#3867545 - 14/05/2010 17:05
Re: I liga 09/10
[Re: akagi]
|
old hand
Meldunek: 11/07/2003
|
No to napisze inaczej. Trzeba myśleć przyszłościowo. Awansuje Widzew i ktoś z trójki (Sandecja, Górnik, ŁKS). I za rok może się zdarzyć, że Widzew będzie potrzebował trzech punktów. To z kim będzie miał najłatwiej? ŁKS - śmiertelny wróg nigdy nie odpuści, Górnik - może być groźny w Ekstraklasie, bo mają mocnego sponsora. A Sandecja - może na wiosnę oddać trzy punkty (za niedzielny mecz), bo jest duża szansa, że w Ekstraklasie zagrają tylko rok. To tylko taka spiskowa teoria. Ale w Polsce te spiskowe teorie się sprawdzają.
|
Do góry
|
|
|
|
#3867616 - 14/05/2010 18:10
[Re: Marian]
|
veteran
Meldunek: 22/07/2005
|
...Choć oczywiście miejsce Górnika tej jest w Ekstraklasie, lecz w tym sezonie moim skromnym zdaniem Nowy Sącz bardziej zasłużył!... Mnie się wydawało, że na awans zasługuje ten kto zdobywa więcej punktów w lidze - ten co jest wyżej w tabeli. Do końca sezonu jest jeszcze pare kolejek, dajmy im pograć, zobaczymy Nie rozumiem stwierdzenia, że Widzew woli zeby jako drugi klub awansowała Sandecja, bo łatwiej będzie ich później pokonać. A Wiśle, Legii, Lechowi itd. nie będzie łatwiej? Nie róbmy z Nowego Sącza wioski! według GUSu ma ~84 tys. mieszkańców. A np. Wodzisław Śląski 49 tys., Bełchatów 61 tys. czy Lubin 75 tys. Bardziej bałbym sie jakie wioski wejdą do I ligi z grupy wschodniej: Nieciecza i Stróże
|
Do góry
|
|
|
|
#3867653 - 14/05/2010 18:35
|
Mistrz Playoff Zima 2011
Meldunek: 30/01/2006
|
Marian - to że w Nowym Sączu jest frekwencja ( 4115 to dopiero 6 miejsce w 1 lidze ), to jest normalne. Drużyna wygrywa, ma szanse na awans, lokalne ambicje, to wszystko nakręca koniunkturę. Dlaczego nie piszesz o frekwencji w Pruszkowie ( 1038 ), Ząbkach ( 733 ), to też są mniejsze ośrodki.
Ale nie będę się spierał, wyraziłem tylko swoją opinię. Czas pokaże, kto miał rację.
PS. blackjack - bardzo sensowne rozwiązanie. nie napisałem o Ząbkach i Pruszkowie bo te miasta nie mają ambicji na Ekstraklasę i jestem przekonany że oba spadną do II ligi. Z kolei dlaczego Ty nie napisałeś o frekwencji chociażby na Polonii Warszawa, skoro chcesz żeby w najwyższej klasie rozgrywkowej grały miasta z dużych miast Tak się możemy spierać cały czas, ja po prostu to troszkę inaczej widzę, dlatego ja jestem za takimi miastami jak Nowy Sącz, skoro chodzą tam ludzie to czemu nie, a patrząc że średnia w tej chwili wynosi powyżej 4 to klasę wyżej można założyć że ok.6tys powinno chodzić, a z tymi najlepszymi powinien być komplet!
