Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#3770480 - 25/03/2010 20:25 Język angielski
pettersen Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2005
Witam,

krótkie pytanie,

chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób nauczyliście się angielskiego? smile

uczęszczałem przez jakiś czas do prywatnej szkoły ale uważam, że wyrzuciłem $ w błoto i za bardzo mi to nie posłużyło,

może macie jakiś sprawdzony kurs do pobrania, tudzież inne sposoby

dzięki za wszystkie podpowiedzi

pozdrawiam

Do góry
Bonus: Unibet
#3770485 - 25/03/2010 20:29 Re: Język angielski [Re: pettersen]
zmarcin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/11/2003
Chodziłem do prywatnej szkoły i uważam, że to była dobra inwestycja smile

Wypożyczam filmy na DVD w oryginale/kupuje sobie oryginały, bywam w Anglii

Do góry
#3770489 - 25/03/2010 20:31 Re: Język angielski [Re: pettersen]
HoMiK155 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 03/11/2005

Ja na przyklad konwersuje przez skype z kilkoma ludzmi z Polski i krajow anglojęzycznych i jestem zadowolony. Można przyswoić sobie wiele zwrotów, poznać nowych ludzi i bezplatnie nauczyć się języka smile

Do góry
#3770496 - 25/03/2010 20:35 Re: Język angielski [Re: HoMiK155]
MagiK Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/01/2005
Szkoła językowa, filmy, prasa....

Do góry
#3770498 - 25/03/2010 20:38 Re: Język angielski [Re: pettersen]
Ojro Offline
Na pełnejjj kurrr...

Meldunek: 02/04/2004
Język niemiecki... w podstawówce + prywatne lekcje popołudniami. Kumple w piłkę grali, pod blokiem jarali, a mnie z siostrą rodzice na prywatne lekcje do podstawówki wysyłali. I tak ok. 7 lat. Teraz czerpię profity... nawet z kilku letnią przerwą i brakiem styczności z językiem, rozumiem, czytam i potrafię coś porozmawiać. Aczkolwiek nauka jak to zwykle bywa wymagała wytrwałości...

Język angielski... w średniej nienawidziłem tego języka, a niemieckiego nie było. więc zapisałem się do prywatnej szkoły SJO Britam. Tam dzięki nauczycielce, która potrafiła zainteesować językiem polubiłem go i się w miarę nauczyłem. Po 4 latach nauki przerwałem [przez lenistwo]. Potem wyjechałem zagranicę i tam kontynuowałem naukę [3 miesiace + rozmowy w pracy i ogólnie, bo to Londyn i anglia były]. Minął rok od powrotu, gdy zdecydowałem się że na pełnej kurrr zdobędę FCE, a potem CEA. W chwili obecnej jestem bliko pierwszego...

Do języków jak i do innych życiowych czynności potrzebna jest WYTRWAŁOŚĆ i aby się szybko nie zniechęcać gdy nauka nie idzie, no i lektor który będzie potrafił wytłumaczyć i zainteresować językiem.

Jeśli nie angielski to proponuję hiszpański, łatwy i przyjemny. Również chiński-mandaryński nie powinien być trudny. Wystarczy CHCIEĆ...

boks

Do góry
#3770564 - 25/03/2010 21:36 Re: Język angielski [Re: Ojro]
Hoksztapler Offline
enthusiast

Meldunek: 29/12/2008
a korzystał ktoś z sity ?? reklamują sie jako rok nauki w tydzień... zastanawiam się nad tym poważnie ale to troche kosztuje.

Do góry
#3770800 - 26/03/2010 00:03 Re: Język angielski [Re: Hoksztapler]
Exp Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/07/2003
wyjechac zagranice i tam lapac podstawy, wrocic sie i szlifowac w Polsce...

Do góry
#3770823 - 26/03/2010 00:12 Re: Język angielski [Re: zmarcin]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Originally Posted By: zmarcin
Chodziłem do prywatnej szkoły i uważam, że to była dobra inwestycja smile

Jaka to szkoła ?

