#3461058 - 16/10/2009 22:16
Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [4]
[Re: Inzaghi78]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/06/2004
|
A mnie to jakoś nie dziwi... Kiedyś cała Polska chlała piwo, którego nie można było reklamować. Teraz będą reklamy na cały kraj czegoś co będzie nielegalne ![grin grin](/forum/images/graemlins/default/grin.gif) Politycy wiedzą, że internet to dla nich czarna magia i w przypadku dowolnej formy legalizacji ludzie i tak ich będą robić w wała. A jak się nie umie za coś zabrać to najlepiej zabronić i już! Jedynym rozwiązaniem jest duża akcja społeczna. "Koniecpzpn" pokazuje, że jak się ludzie zbiorą to są efekty. Kiedy politycy się połapią, że legalizacja e-hazardu zapewniłaby im kilkaset tysięcy głosów to by się prześcigali w pisaniu ustaw ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Ja obecną scenę polityczną mam w d... tak więc mogę zadeklarować, że zagłosuję za każdą partią, która dobra ustawą tyczącą się bukmacherki wprowadzi!
|
Do góry
|
|
|
|
#3461147 - 16/10/2009 23:11
[Re: Emrod]
|
member
Meldunek: 21/01/2006
|
Prosze o kogos kto w tym siedzi o wytlumaczenie mi pewnych kwestii :
W Polsce jest zakaz obstawiania online - brak tylko narzedzi do walki itd itd..To dlaczego firmy przyjmuja takie zaklady z Polski ?np Ladbrokes w swoim regulaminie nie zaznacza,ze gracz z Polski nie moze zalozyc konta.Natomiast wyraznie pisze ,ze gracz z Niemiec ma zakaz.Pisze tam rowniez,ze osoba z Hong kongu moze grac,ale tylko poza granicami Hong kongu - czegos tu nie rozumiem ??I jeszcze mam prosbe dla kogos kto zna prawo -- czy ja jako obywatel Polski w przypadku ,gdy poker online zostanie zabroniony.moge np przebywajac w Czechach lub we Francji korzystac dalej ze swojego konta w pokeroomie ?
No i jeszcze cos waznego,czy faktycznie harad online nie zostal juz wylaczony z dyrektywy o handlu elektronicznym ?jesli tak .to taki zakaz moze byc juz chyba wpowadzony ???
|
Do góry
|
|
|
|
#3461179 - 16/10/2009 23:23
[Re: mercedes]
|
member
Meldunek: 21/01/2006
|
Wydaje mi sie,ze po wejscu tej ustawy moze zniknac tylko poker z witryn e hazardowych.Albo moze tez tak byc jak w portugalii.operatorzy zagraniczni beda mogli sie reklamowac.A my Polacy pozostaniemy bez mozliwosci gry
|
Do góry
|
|
|
|
#3461239 - 16/10/2009 23:38
[Re: mercedes]
|
enthusiast
Meldunek: 06/10/2007
|
Wyluzujcie trochę... wszyscy nagle wieszczą kataklizm, zaraz pewnie już od listopada całkowity zakaz gry, strony poblokowane, bukmacherzy z całej europy i świata przerażone politykami PO nie życzą sobie graczy z Polski. Spokojnie, żadnych konkretnych wiadomości póki co nie ma. To, ze Boni w kilkunastominutowym wywiadzie przez paręnaście sekund przebąkuje coś o skutecznych narzędziach walki z e-hazardem znaczy tyle co nic. Tym bardziej, że pan Boni zapewne nt. e-hazardu nie ma zielonego pojęcia, a przecież nie mógł powiedzieć, że nic się nie zmieni i farsa będzie trwała. Expekt, Unibet, Bet-at-home, betlic, wszyscy oni wpakowali niedawno wielką kasę w polski sport. Jesteśmy dla nich jednym z najważniejszych rynków, jak nie najważniejszym. Mimo tej całej paranoi anty-lobbingowej nie chce mi się wierzyć, że pozwolą tak się wydymać w sytuacji kiedy taka kasa została władowana w polską gospodarkę.
