#370647 - 07/07/2005 12:03
Re: Atak terrorystyczny w Londynie!
|
member
Meldunek: 25/05/2005
|
NY, Madryt, Londyn, kto nastepny? Przypomnijcie kto jeszcze z wiekszych panstw byl sojusznikiem USA w Iraku?  Kwasniewski
|
Do góry
|
|
|
|
#370648 - 07/07/2005 12:07
|
1
Meldunek: 21/05/2003
|
Warszawa: Pożar w Kancelarii Premiera http://wiadomosci.onet.pl/1126750,11,item.html To też Al-Kaida lub nieznane ugrupowanie terrorystyczne w imieniu Al-Kaidy. Premiera niestety nie było w kancelarii podczas pożaru 
|
Do góry
|
|
|
|
#370650 - 07/07/2005 12:47
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Quote:
Nieważnie jest przecież kto to zrobił, ale ważnie jest to ,że terroryzm istnieje nadal i pomimo wielu działań zapobiegawczych państwa czują się bezsilne w tego typu atakach...czyżby terroryzm to była 3 "wojna światowa" ??
Hmm, na wojnie mało ludzi się cieszy. a tu prawie wszyscy się cieszą. Usa się cieszy - mamy jeszcze bardziej zmobilizowanego partnera do "walki z terroryzmem". Francja i Niemcy się cieszą - bo "przyjaciel" dostał po mordzie. Izrael się cieszy - bo może będą mocniej tępić wyznaniowego wroga. Arabowie się cieszą - cena ropy cały czas w górę Rosja się cieszy - jeszcze większe przymykanie oka przez USA-UK na sprawy w Czeczeni Blair się cieszy - będzie dobry powód na nowe kontrakty zbrojeniowe, trzeba jeszcze znaleźć cel.
kto jest smutny? rodziny zabitych. 
ogromne uproszczenie, ale tak to moim zdaniem, mniej więcej wygląda.
|
Do góry
|
|
|
|
#370653 - 07/07/2005 15:10
|
veteran
Meldunek: 15/08/2004
|
Quote:
jasne,jak już jest jakis zamach to od razu Bin Laden,jak niedługo zaczną sie wybuchy na słoncu(tych plam czy cuś),to też powiedzą,ze to Al-khaida,nudne to już jest.
pomysl zanim cos napiszesz boka huniors 
|
Do góry
|
|
|
|
#370654 - 07/07/2005 15:35
|
newbie
Meldunek: 18/11/2004
|
Podobno w Londynie można zdechnąć z głodu jak nikt ci nie da pracy.
|
Do góry
|
|
|
|
#370655 - 07/07/2005 15:42
|
addict
Meldunek: 16/04/2004
|
Quote:
Dokładnie, a może to np. żabojady, a nie tylko ta Al-Kaida i Al-Kaida jakby nie było innych ugrupowań terrorystycznych na świecie. Mają jakieś dowody ? - jak sądzę żadnych.
Tak ciężko zrozumieć,że jedyny konflikt na świecie wywołujący tego typu ataki to konflikt miedzy cywilizacją zachodu i cywilizacją Islamu?Przyćmił on zdecydowanie "wyczyny" IRY i ETY z lat 90tych.A czy to zrobiła mityczna Al-kaida czy jakieś inne ugrupowanie terrorystyczne wywodzące się z tych samych nurtów i z tymi samymi celami to na razie nie ma znaczenia(do czasu sądzenia zbrodniarzy). Francuzi?To żart miał być?
|
Do góry
|
|
|
|
#370657 - 07/07/2005 19:13
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/10/2001
|
Quote:
Al-Kaidy nie zabrała jeszcze w tej sprawie głosu ponieważ sama była zaskoczona zaistaniłymi wydarzeniami.