|
Do góry
|
|
|
|
#3867732 - 14/05/2010 19:12
|
Mistrz Playoff Zima 2011
Meldunek: 30/01/2006
|
Nie jestem - Marian - absolutnie przeciwko Sandecji. Zawsze to byłby jakiś ( moim zdaniem krótki ), dopływ "świeżej krwi" do Ekstraklasy. Jednak jak by na to nie patrzeć, to w dzisiejszych czasach, liczy się głównie ekonomia. Takie są realia i obojętnym jest, czy nam to się podoba, czy nie. no niby tak, ale widać że nie zawsze przykład Odry Wodzisław, patrz ile lat dzielnie walczyli i dopiero w tym sezonie im się nie uda! Nigdy potęgą nie byli, ale swoje sukcesy mają: 3. miejsce w I lidze - 1996/97 finalista Pucharu Ekstraklasy - 2008/09 1/2 finału Pucharu Polski - 1996/97 Dodatkowo trzeba też wspomnieć o tym, że wielu piłkarzy odbudowało swoja formę właśnie w tym klubie, dlatego ja jestem jak najbardziej za awansem Sandecji Nowy Sącz
|
Do góry
|
|
|
|
#3867893 - 14/05/2010 20:36
[Re: Marian]
|
addict
Meldunek: 26/04/2001
|
A ja was nie rozumiem o co wam chodzi z "Ekstraklasa w stosunkowo małych ośrodkach nie ma racji bytu." tzn wiem patrzycie na historię ale przecież to jest ekstraklasa piłki nożnej a nie demografii stadionowej. W Ekstraklasie powinny grać zespoły, które na daną chwilę grają najlepiej, a nie zespoły za nazwy. Wolicie ŁKS który od mniejszego ośrodka czyli Sandecji w dwumeczu przegrał 7-2. czyli z piłkarskiego punktu widzenia w tym sezonie to właśnie Sandecja bardziej zasługuje na awans niż ŁKS. Cchcecie mieć w Ekstraklasie niższy poziom piłki ale w dużych miastach czy wyższy poziom piłki ale w mniejszych? Z resztą Jak widać wielkie miasta nie zawsze są gwarancją wielkiej piłki np.: Warszawa, która z racji wielkości powinna mieć co rok LM ostatecznie LE a po tym sezonie okaże się że nic nie ma. A co dopiero Bydgoszcz 8 miasto pod względem ludności ???
|
Do góry
|
|
|
|
#3868057 - 14/05/2010 22:22
[Re: rieger]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2009
|
Wyrwałeś - rieger - z kontekstu jedno zdanie i wokół niego przedstawiasz Swoje przemyślenia. Masz racje, w Ekstraklasie powinny grać zespoły, które w 1 lidze miały największą ilość punktów. Ja tego wcale nie neguję, tylko twierdzę, że w małych ośrodkach Ekstraklasa długo się nie utrzyma, ze względów ekonomicznych. Jeżeli tego nie rozumiesz, to Twój problem. Każda drużyna ( nawet z mniejszej miejscowości ), może mieć swoje " 5 minut ". Historia to potwierdza ( mówię o erze " nowożytnej "). Są oczywiście wyjątki, jak Odra Wodzisław, która ma ( miała ) swoje " pół godziny ", ale wyjątki zawsze potwierdzają regułę. Ekonomia i jeszcze raz ekonomia, to warunkuje byt. Zastanawiałeś się kiedyś, ile Canal + transmitował meczów Odry Wodzisław, a ile np. Legii,Lecha czy Wisły ? Jak transmitował Odrę, to tylko w meczach z w/w drużynami. A dlaczego ? Ekonomia i jeszcze raz ekonomia. Mało kto byłby zainteresowany np. meczem Odra - Groclin ( dawny ), a już Lech-Legia, czy Wisła - owszem. Reklamodawcy chcą oglądalności, chcą trafiać do szerszego grona potencjalnych klientów, a w mniejszym ośrodku, jest ich na pewno mniej.
Reasumując, Każdy może mieć Swoje " 5 minut ", ale już " pół godziny ", tylko wyjątki.