Do góry
#3770868 - 26/03/2010 00:30 Re: Język angielski [Re: Szewa]
Krystian Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2008
Angielski to taki jezyk, ktorego bardzo latwo mozna sie nauczyc na wlasna reke. W liceum mialem zajebista nauczycielke, dzieki ktorej dobrze pojalem czasy, a reszte, wyrazenia czy slowka swobodnie mozna uczyc sie samemu, tym bardziej teraz, kiedy w internecie mamy wszystko. Naprawde w dobrym stopniu mozna to wszystko ogarnac przez czatowanie czy rozmawianie z ludzmi w internecie, czy nawet z gier.

Na przykladzie powiedzmy tenisa bardzo wiele daje sluchanie, ogladanie wywiadow z zawodnikami, czy czytanie potem w internecie artykulow itd. To tak z mojego doswiadczenia smile

Aha, no i warto przy sobie miec jakis fajny slownik, ja ostatnio zakupilem Oxford Wordpower i bardzo goraco go polecam (podejrzalem go u babki na AWF). Nie jest to sam slownik z golymi slowkami, ale przy kazdym slowie mamy definicje, wytlumaczenia, przyklady wink do tego rozne przydatne zwroty, false friends, mapki i wiele innych smile

Do góry
#3770922 - 26/03/2010 00:55 Re: Język angielski [Re: Krystian]
Rusty Offline
aka Schranzer

Meldunek: 16/01/2005
Współczesna książka w języku angielskim do ręku i jechane! Przeczytasz 200 pozycji i język nie powinien być dla ciebie zmartwieniem.

Jeżeli twój poziom jest póki co niski to początki mogą być ciężkie, ale ze słownikiem dasz rade, w końcu o to w tym wszystkim chodzi, uczyć się głównie słownictwa.

Oprócz tego polecam audiobooki po ang.

Do góry
#3771136 - 26/03/2010 02:20 Re: Język angielski [Re: Hoksztapler]
anfa_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/08/2006
Originally Posted By: Hoksztapler
a korzystał ktoś z sity ?? reklamują sie jako rok nauki w tydzień... zastanawiam się nad tym poważnie ale to troche kosztuje.

no w Jobie np. korzystali, to węgierski pierwsza klasa potem.

Pettersen: ogladaj filmów dużo z angielskimi napisami.

Do góry
#3772183 - 26/03/2010 13:16 Re: Język angielski [Re: anfa_]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Najwięcej da oglądanie filmów z polskimi napisami, z czasem zaś zamienienie tego na angielskie napisy.

Ja podobnie jak Zmarcin kupuję oryginalne seriale, głównie z amazon.co.uk , a polskiej telewizji w ogóle nie oglądam... nawet w Polsce. A najchętniej to był wyłączył naszych komentatorów sportowych, lub nawet przełączył na język którego nie rozumiem, choćby np. węgierski czy niemiecki. smile

Do góry
#3772696 - 26/03/2010 22:50 Re: Język angielski [Re: Krystian]
Rudzik Offline
veteran

Meldunek: 16/07/2004
Originally Posted By: Krystiann

Aha, no i warto przy sobie miec jakis fajny slownik, ja ostatnio zakupilem Oxford Wordpower i bardzo goraco go polecam (podejrzalem go u babki na AWF). Nie jest to sam slownik z golymi slowkami, ale przy kazdym slowie mamy definicje, wytlumaczenia, przyklady wink do tego rozne przydatne zwroty, false friends, mapki i wiele innych smile

Potwierdzam. Chyba najlepsza pozycja na rynku. Jeśli ktoś szuka dobrego słownika to śmiało mogę polecić właśnie ten smile

Do góry
#3773105 - 27/03/2010 02:40 Re: Język angielski [Re: Rusty]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Originally Posted By: Rusty
Współczesna książka w języku angielskim do ręku i jechane! Przeczytasz 200 pozycji i język nie powinien być dla ciebie zmartwieniem.

Oprócz tego polecam audiobooki po ang.

Książki pomagają bardziej niż filmy ze względu na nieporównywalnie większe bogactwo językowe.

I dobrze, że obecnie są dostępne w formie pisanej (już nie zawsze papierowej, ale pisanej) i do słuchania.

Pełen sukces gwarantuje:
-czytanie (doskonali umiejętność pisania),
-słuchanie (doskonali rozumienie),
-mówienie (dobrze mieć kogoś kto nie zna polskiego a z kim trzeba się porozumiewać, a już najlepiej wyjechać za granicę bez polskiego towarzystwa).

