Panowie wynająłem swoje mieszkanie parze z dzieckiem,nie są małżeństwem,dziecko 2,5roku.Umowę podpisałem na dwa miesiące,taki okres próbny z możliwością przedłużenia na czas nie określony z dwu miesięcznym wypowiedzeniem.Mieszkają od początku maja.Teraz usilnie mnie proszą o zameldowanie kobiety na czas określony,trzy miesięczny.
Czy ja w związku z meldunkiem czymś ryzykuje???Dodam że rozliczam się z urzędem podatkowym
jesli chodzi o meldunek to nie ma obawy, zadnych skutkow co do twojego prawa wlasnosci nie wywiera
ustawa o ewidencji ludnosci - art 9.2b:
2b. Zameldowanie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu.
dodatkowo o obowiazku meldunku mozna poczytac w orzeczeniu Trybunalu Konstytucyjnego K 20/01 (do znalezienia w google)
ale z drugiej strony to zapytaj sie po prostu po co im zameldowanie (niektorzy ludzie uwazaja, ze meldunek jednak o czyms swiadczy, jakos potwierdza ich prawo, albo, ze maja jakas wieksza ochrone) moze juz cos kombinuja
jak wynajmowales? nową instutucja najmu okazjonalnego? (jak tak to ile zaplaciles za poswiadzczenie u notariusza)