Strona 13 z 21 < 1 2 ... 11 12 13 14 15 ... 20 21 >
Opcje tematu
#3772811 - 27/03/2010 00:09 Re: Polityka [121] [Re: ELDORADO]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Eldo, zgadza się, dlatego właśnie w kwestiach walutowych należy z nimi trzymać. Niemcy nigdy nie pozwolą by im się krzywda stała i przynajmniej za mojego życia zawsze byli najsolidniejszym krajem na świecie w tej kwestii.

Do góry
Bonus: Unibet
#3773058 - 27/03/2010 02:21 Re: Polityka [121] [Re: MKSB]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: MKSB
Sam pomysł wspólnej waluty jest poroniony i zabija ducha wolnego rynku.

Heh, nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi sie, ze właśnie wspólna, jednolita waluta stwarza dokładnie takie same warunki do konkurowania dla wszystkich.

Polska jest dziś w gorszej sytuacji, chocby ze wzgledu na manipulacje kursem złotego, jakie czyni parchata lichwa.

Chciały pejsy 4,70, było 4,70 ,chca 3,90, jest 3,90 - jak w takich warunkach Polska moze mówić o wolnej konkurencji ?

Do góry
#3773063 - 27/03/2010 02:23 Re: Polityka [121] [Re: Conrad]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Conrad
Eldo, zgadza się, dlatego właśnie w kwestiach walutowych należy z nimi trzymać. Niemcy nigdy nie pozwolą by im się krzywda stała i przynajmniej za mojego życia zawsze byli najsolidniejszym krajem na świecie w tej kwestii.

Szwabów nie lubie, ale trudno sie z Wami nie zgodzić.
Chciałbym, by w Polsce było euro i to jak najszybciej, ale jak dowodza posuniecia oligarchii, robi sie wszystko, by ten proces opóźnić.

Do góry
#3773648 - 27/03/2010 05:55 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
MKSB Offline
enthusiast

Meldunek: 13/07/2005
Originally Posted By: amkwish
Sam pomysł wspólnej waluty jest poroniony i zabija ducha wolnego rynku.

Heh, nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi sie, ze właśnie wspólna, jednolita waluta stwarza dokładnie takie same warunki do konkurowania dla wszystkich.

O to właśnie chodzi - wspólna waluta sztucznie stwarza jednakowe warunki. Sztuczne wyrównywanie szans nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem. Waluta powinna być odzwierciedleniem stanu gospodarki i finansów danego państwa.
Przyjęcie Euro to też np. automatyczny wzrost cen, bo skoro chleb kosztuje 1 Euro w Niemczech to nie może kosztować 0.3 Euro w Polsce (to tylko teoretyczny przykład, nie wiem ile kosztuje chleb w Niemczech).

Do góry
#3773666 - 27/03/2010 06:06 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
El_Darro Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/06/2003
O euro dobrze powiedziane od 3:20. http://www.youtube.com/watch?v=4H1eVmvEFzo Zresztą całość jak zwykle ładne. Nawet cenzura radia maryja nie ma w zwyczaju cenzurować jak ostatnio myki wykonuje TVN. Pan Stanisław jedzie na pisowców na równi z naszymi liberałami.

Jak wiemy "Nasi przebierańcy" nie poruszyli w debacie malowanych dygnitarzy kwestii euro.

Do góry
#3773673 - 27/03/2010 06:08 Re: Polityka [121] [Re: MKSB]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Kryterium budżetowe. Deficyt budżetowy nie może przekraczać 3 procent PKB, a Unia Europejska nie może mieć formalnych zastrzeżeń co do wysokości naszego deficytu budżetowego. Dług publiczny nie może przekraczać 60 procent PKB.

Kryterium inflacji. W ciągu roku średnia inflacja w Polsce nie może przekraczać o więcej niż 1,5 pkt procentowego, średniego tempa wzrostu cen w trzech krajach UE o najniższej inflacji. Stosuje się tu wskaźnik inflacji liczony przez unijne biuro statystyczne Eurostat, a nie podawane przez GUS. Wprawdzie nieznacznie, ale jednak dane te różnią się.

