Witam nie wiem kto mnie prosil o przepis na wypasnego doner kababa tak wiec moze inni forumowicze skorzystaja
Przepis Doner kebap
Jak wiadomo kebap to typowo turecki specjal ktory u nas w kraju jest smaczny a le niestety nie jest on w wielu miejscach robiony tak jak powinien.
typowy kebab to nie zaden kurczak czy wolowina ale tylko i wylacznie baranina (niestety nie smakuje ona wszystkich i troszke nie jest doceniana z mdly smak).
Nie bede podawal proporcji ile miesa bo to wedlug uznania i liczby osob ktore chca to jesl tak wiec zaczne od postawowej rzeczy:
aby zrobic dobrego kebaba naleze dzien wczesniej zacac mieso marnowac.
Szykujemy mieso jak dla nas nie ma znaczeni co to za mieso takiec wyciagamy czy to baranine kurczaczka czy tez wolowinke
i nie sypiemy przyprawa typowa go shoarny kebaba gyrosa czy curry tylko sami taka przyprawe robimy . jest to moze nie tyle ze kosztowne tylko troszke czaso chlonne bo sami musimy poszukac skladnikow .
tak wiec potrzeba nam: jeden czosnek przepuszczony przez praske, odrobine czerwonej papryki ostrej i slodkiej do tego dorzucamy lyzke stolowa kurkumy ,pol lyzki kolendry ,odrobine cynamonu imbiru oraz soli i pieprzu . we wszystko to wlewamy lyzke oliwy i odstawiamy na okolo 1-2 h do lodowki zeby sie przegryzlo.
po tym czasie wyciagamy to z lodowki i do tego mixu dokladamu odrobine kardamonu i oreganu oraz odrobine wody doslownie mala zyzeczke od herbaty a takze maly kawalem cebulki moga to byc dwa male paseczki wszystko do dalej wtawiamy do lodowki na okolo 3 godz.
po tym czasie wyjmujemy marynate i smarujemy tym mieso.
przyprawy wydaje sie malo i dlatego do tego dodajemy wody i oliwo orza okolo 1/3 natki pietruszki drobno posiekanej.
tak przyzadzone mieso wkladamy do lodowki obwiniete foia aluminiowa.
we foli ma to bys cala noc.
kiedy rano czlowiek wstanie dodaje do tego mala lyzeczke koncentratu pomidorowego z woda a najlepiej pomidory w pusczce (ich sok) oblewamy tym miesko.
Wiadomo ze w domu ciezko jest pokroic miesko na male paseczki ale mniejsza o to chodzi o smak