#36131 - 03/06/2002 19:46
Re: Oferty P2P
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/09/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb]Zauwazylem, ze jesli wystawia sie oferty z takim samym kursem to to ktora sie pojawia pierwsza nie zalezy od czasu zlozenia oferty tylko od sumy. Troche dziwne ale tak jest. Wieksze sumy pokazuja sie pierwsze. [/qb][/QUOTE]Też myślałem, że tak jest i nawet próbowałem to wykorzystać - np. zamiast oferować 1.31 oferowałem 1.30 z większą kwotą, ale czasami mimo to moja oferta nie pojawiała się pierwsza. Moja aktualna hipoteza co do tego zjawiska jest taka, że liczy się pierwotna wartość oferty, a nie to co z niej zostanie. Czyli jeżeli ktoś wystawił coś po kursie 1.50 za $100, zostało przyjęte z tego $80 i pozostało $20. To jeżeli teraz ja wystawię to samo zdarzenie po 1.50 za $50, to moja oferta będzie druga. Natomiast gdyby te $20 było całością oferty to moja za $50 byłaby pierwsza. Niestety, nigdzie nie widać czy dana oferta to resztka czy całość  [/qb][/QUOTE]Kurs jest na pierwszym miejscu ale jak wystawiasz taka sama oferte ktora na przyklad jest z kursem 2,56 i kwota 15 a Ty wystawisz za 2,56 i 16 to Twoja jest pierwsza. Jak wystawisz 3 oferty po 16 to widac tylko Twoje. Wg mnie nie powinno tak byc i oferty z takim samym kursem powinny byc sprzedawane w kolejnosci wystawienia a kwota powinna byc zsumowana. Co do sumy pierwotnej oferty to jeszcze nie wiem bo moje sa na razie stawiane w calosci - to znaczy wszystkie 3 Dalej: Troche niedokladnie przeczytalem Twoja wypowiedz bo piszesz to samo co ja. Co do Twojej hipotezy o poczatkowej ofercie to kolejnosc nie jest zalezna od poczatkowej wartosci tylko od tego co zostalo. Wystawilem kurs na Polske 2,56 za 10 euro. Ktos wystawil to samo za 15 euro. Skasowalem swoja oferte i wystawilem za 16. Ktos postawil z mojej 1,17 euro. Moja jest z tylu. Ale zaraz ja skasuje i wystawie nowa Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#36132 - 03/06/2002 23:34
|
addict
Meldunek: 13/12/2001
|
WK Czyżby przeciwnik kupił ? Czy na live betting trafiłeś ostatnio cos ciekawego ? I czy nie masz takich kłopotów, wcześniej opisywanych, z zamykaniem na czas oferty ? Czy w 2 stronę można trafić oferty na rozpoczete (skończone) mecze ?
|
Do góry
|
|
|
|
#36133 - 03/06/2002 23:52
|
addict
Meldunek: 31/01/2002
|
uQ$ & WK Możecie mi poradzić, bo chę otworzyć konto: 1. Lepiej grać w euro czy USD (wpłacam PLN z inteligo)? 2. Czy wypłata musi być na to samo konto ? Jaki stosujecie sposób wypłaty ? 3. Czy żeby zostać silver lub gold trzeba stawiać zakłady za min. 5 euro czy też powyżej 5. Rozumiem że jak wpłacam jako silver to mam przywileje i nie ważne czy gram normalnie czy P2P - jest po prostu 1 konto. 4. O co chodzi z tym make offer i tym drugim sposobem 5. Czy jest problem z zamykaniem ofert na czas. 6. Czy trzeba mieć kasę na wszystkie zakłady czy zdejmują w miarę jak ludzie kupują i można wystawić znacznie więcej 6. Na co trzeba szczególnie uważać ??! Z góry dzieki  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#36134 - 04/06/2002 00:16
|
Meldunek: 23/01/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Adam PL: [qb]uQ$ & WK Możecie mi poradzić, bo chę otworzyć konto: 1. Lepiej grać w euro czy USD (wpłacam PLN z inteligo)? [/qb][/QUOTE]Nie wiem, dla mnie to nie miało nigdy znaczenia. Ja staram się wykonywać jak najmniej operacji z bukami (tzn. wpłacam najlepiej raz w życiu, potem wypłacam nadwyżki - raz na miesiąc lub raz na rok, w zależności od tego jak często u danego buka gram), więc ewentualne różnice kursowe nie mają dla mnie znaczenia. [QUOTE][qb] 2. Czy wypłata musi być na to samo konto ? Jaki stosujecie sposób wypłaty ? [/QUOTE][/qb] Pierwsza wypłata musi być zwrotem na kartę, którą wpłacałeś (o ile wpłacałeś kartą) do sumy depozytu. Kolejne np. przelewem. W