Kryterium kursu walutowego. Przez co najmniej dwa lata kurs złotego do euro musi mieścić się w dopuszczalnym przedziale wahań od ustalonej wartości. W tym czasie kurs złotego nie może podlegać silnym napięciom. Państwo nie może również zdewaluować złotego wobec waluty innego państwa Unii Europejskiej. Przy ocenie spełnienia tego kryterium ocenia się nie tylko wahania kursowe, ale także politykę gospodarczą państwa w odpowiedzi na wahania.

Kryterium długoterminowej stopy procentowej. Na rok przed oceną gotowości Polski do przyjęcia wspólnej waluty nasza długoterminowa stopa procentowa nie może być wyższa o więcej niż 2 pkt procentowe od średniej z analogicznych stóp procentowych w trzech krajach Unii Europejskiej o najniższej inflacji.
Kryterium zgodności prawa. Nasze ustawodawstwo musi być zgodne z traktatami unijnymi oraz statutem Europejskiego Systemu Banków Centralnych i EBC. W tym celu trzeba zmienić przede wszystkim konstytucję i ustawę o Narodowym Banku Polskim.
---
ile z tego spełniamy?

Do góry
#3773691 - 27/03/2010 06:14 Re: Polityka [121] [Re: MKSB]
Seoman Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 15/01/2004
O to właśnie chodzi - wspólna waluta sztucznie stwarza jednakowe warunki. Sztuczne wyrównywanie szans nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem. Waluta powinna być odzwierciedleniem stanu gospodarki i finansów danego państwa.
Przyjęcie Euro to też np. automatyczny wzrost cen, bo skoro chleb kosztuje 1 Euro w Niemczech to nie może kosztować 0.3 Euro w Polsce (to tylko teoretyczny przykład, nie wiem ile kosztuje chleb w Niemczech).

Chcialbys zeby chleb kosztowal 1E niewiem ile teraz kosztuje, ale kosztowal "u piekarza" minimum 2.5E a i tak nie umywa sie do naszego
A chlebopodobny z marketu to gdzies w granicach 1.5 mozna uszczelic wink

Do góry
#3773701 - 27/03/2010 06:19 Re: Polityka [121] [Re: Llama]
El_Darro Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/06/2003
Aha zapomniałem poinformować o światowej akcji. Chociaż raczej nadaje się to do śmieszne.

Wyłącz światło!

Gdzie podział się stopiony śnieg? Na przykład ten Chiński 3 metrowe opady, zasypane miasta. Czy ktoś słyszał o zatopionych wyspach na pacyfiku, a może Greckie wyspy zalewa woda z tych miliardów ton śniegu?

No załóżmy że jeszcze nie dopłynęła smile

Do góry
#3773707 - 27/03/2010 06:22 Re: Polityka [121] [Re: El_Darro]
Llama Offline
Ana <3

ekologia to nie sozologia smirk ignorancja globu.

Do góry
#3773791 - 27/03/2010 07:21 Re: Polityka [121] [Re: Seoman]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: seoman

A chlebopodobny z marketu to gdzies w granicach 1.5 mozna uszczelic wink

Pojedz pieprzonych bagietek - wrogowi nie zyczę laugh

Moja pani sama piecze chleb, bo tego sklepowego swiństwa nawet pies by nie tknął smile

Będąc w Polsce pojadłem, i okragły wiejski na zakwasie, i razowy na miodzie i prawdziwe kajzerki oraz bułki wrocławskie.
Nawet nie wiecie jak smakuje pieczywo laugh

Do góry
#3773834 - 27/03/2010 08:55 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
tyson Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/03/2008
ALE URWAŁ

Do góry
#3773883 - 27/03/2010 10:30 Re: Polityka [121] [Re: MKSB]
Conrad Offline

skoro chleb kosztuje 1 Euro w Niemczech to nie może kosztować 0.3 Euro w Polsce (to tylko teoretyczny przykład, nie wiem ile kosztuje chleb w Niemczech).