Z doświadczenia wiem, że bez mówienia, nawet po przeczytaniu kilkuset książek może nie być idealnie. Wszystko będzie zapisane w mózgu ale nie w tej części, która odpowiada za aktywne używanie języka.

Do góry
#3773254 - 27/03/2010 03:26 Re: Język angielski [Re: z o ® r o]
Kretol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/12/2005
Ja byłem w Anglii 2,5 roku i 6 lat szkoły nie dało mi nawet 10% tego co pobyt tam smile

Do góry
#3773499 - 27/03/2010 04:42 Re: Język angielski [Re: Rudzik]
Chaoz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/06/2005
Originally Posted By: Rudzik7
Originally Posted By: Krystiann

Potwierdzam. Chyba najlepsza pozycja na rynku. Jeśli ktoś szuka dobrego słownika to śmiało mogę polecić właśnie ten smile

zależy na jaki poziom. na FCE owszem, potem już niestety trochę za ubogi. Do uzupełnienia korzystam z Longmana Dictionary of Contemporary English i to już jest najwyższa półka wg. mnie. (słownik jest angielsko - angielski).

Mi osobiście masę wiedzy (i to bardziej praktycznej, niż stricte regułkowej) dały kursy na które śmigałem, tym bardziej, że zawsze trafiałem na wymagających prowadzących, ludzi dla których ten język i nauka go to była PASJA a nie odbębnianie kolejnych zajęć. No ale wiadomo lektor się za ciebie nie nauczy i trzeba wiele samozaparcia i systematyczności.

Ja za swojej strony do nauki mogę polecić czytanie jak wyżej prasy i książek (tu nawet nie wyłapywanie każdego słówka po kolei, a bardziej łapanie kontekstów zdań - zrozumienie każdego słowa przyjdzie z czasem z pewnością smile )

Na rynku zapewne znajdziesz tony podręczników, lepszych, gorszych. Ja z czystym sumieniem mogę polecić serię gramatyk Vince'a (wszystkie poziomy, zależy od preferencji) a do samej teoretycznej wiedzy (czasy etc.) 'practical english usage' Michalea Swana.

Dalej już tylko własna praca smile

Do góry
#3773708 - 27/03/2010 06:22 Re: Język angielski [Re: Kretol]
Vader Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/10/2007
Originally Posted By: Kretol
Ja byłem w Anglii 2,5 roku i 6 lat szkoły nie dało mi nawet 10% tego co pobyt tam smile

Coś w tym jest.

Uczyłem się języka, nawet praktykowałem (w mowie i w piśmie) język ale będąc w Polsce dzięki "wynalazkom" komunikacyjnym.

Prawdziwa nauka jest tylko wtedy gdy jedzie się za granice i jest zupełnie inna bajka. Na początku zapomina się najprostszych słów.
Trochę teorii i wyjechać za granicę na dłużej niż 2 tygodniowe wakacje wink

Do góry
#3773728 - 27/03/2010 06:31 Re: Język angielski [Re: Vader]
travis Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/01/2008
Dokładnie tak jest,teoria w polsce w szkole i praktyka parę miesięcy na obczyźnie,najlepiej nie mając styczności z rodakami.Tak się uczyłem niemieckiego.
Kiedys w ten sposób nauczyłem się serbskiego (w Czarnogórze) w dwa tygodnie mając do dyspozycji pięcioro Serbów i komiksy tamtejsze które mi podrzucali widzac,że się nudzę bo nic nie rozumiem.

Do góry
#3774093 - 27/03/2010 18:43 Re: Język angielski [Re: travis]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
internet jest błogosławieństwem dla zapaleńców nauki języka.
czytaj sobie internetowe wydania prasówki, słuchaj internetowego radia, oglądaj filmy po angielsku, gadaj przez skype'a z angolami a do firefoxa zainstaluj sobie plugin do sprawdzania pisowni brytyjskiej i nawijaj z nimi na czatach.

Do góry
#3774171 - 27/03/2010 19:47 Re: Język angielski [Re: Conrad]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
Originally Posted By: Conrad
Najwięcej da oglądanie filmów z polskimi napisami, z czasem zaś zamienienie tego na angielskie napisy.

Tutaj polecam film z ang. napisami, pod tytułem:

Where is my money for the forest?

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08