tej chwili wprowadzili taką "nowość", że wszystkie przelewy idą przez Moneybookers. W praktyce nie wiem co to oznacza, jeszcze nie próbowałem - ale ostatnio gdy jeszcze wypłacałem w sposób normalny (choć też szło przez Moneybookers, przynajmniej wg. mojego wyciągu) poszło dość sprawnie - kasę miałem w ciągu tygodnia. [QUOTE][qb] 3. Czy żeby zostać silver lub gold trzeba stawiać zakłady za min. 5 euro czy też powyżej 5. Rozumiem że jak wpłacam jako silver to mam przywileje i nie ważne czy gram normalnie czy P2P - jest po prostu 1 konto. [/QUOTE][/qb] Za minimum 5 euro, ponadto jest tak, że jeżeli chcesz postawić np. 100 euro, to możesz sobie to rozbić jako 20 zakładów po 5 euro i wszystkie wliczą ci się do statusu silver/gold. Wymaga to trochę pracy (trzeba się naklikać  ), ale bardzo łatwo jest szybko awansować. Ale uwaga, mimo że jest to 1 konto to przywileje związane z silver/gold (czyli cashback od zakładów) nie dotyczy ofert P2P (mimo iż na początku go naliczali), podobnie zakłady P2P nie liczą się do wymaganej ilości na silver/gold. [QUOTE][qb] 4. O co chodzi z tym make offer i tym drugim sposobem [/QUOTE][/qb] W make offer podajesz co wystawiasz, np. Korea @ 2.60 - jeżeli ktoś przyjmie tę ofertę to będzie to oznaczało, że obstawiłeś Polskę 1X @ 1.57. W reserve odds podajesz jaką chciałbyś dostać cenę na to na co chcesz postawić (np. Polska 1X @ 1.57) a system automatycznie przelicza to na taką ofertę jaką wystawiasz (2.60 na Koree). [QUOTE][qb] 5. Czy jest problem z zamykaniem ofert na czas. [/QUOTE][/qb] Na pewno był, a czy dalej jest to trudno powiedzieć. Większość lig pokończyła się więc nie wystawiam już kilkuset ofert tygodniowo jak kiedyś, poza tym uważam. [QUOTE][qb] 6. Czy trzeba mieć kasę na wszystkie zakłady czy zdejmują w miarę jak ludzie kupują i można wystawić znacznie więcej [/QUOTE][/qb] Niestety wydaje mi się, że trzeba mieć na wszystko. Na początku mieli chyba tak ustawione że tak nie było, ale teraz chyba jest  . Nie za bardzo mam to jednak jak sprawdzić, bo stan konta w GB ostatnio mi trochę wzrósł, a ofert za bardzo nie ma na co wystawiać. Ale może ktoś to ostatnio sprawdził ?! [QUOTE][qb] 6. Na co trzeba szczególnie uważać ??! [/QUOTE][/qb] Czy czas zamknięcia odpowiada czasowi rozpoczęcia spotkania, poza tym aby się nie pomylić przy wprowadzaniu oferty. Mi przez przypadek raz się zdarzyło, że zamiast $100 po kursie 1.20 wystawiłem $1.20 po kursie 100.00 (!). Na szczęście zauważyłem to i zdążyłem zakład w porę anulować. [QUOTE][qb] Z góry dzieki  iwo: [/qb][/QUOTE]Gdybyś rejestrował się w GB byłbym wdzięczny gdybyś zrobił to przez tego linka http://www.gamebookers.com/cgi-bin/intro.cgi?rid=105545  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#36135 - 04/06/2002 00:37
|
addict
Meldunek: 31/01/2002
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Ale mam jeszcze takie pytania  : Jakich żądają xero dokumentów i w jakich przypadkach ? Czy mogą żądać rachunki lub inne dziwne rzeczy, 2 strony karty, paszport ? Czy podczas wypłaty na kartę (np. inteligo) nie ma problemów czy wszystko idzie gładko ? - bo wiem że 1 m-c blokują żeby sprawdzić czy wszystko w porządku (?) Jak intersuje mnie kurs 1x na 1,57 i chcę żeby system zrobił ofertę dlaczego jest 2,6 to przykład, czy dokładne wyliczenie? 1/a +1/b =1 ? Czy system od razu wlicza w to prowizję, którą się płaci ? Czy oprócz P2P korzystasz jeszcze nadal z Bet-ex lub podobnych systemów. Czy zrezygnowałeś bo GB lepiej sprzedają ? Czy można tworzyć własne zakłady z opisem czy tylko wyznaczone kategorie / sporty i zdarzenia już ustawione przez GB ? Do jakiej max kwoty najłatwiej sprzedać zakład ? I dlaczego się opłaca robić dużo małych zakładów ? Jestem ciekawy czy GB ma dziesiątki, setki czy tysiące graczy ? Czy jak się zakłada konto przez ten link trzeba podać jakieś dodatkowe ID ?