Wszystko drożeje bez względu na walutę. Kiedyś płaciłem za 0,5L piwa w Sopocie 2,5zł, dzisiaj już w tym samym miejscu chcą 6,5zł. Czy mam rozumieć że musimy uciekać od PLN dlatego że wszystko drożeje? smile

Wszystko idzie w górę bez względu na walutę...

Do góry
#3773884 - 27/03/2010 10:36 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
Conrad Offline

Originally Posted By: amkwish
Chciały pejsy 4,70, było 4,70 ,chca 3,90, jest 3,90 - jak w takich warunkach Polska moze mówić o wolnej konkurencji ?

Dokładnie o to chodzi. piwo

Ludzie tu piszą takie farmazony jak "kontrola nad własną walutą" grin czy "niezależność" grin a to wszystko gra do rytmu muzyki lichwy, która się śmieje i zarazem bardzo cieszy z przeciwników wejścia do Euro. toast

Wyjścia są tylko dwa:
- wejść do najsilniejszej waluty świata i niech Europejski Bank Centralny dba o wszystko i daje lichwiarzom w łeb jak trzeba (dobrze, że siedziba mieści się we Frankfurcie)
- pozostawić Złotówkę w rękach pejsatej lichwy, która decyduje o wszystkim za nas

Do góry
#3773938 - 27/03/2010 16:35 Re: Polityka [121] [Re: Conrad]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Conrad

Wyjścia są tylko dwa:
- wejść do najsilniejszej waluty świata i niech Europejski Bank Centralny dba o wszystko i daje lichwiarzom w łeb jak trzeba (dobrze, że siedziba mieści się we Frankfurcie)
- pozostawić Złotówkę w rękach pejsatej lichwy, która decyduje o wszystkim za nas

W pejsatych lapach jestesmy od 1944 roku.
Komunizm zamieniony na....no wlasnie co ?
Demokracje ?
Dobry zart, strawny moze dla tych, ktorzy oszukuja sie, ze dzisiejsza Polska to wolny, niepodlegly kraj.

A ja smiem spytac.
Czy kraj moze byc wolny i niepodlegly, gdy nie panuje nad wlasna waluta i kazdego dnia jest zalezny od tego, co postanowi parchata lichwa.

Strefa euro to nie jest ideal, ale wchodzac do niej dajemy kopa w dupe lichwiarzom.

Im szybciej, tym lepiej.

Do góry
#3773978 - 27/03/2010 16:57 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004
Z euro sa plusy dodatnie i ujemnie smile Jezeli Portugalia,Hiszpania,Wlochy i Irlandia padna na twarz to niemiaszki nie dadza rady utrzymac wszystkich tych malp na wlasnym garnuszku. Chodzby nie wiem jak kombinowali smile I co wtedy??

PS.Kazdy koleny dzien rzadow lewackich debili zblizna Nas niestety do konca tego projektu pod nazwa UE. Moze 10 ,moze 20 lat to pociagnie, ale kiedys jebnie. smile
I moze jeszcze jedno..
Popatrzmy krytycznie na ten niby to sojusz panstw.Gdyby tylko jeden kraj wystapil z tego cyrku(Niemcy) i przestal placic skladke to ile przetrwa UE?? laugh

Do góry
#3773992 - 27/03/2010 17:09 Re: Polityka [121] [Re: Rysio Ochudzki]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Rysio Ochudzki

Popatrzmy krytycznie na ten niby to sojusz panstw.Gdyby tylko jeden kraj wystapil z tego cyrku(Niemcy) i przestal placic skladke to ile przetrwa UE?? laugh

Krytycznie ?
Raczej infantylnie, bo ile wtedy przetrwaja...Niemcy ? laugh

Poki co UE funkcjonuje i aby w pelni skorzystac z tego, co oferuje (czytaj : co mozna stamtad wydrzec) nalezy zrobic wszystko, by ta oferta byla pelna.
Wejscie do strefy euro jest tu jednym z warunkow.