|
Do góry
|
|
|
|
#3461458 - 17/10/2009 01:14
[Re: pszek]
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
Dodam jeszcze od siebie, że prawnicy Lecha (tj. dr Masiota) przed podpisanie umowy z Betclic zwrócili się o sporządzenie opinii prawnej na temat legalności hazardu w internecie i legalności reklamowania tego typu działalności. Opinię pisał dr hab. Robert Zawłocki (były kurator PZPN). Nie wiem co w opinii zostało zawarte, ale można się domyślać, że nic co mogłoby zaniepokoić Lecha i zablokować podpisanie umowy z Betclic. Mam nadzieję, że oni wiedzieli co robią pozwolę Sobie zauważyć,że wszelkie umowy sponsorskie były podpisywane w czasie,gdzie odpowiedzialny za tę ustawę Jacek Kapica powiedział,że zalegalizują e-hazard i go opodatkują bo za tym przemawiają wszelkie ekonomiczne opinie.............teraz mamy bełkot Boniego a Panowie Kapica i Rostkowski nie prostują tych bzdetów. Jednakże,po opadnieciu emocji uważam,ze Boni chlapnął głupotę i nic z tego nie wyjdzie.
|
Do góry
|
|
|
|
#3461762 - 17/10/2009 03:37
[Re: forty]
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
Eksperci: wprowadzenie dopłat do gier to mniejsze wpływy do budżetu PAP Puls Biznesu, pb.pl,16.10.2009 18:41 Wprowadzenie dodatkowych dopłat do gier hazardowych może uszczuplić budżet państwa nawet o 1,5 mld zł w 2014 r. - uważają analitycy Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową (IBnGR). Inni eksperci wskazują, że resort finansów nie ma wizji swojej roli wobec hazardu. Branża hazardowa to m.in. kasyna gry, salony z automatami o niskich wygranych, o wysokich wygranych, zakłady wzajemne, lotto i loterie pieniężne. Jak powiedział Jacek Fundowicz z IBnGR na piątkowej konferencji poświęconej nowelizacji ustawy hazardowej, wprowadzenie dopłat stałoby się dodatkowym ciężarem dla branży hazardowej i doprowadziłby do spadku dochodów budżetowych z tytułu hazardu w ciągu 5 lat. ....Dodał, że straty budżetu w przypadku wprowadzenia dopłat będą "narastały dynamicznie". "W 2014 r. może to być (...) nawet ok. 1,5 mld zł. To jest kwota porównywalna z możliwością budowy kilkuset małych boisk do gry w piłkę nożną - orlików" - ocenił. .......Wśród problemów branży hazardowej wymienił m.in. brak przejrzystego prawa (m.in. nieopodatkowanie hazardu w internecie) i zły wizerunek społeczny. " W odbiorze społecznym hazard jawi się jako działalność powiązana z mafią (...). Gdy tymczasem większość rynku hazardowego działa jak najbardziej legalnie" - zauważył. ........http://www.pb.pl/a/2009/10/16/Eksperci_wprowadzenie_doplat_do_gier_to_mniejsze_wplyw2 pierwsza ciekawa reakcja ekonomistów ![grin grin](/forum/images/graemlins/default/grin.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3461832 - 17/10/2009 04:23
[Re: Emrod]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Jedynym rozwiązaniem jest duża akcja społeczna. "Koniecpzpn" pokazuje, że jak się ludzie zbiorą to są efekty.
Ja obecną scenę polityczną mam w d... tak więc mogę zadeklarować, że zagłosuję za każdą partią, która dobra ustawą tyczącą się bukmacherki wprowadzi!
Dokładnie tak. Jeżeli POpaprańcy wprowadzą całkowity zakaz gry w sieci to, zanim się zorientują, do partii która zaprezentuje rozwiązanie odwrotne przywędruje kilkaset tysięcy głosów. W dużej części będą to osoby, które dotychczas wybory olewały ciepłym sikiem. Ale w końcu miarka może się przebrać, a Tusk z fumflami zostanie na lodzie.
