#367542 - 30/06/2005 17:17
Re: Sonda! Wybory do parlamentu i prezydenckie
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/12/2003
|
Quote:
Sam fakt bycia w AWS-ie chyba źle nieświadczy.
Natomiast sam fakt bycia w SLD swiadczy fatalnie - zgadlem? 
|
Do góry
|
|
|
|
#367543 - 30/06/2005 17:22
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
|
Do góry
|
|
|
|
#367544 - 30/06/2005 17:25
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
buszmen, masz wiele racji w tym co napisałeś. źle mnie zrozumiałeś. tylko krowa nie zmienia poglądów, tylko że polskie krowy zmieniają je po jakimś niepowodzeniu. oczywiście, że Aws był koalicją.ale w WYBORACH liczy się chyba z jakiej listy wyborczej ktoś startuje. okręt tonie, a majtki rozpełzły się na nowe statki i okręty. o tym mówię. Ty mówisz o przywódcach. ja mówię o całych zastępach drużyny z zaplecza. tych, których sposób rządzenia ich nie interesuje, bo co miała poityka AWS do PO, nic, więc co oni tam robią?! w moim poście chodziło mi o kulturę i filozofię polityki, elementów, których nie ma jeszcze w naszym kraju. powiedz mi Buszmen, jaką odpowiedzialność polityczną poniósł Rokita za swoje wygłupy? politycy w naszym kraju czują się "bezkarnie politycznie". naśmiecą, nabrudzą i co? i zmienią szyld, aby dalej działać na "korzyść państwa".O TO mi chodziło! o to, że pod szyldem AWS w 1997 startowało koło 25 struktur, a 2001 został 4 "silne" ugrupowania o pięknych nazwach: Ruch, Zjednoczenie, Porozumienie, Konfederacja. pozdrawiam  UPR szanuję, bo to partia ludzi właśnie z "politycznymi jajami"  @Teftol, artykUł, zaRZuty  pozdrawiam jeszcze raz  i powtarzam: jaki Naród, tacy Politycy.... 
|
Do góry
|
|
|
|
#367548 - 30/06/2005 19:13
|
veteran
Meldunek: 15/08/2004
|
Quote:
Widac na forum wielu PO-PISowych entuzjastow, niech wygraja te wybory,moze odkopiemy temat za rok, ciekawe czy dalej bedziecie tacy hura-kaczo-optymistami
juz wzajemne dogryzanie sobie...tylko dlatego ze ktos inaczej zaglosowal 
|
Do góry
|
|
|
|
#367549 - 30/06/2005 19:13
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Quote:
Widze ze na forum jest troche oszolomow ktorzy chca glosowac na SLD-SDPL i na Cimoszewicza lub Borowskiego, przy okazji przypomina mnie sie ze 'idiotow nie sieja, sami rosna' i tak mozna scharakteryzowac tych ktorzy chca na ww glosowac, widac kilka lat z rzadow lewicy to za malo zeby w zrozumiec
Trzeba byc tolerancyjny, widac niektorzy nie sa w stanie wyciagnac odpowiednich wnioskow, coz widocznie SLD mialo za malo afer 
Komus aferowicze lewicowi sie podobaja i chca tego nadal to glosuja na SLD czy na ich odpad SDPL
Kiedy AWS konczylo, kazdy myslal ze gorzej sie nei da rzadzi, a tutaj niespodzianka- SLD przebilo ich tysiac razy, po prostu totalna porazka 
Sa tez ludzie ktorzy komuchow lubia, maja podejscie 'a tata byl ubek, mnie wtedy bylo dobrze, to bede glosowal na swoich'
Przykladowa krowa ktora nie zmienia pogladow glosowala poprzenio na SLD i teraz pojdzie tez na nich glosowac, ale coz jak sie komus podobalo za rzadow SLD to prosze bardzo.
|
Do góry
|
|
|
|
#367552 - 30/06/2005 19:40
|
|
Quote:
Experto --> nie mowie ze jestem za SLD, nie jestem za nikim, ale dziwie sie ludziom, ktorzy mysla ze za panowania po i pisu bedzie lepiej...
to tyle
Nie podjerzewalem Ci ze jestes za SLD 
Jednak jesli PO nie spelni moich oczekiwan, to w nastepnych wyborach bede glosowal na nich, proste.
|
Do góry
|
|
|
|
#367555 - 30/06/2005 20:12
|
Meldunek: 17/06/2003
|
cyt: I tak te wybory wygra najprawdopodobnie PO. Tylko co z tego?? To sa jacys cudotworcy?? Obietnice i wytykanie bledow poprzednikom to przeciez kazdy potrafi. Dla mnie nie ma znaczenia kto wygra wybory. Te frakcje ktore maja realne szanse na wygrana to i tak beda mialy najpierw za zadanie napchania wlasnych kieszeni i ustawienia sie na stolkach. W mojej rodzinie mam wysokiego przedstawiciela funkcji publicznej. To jakim od jest czlowiekiem pozostawia wiele do zycznia. Ale coz tacy ludzie to wiekszosc polskiej sceny politycznej. Taka prawda...
