#3867545 - 14/05/2010 17:05
Re: I liga 09/10
[Re: akagi]
|
old hand
Meldunek: 11/07/2003
|
No to napisze inaczej. Trzeba myśleć przyszłościowo. Awansuje Widzew i ktoś z trójki (Sandecja, Górnik, ŁKS). I za rok może się zdarzyć, że Widzew będzie potrzebował trzech punktów. To z kim będzie miał najłatwiej? ŁKS - śmiertelny wróg nigdy nie odpuści, Górnik - może być groźny w Ekstraklasie, bo mają mocnego sponsora. A Sandecja - może na wiosnę oddać trzy punkty (za niedzielny mecz), bo jest duża szansa, że w Ekstraklasie zagrają tylko rok. To tylko taka spiskowa teoria. Ale w Polsce te spiskowe teorie się sprawdzają.
|
Do góry
|
|
|
|
#3867616 - 14/05/2010 18:10
[Re: Marian]
|
veteran
Meldunek: 22/07/2005
|
...Choć oczywiście miejsce Górnika tej jest w Ekstraklasie, lecz w tym sezonie moim skromnym zdaniem Nowy Sącz bardziej zasłużył!... Mnie się wydawało, że na awans zasługuje ten kto zdobywa więcej punktów w lidze - ten co jest wyżej w tabeli. Do końca sezonu jest jeszcze pare kolejek, dajmy im pograć, zobaczymy ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Nie rozumiem stwierdzenia, że Widzew woli zeby jako drugi klub awansowała Sandecja, bo łatwiej będzie ich później pokonać. A Wiśle, Legii, Lechowi itd. nie będzie łatwiej? ![smirk smirk](/forum/images/graemlins/default/smirk.gif) Nie róbmy z Nowego Sącza wioski! ![confused confused](/forum/images/graemlins/default/confused.gif) według GUSu ma ~84 tys. mieszkańców. A np. Wodzisław Śląski 49 tys., Bełchatów 61 tys. czy Lubin 75 tys. Bardziej bałbym sie jakie wioski wejdą do I ligi z grupy wschodniej: Nieciecza i Stróże ![blush blush](/forum/images/graemlins/default/blush.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3867653 - 14/05/2010 18:35
|
Mistrz Playoff Zima 2011
Meldunek: 30/01/2006
|
Marian - to że w Nowym Sączu jest frekwencja ( 4115 to dopiero 6 miejsce w 1 lidze ), to jest normalne. Drużyna wygrywa, ma szanse na awans, lokalne ambicje, to wszystko nakręca koniunkturę. Dlaczego nie piszesz o frekwencji w Pruszkowie ( 1038 ), Ząbkach ( 733 ), to też są mniejsze ośrodki.
Ale nie będę się spierał, wyraziłem tylko swoją opinię. Czas pokaże, kto miał rację.
PS. blackjack - bardzo sensowne rozwiązanie. nie napisałem o Ząbkach i Pruszkowie bo te miasta nie mają ambicji na Ekstraklasę i jestem przekonany że oba spadną do II ligi. Z kolei dlaczego Ty nie napisałeś o frekwencji chociażby na Polonii Warszawa, skoro chcesz żeby w najwyższej klasie rozgrywkowej grały miasta z dużych miast ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Tak się możemy spierać cały czas, ja po prostu to troszkę inaczej widzę, dlatego ja jestem za takimi miastami jak Nowy Sącz, skoro chodzą tam ludzie to czemu nie, a patrząc że średnia w tej chwili wynosi powyżej 4 to klasę wyżej można założyć że ok.6tys powinno chodzić, a z tymi najlepszymi powinien być komplet!
