Opcje tematu
#3959077 - 24/06/2010 03:10 kuchnie świata pichcenie i przepisy forumowiczw.
zalayeta Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/12/2006
Postów: 11219
Witam nie wiem kto mnie prosil o przepis na wypasnego doner kababa tak wiec moze inni forumowicze skorzystaja

Przepis Doner kebap

Jak wiadomo kebap to typowo turecki specjal ktory u nas w kraju jest smaczny a le niestety nie jest on w wielu miejscach robiony tak jak powinien.

typowy kebab to nie zaden kurczak czy wolowina ale tylko i wylacznie baranina (niestety nie smakuje ona wszystkich i troszke nie jest doceniana z mdly smak).

Nie bede podawal proporcji ile miesa bo to wedlug uznania i liczby osob ktore chca to jesl tak wiec zaczne od postawowej rzeczy:

aby zrobic dobrego kebaba naleze dzien wczesniej zacac mieso marnowac.

Szykujemy mieso jak dla nas nie ma znaczeni co to za mieso takiec wyciagamy czy to baranine kurczaczka czy tez wolowinke

i nie sypiemy przyprawa typowa go shoarny kebaba gyrosa czy curry tylko sami taka przyprawe robimy . jest to moze nie tyle ze kosztowne tylko troszke czaso chlonne bo sami musimy poszukac skladnikow .

tak wiec potrzeba nam: jeden czosnek przepuszczony przez praske, odrobine czerwonej papryki ostrej i slodkiej do tego dorzucamy lyzke stolowa kurkumy ,pol lyzki kolendry ,odrobine cynamonu imbiru oraz soli i pieprzu . we wszystko to wlewamy lyzke oliwy i odstawiamy na okolo 1-2 h do lodowki zeby sie przegryzlo.

po tym czasie wyciagamy to z lodowki i do tego mixu dokladamu odrobine kardamonu i oreganu oraz odrobine wody doslownie mala zyzeczke od herbaty a takze maly kawalem cebulki moga to byc dwa male paseczki wszystko do dalej wtawiamy do lodowki na okolo 3 godz.
po tym czasie wyjmujemy marynate i smarujemy tym mieso.
przyprawy wydaje sie malo i dlatego do tego dodajemy wody i oliwo orza okolo 1/3 natki pietruszki drobno posiekanej.

tak przyzadzone mieso wkladamy do lodowki obwiniete foia aluminiowa.
we foli ma to bys cala noc.

kiedy rano czlowiek wstanie dodaje do tego mala lyzeczke koncentratu pomidorowego z woda a najlepiej pomidory w pusczce (ich sok) oblewamy tym miesko.

Wiadomo ze w domu ciezko jest pokroic miesko na male paseczki ale mniejsza o to chodzi o smak

Do góry
Bonus: Unibet
#3960567 - 24/06/2010 18:09 Re: kuchnie świata pichcenie i przepisy forumowiczw. [Re: zalayeta]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
Postów: 3839
Skąd: Poznań
Znam producenta kebaba, który dodaje jeszcze mielone goździki...

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08 

Kto jest online
3 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, Sensei, ElNinho[mmdea]), 1400 gości oraz 11 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24780 Użytkowników
105 For i subfor
51067 Tematów
5801645 Postów

Najwięcej online: 5410 @ 06/10/2024 14:47