No sraka, a nie taka prawda. Bo to to już jest gadanie a'la Andrzej Lepper. Inny system podatkowy sporo zmieni i to jest najważniejsze jak i to, aby ukrócić biurokracje - to sie zresztą ima. Dlatego tak bardzo ważne jest zeby wybory wygrało i to zdecydowanie PO, a je PiS, bo program PiSu zajeżdza mocnym socjalizmem.
To nie jest tak, że Polska będzie inna, ale może chociaż trochę ruszy gospodarka.Niestety hamować to pewnie będzie obecność w Euolandzie, ale ten twór swoją drogą za długo już nie pozyje. Nie sympatyzuje specjalnie z PO, z PiSem wcale, ale pomysły PO w kwestiach gospodarczych to zdecydowanie krok w dobrym kierunku. I na bok schodzi to, że Rokita ma taki charakter, a nie inny. Odpuścić trzeba nawet to, że nie ma tam już Gilowskiej, że jest dużo pojedynczych ludzi z neizbyt ciekawym CV. No trudno - liczy się program;]
|
Do góry
|
|
|
|
#367556 - 30/06/2005 20:28
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Quote:
coz widocznie SLD mialo za malo afer
Nie wiem skąd to przekonanie, że liczba afer ma jakikolwiek związek z przynależnością partyjną. Czy AWS miało mniej afer? Tyle samo, a nawet więcej. Dziś część tych ludzi znowu prowadzi w sondażach tylko pod innymi szyldami. Wątpliwe jest, że po wyborach się coś zmieni. Musiałaby się zmienić klasa polityczna, a jak na razie duża część z tych ludzi to pospolite warcholstwo. I to po każdej stronie sceny.
Pamiętam, pod koniec kadencji AWS, gdy w sondażach mieli około 3% poparcia jak obiecującą ekipą był SLD. Pamiętam dokładnie, że skupiali się na własnych propozycjach a nie na dobijaniu przeciwnika ani na populistycznych hasłach. Przynajmniej dawali nadzieję na lepsze jutro i dlatego wybory wygrali w cuglach. W porównaniu do tego co prezentuje opozycja teraz to było zachowanie z dużą klasą. Dziś opozycja jest mała, jakby chciała się dostosować do odchodzącej ekipy. Jakieś teczki, obrzucanie błotem, nagle okazuje się przed wyborami, że wszyscy przeciwnicy to byli agenci. Czy ta dzisiejsza opozycja daje choćby cień nadziei na to, że będzie lepiej? Ktoś odpowie, że gorzej być już nie może. Ja odpowiem, oj może, może.
Na PiS ani LPR nie zagłosuję ponieważ uważam te partie za zagrożenie dla demokracji. A to o wiele większe niebezpieczeństwo niż afery, korupcja, oportunizm i nieudolne rządy, co nie znaczy, że nie mam dosyć tych ostatnich. A PO? No cóż.. Nie darzę tej partii zbytnią sympatią, ale gdybym miał chociaż pewność, że sojuszników szukać będą gdzie indziej.. Niestety pewności nie mam a nadzieja złudna.
|
Do góry
|
|
|
|
#367557 - 30/06/2005 20:47
|
aka Schranzer
Meldunek: 16/01/2005
|
Podoba mi się to ze autor tematu napisal przy nazwisku nie jakiego komucha Cimoszewicza w nawiasie SLD.. choc jego sranie o tym ze jest ponadpartyjny udzielilo sie wszystkim, to ja mam nadzieje ze ludzie w Polsce maja oczy szeroko otwarte i nie popelnia tego bledu glosuajc na komucha  zreszta Polske reprezentowal komuch 10 lat.. wystarczy jak dla mnie. Glos poszedl na PO, choc sam nie wiem czy glosowac na nich czy PiS, musze dobrze przyjrzec sie programowi wyborczemu. Prezeydent Kaczynski/Tusk mam jeszcze czas na to  Co do tych ktorzy glosuja na lewicowe partie.. nigdy takiego postepowania nie zrozumie, dla mnie komuchy za duzo juz narobily, nie czepiajcie sie ze mam glownie na mysli PRL, historii sie nie zmaze i niewinnie pomordowanych ludzi.. ehh szkdoa slow  czerwonym zawsze bede powtarzal NIE Az do grobowej deski 
|
Do góry
|
|
|
|
#367558 - 30/06/2005 20:50
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
ja do tego na kogo mam głosować zawsze dochodzę metodą eliminacji, i tak oto:
SLD - nigdy nie lubiłem lewicy, post-komuny. A po ostatnich latach rządów i patrzenia na skompromitowanych "towarzyszy" którzy dali by sobie obciąć własne jaja żeby tylko miec kilka dni więcej na jakąś lewą prywatyzację. Poza tym takie indywidua jak Oleksy, Miller, Janik, Jaskiernia i inni sprawiają że mam odruchy wymiotne. I nawet ci, których uważam za "lepszych" (Cimoszewicz, Olejniczak) nie są w stanie tego zmienić. Poza tym oglądy społeczne zdecydowanie mi się od nich różnią. ODPADA