|
Do góry
|
|
|
|
#3867732 - 14/05/2010 19:12
|
Mistrz Playoff Zima 2011
Meldunek: 30/01/2006
|
Nie jestem - Marian - absolutnie przeciwko Sandecji. Zawsze to byłby jakiś ( moim zdaniem krótki ), dopływ "świeżej krwi" do Ekstraklasy. Jednak jak by na to nie patrzeć, to w dzisiejszych czasach, liczy się głównie ekonomia. Takie są realia i obojętnym jest, czy nam to się podoba, czy nie. no niby tak, ale widać że nie zawsze ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) przykład Odry Wodzisław, patrz ile lat dzielnie walczyli i dopiero w tym sezonie im się nie uda! Nigdy potęgą nie byli, ale swoje sukcesy mają: 3. miejsce w I lidze - 1996/97 finalista Pucharu Ekstraklasy - 2008/09 1/2 finału Pucharu Polski - 1996/97 Dodatkowo trzeba też wspomnieć o tym, że wielu piłkarzy odbudowało swoja formę właśnie w tym klubie, dlatego ja jestem jak najbardziej za awansem Sandecji Nowy Sącz ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3867893 - 14/05/2010 20:36
[Re: Marian]
|
addict
Meldunek: 26/04/2001
|
A ja was nie rozumiem o co wam chodzi z "Ekstraklasa w stosunkowo małych ośrodkach nie ma racji bytu." tzn wiem patrzycie na historię ale przecież to jest ekstraklasa piłki nożnej a nie demografii stadionowej. W Ekstraklasie powinny grać zespoły, które na daną chwilę grają najlepiej, a nie zespoły za nazwy. Wolicie ŁKS który od mniejszego ośrodka czyli Sandecji w dwumeczu przegrał 7-2. czyli z piłkarskiego punktu widzenia w tym sezonie to właśnie Sandecja bardziej zasługuje na awans niż ŁKS. Cchcecie mieć w Ekstraklasie niższy poziom piłki ale w dużych miastach czy wyższy poziom piłki ale w mniejszych? Z resztą Jak widać wielkie miasta nie zawsze są gwarancją wielkiej piłki np.: Warszawa, która z racji wielkości powinna mieć co rok LM ostatecznie LE a po tym sezonie okaże się że nic nie ma. A co dopiero Bydgoszcz 8 miasto pod względem ludności ???
|
Do góry
|
|
|
|
#3868057 - 14/05/2010 22:22
[Re: rieger]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2009
|
Wyrwałeś - rieger - z kontekstu jedno zdanie i wokół niego przedstawiasz Swoje przemyślenia. Masz racje, w Ekstraklasie powinny grać zespoły, które w 1 lidze miały największą ilość punktów. Ja tego wcale nie neguję, tylko twierdzę, że w małych ośrodkach Ekstraklasa długo się nie utrzyma, ze względów ekonomicznych. Jeżeli tego nie rozumiesz, to Twój problem. Każda drużyna ( nawet z mniejszej miejscowości ), może mieć swoje " 5 minut ". Historia to potwierdza ( mówię o erze " nowożytnej "). Są oczywiście wyjątki, jak Odra Wodzisław, która ma ( miała ) swoje " pół godziny ", ale wyjątki zawsze potwierdzają regułę. Ekonomia i jeszcze raz ekonomia, to warunkuje byt. Zastanawiałeś się kiedyś, ile Canal + transmitował meczów Odry Wodzisław, a ile np. Legii,Lecha czy Wisły ? Jak transmitował Odrę, to tylko w meczach z w/w drużynami. A dlaczego ? Ekonomia i jeszcze raz ekonomia. Mało kto byłby zainteresowany np. meczem Odra - Groclin ( dawny ), a już Lech-Legia, czy Wisła - owszem. Reklamodawcy chcą oglądalności, chcą trafiać do szerszego grona potencjalnych klientów, a w mniejszym ośrodku, jest ich na pewno mniej.
Reasumując, Każdy może mieć Swoje " 5 minut ", ale już " pół godziny ", tylko wyjątki.