|
Do góry
|
|
|
|
#36136 - 04/06/2002 02:21
|
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Adam PL: [qb] Jakich żądają xero dokumentów i w jakich przypadkach ? Czy mogą żądać rachunki lub inne dziwne rzeczy, 2 strony karty, paszport ? [/qb][/QUOTE]Tak, ode mnie po jakimś czasie po otwarciu konta zażądali kopii dokumentu tożsamości. Skan paszportu wysłany mailem wystarczył. [QUOTE][qb] Czy podczas wypłaty na kartę (np. inteligo) nie ma problemów czy wszystko idzie gładko ? - bo wiem że 1 m-c blokują żeby sprawdzić czy wszystko w porządku (?) [/qb][/QUOTE]Nie wiem jak jest z Inteligo. Używam Visy Classic z PEKAO SA i z nią szło gładko. [QUOTE][qb] Jak intersuje mnie kurs 1x na 1,57 i chcę żeby system zrobił ofertę dlaczego jest 2,6 to przykład, czy dokładne wyliczenie? 1/a +1/b =1 ? [/qb][/QUOTE]Przykład, ale chyba w miarę dokładny. Do 1/a + 1/b musisz jeszcze dodać prowizję 4.25% [QUOTE][qb] Czy system od razu wlicza w to prowizję, którą się płaci ? [/qb][/QUOTE]Wlicza od razu, ich system ponadto dokładnie pokazuje ile wygrasz przy jakim kursie, itd. Spróbuj - nie musisz być chyba nawet zalogowany, żeby zobaczyć jak to działa. [QUOTE][qb] Czy oprócz P2P korzystasz jeszcze nadal z Bet-ex lub podobnych systemów. Czy zrezygnowałeś bo GB lepiej sprzedają ? [/qb][/QUOTE]Korzystam z Bet-Ex. Tam handluję rzadziej ale za to za większe sumy. Łatwiej też jest na Bet-Exie sprzedać coś okazyjnie, np. wczoraj udało mi się sprzedać X2 w meczu Chorwacja - Meksyk, tak że miałem Chorwację obstawioną po 2.90 (!) Mocno kusi mnie też Betfair, ale parę miesięcy temu, kiedy chciałem założyć tam konto nie akceptowali kart z Polski  Nie wiem czy to się zmieniło [QUOTE][qb] Czy można tworzyć własne zakłady z opisem czy tylko wyznaczone kategorie / sporty i zdarzenia już ustawione przez GB ? [/qb][/QUOTE]Tylko wyznaczone przez GB, ale jeżeli chcesz zaoferować zakład na jakiś mecz, którego nie ma w ofercie to możesz do nich napisać i poprosić o dołączenie. Takie prośby spełniają, nawet jak sami na niego kursu nie wystawią to w P2P będzie. [QUOTE][qb] Do jakiej max kwoty najłatwiej sprzedać zakład ? [/qb][/QUOTE]Trudno powiedzieć, ale w GB raczej sprzedają się zakłady za relatywnie niewielkie kwoty. [QUOTE][qb] I dlaczego się opłaca robić dużo małych zakładów ? [/qb][/QUOTE]To "wynalazek" Wojtka, który sugeruje że łatwiej sprzedać 10 razy ten sam zakład po $10 niż raz za $100, jako że ktoś widząc $100 może myśleć że wystawiający się "zna", a za $10 że nie  . Ja się nie bawię i wystawiam od razu pełną ofertę. [QUOTE][qb] Czy jak się zakłada konto przez ten link trzeba podać jakieś dodatkowe ID ?[/qb][/QUOTE]Nie, zakładając konto przez ten link moje ID poda się "automatycznie".
