832547 - 28/04/2010 15:30 Re: zdrowe żywienie [Re: pijanica]
simka_airMen Offline
old hand

Meldunek: 16/08/2003
Zgadzam sie z mlekiem krowim dlatego tez jakies 2 lata temu przezucilem sie calkowicie na mleko sojowe..

Ciało potrzebuje balansu - nie za duzo miesa, tłuszczy itp jak ze wszystkim - z umiarem to zdrowo - naduzycie prowadzi w ta druga strone wink Moja siostra jest od 20 lat calkowita wegetarianka i wiem od kuchni jak to wyglada. Sam wprowadzilem kilka lat temu w swoje zycie zdrowa zywnosc - jem miesa lecz to nie sa dawki jak kiedys - na 7 dni moze z 1-2 posilki sa miesne - reszta to ryby , warzywa i inne produkty jak soczewica, ciecierzyca itp

Zapewniam ze mimo tego waga nie spada smile

Do góry
#3832583 - 28/04/2010 16:44 Re: zdrowe żywienie [Re: simka_airMen]
kazow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
ilu dietetykow tyle opinii

za rok powiedza ze nalezy jesc mieso i tylko mieso, looknijcie tez na diete kompletna

ja zawsze mam takie pytabnie egzystencjonalne ... jesc to co lubie (bez przesady) i zyc 65 lat czy moze jesc same quasi zdrowe zarcie ktore smakuje ajk trawa i zyc 67 lat smile

Do góry
#3832752 - 28/04/2010 19:12 Re: zdrowe żywienie [Re: kazow]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
Nie pamiętam już co to był za program ale leciał na jednym z tematycznych discovery jakieś pół roku temu. Ogólnie chodziło w nim o to, że jaskiniowcy z ery kamienia łupanego byli bardzo silni i zdrowi właśnie dlatego, że jedli dużo i tłusto tj. tłuszcze zwierzęce. Dopiero potem kiedy człowiek zamienił dzidę i oszczep do polowania na narzędzia obuchowe i zaczął chodować bulwy itp. zaczęły się dziwne rzeczy w ewolucji bo okazało się, że znacznie zmaleliśmy, a do tego zmieniła się cała nasza struktura tj. problemy z kościami, problemy z próchnicą itd itd.

I jeszcze dodam na koniec, że będąc swego czasu w Holandii poznałem pewnego kolesia (szef firmy budowlanej van diepen czy jakoś tak tongue ) . Stosował on bardzo dziwną dietę ale nie będę was zanudzał szczegółami. Ogólnie nie jadał pieczywa, makaranów, ziemniaków, słodyczy, ciast itp. Pił tylko wodę niegazowaną, a mięso które było podstawowym składnikiem śniadania/obiadu i kolacji koniecznie musiało być przegotowane albo upieczone na ogniu/ruszcie. Sam mi powiedział, że skoro nie mogę się odzwyczaić od chleba to żebym chociaż spróbował na okres kilku miesięcy zamienić smarowanie i zamienił masło/margarynę na przetopiony ze słoniny smalec... . Freak gościu ale z tego co mówił, to od 5 lat był na tego typu diecie i przez ten okres bardzo zmieniła ona całe jego życie. Zupełnie zmienił się sposób funkcjonowania umysłu. Nie jest ospały, nie ma "lenia" koncentracja bardzo poszła do góry... . Poza tym zupełnie zmieniło się jego ciało tj. poznikały deformacje skórne typu przebariwenia na twarzy, pryszczyki itd. To samo z mięśniami, kiedyś był cherlawy, a teraz gość niczego sobie. Fakt, że chodzi na siłownie bo cały dzień za biurkiem, a ruch musi być... . Także w skrócie samo mięso (na obiad koniecznie bardzo tłuste) i spora ilość owoców to jego recepta na sukces smile . Aha i od 5 lat pije tylko i wyłącznie wodę!!!!!!! Ja już odkąd wróciłem z mojego 2 miesięcznego pobytu w HOL zabieram się do przetestowania tej diety ale jak widać mój zapał coś jest za słaby... to chyba wina tej margaryny laugh laugh laugh laugh .

Do góry
#3832827 - 28/04/2010 19:46 Re: zdrowe żywienie [Re: GaloGalo]
kazow Offline
Carpal Tunnel

ja nie jem masla/margaryny bo nie chce mi sie smarowac:)

Do góry
#3832829 - 28/04/2010 19:48 Re: zdrowe żywienie [Re: GaloGalo]
simka_airMen Offline
old hand

GaloGalo napisales duzo fajnego - poza jaskiniowcami smile moze byli silni itp ale czy zdrowi ? wiesz jaka byla wtedy srednia zycia ? smile ja do 20 roku zycia tez bylem mega zdrowy wiec te porownania sa akurat chybione..