A skad to wiesz, skoro nie zabrala jeszcze glosu, hę??? 
|
Do góry
|
|
|
|
#370664 - 07/07/2005 21:32
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/05/2003
|
Quote:
Nieważnie jest przecież kto to zrobił, ale ważnie jest to ,że terroryzm istnieje nadal i pomimo wielu działań zapobiegawczych państwa czują się bezsilne w tego typu atakach...czyżby terroryzm to była 3 "wojna światowa" ??
czołowe mocarstwa tak naprawde delikatnie pielęgnują terroryzm,bo to jest bat na ludzi i pretekst do nowych "wyzwoleńczych"akcji po iracką rope.Kiedyś straszono ludzi Żydami,poganami czy bolszewikami,teraz na topie jest terroryzm.Każdy system musi miec jakiegos bata na ludzi,może akurat to co się stało dziś,było akcją arabów czy innych tam rzeźników,ale nikt mi nie powie,że atak na WTC był zaskoczeniem dla CIA czy władz.Przecież gdyby chcieli,już dawno by zdjeli Bin Ladena i jego ludzi,tylko po co,więcej zyskają na nim żywym,niż martwym.
A co zamachu w Londynie,to angole są od lat najwierniejszym psem Busha w konfliktach ze światem arabskim i doczekali się rewanżu,ze strony islamistów,szkoda tylko tych niewinnych ludzi .
|
Do góry
|
|
|
|
#370666 - 07/07/2005 21:52
|
Pooh-Bah
Meldunek: 05/12/2004
|
Quote:
terroryzm islamski juz bin ladena dawno nie potrzebuje. czy bedzie bin laden czy nie bedzie terrorysci beda nadal dzialac na wlasna reke chociazby..
I tu sie z Toba do konca nie zgodze. Oni musza miec przywodce , na wlasna reke to oni przez ulice sami nie potrafia przejsc.
|
Do góry
|
|
|
|
#370667 - 07/07/2005 21:56
|
old hand
Meldunek: 14/12/2004
|
Quote:
Quote:
terroryzm islamski juz bin ladena dawno nie potrzebuje. czy bedzie bin laden czy nie bedzie terrorysci beda nadal dzialac na wlasna reke chociazby..
na wlasna reke to oni przez ulice sami nie potrafia przejsc.
A jakos z kraju do kraju się przemiesczają 
|
Do góry
|
|
|
|
#370669 - 07/07/2005 21:59
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Quote:
Quote:
na wlasna reke to oni przez ulice sami nie potrafia przejsc.
A jakos z kraju do kraju się przemiesczają
No i wlasnie od tego maja przywodcow !! 
|
Do góry
|
|
|
|
#370671 - 07/07/2005 22:14
|
Pooh-Bah
|
Quote:
po kiego ci przywodca, zeby kupic kilogram srodkow wybuchowych i obwiazac sie nim albo zostawic go w autobusie?
Mieszkalem przez dlugi czas na Hackney i mialem za sasiadow arabeski i wierz mi ze ta nacja w pojedynke nic nie jest w stanie zrobic. Ale dzis w Londynie to nie byl jeden osobnik ,to bylo wszystko zgrane w czasie i zaplanowane.
|
Do góry
|
|
|
|
#370672 - 07/07/2005 22:15
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
jeszcze jedna moja refleksja. niewiele wiemy o sprawcach i ich motywach. ALE sądzę, że to jakiś wyspiarski odłam alkaidy, dziś rozpoczął się proces ich przywódcy. czas i miejsce bardzo niefortunne, było to bardzo głupie posunięcie. jak wiadomo terroryzm to czysta polityka, chodzi o symbolikę, nie o ilość szkód czy liczbę zabitych. dlaczego w mojej opinii glupie? ---- dzień wcześniej londyn jako pierwsze miasto zostało 3 raz gospodarzem igrzysk /"gdy śpiewają stadiony, milkną wojny", pamiętacie?/ atak na cały ruch olimpijski, zjednoczony świat, którego ideą jest rywalizacji w duchu fair-play ---- dopiero co zakończyła się seria koncertów poświęconych biednej afryce ---- zjazd g-8, który debatuje w sprawie długów 3 świata.
reasumując, ten zamach w istocie MOŻE BYĆ TRAKTOWANY, jako zamach na tych, co chcą pomagać najbiedniejszym, na tych co szerzą ideę olimpizmu. na bok schodzi kwestia koalicji antyterrorystycznej. politycy zgrabnie to wykorzystają.
takie moje gdybanie....zobaczymy kto za tym stoi.