|
Do góry
|
|
|
|
#36137 - 04/06/2002 08:42
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$: [QUOTE][qb] 6. Na co trzeba szczególnie uważać ??! [/QUOTE][/qb]
[...] poza tym aby się nie pomylić przy wprowadzaniu oferty. Mi przez przypadek raz się zdarzyło, że zamiast $100 po kursie 1.20 wystawiłem $1.20 po kursie 100.00 (!). Na szczęście zauważyłem to i zdążyłem zakład w porę anulować. [/QUOTE]Na to trzeba bardzo uwazac. Mialo byc 2,74 na X2 Francja - Senegal za 40 Euro, a poszlo @40 (!!!) za 2,74 Euro. Nie mialem tyle szczescia co Dominik i ktos mial ustawioną rezerwacje takze ryzykujac paczke fajek wygral z 3 kartony.
|
Do góry
|
|
|
|
#36138 - 04/06/2002 13:52
|
Pooh-Bah
|
Widze ze na pytanie skierowane tez do mnie jest juz pelna odpowiedz wiec ja jeszcze od siebie: Ja mam konto w Euro ale w tej chwili wolalbym miec w dolarach. Dlatego, zeby wplacac i wyplacac Nettelerem i moc stawiac surebety z bukami w ktorych mozna miec konto tylko w dolarach. Jesli chodzi o to czy latwiej sprzedac 10x10 euro czy raz 100 to nie jestem juz taki pewien jak przedtem bo Francja Senegal sprzedalem kilka razy po 10,5 a potem ktos wystawil 600 i jakis czas sie nic nie sprzedawalo a potem poszlo ponad polowa. Na pewno jak sie wystwi za wiecej to Twoja oferta bedzie na poczatku. Porownywalem to do ciaglych notowan na gieldzie ale to co na gieldzie znaczy malo (kilka czy kilkanascie pakietow) to u buka jest suma astronomiczna. Dostosowalem swoje oferty do wymagan konkurencji Polska 2,66 Tunezja 6,0 Jeszcze pytanie do Uq$-a: Ktorego z bukow u ktorych mozna wystawiac swoje kursy bys polecil? Jesli mozesz napisz po pare zdan o tych u ktorych grales. Mnie najbardziej interesuje granie kilkuprocentowych surebetow i chodzi mi przede wszystkim o wiarygodnosc buka i to jak szybko i bez prowizji przelewac kase miedzy bukami. Szybkosc jest nawet wazniejsza niz prowizja. Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#36139 - 04/06/2002 14:34
|
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb]Jeszcze pytanie do Uq$-a: Ktorego z bukow u ktorych mozna wystawiac swoje kursy bys polecil? Jesli mozesz napisz po pare zdan o tych u ktorych grales. [/qb][/QUOTE]Oprócz GB P2P grałem jedynie w Bet-Exie, o doświadczeniach z nimi pisałem już - chyba był wątek "betting exchanges" albo coś takiego. [QUOTE][qb]Mnie najbardziej interesuje granie kilkuprocentowych surebetow i chodzi mi przede wszystkim o wiarygodnosc buka i to jak szybko i bez prowizji przelewac kase miedzy bukami. Szybkosc jest nawet wazniejsza niz prowizja. [/qb][/QUOTE]A tutaj nie mam większych doświadczeń. Sam sporadycznie gram "sure bety". Dużo bardziej wolę ustalić kto się pomylił i zagrać tylko na jedną stronę. Wyjątkiem są surebety połączone z "middle", wczoraj udało mi się taki złapać na kilka minut przed meczem Brazylia - Turcja. Zagrałem Turcję +1 1/2 @ 2.00 w SIA i Brazylię -1 1/4 @ 2.02 u Chandlera. No i BINGO 
|
Do góry
|
|
|
|
#36140 - 04/06/2002 15:05
|
Pooh-Bah
|
Dziekuje za odpowiedzi.