Kazdy wam powie ze najwazniejszy jest balans tego co sie je badz co sie pije.... bedziesz jadl zawsze tylko tluste to zobaczymy jak dlugo pociagniesz .. tak samo np z marchewka smile bedziesz ja wpierdzielal 5 razy dziennie bo niby zdrowe i do tego 2 jablka to zobaczymy za pare lat ...

Inna sprawa kazdy organizm nieco sie rozni - dla jednego dieta "marchwiowa" bedzie zbawieniem dla ciala i umyslu dla innego pierwszy stopien do piekla..

Temat rzeka - pamietam jak wlasnie 20 lat temu moja siostra rzucila calkowicie mieso (wtedy wiedza na tan temat byla zerowa) i zaszla w ciaze komenatarze ze dziecko urodzi sie anemiczne , ze Ona moze tego nie wytrzymac itp - i wyszla wlasnie niewiedza tematu gdyz chlopak od malego byl mega zdrowy, mial super pamiec , jest w cholere utalentowany muzycznie i to bez tak waznego produktu jak sie to wtedy mowilo.. A pamietam te slowa ze moja mama, babcia i prababcia jadly mieso i zyly smile to tak wlasnie samo jak z jaskiniowcami jedli mieso i zyli...

Pozdro

Do góry
#3832866 - 28/04/2010 19:59 Re: zdrowe żywienie [Re: simka_airMen]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
To tak jak te 2 programy na discovery. W 1dnym koleś jadł tylko w Macu przez miesiąc i przytył ileś tam kilogramów, a w drugim inny robił to samo i schudł 4-5 kg, a cholesterol mu spadł laugh laugh laugh .

Do góry
#3832921 - 28/04/2010 20:13 Re: zdrowe żywienie [Re: kazow]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
Originally Posted By: kazow
ja nie jem masla/margaryny bo nie chce mi sie smarowac:)

mam tak samo laugh

co lepsze, jak nie posmaruje sie chleba czymkolwiek to wedlina czy tam jakies warzywa sie zsuwaja, wiec wpadlem na pomysl ze keczup,musztarda czy tam inne dodatki smaruje najpierw a potem dopiero klade wedline czy to na co mam ochote tongue

Do góry
#3833046 - 28/04/2010 20:54 Re: zdrowe żywienie [Re: Dziabor]
kazow Offline
Carpal Tunnel

heheh sprobuj tez serki typy philadelphia lub hochland smietankowy, ladnie sie smaruje smile

Do góry
#3833086 - 28/04/2010 21:07 Re: zdrowe żywienie [Re: simka_airMen]
kazow Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: simka_airMen
GaloGalo napisales duzo fajnego - poza jaskiniowcami smile moze byli silni itp ale czy zdrowi ? wiesz jaka byla wtedy srednia zycia ? smile ja do 20 roku zycia tez bylem mega zdrowy wiec te porownania sa akurat chybione..

Kazdy wam powie ze najwazniejszy jest balans tego co sie je badz co sie pije.... bedziesz jadl zawsze tylko tluste to zobaczymy jak dlugo pociagniesz .. tak samo np z marchewka smile bedziesz ja wpierdzielal 5 razy dziennie bo niby zdrowe i do tego 2 jablka to zobaczymy za pare lat ...

Inna sprawa kazdy organizm nieco sie rozni - dla jednego dieta "marchwiowa" bedzie zbawieniem dla ciala i umyslu dla innego pierwszy stopien do piekla..

Temat rzeka - pamietam jak wlasnie 20 lat temu moja siostra rzucila calkowicie mieso (wtedy wiedza na tan temat byla zerowa) i zaszla w ciaze komenatarze ze dziecko urodzi sie anemiczne , ze Ona moze tego nie wytrzymac itp - i wyszla wlasnie niewiedza tematu gdyz chlopak od malego byl mega zdrowy, mial super pamiec , jest w cholere utalentowany muzycznie i to bez tak waznego produktu jak sie to wtedy mowilo.. A pamietam te slowa ze moja mama, babcia i prababcia jadly mieso i zyly smile to tak wlasnie samo jak z jaskiniowcami jedli mieso i zyli...