aha, niestety terrorym to już część współczesnej polityki. te dwie struktury potrzebują się nawzajem. celem ataku zawsze są niewinni cywile. czemu nie zaatakowali, żadnego szczytu? żadnego zjazdu? bo im na tym nie zależy. jeśli w 1 chwili zdmuchniętoby sziraka, busza, szredera, blera, putina, skośnookiego i araba, to co by się stało?...... terrorystom na tym jak widać NIE ZALEŻY.
pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#370673 - 07/07/2005 22:22
|
1
Meldunek: 21/05/2003
|
To że przejmują ETA czy IRA do było wyśmianiem wszelkich stwierdzeń że za kolejnym atakiem stoi znowu Al-Kaida. Porównałem dlatego Al-Kaida do pewnego rodzaju organizacji jakim jest holding (którym Al-Kaida NAPEWNO nie jest i zapewne nie kontroluje większości ugrupowań terrorystycznych na świecie). Oczywiście że za zamachem stoją niezależni od Al-Kaidy separatyści. Denerwuje mnie że na każdym kroku słyszę tylko Al-Kaida i Al-Kaida przewijające się w tel-avizji. Ale w sumie jaka to różnica czy ktoś działa pod szyldem Al-Kaidy czy nie ???ps. Quote:
...to brzmi jak wymysl 12stolatka...
Nie wiesz jak bardzo chciałbym mieć 12 lat, wiele rzeczy zacząć od nowa, naprawić popełnione błędy, cofnąć czas 
|
Do góry
|
|
|
|
#370675 - 07/07/2005 22:27
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Quote:
po kiego ci przywodca, zeby kupic kilogram srodkow wybuchowych i obwiazac sie nim albo zostawic go w autobusie?
Mieszkalem przez dlugi czas na Hackney i mialem za sasiadow arabeski i wierz mi ze ta nacja w pojedynke nic nie jest w stanie zrobic. Ale dzis w Londynie to nie byl jeden osobnik ,to bylo wszystko zgrane w czasie i zaplanowane.
nie mowie o dzialaniu w pojedynke, a o przywodcach (konkretnie Osamie b. L.). wyobraz sobie, ze 2 dni w tygodniu pracuje w Londynie (na szczescie sa to poniedzialek i wtorek) i rowniez mam do czynienia z arabami i wierz mi, ze ta nacja jednak potrafi cos zrobic i wbrew pozorom jak chca cos osiagnac to potrafia to zrobic nie gorzej niz ty czy ja... zreszta, chyba nie sadzisz ze ten zamach przeprowadzili Said - sklepikarz i Mohamed - pracownik myjni samochodowej...
|
Do góry
|
|
|
|
#370676 - 07/07/2005 22:31
|
old hand
Meldunek: 09/02/2004
|
O czym wy piszecie......kto jest mi w stanie wytłumaczyć fakt że w zamachu na World Center w USA nie zginął ani jeden żyd.....no kto mi jest to w stanie wytłumaczyć?????
|
Do góry
|
|
|
|
#370677 - 07/07/2005 22:35
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Quote:
Quote:
nie mowie o dzialaniu w pojedynke, a o przywodcach (konkretnie Osamie b. L.). wyobraz sobie, ze 2 dni w tygodniu pracuje w Londynie (na szczescie sa to poniedzialek i wtorek) i rowniez mam do czynienia z arabami i wierz mi, ze ta nacja jednak potrafi cos zrobic i wbrew pozorom jak chca cos osiagnac to potrafia to zrobic nie gorzej niz ty czy ja... zreszta, chyba nie sadzisz ze ten zamach przeprowadzili Said - sklepikarz i Mohamed - pracownik myjni samochodowej...
ja tu mieszkam caly tydzien ale ty tez chyba nie sadzisz ze zrobil to Salim -makler i Hamar -bankowiec ?/ Specjalisci od terroru twierdza ze wlasnie byli to tak zwani (uspieni) czyli arabeski jak napisales mieszkajacy spokojnie sobie grzecznie ,nie rzucajacy sie w oczy Said-sklepikarz i Mohamed-myjnik.
|
Do góry
|
|
|
|
#370678 - 07/07/2005 22:40
|
Pooh-Bah
|
Quote:
To że przejmują ETA czy IRA do było wyśmianiem wszelkich stwierdzeń że za kolejnym atakiem stoi znowu Al-Kaida. Porównałem dlatego Al-Kaida do pewnego rodzaju organizacji jakim jest holding (którym Al-Kaida NAPEWNO nie jest i zapewne nie kontroluje większości ugrupowań terrorystycznych na świecie).