Ja zastanawiam sie nad graniem surebetow od jakiegos czasu. Gdyby przelewy miedzy bukami byly szybkie i bez prowizji to jest to chyba lepszy pomysl niz trzymanie kasy na lokacie. Pewnosc, ze kasa nie przepadnie troche mniejsza ale mysle, ze oprocentowanie w granicach 50% rocznie mozna by sobie zapewnic bez wiekszego problemu. Surebety po 12 czy wiecej procent zdarzaja sie rzadka ale po kilka prawie codziennie.
Sprzedaz ofert w P2P jak na razie nie idzie za dobrze. Kursy moze wystawim niezbyt oszalamiajace ale lepsze niz buck. Na razie dosc dobrze sprzedawali sie faworyci - Niemcy i Francuzi. Troche Portugalia z USA.
Moze to sie jeszcze rozkreci szczegolnie gdyby GB troche zmniejszylo prowizje i zmienilo zasady (np. wrocili do naliczania caschback)
Jaszcze mam takie pytanie: Moze ktos wie.
Jesli zaklada sie konto i wplaci 50 euro to potem przy pierwszym zakladzie dostaje sie 20% caschbacka. Czy mozne postawic to w P2P czy tylko cos z oferty buka?
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#36141 - 04/06/2002 15:46
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb]Dziekuje za odpowiedzi.
Ja zastanawiam sie nad graniem surebetow od jakiegos czasu. Gdyby przelewy miedzy bukami byly szybkie i bez prowizji to jest to chyba lepszy pomysl niz trzymanie kasy na lokacie. Pewnosc, ze kasa nie przepadnie troche mniejsza ale mysle, ze oprocentowanie w granicach 50% rocznie mozna by sobie zapewnic bez wiekszego problemu. Surebety po 12 czy wiecej procent zdarzaja sie rzadka ale po kilka prawie codziennie. [/qb][/QUOTE]Z wlasnego doswiadczenia. Sure bety w sieci (mowie o powyzej 10%) trzymaja sie bardzo krotko. Mniej niz 8% jeszce nigdy nie gralem. Ponadto te po kilka procent tez trzymaja sie krotko. Tipex czy Betbrain sa w tej mierze praktycznie bezuzyteczne, poniewaz ich aktualizacja, a moze co wazniejsze poprawnosc danych (kursow) jest odpowiednio dosc wolna i bardzo niedokladna. Trzeba rowniez rozrozniac pomylke buka a przeszacowany kurs, bo pozniej bedziesz mial zwrot i caly zarobek jak mowisz roczny pojdzie sie ... Najczesciej i tylko te praktycznie mozna zagrac (SB) miedzy 2 bukami, a najlepiej zeby drugi byl polski (bryluje totomix). Po pierwsze jednak stabilniejszy kurs i po drugie mniejsza mozliwosc (praktycznie zadna) na anulowanie kuponu.
Ostatnio zrezygnowalem z surebetow i gram jak juz wspomnial uQ$ jedna strone. Przy wielokrotnie mniejszym nakladzie mozna miec podobne zyski, ryzykujac ewentualnie zwrot kasy w przypadku anulowania "trefnego" zakladu.
|
Do góry
|
|
|
|
#36142 - 04/06/2002 16:36
|
Pooh-Bah
|
Wg mnie odkad pojawilo sie P2P w Gamebookers szansa na znalezienie Surebeta P2P - inny buck znacznie wzrosla. Zagralem kilka takich zakladow pomiedzy GB a Unibetem. Na przyklad ilosc bramek Argentyna - Nigeria 1,85 i 2,3 u bukow 1,87 i 2,3 uwzgledniajac P2P. 2,5 czy 3% moze sie wydawac malo ale jak sie zmiesci kosztu przelewania kasy w 1% prowizji to wg mnie warto tak grac. Na wygrane 15% przy jednym zakladzie bym nie liczyl bo to zwykle wynika z pomylki buka i zaklad jest anulowany. Chociaz i takie okazje zdarzaly sie przy zakladach awansuje/nie awansuje z grupy.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#36143 - 06/06/2002 14:33
|
Pooh-Bah
|
Zauwazylem jeszcze jedna rzecz na ktora trzeba bardzo uwazac wystawiajac zaklady P2P.