|
Do góry
|
|
|
|
#3868590 - 15/05/2010 03:25
|
addict
|
Nie wyrwałem jednego zdania z kontekstu ale dokładnie czytam co piszesz. Napisałeś, że nie ma racji bytu a nie że nie ma racji bytu przez dłuższy czas. To po pierwsze o ekonomii mi wykładu nie strzelaj bo właśnie jestem w trakcie doktoratu z tej dziedziny. O ekonomii można pogadać na innej stronie. Nie znasz specyfiki Nowego Sącza więc nie mów co tam ma szanse a co nie. W Sączu są Koral, Fakro, Wiśniowski. jeśli Ci te firmy nic nie mówią to z kolei Twój problem. To, że teraz nie sponsorują w 100% Sandecji nie oznacza, że nie będą tak robić w przypadku awansu i możliwości promowania się poprzez transmisje TV, o których chyba nie wiesz za dużo bo każda drużyna pokazywana w TV jest tyle samo razy. To że na Canal+ nie to nie znaczy że na innym kanale nie. (Orange Sport) poza tym są skróty nawet w TVP 2 co dla sponsorów też jest reklama bo pokazanie przez kilka minut Logo sponsora nawet w skrócie meczu to też reklama. A jeśli chodzi Ci o ekonomię, to uważasz, że ona ma wpływ tylko na piłkę nożną czy może na inne dyscypliny też i mniejsze miejscowości nie mają też racji bytu (nawet na dłuższą metę) w innych dyscyplinach??? Bo przecież ekonomia jest ekonomią.
|
Do góry
|
|
|
|
#3868971 - 15/05/2010 05:11
[Re: rieger]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2009
|
No to żeś Gościu z tym doktoratem wyjechał. Ale na mnie wrażenie zrobiłeś, aż mi dech zaparło.
Komu Ty takim tekstem chcesz zaimponować, naprawdę nie widzisz śmieszności, w takim dowartościowywaniu się.
Przyczepiłeś się do " nie ma racji bytu ", a ja tego (niefortunnego )sformułowania, użyłem tylko w moim 1 poście, w następnych potwierdzałem, ze chodzi mi o dłuższą przestrzeń czasową. Ty jednak, ściśle złapałeś ten punkt zaczepienia, ale to również Twój problem.
Z czym masz rację, to na pewno nie znam, specyfiki Nowego Sącza, skądinąd ładnego miasta i na ten temat, na pewno wiesz więcej ode mnie. Natomiast na temat TV, też wiesz mało i widzę że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ale to znowu Twój problem. Tak że masz sporo problemów, ale myślę że jako tak wykształcony Gość, Sobie z tym poradzisz. Ale na pocieszenie Ci powiem, że prezydent George Bush ( notabene po Harvardzie ), też nie wiedział gdzie jest Finlandia.
Żeby zakończyć tą ( widzę że bezsensowną ) wymianę poglądów, jeszcze raz powtarzam, że nie było moim celem ani zamiarem, urażanie czyichś ambicji i uczuć związanych z miejscem zamieszkania. Jeżeli mój punkt widzenia kogoś uraził, to przepraszam.
|
Do góry
|
|
|
|
#3869027 - 15/05/2010 05:52
|
addict
|
Nie ma sprawy nie uraziłeś. W Sączu nie mieszkam mam tylko tam rodzinę. Z doktoratem wyjechałem specjalnie bo byłem ciekawy czy wierzysz we wszystko co się pisze i jak widać wierzysz:) bo z ekonomią już dałeś spokój. Spoko dam rade poradzę sobie z tym ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Moim w sumie głównym powodem dla którego napisałem w tym temacie jest to że nudzi mi się czytanie w kółko tego samego, że gdzie chodzi dużo ludzi tam ma być piłka ale nie w mniejszych miejscowościach, w których jak napisał jeden z moich poprzedników średnia widzów jest większa niż u co poniektórych ekstraklasowiczów. Miliarder, Amica, Groclin, czy kiedyś Pegrotour to typowo firmowe kluby i być może dlatego tak szybko zniknęły jak szybko się pojawiły. Sandecja to klub mający tyle lat co Widzew i przynajmniej póki co nie jest klubem firmowym więc może akurat im się uda, dlaczego nie spróbować? Oczywiście nie miałem też na celu ataku na Ciebie, tyko także wymianę poglądów. Sandecji z racji rodziny życzę oczywiście awansu a żeby nie było of top to uważam, że w niedzielę Widzew jako pierwszy będzie chciał zdobyć "twierdzę Nowy Sącz" i nie wierzę w "my wam teraz punkty wy nam w następnym sezonie" bo poza tą kolejką jest jeszcze za dużo do rozegrania. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
|
|