Oczywiście że za zamachem stoją niezależni od Al-Kaidy separatyści. Denerwuje mnie że na każdym kroku słyszę tylko Al-Kaida i Al-Kaida przewijające się w tel-avizji.
Ale w sumie jaka to różnica czy ktoś działa pod szyldem Al-Kaidy czy nie ???
ps.
Quote:
...to brzmi jak wymysl 12stolatka...
Nie wiesz jak bardzo chciałbym mieć 12 lat, wiele rzeczy zacząć od nowa, naprawić popełnione błędy, cofnąć czas
dlatego tez napisalem, ze brzmi jak wymysl 12stolatka, a nie ze to twoje stwierdzenie. a co do aQ, ze stala za tym zamachem to wynika juz raczej z faktu ze zaczyna sie ja traktowac bardziej jak ruch polityczny (terrorystyczny?) niz jak konkretna organizacje (tak jak NSDAP bylo prekursorem faszyzmu, tak aQ przeksztalca sie powoli w... cos co jeszcze chyba nie ma nazwy...). przynajmniej ja to tak odbieram - mowi sie czlonek aQ, tak jakby co najmniej nazwisko goscia widnialo na liscie znalezionej na szafce w przedpokoju Osamy b. L. opatrzonej naglowkiem "czlonkowie mojej bandy" 
|
Do góry
|
|
|
|
#370683 - 08/07/2005 00:42
|
member
Meldunek: 26/07/2003
|
Co trzeba zrobić:  a) kopcony ryj niech siedzi tam, gdzie ryj kopcony siedzieć musi.Nie jestem ani szowinistą, ani nacjonalistą. Myślę zdroworozsądkowo. Jeśli chce poprawić swój byt, jeśli zgadza się na emigrację, to niech respektuje prawa tych krajó do których jedzie. Nie można zmuszać narodów do wybrania danego systemu władzy (vide Irak, vide ZSRR niosący "wolność na bagnetach"). Napieprzaja ich knutem, batem, pejczem---ok! Robia to sami dla swoich! Nasz J. Piłsudski nie był święty, słynny pedał- morederca w zasranym berecie, niejaki Ernesto de fucking Che posrany Guevarra mordował ludzi w taki sposób i w takich ilościach, że te pedałki, które się na niego stylizują nawet chyba nie liznęli jego biografii, a jeno spoglądają na zaszmacony plakat "bojownika". Nie mamy kolonii, nie mieliśmy- kopconym ryjom zakaz wstępu. Nie rozumieją demokracji- niech rozumieją własny sytem we WŁASNYM kraju. b) przepraszam, ale tylko w ten sposób można uniknąc zamachów- restrykcje dla emigrantów. Poza przypadkami typu Timothy McVeigh (Oklahoma), ilu obywateli WYCHOWANYCH w danym systemie podniosło na niego rękę w tak brutalny sposób? c) jak długo można zezwalać na tworzenie się przedziwnych wspólnot typu "China Town", "India Town", "Little Moscow", a dalej "Arabic City" w centrach, czy też na obrzeżach wielkich miast? Pozwólcie, że podam przykład- muzułmanie we Francji. Chcieli nosić chusty do szkół. Kur...wa! Nie podobało im się, jakieś strajki. To wy...pierdalać do Iranu i tam biegać w chustach. "Niech prawo zawsze prawo znaczy..." Leją na prawo, maja je w swych muzułmańskich "pizdach", bo Oni, kurwa są jacyś, tacyś....inni? Innni? To kto jest rasistą? To kto się stawia ponad innych? d) ostatnie, do Boga wznoszę modły- nigdy, nikogo nie zabiłem, nie skrzywdziłem w sposób znaczący. Jeśli ich Allach pozwala na coś takiego, to ja NIGDY, PRZENIGDY nawet nie otworzę Koranu! Bo zabijać człowieka za przekonania religijne? W ramach dyskusji- niechaj żaden debil nie pisze mi o krucjatach, to nie ma znaczenia w XXI wieku.... Przepraszam za ostry ton wypowiedzi, ale tam zginęli LUDZIE. LUDZIE... Każdy z nich miał kogoś.. Matkę, ojca, kogoś, kto kochał, kto czekał, że ten ktoś PRZYJEDZIE.
