#3732756 - 03/03/2010 18:30
Re: Pogorszenie wzroku
[Re: kadus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/04/2006
|
 slav jedyne znane mi sposoby to stare metody sprzedawane w wojsku  . To jest co 15-20 minut zrobić trening dla oczu czyli popatrz na punkty oddalone w przestrzeni i na te bliższe. Przystaw sobie palec do nosa, a następnie oddalaj i przybliżaj cały czas patrząc na niego. Jeśli masz problem z suchym okiem to staram się wytrzymać jak najdłużej nie mrugając i patrząc w dal... doprowadzi to do tego, że polecą Ci łzy i poczujesz ulgę dla oczu  . Siedząc przy komputerze nasze oczy są w jednakowej odległości do ekranu monitora przez kilka godzin. Stąd potem problemy w widzeniu bo oko przyzwyczaja się do tej odległości i potem mamy efekt, że chcąc spojrzeć dalej mamy zamazany obraz  . Dobrze też jest popatrzeć na zielony kolor. Zielony wpływa kojąco dla oczu. Ale mówię najważniejsze jest co 15-20 minut rozejrzeć się dobrze po pomieszczeniu i skupić swój wzrok na konkretnych punktach tj. np 4rka z zegarka, sutek jakiejś laski z kalendarza po drugiej stronie pomieszczenia itd itd itd  .
|
Do góry
|
|
|
|
#3732803 - 03/03/2010 19:45
[Re: GaloGalo]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
To przykre, ale ratunku już raczej nie ma. Chyba, że operacja kiedyś. Ja osobiście załatwiłem sobie oczy w dzieciństwie (6,7 klasa podstawówki) monitorem marki Deawoo. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo miałem kolegę, który przy swoim Hyundai'u siedział zdecydowanie więcej od mnie i nic, oczy jak u niemowlęcia  Przez kolejne lata (huh, to już chyba jakieś 8-10) wada z okolic - 1 pogłębiła się do obecnie około - 3, -4 (różnie dla oczu). Przez ten czas nosiłem ciągle szkła kontaktowe. Ratunku upatruję w ciągłym postępie w medycynie i odpowiedniej operacji. Póki co szkła to moje drugie oczy i jestem z nich zadowolony. Chociaż, chociaż... Przypomina się, że w rodzinie wujek woził swoja córkę na kroplówki jakieś czy cuś i ponoć pomogło, chociaż cały czas w okularach chodzi
|
Do góry
|
|
|
|
#3732811 - 03/03/2010 19:50
[Re: -Adrian-]
|
veteran
|
Dodam jeszcze tylko, że od 2 lat pracuję przy lapku (matowa matryca), po 8 godzin dziennie, do tego w domu również dochodzi trochę czasu (również lapek) i w sumie przez ten okres wzrok pogorszył mi się nieznacznie. Może temu że z kineskopowca przesiadłem się lapka ?? Ponoć lepsze są dla oczu, tak kiedyś gdzieś obiło się o uszy.
|
Do góry
|
|
|
|
#3732836 - 03/03/2010 20:15
[Re: xqwzts]
|
veteran
|
od marki monitora to raczej nie zalezy  od 97 chyba do 05 siedzialem przy daewoo po kilka godzin dziennie, w tej chwili w pracy jakies 3h jeszcze przy kineskopowym  , + w domu ok 6 przy lapku, niedawno robilem badania i nie mam zadnej wady Zatem nic jeno genetyka  Tylko pozazdrościć oczu  Na tym moim deawoo to nawet filtr wisiał, kieprawy że kieprawy, ale zawsze coś. I tak !@#$a pomogło, hyhy 
|
Do góry
|
|
|
|
#3732851 - 03/03/2010 20:24
[Re: siwy212]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
Cyknąłem sobie korekcje laserem Jak taki zabieg wyglądał ?
|
Do góry
|
|
|
|
#3734971 - 04/03/2010 19:27
[Re: Baqu]
|
veteran
|
Z tego co interesowałem się tym tematem to pacjent po takim zabiegu przez jakiś czas chodzi z opatrunkiem na oczach (raczej leży :)). Później oczy przystosowują się. O komputerze, tv można raczej na jakiś czas zapomnieć. No i ogólnie niestety trzeba ograniczyć. Moja okulistka coś tam marudziła, że taka operacja odbija się na starość (kurza ślepota czy astygmatyzm, nie pomnę). Na razie spokojnie czekam 
|
Do góry
|
|
|
|
#3735002 - 04/03/2010 20:20
[Re: -Adrian-]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/10/2003
|
moj starszy zanojomy nosil okulary z bardzo duzymi minusami (over -10), czesto grywalismy w pingla (tenis stolowy), po laserowej korekcji wzroku pykal bez okularow...
|
Do góry
|
|
|
|
#3735212 - 04/03/2010 23:09
[Re: siwy212]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
Baqu ja osobiście nie miałem robionego tego zabiegu. Mój kolega miał jakiś 4-5 lat temu. Kosztowało to jego jakieś 2K za oko. Sam osobiście noszę google, ale poważnie zastanawiam się nad przeprowadzeniem tego zabiegu. Mój styl życia powoduje to, że okulary muszę kupować przynajmniej 3-4 razy do roku, co jest na pewno nie małym wydatkiem  No ale także zaciągając informacji u koleżanek odradzały mi to, argumentując to tym, że dobrze wyglądam w pinglach  Pzdr.
|
Do góry
|
|
|
|
#3736836 - 05/03/2010 18:35
[Re: th0mas]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Baqu ja osobiście nie miałem robionego tego zabiegu. Mój kolega miał jakiś 4-5 lat temu. Kosztowało to jego jakieś 2K za oko. Sam osobiście noszę google, ale poważnie zastanawiam się nad przeprowadzeniem tego zabiegu. Mój styl życia powoduje to, że okulary muszę kupować przynajmniej 3-4 razy do roku, co jest na pewno nie małym wydatkiem  No ale także zaciągając informacji u koleżanek odradzały mi to, argumentując to tym, że dobrze wyglądam w pinglach  Pzdr. dzięki tak ja tez się już radziłem w wielu miejscach i nadal się zastanawiam. wążnym argumentem jest fakt, że od ok 40-50 wzrok się "cofa" i na starość mozemy wywalić okulary do kubła tak jak zrobila to np. moja Babcia, a po laserowej korekcji ktoś mając -5 ma 0, a na starosc robi mu się +5  moim zdaniem wszystko zależy od finansów danej osoby oraz tak jak napisałeś sam "potrzeby" - czyli u Ciebie dochodzi ta czesta zmiana okularów, ja na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał jeżeli takie coś ma miejsce  pozdr,
|
Do góry
|
|
|
|
#3766919 - 23/03/2010 20:56
[Re: Krystian]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008