SDPL - Popłuczyny z SLD, generalnie to samo z tą róznicą że jest tam mniej ludzi skompromitowanych i odrażających. Ale jak słyszę Nałęcza i te jego pseudomoralizowanie to aż mnie ciarki przechodzą... ODPADA
PSL - Oni może i nie są najgorsi z tej całej bandy, ale nie zagłosuje na nich bo są jak chorągiewka na wietrze. Potrafią przyssać się do każdego rządu bez względu na własne poglądy. ODPADA
Demokraci.pl - Jakoś Unia Wolności mi się niezbyt dobrze kojarzy. Oni też już byli - mieli swój czas, i niewiele dobrego z tego nie wynikło. A taka "przebieranka" i obecność w jednej partii byłych urzędników PRL z opozycjonistami utwierdza mnie w przekonaniu, że chodzi tu o koryto. Koryto przy którym ich nie było, zbiednieli i chcą to odrobić z nawiązką. A poglądy społeczne w dużej części mam inne... ODPADA
Samoobrona - Tu nie ma co gadać, wystarczy spojrzeć na mordę Leppera...Będę chciał drugiej Białorusi, to tam pojadę - importu sobie nie życzę. ODPADA
LPR - Aż tak radykalny to nawet ja nie jestem... Poglądy społeczne częściowo mam zbieżne, częściowo zupełnie nie. Styl uprawiania polityki przez tą partię i zauważalna "pomroczność jasna umysłu" niektórych jej członków odstrasza mnie skutecznie... ODPADA
Pozostają PiS i PO. Większość ludzi stamtąd już była... (wszyscy oprócz LPR i Samoobrony już byli) - może na moje szczęście było to jeszcze w czasach kiedy dopiero zaczynalem interesowac sie polityką i nie zapamiętałem ich tak dobrze jak towarzyszy z SLD.
Poglądy społeczne mam bliższe PiS-owi, z drugiej strony PO to partia bardziej racjonalna i na pewno ma więcej do zaaferowania naszej gospodarce. A niektóre pomysły Kaczorów mnie przerażają... Wyboru między tymi partiami jeszcze nie rozstrzygnąłem, ale będę im się bacznie przyglądał.
Reszty mniejszych partyjek nie biorę pod uwagę, by nie marnować swojego głosu.
No i zdaje sobie sprawę, że za rok-dwa pewnie będę w tym miejscu rzygał na nich (tak jak na SLD rzyga większość tych, która ich wybrała), ale wydaje mi się, że wybieram mniejsze zło. I niech PO-PiS sam wygra te wybory. W dwójke jakoś się dogadają, jak potrzebny będzie ktoś jeszcze, to burdel będzie taki jaki jest.
A celowo głosować na przyszłą partię opozycyjną, by się potem chwalić że ja na ten rząd nie głosowałem też nie będę. To zwykłe uciekanie od odpowiedzialności.
P.S. Nie dziwcie się, że tak mocno akcentuje poglądy na sprawy społeczne. Często to jedyne czym te zasrane partie się od siebie różnią.
|
Do góry
|
|
|
|
#367559 - 30/06/2005 22:14
|
|
Quote:
Czy AWS miało mniej afer? Tyle samo, a nawet więcej.
Nie przeinaczajmy faktow. SLD jesli chodzi o afery rzadzi, aws to oni[sld] pod wzgledem afer zdeklasowali, zrobili to co Polska z Azerami w W-wie.
|
Do góry
|
|
|
|
#367560 - 01/07/2005 05:30
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
buszmen  wszystko prawda ,ale prawda w strefie haseł, Ci ludzie z PO już kiedyś rządzili pod roznymi sztandarami i głosili to samo przed wyborami, a kiedy doszli do władzy ,to obniżali podatki poprzez ich podnoszenie, ja im nie wierze po prostu i dziwi mi to rownie mocno jak krotka pamiec ludzka wobec komuchów, moglbym Ci podac dziesiatki przykladów na poparcie mojej tezy ,ale to forum bukmacherskie , rzuce tu tylko to ,że za takiej Gronkiewicz Waltz na przykład wprowadzono prawo ,iż kazdy obrot gospodarczy musi przejsc przez bank,zeby bank mogł za to ściągnąć odpowiedni haracz ,a Panstwo miało poprzez to ,kontrole nad ludzmi prowadzącymi działalnośc gospodarczą i gdzie tu masz liberalizm? Pisałem to w ktoryms poście : dojscie do wladzy przez PO i PIS to dalej kapitalizm dla kolesi i socjalizm dla mas . POZDRAWIAM ELDORADO
|
Do góry
|
|
|
|
|
|