Witam wszystkch, zwłaszcza Coin'a ponownie. Swoje uwagi, pomysły, refleksje, spostrzeżenia i komentarze odnośnie konkursu wypiszę w punktach.
1. Z miłą chęcią mogę pomóc w prowadzeniu konkursu tak jak to było w ubiegłym sezonie (oczywiście też chciałbym wziąć w nim udział

).
2. Sprawa wpisowego - jak dla mnie jest to kwestia otwarta - może być a może nie być. Jak widzę spora część proponuje odpuszczenie wpisowego. Ja zaproponuję taki wariant - można ustalić wpisowe dla chętnych osób i jedynie te osoby mogłyby pod koniec sezonu walczyć o wypłatę nagrody pieniężnej. Osoby, które nie wpłaciłyby wpisowego byłyby równoprawnymi uczestnikami konkursu z tym pominięciem, że nie mogłyby brać udziału w rozdzielaniu ewentualnej wygranej (a zatem na koniec konkursu stworzony byłby ranking uwzględniający jedynie graczy, którzy wpłacili pieniądze). Oczywiście warto byłoby wcześniej przeprowadzić mały sondaż ilu uczestników zgodziłoby się na wpisowe żeby ta gra miała sens (myślę że 10 pln byłoby OK). Jednak jak powiedziałem na początku, jest mi wszystko jedno czy wpisowe będzie czy nie.
3. Ile powinien trwać konkurs - jeżeli do końca stycznia, wówczas mamy do rozegrania około 17-18 tyodni (liczę że zaczniemy albo 26 września albo 3 października). Wówczas trzeba by się zastanowić czy ewentualne wykluczenia na X tygodni lub zawieszenia na X tygodni mają sens. Jeżeli konkurs miałby być prowadzony do czerwca, np. do połowy czerwca wówczas mamy około 40 tygodni więcej pola do popisu.
4. Co do bukmacherów wydaje mi się że lista podana przez Coin'a jest OK, z propozycją dorzucenia trzech bukmacherów naziemnych, u których AKO mnożyłoby się przez 0,9.
5. W ciągu tygodnia można podawać maksymalnie 4 kupony. Kupony podawane mogą być do 1 godziny przed rozpoczęciem pierwszego zdarzenia, a także kupon musi być możliwy do wysłania (pominąłem zwrot "w momencie publikacji" - chodzi mi tutaj o bukmacherów naziemnych. Powiedzmy że ktoś poda typy z STS-u o godzinie 22.30, a więc kiedy bukmacher jest zamknięty. W takim wypadku kupon byłby zaliczony jeżeli byłaby możliwość wysłania danego kuponu następnego dnia po otwarciu Sts-u a przed rozpoczęciem pierwszego zdarzenia.)
6. Każdy kupon gramy za stawkę 10 Coins.
7. W formacie podawania typów proponuję, aby w przypadku kursów branych od bukmacherów internetowych wpisywać AKO już po odjęciu podatku, tj. jeżeli AKO wynosi 2,00 to po odjęciu podatku AKO wyniesie 1,80 i taki kurs łączny należałoby wpisywać. Wydaje mi się to bardziej miarodajne i łatwiejsze przy podsumowaniach tygodnia.
8. Jeśli chodzi o propozycję minimalnego AKO proponuję 1,50 na kupon, chociaż propozycja 1,40 wydaje się być dla mnie również interesująca.
9. Jeśli chodzi o ilość zdarzeń na kuponie proponuję, aby maksymalnie można było grać 4 zdarzenia na jednym kuponie.
10. Zwroty traktujemy jako kurs 1,00. Ponadto jeżeli okaże się, że w przypadku zwrotu dany kupon nie osiągnie minimalnej granicy AKO ustalonej w konkursie (oczywiście pod warunkiem trafienia pozostałych zdarzeń na kuponie) wówczas typer ma prawo podać kupon jeszcze raz. Proponuję uzupełnić ten punkt o następującą regulację: jeżeli wiadomo do soboty do godziny 23:59, że dany kupon ze względu na zwrot nie osiągnie minimalnego AKO wówczas typer zobowiązany jest podać kupon zastępczy w danym tygodniu. Jeżeli natomiast spotkanie zostanie odwołane w niedzielę i kurs AKO nie osiągnie granicy minimalnej wówczas typer ma prawo do podania kuponu zastępczego w danym tygodniu w niedzielę (przestrzegając regulaminu) lub w tygodniu następnym zaznaczając przy tym, że dany kupon pochodzi z poprzedniego tygodnia. Na takim kuponie nie możnaby łączyć zdarzeń z dwóch tygodni, tj. np. z niedzieli z godziny 20:00 i z przyszłego wtorku.
11. Proponuję ustalić granicę maksymalnego AKO na poziomie pomiędzy 10,00 a 20,00 (optymalnie 15,00). Typer mógłby podać kupon, którego AKO przekracza granicę górną, ale wówczas jego AKO zostałoby zmniejszone do tej właśnie granicy, tzn. jeżeli granicą maksymalną byłoby 15,00 a typer podaje kupon z AKO 18,78 wówczas kupon ten traktuje się tak, jakby miał AKO 15,00.
12. Absencja przez 5 tygodni powoduje wykluczenie z konkursu na X tygodni (kwestia uzgodnienia czy z rankingiem starym czy nowym).
13. Skuteczność poniżej 35% powoduje skreślenia typera z listy na okres X tygodni, po czym może on rozpocząć grę z wyzerowanymi statystykami. Dwukrotne wykluczenie z tego powodu zamykałoby możliwość powrotu do konkursu. Dobrze byłoby dodać zapis mówiący, że ten punkt regulaminu obejmuje uczestników, którzy podali co najmniej 12 kuponów.