|
Do góry
|
|
|
|
#370684 - 08/07/2005 08:11
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Aż strach pomyśleć, jaki byłby efekt takiego ataku gdzieś na terenie Polski. I nie chodzi mi tylko o służby ratownicze i opanowanie sytuacji bezpośrednio po wybuchu/wybuchach, ale o następstwo tego czynu. Arabowie zobaczyliby co to znaczy "POLSKI JIHAD".  Przecież tego dnia spłonąłby chyba każdy kebab, sklep czy lokal arabski. Ja nie wiem czy policja zdołałaby obronić ich wszystkich przed falą przemocy jaka by ich spotkała tu w Polsce. Oczewiście potępiam tego typu reakcje, ale sądzę że to bardzo realny scenariusz. A tak ogólnie to jak się widzi tego typu ataki jak ten na londyńskie metro to trzeba przyznać rację Bushowi i innymi, że poszli na Afganistan. Oczywiście można czekać i nic nie robić aż ekstremiści będą jeszcze bardziej zgrani i wyszkoleni. Wtedy taki atak nie zabiłby 40 osób, tylko byśmy mieli jakiś ładunek nuklearny co by zmiótł pół miasta. Wtedy każdy by się pytał: dlaczego nie pojechaliśmy tam 15 lat temu i nie zrobiliśmy z nimi porządek? Z drugiej strony taki atak jak ten z 11.9 na NY tylko służy Amerykanom i ich polityce. Dla nich to był jak prezent, taka mała cena, a jakże wiele mogą teraz dzięki temu zrobić. Praktycznie wszystko, bo teraz mają wolną rękę do wszelkich działań na kuli ziemskiej...
|
Do góry
|
|
|
|
#370686 - 08/07/2005 09:52
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/05/2003
|
Quote:
O czym wy piszecie......kto jest mi w stanie wytłumaczyć fakt że w zamachu na World Center w USA nie zginął ani jeden żyd.....no kto mi jest to w stanie wytłumaczyć?????
bo pejsy to naród wybrany 
|
Do góry
|
|
|
|
#370687 - 10/07/2005 20:27
|
old hand
Meldunek: 02/11/2003
|
Quote:
A tak ogólnie to jak się widzi tego typu ataki jak ten na londyńskie metro to trzeba przyznać rację Bushowi i innymi, że poszli na Afganistan (...)
Z drugiej strony taki atak jak ten z 11.9 na NY tylko służy Amerykanom i ich polityce. Dla nich to był jak prezent, taka mała cena, a jakże wiele mogą teraz dzięki temu zrobić. Praktycznie wszystko, bo teraz mają wolną rękę do wszelkich działań na kuli ziemskiej...
nikt oficjalnie nie potwierdzil kto dokonal tych zamachow. oczywiscie w przypadkach zamachow na kraje zachodnie automatycznie nasuwa sie Al Quaida jako sprawca. ale czy nie jest tak przypadkiem, ze ktos chce bysmy tak mysleli?
jestem maksymalnym sceptykiem, jesli chodzi o 9/11 i wszysktie pozostale zamachy. wiele czytalem i ogladalem na ten temat i jest wiele niescislosci w ataku z 9/11 (od uderzenia pocisku- a nie samolotu- w Pentagon, po fakt, ze jeden z samolotow , ktory uderzyl w WTC byl samolotem wojskowym, az po wysadzenie budynku niedotknietego uderzeniem znajdujacego sie w kompleksie WTC, przyklady mozna mnozyc).