Jeszcze jedno.
Piszesz, ze kraje padna, sam nie wiem czy kpisz czy o droge pytasz.
Padnie Irlandia, Hiszpania, a Polska ?
Moze caly swiat padnie, a tylko PISda przetrwa ?

Mam dla Ciebie sporo cierpliwosci, bo sam jestem fanatykiem (nie fanem) tworczosci Barei, ale jezeli takimi postami jak ten ostatni chcialbys choc w minimalnym stopniu nasladowac Mistrza, to pomyliles kierunki, jedziesz w przeciwna strone i zblizasz sie powoli do tworczosci bolszewickich politrukow.
Bez urazy, to tylko moj odbior, nie musze miec racji smile

Do góry
#3774006 - 27/03/2010 17:27 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004
Czy bankructwo tych krajow jest malo realne?? laugh Jezeli nie to bedzie to mialo jaki wplyw na wspolna walute?? pozytywny czy negatywny?? smile Ile jest krajow w UE o zdrowych podstawach rokujacych na pchanie tego wozka?? No ile?? laugh

Do góry
#3774082 - 27/03/2010 18:28 Re: Polityka [121] [Re: Rysio Ochudzki]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Czy bankructwo tych krajow jest malo realne?? laugh Jezeli nie to bedzie to mialo jaki wplyw na wspolna walute?? pozytywny czy negatywny?? smile Ile jest krajow w UE o zdrowych podstawach rokujacych na pchanie tego wozka?? No ile?? laugh

A ile jest na swiecie takich krajow ?

Nie zdajesz sobie sprawy, ze w kazdym kraju na swiecie mozna w kazdej chwili wywolac bardzo gleboki kryzys ?

Odpowiedz mi na pytanie, czy latwiej zalatwic w ten sposob jeden kraj czy kilkanascie naraz ?

Dla kazdego rozsadnie myslacego czlowieka jasne jest jedno - wstapilismy do UE i trzeba jak najszybciej przyjac wspolna walute, bowiem nie mozna zatrzymywac sie w polowie drogi.

Polska w UE jest i bedzie, do konca jej...albo jej grin

Takze smiesza mnie argumenty eurosceptykow, dlatego, ze sa juz nieaktualne od 5 lat.

Przyjelismy regulacje unijne, prawo unijne, wiec nie pojmuje skad taki opor przed przyjeciem euro.

Dla mnie sprawa bezdyskusyjna.
Przyjac jak najszybciej, a kazdy kto dziala w interesie opoznienia tego procesu z pewnoscia zyczliwy Polsce nie jest.

Do góry
#3774084 - 27/03/2010 18:33 Re: Polityka [121] [Re: Amkwish]
Llama Offline
Ana <3

od razu to mi się przypomniało grin

pisdzielcom żal dupę ściska, że nie mogą zrobić takiego szoł na tvn i regionalnej jak ich koledzy po agenturze.

jedynie sobotni spacer z kotem zostaje.

Do góry
#3774085 - 27/03/2010 18:34 Re: Polityka [121] [Re: Rysio Ochudzki]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Czy bankructwo tych krajow jest malo realne?? laugh

Ciekawa konstrukcja - pytanie z domu dla oblakanych i emotka, majaca wysmiac tego, kto zaprzeczy.

Czy Ty glikol pijesz, butapren wachasz czy jestes niedorozwiniety ?

Naprawde wyobrazasz sobie BANKRUCTWO jakiegos europejskiego kraju ?

I co ? Zniknie z mapy swiata, przestanie istniec, obywatele pozdychaja z glodu, chorob albo popelnia zbiorowe samobojstwo ?

I co powstanie na miejscu takiego kraju ?
Acha, czarna dziura, jak mniemam po lekturze Twoich postow.

Reasumujac : laugh

Do góry
Strona 13 z 21 < 1 2 ... 11 12 13 14 15 ... 20 21 >

Moderator:  Biszop, rafal08