|
Do góry
|
|
|
|
#3868590 - 15/05/2010 03:25
|
addict
|
Nie wyrwałem jednego zdania z kontekstu ale dokładnie czytam co piszesz. Napisałeś, że nie ma racji bytu a nie że nie ma racji bytu przez dłuższy czas. To po pierwsze o ekonomii mi wykładu nie strzelaj bo właśnie jestem w trakcie doktoratu z tej dziedziny. O ekonomii można pogadać na innej stronie. Nie znasz specyfiki Nowego Sącza więc nie mów co tam ma szanse a co nie. W Sączu są Koral, Fakro, Wiśniowski. jeśli Ci te firmy nic nie mówią to z kolei Twój problem. To, że teraz nie sponsorują w 100% Sandecji nie oznacza, że nie będą tak robić w przypadku awansu i możliwości promowania się poprzez transmisje TV, o których chyba nie wiesz za dużo bo każda drużyna pokazywana w TV jest tyle samo razy. To że na Canal+ nie to nie znaczy że na innym kanale nie. (Orange Sport) poza tym są skróty nawet w TVP 2 co dla sponsorów też jest reklama bo pokazanie przez kilka minut Logo sponsora nawet w skrócie meczu to też reklama. A jeśli chodzi Ci o ekonomię, to uważasz, że ona ma wpływ tylko na piłkę nożną czy może na inne dyscypliny też i mniejsze miejscowości nie mają też racji bytu (nawet na dłuższą metę) w innych dyscyplinach??? Bo przecież ekonomia jest ekonomią.
|
Do góry
|
|
|
|
#3868971 - 15/05/2010 05:11
[Re: rieger]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2009
|
No to żeś Gościu z tym doktoratem wyjechał. Ale na mnie wrażenie zrobiłeś, aż mi dech zaparło.
Komu Ty takim tekstem chcesz zaimponować, naprawdę nie widzisz śmieszności, w takim dowartościowywaniu się.
Przyczepiłeś się do " nie ma racji bytu ", a ja tego (niefortunnego )sformułowania, użyłem tylko w moim 1 poście, w następnych potwierdzałem, ze chodzi mi o dłuższą przestrzeń czasową. Ty jednak, ściśle złapałeś ten punkt zaczepienia, ale to również Twój problem.
Z czym masz rację, to na pewno nie znam, specyfiki Nowego Sącza, skądinąd ładnego miasta i na ten temat, na pewno wiesz więcej ode mnie. Natomiast na temat TV, też wiesz mało i widzę że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ale to znowu Twój problem. Tak że masz sporo problemów, ale myślę że jako tak wykształcony Gość, Sobie z tym poradzisz. Ale na pocieszenie Ci powiem, że prezydent George Bush ( notabene po Harvardzie ), też nie wiedział gdzie jest Finlandia.
Żeby zakończyć tą ( widzę że bezsensowną ) wymianę poglądów, jeszcze raz powtarzam, że nie było moim celem ani zamiarem, urażanie czyichś ambicji i uczuć związanych z miejscem zamieszkania. Jeżeli mój punkt widzenia kogoś uraził, to przepraszam.
|
Do góry
|
|
|
|
#3869027 - 15/05/2010 05:52
|
addict
|
Nie ma sprawy nie uraziłeś. W Sączu nie mieszkam mam tylko tam rodzinę. Z doktoratem wyjechałem specjalnie bo byłem ciekawy czy wierzysz we wszystko co się pisze i jak widać wierzysz:) bo z ekonomią już dałeś spokój. Spoko dam rade poradzę sobie z tym Moim w sumie głównym powodem dla którego napisałem w tym temacie jest to że nudzi mi się czytanie w kółko tego samego, że gdzie chodzi dużo ludzi tam ma być piłka ale nie w mniejszych miejscowościach, w których jak napisał jeden z moich poprzedników średnia widzów jest większa niż u co poniektórych ekstraklasowiczów. Miliarder, Amica, Groclin, czy kiedyś Pegrotour to typowo firmowe kluby i być może dlatego tak szybko zniknęły jak szybko się pojawiły. Sandecja to klub mający tyle lat co Widzew i przynajmniej póki co nie jest klubem firmowym więc może akurat im się uda, dlaczego nie spróbować? Oczywiście nie miałem też na celu ataku na Ciebie, tyko także wymianę poglądów. Sandecji z racji rodziny życzę oczywiście awansu a żeby nie było of top to uważam, że w niedzielę Widzew jako pierwszy będzie chciał zdobyć "twierdzę Nowy Sącz" i nie wierzę w "my wam teraz punkty wy nam w następnym sezonie" bo poza tą kolejką jest jeszcze za dużo do rozegrania. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
|
|