14. Saldo poniżej -50 Coins wyklucza z gry na okres X tygodni, po czym powrót następuje z wyzerowanymi statystykami. Podwójna dyskwalifikacja z tego samego powodu powodowałaby niemożność dołączenia do konkursu w danym sezonie. Proponuję, żeby dopisać do tego punktu, że u typerów, którzy nie podali jeszcze 12 kuponów granica ta wyosiła - 60 Coins (może się zdarzyć tak, że akurat w danym tygodniu będą same niespodzianki i typer będzie bardzo w plecy. Okres podania 12 kuponów powinien wypośrodkować zdolności typera.
15. Do podziału ewentualnej nagrody będą mogli przystą pić jedynie typerzy, którzy podali minimum 12 kuponów i będą uwzględnieni w rankingu w ostatnim tygodniu konkursu.
16. Na koniec zostawiam sprawę chyba najważniejszą, a mianowicie rankingu. Proponuję następujące wyliczanie rankingu: (Skuteczność w % * 6) + (Saldo * 4) + punkty za premie - 200 punktów. W praktyce wygląda to następująco:
TyperA 59,6% / 40 Coins = 59,6 * 6 + 40 * 4 - 200 = 317,6 punktów + punkty za premie
TyperB 43,7% / 25,7 Coins = 43,7% *6 + 4 * 25,7% - 200 = 165 punktów + punkty za premie
TyperC 48,2% / - 8,6 Coins = 48,2 % * 6 - 8,6 * 4 - 200 = 54,8 punktów + punkty za premie
W przypadku tej samej liczby punktów decydowałaby skuteczność, potem saldo, liczba trafionych kuponów, rzut monetą.
17. Typer, który będzie miał ujemny stan punktowy będzie wykluczony z konkursu na okres X tygodni. Dwukrotne wykluczenie z tego powodu dyskwalifikuje typera w danym sezonie. Może się zdarzyć tak, że typer będzie miał powyżej 35% skuteczności i mieć saldo na nie wielkim minusie i mimo spełnania wymogu minimalnej skuteczność i salda może zostać wykluczony z konkursu z uwagi na ujemny stan punktowy. Przepis ten dotyczyłby typerów, którzy podali już 12 kuponów.
18. W propozycji rankingu wprowadziłem pojęcie punktów za premię. Pomysł jest następujący: każdy uczestnik poprzez wysoką skuteczność w danym konkursie wyrabia sobie punkty premiowe. Za trafienie w danym tygodniu 4 kuponów na 4 podane uczestnik zgarnia 100% premi, za podanie 3 kuponów na 3 uczestnik zgarnia 75% premii, a za podanie trafnie 3 kuponów na 4 50% premii. Każdy z uczetników ma poziom początkowy ustalony na 5 punktów. Za każdym razem, gdy uczetnik osiągnie premię, będzie miał podwyższany poziom premiowy. Oto proponowana lista poziomów:
Poziom 1 - 5 punktów
Poziom 2 - 8 punktów
Poziom 3 - 13 punktów
Poziom 4 - 21 punktów
Poziom 5 - 34 punkty
Poziom 6 - 55 punktów
Poziom 7 - 89 punktów
.....................
Poziom n - Punkty za Poziom n-1 + punkty za Poziom n-2
Przykład: W tygodniu 2 typer trafi 3/4, za co otrzymuje 50% punktów za poziom 1, a więc 2,5 punkty premi. Jednocześnie jego poziom premi wzrasta do 2. W tygodniu 4 typer trafi 3 kupony na 3, a więc otrzymuje 75% premi za poziom 2, tj. 75% * 8 punktów = 6 punktów. I jednocześnie jego poziom premiowy wynosi 3. W tygodniu 8 typer trafi 4 kupony na 4 i dostanie 100% premi za poziom 3, a więc 13 punktów, a jego poziom premiowy wzrasta do 4. W tygodniu 11 trafi 3 kupony na 3 i otrzyma 75% premi za poziom 4 czyli 15,8 punktów, a jego poziom premiowy wynosi teraz 5. Już do tego momentu na samych premiach za skuteczność typer zdobył 37,3 punktów.
19. Propozycja, aby typer, który w danym tygodniu podał trafnie 4 kupony na 4 miał prawo do podania w ciągu najbliższego tygodnia piąty, dodatkowy kupon, który byłby oznaczony numerem k5 i który byłby wliczony do statystyk. Kupon ten nie byłby jednak uwzględniany przy punktach za premie, tzn. jeżeli uczestnik poda trzy kupony w danym tygodniu plus kupon premiowy i wszystkie 4 kupony trafi, wówczas jego premia wynosiłaby 75% punktów za dany poziom, a nie 100%. Jeżeli natomiast uczetnik podaje cztery kupony i wszystkie je trafia oraz piąty kupon premiowy, który przegrywa, to dostaje on 100% premi za poziom, bo kupon premiowy nie wlicza się do premi. Kupon premiowy można podawać w dowolnym momencie tygodnia, tzn. nie trzeba podawać najpierw czterech kuponów, a dopiero potem kupon premiowy; można go podać nawet przed podaniem pierwszego kuponu, a potem podać cztery kupony regulaminowe. Kupon premiowy musi spełniać wszytskie wymagania jakie spełnia kupon regulaminowy.
20. W przypadku ciągłych naruszeń regulaminu uczetnik może zostać pouczony lub wykluczony z konkursu.
21. Wszystkie wątpliwe sytuacje wyjaśniają organizatorzy.
Pozdrawiam
Nobody1111
P.S.
Wszelkie komentarze mile widziane.