Dzisiaj wystawilem kilka ofert i dalem czas zamkniecia okolo 15 minut przed meczami.
Gdybym dal dluzszy to byloby bardzo nieciekawie bo strona przestala dzialac (nie wyswietlaja sie otwarte zaklady P2P) i nie moglbym ich anulowac.
Mozna sie w taki sposob bardzo naciąć.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#36145 - 06/06/2002 15:20
|
addict
Meldunek: 02/05/2002
|
Przed chwila to sprawdzilem i u mnie wszystko OK, moge sprawdzic zarowno settled jak i open P2P bets. Faktycznie jednak wczoraj nie dzialalo.
|
Do góry
|
|
|
|
#36147 - 08/06/2002 22:30
|
Pooh-Bah
|
Jesli ktos ma konta w Unibecie i GB to mozna sprobowac sprzedac Tysona z Lewisem po 2,40 - 2,50 zarabia sie kilka procent stawiajac po 3,0 w Unibecie. Troche sprzedalem ale juz nie bede mial dzisiaj dostepu do sieci.
Poza tym zastanawialem sie czy w P2P nie powinno byc ograniczenia wysokosci wystawionego kursu powiedzmy do 5x tego co wystawil buck? Nie chcialbym, zeby ktos zalozyl konto z numerem mojej karty kredytowej i wystawil kurs 1000 za 1,03 za wygrana ktorejs z pan Villiams.
A upilnowac karte tak, zeby byc pewnym, ze ktos gdzies jej nie sfilmuje to nie taka prosta sprawa.
Moze to jest troche nieprawdopodobne ale jesli ktos to obstawi to nie wiem czy buck moze sie wycofac? Pomylka kursu ze stawka moze sie zdarzyc.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#36148 - 09/06/2002 01:06
|
addict
Meldunek: 13/12/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb] Nie chcialbym, zeby ktos zalozyl konto z numerem mojej karty kredytowej i wystawil kurs 1000 za 1,03 za wygrana ktorejs z pan Villiams.
A upilnowac karte tak, zeby byc pewnym, ze ktos gdzies jej nie sfilmuje to nie taka prosta sprawa. Wojtek[/qb][/QUOTE]cz. 1 - nie rozumiem do końca co masz na myśli
cz.2 - to taki sam problem, jak ktoś się posłuży twoją kartą kupując coś w sklepie internetowym, tylko trudniejszy dla oszusta, bo buk lepiej sprawdza.
|
Do góry
|
|
|
|
#36149 - 09/06/2002 01:44
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Batigol: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb] Nie chcialbym, zeby ktos zalozyl konto z numerem mojej karty kredytowej i wystawil kurs 1000 za 1,03 za wygrana ktorejs z pan Villiams.
A upilnowac karte tak, zeby byc pewnym, ze ktos gdzies jej nie sfilmuje to nie taka prosta sprawa. Wojtek[/qb][/QUOTE]cz. 1 - nie rozumiem do końca co masz na myśli
cz.2 - to taki sam problem, jak ktoś się posłuży twoją kartą kupując coś w sklepie internetowym, tylko trudniejszy dla oszusta, bo buk lepiej sprawdza.[/qb][/QUOTE]No powiedzmy placisz karta za benzyne a w poblizu czytnika jet schowana kamera ktora filmuje numer i kto jest wlascicielem. Kiedys byl program o gosciach ktorzy zamontowali kamere nad bankomatem.
W sklepie internetowym jest troche innaczej bo musisz podac adres i odebrac towar. Co prawda jest to mozliwe i przy pewnej bezczelnosci nawet dosc latwe (zobacz moj temat uwaga oszustwo w To i Owo)
U buka jesli wplacisz kase i wystawisz oferte a ktos inny ja przyjmie to trwa to 30 sekund razem z wplata kasy z czyjejs karty i wg mnie jest to mozliwe. GB zabezpiecza sie tak, ze placac karta zapamietuja numer IP kompa z ktorego sie laczysz ale u nas przy laczeniu sie przez PPP to chyba nie zda egzaminu.
A ten kto postawi na taka oferte nie jest przeciez niczemu winien. W tym temacie sa opisane pomylki polegajace na zamianie kursu za stawka.
Moze sie myle ale wg mnie jest to zbyt prosty sposob na wyciagniecie kasy z czyjejs karty.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
|
|