Pozdro

ogolnie to jednak obawialbym sie takiej zmiany dla organizmu przed ciaza

btw ... znam kilka osob ktore jada na samej zielonce i toffu od dziecinstwa wczesnego ... raczej wszystkie osoby sa bardzo drobne, blade i tego typu

btw ... zawsze chce mi sie smiac jak widze produkty sojowe ze niby zdrowe ... tylko jaka roslina jest najbardziej modyfikowana genetycznie? soja:)

Do góry
#3833237 - 28/04/2010 22:12 Re: zdrowe żywienie [Re: kazow]
simka_airMen Offline
old hand

Nie nie to nie bylo przed sama ciaza - jednak kazdy mial obawy co z tego wyjdzie..

Patrzac realnie to malo jaki produkt jest w 100 % zdrowy .. jak mowilem wszystko z umiarem..

Ja np wybralem mleko sojowe bo codziennie przed praca jem platki a po krowim mialem kosmos w jelitach po jakims czasie i wolalem zmienic...

Co do osob ktore jada na zielonce - to w moim przypadku te osoby ktore znam o dziwo nie maja problemow z niedowaga - w sprawie wegetarian - trzeba jednak znac sie na tym i wiedziec co jesc aby organizm w pelni funkcjonowal.. samo jechanie na kotletach sojowych badz pomidorach to nie jest najlepsze rozwiazanie.. a znam rowniez osoby ktore chcialy przejsc na wegetarianizm i kompletnie byl u nich brak wiedzy co jesc jak jesc bo wiadomo przejscie z jednego w drugie bez wiedzy jak tez za dobre dla organizmu nie jest..

Do góry
#3910998 - 04/06/2010 18:59 Re: zdrowe żywienie [Re: simka_airMen]
Julia Offline
stranger

Meldunek: 19/04/2010
Ja znam kilka zasad zdrowego zywienia, do ktorych nie zawsze sie stosuje;-) Przedewszystkim jedzenie ryb zamiast miesa, z tym akurat nie mam problemu,pod drugie warzywa i owoce, pozytym powinno unikac sie tluszczow i nigdy nie jedac po godzinie 18, slyszalem juz rowniez ze cukier to biala smierc, ale szczeze mowiac trudno mi sobie wyobrazic gorzka cherbate

Do góry
#3911006 - 04/06/2010 19:10 Re: zdrowe żywienie [Re: Julia]
kadus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2007
Originally Posted By: Julia
Ja znam kilka zasad zdrowego zywienia, do ktorych nie zawsze sie stosuje;-) Przedewszystkim jedzenie ryb zamiast miesa, z tym akurat nie mam problemu,pod drugie warzywa i owoce, pozytym powinno unikac sie tluszczow i nigdy nie jedac po godzinie 18, slyszalem juz rowniez ze cukier to biala smierc, ale szczeze mowiac trudno mi sobie wyobrazic gorzka cherbate

Co do herbaty, kwestia przyzwyczajenia. Od 2 lat nie słodzę i na smak nie narzekam. Ryby owszem - w szczególności na parze - ale wtedy kosztem smaku.

Do góry
#3911057 - 04/06/2010 20:01 Re: zdrowe żywienie [Re: kadus]
Bartheezz Offline
addict

Meldunek: 19/01/2009
majonez + jajka, jak tu sie nie pokusic?

Do góry
#3911176 - 04/06/2010 21:22 Re: zdrowe żywienie [Re: Bartheezz]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Ja herbaty w ogole nie slodze od kilku lat, co najwyzej dodam sobie miodu mniam smile

Majonez fuj smile

Do góry
#3911913 - 05/06/2010 04:49 Re: zdrowe żywienie [Re: lupus]
Sylwiaa Offline
a.k.a. "DOMINICCA"

Meldunek: 11/02/2008
likopen

Do góry
#3911965 - 05/06/2010 05:50 Re: zdrowe żywienie [Re: Sylwiaa]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
MNIEJ ŻREĆ. i koniec do cholery. po 18.00 pysk zakleić butaprenem.

Do góry
#3912089 - 05/06/2010 16:30 Re: zdrowe żywienie [Re: Llama]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
U mnie nie do zrealizowania, o tej porze jestem jeszcze w pracy wink

Do góry
#3912214 - 05/06/2010 19:16 Re: zdrowe żywienie [Re: Llama]
Twojstary Offline
stranger

Meldunek: 27/12/2007
Originally Posted By: Llama
MNIEJ ŻREĆ. i koniec do cholery. po 18.00 pysk zakleić butaprenem.

Dajcie sobie spokój z tą "18:00". O tej porze powinni przestać jeść ludzie, którzy chodzą spać o 21. Można jeść nawet o północy, chodzi o to, żeby zakleić pysk na około/mniej niż 3 godziny przed snem. Gdyby 18:00 była uniwersalną porą niejedzenia dla wszystkich, to pracownicy zmianowi musieliby poumierać z głodu.

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08