jak to jest, ze cala siatka agentow CIA,FBI i najlepszego wywiadu na swiecie, Mosadu nie sa w stanie zlapac O.Bin Ladena? ktokolwiek czytal '1984' Orwella z pewnoscia to zrozumie. potrzebny jest wrog, ktory bedzie trzymal ludzi zjednoczonych w walce. nie wazne czy prawdziwy czy wyimaginowany. w naszym przypadku w walce przeciwko terroryzmowi. kolejne ataki terrorystyczne maja nas podtrzymywac w nienawisci. 'byc moze' Ameryka i cale jej lobby gospodarcze byla w stanie zaplacic te cene dobrowolnie by moc miec wolna reke na swiecie? rola meczennika, kraju zaatakowanego pozwala na wiele. kilka tysiecy ofiar za bezkarny najazd dobrowolnie wybranego panstwa. nie bez przyczyny. za ok. 30 lat nie bedzie juz na swiecie ropy naftowej. pozostanie gaz i nowe paliwo, nad ktorym sa juz prowadzone prace. ale mimo to na dzien dzisiejszy ropa jest jednym z/jesli nie najwazniejszym surowcem na swiecie.
nasuwa mi sie mala analogia z 9/11. 9/12/1941 flota japonska zaatakowala Pearl Harbour, po ktorym Stany Zjednoczone przystapily do wojny z Japonia. nie wiem czy ktos sie orientuje ale USA wiedzieli o tym ataku(oczywiscie nikt sie do tego nie przyzna oficjalnie) z wiekszych okretow tylko Arizona nie byla zdolna do dalszej sluzby. poswiecenie okretow zatopionych/uszkodzonych w porcie to taka mala 'detonacja kontrolowana', straty latwe do odrobienia. a zysk? podboj Pacyfiku i strefy wplywow w Azji.
|
Do góry
|
|
|
|
#370688 - 11/07/2005 06:10
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
punter UK  Bardzo ciekawe refleksje, Też jestem zdania ,że cała ta Al Quaida to jeden wielki pic przed opinią publiczną dla realizacji swoich celów przez możnych tego świata. Czasy się zmieniają ,świat się zmienia , jeszcze parę takich "terrorystycznych zamachów" i ludzie ze strachu przed wybuchającymi bombami , zgodzą się na pełną kontrolę i inwiligację ich przez panstwo , technologia juz jest trzeba ją tylko wprowadzić , czeka nas era podsłuchów na kazdym kroku i wszczepionych każdemu z nas bioczipów , bez ktorych nic nie kupimy nic nie zalatwimi, niegdzie nie pojedziemy, a być moze nawet innaczej nie pomyślimy, świat Orwela w rzeczywistości , przyznam ,że przeraża mnie ta perspektywa tego technologicznego totalitaryzmu XXI wieku , bo jesli sie ona ziści to wobec niej , takie XX wieczne totalitaryzmy jak komunizm czy faszyzm , to pestka Pozdrawiam ELDORADO
|
Do góry
|
|
|
|
#370689 - 11/07/2005 06:22
|
member
Meldunek: 28/04/2005
|
Quote:
punter UK 
Bardzo ciekawe refleksje, Też jestem zdania ,że cała ta Al Quaida to jeden wielki pic przed opinią publiczną dla realizacji swoich celów przez możnych tego świata. Czasy się zmieniają ,świat się zmienia , jeszcze parę takich "terrorystycznych zamachów" i ludzie ze strachu przed wybuchającymi bombami , zgodzą się na pełną kontrolę i inwiligację ich przez panstwo , technologia juz jest trzeba ją tylko wprowadzić , czeka nas era podsłuchów na kazdym kroku i wszczepionych każdemu z nas bioczipów , bez ktorych nic nie kupimy nic nie zalatwimi, niegdzie nie pojedziemy, a być moze nawet innaczej nie pomyślimy, świat Orwela w rzeczywistości , przyznam ,że przeraża mnie ta perspektywa tego technologicznego totalitaryzmu XXI wieku , bo jesli sie ona ziści to wobec niej , takie XX wieczne totalitaryzmy jak komunizm czy faszyzm , to pestka
Pozdrawiam ELDORADO
Kurcze, w koncu ktos mysli podobnie jak ja. Wszystko dla moznych tego swiata...ciekawe kiedy Bushe i inne wynalazki wjada do Syri badz Iranu ?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|