|
Do góry
|
|
|
|
#3462100 - 17/10/2009 06:25
[Re: artbledo]
|
old hand
Meldunek: 16/07/2007
|
wszyscy grający liczyli na to że PO zalegalizuje hazard w internecie
wypraszam sobie, ja taki głupi i naiwny nie byłem jak tak poczytałem kilka ostatnich stron to widzę, że wielu omamionym PrOpagandą rozum jakby POwoli wracał, ale marna to pociecha... Z PO żadna partia liberalna, jej programem jest stałe odwdzięczanie się bezpieczniackim kręgom, które wyposażyły tę partię w zewnętrzne znamiona władzy
|
Do góry
|
|
|
|
#3465515 - 19/10/2009 05:36
[Re: awax76]
|
old hand
Meldunek: 08/03/2003
|
Internet wchodzi do gry Wyzwanie dla całej branży hazardowej to internet. Na całym świecie wartość tego rynku ocenia się na 20 mld dol. W Polsce internetowy hazard jest zakazany, tyle że nikt nie jest w stanie tego wyegzekwować. A nawet gdyby fiskus spróbował, to w obronie internetowych firm hazardowych zarejestrowanych w innych krajach UE staje Komisja Europejska. Jednak Polacy coraz częściej grają w sieci. Kilka dni temu 29-letni mieszkaniec Warszawy wygrał w internetowym kasynie ponad 1,2 mln dol. Cała sytuacja ośmiesza państwo, bo internetowi bukmacherzy w portalach, w których można obstawiać wyniki meczów, sponsorują polskie kluby sportowe, a nawet... reprezentację piłkarską. Od lat apelują też o legalizację hazardu w sieci, ale resort finansów chowa głowę w piasek. Wiceminister finansów Jacek Kapica obiecuje, że resort weźmie się za to w drugim ruchu, gdy skończą się prace nad nową ustawą o grach, która ma przynieść budżetowi dodatkowe dochody. Raport o hazardzie w Polsce - kłębowisko warte miliardy
|
Do góry
|
|
|
|
#3465664 - 19/10/2009 16:01
[Re: Moonchild]
|
member
Meldunek: 26/05/2006
|
"2009-09-09 ETS: restrykcje wobec e-hazardu usprawiedliwione Holandia i inne kraje członkowskie Unii Europejskiej mogą wprowadzać restrykcje wobec hazardu online. Europejski Trybunał Sprawiedliwości (ETS) orzekł wczoraj, że wprowadzenie zakazu świadczenia rozrywki e-hazardowej może być usprawiedliwione walką z działaniami przestępczymi.
ETS uznał, że delegalizacja hazardu w sieci jest ograniczeniem swobody świadczenia usług. Jednocześnie doszedł do wniosku, że wprowadzenie takiego ograniczenia może być usprawiedliwione interesem społecznym. Jest nim np. walka z przestępczością.
Ok, nie doczytałem. No to trochę lipa. poczekaj, poczekaj, nie jest tak źle. trochę pogooglałem i wyszło mi, że to jest tylko informacja prasowa, pewnie przygotowana przez Totalizator Sprotowy. tutaj ta sama informacja przygotowana przez agencje pracujaca dla internetowych bukow. http://pr.euractiv.com/press-release/bwi...rsus-santa-casaprawda jest pewnie gdzies po srodku. ale z tego wynika, że owszem mogą wprowadzać restrykcje, ale rząd musi udowodnić, że kieruje się dobrem społecznym. a przy agresywnej kampanii państwowego Lotto nie da się udowodnić, że rząd dba o to, by społeczeństwo się nie uzależniło od hazardu. w portugalii monopol na hazard ma santa casa, która jest... 500-letnią organizacją społeczną non-profit. A tym Totalizator Sportowy nie jest. Chociaż jestem przekonany, że w nowej ustawie będą kombinowali jak go tak nazwać. Paranoja. Bet-at-home, Bwin, betclic, expekt, Unibet, tobet, betsafe się wycofa ze sponsoringu w Polsce. i kto za to bedzie placil? my, bo rzad kaze PGE, Orlenowi, KGHM, Kopalniom i TS sponsorowac co sie da, byle tylko kluby za glosno nie krzyczały. ciekaw jestem co zrobi wisla i lech, jak straca sponsorow. pzpn jak straci Unibet? legia stracila juz Bwin i jakos kolejki polskich sponsorow nie ma, zeby wejsc na ich miejsce...
|
Do góry
|
|
|
|
#3465705 - 19/10/2009 17:27
[Re: bohem]
|
old hand
Meldunek: 09/05/2003
|
http://miasta.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,7158659,Kilkadziesiat_tysiecy_euro_na_stole_w_Wisle__Grali.html
|
Do góry
|
|
|
|
#3466105 - 19/10/2009 23:26
[Re: Conrad]
|
old hand
|
podobno mają zalegalizować , tylko coś Boni ostatnio fantazjował że tego nie chcą ...
jeżeli nie zalegalizują to trzeba wyjechać z tego kraju , wystarczy już życia z tymi porządnisiami ...
|
Do góry
|
|
|
|
#3466113 - 19/10/2009 23:36
[Re: Conrad]
|
Meldunek: 14/05/2001
|
Poprzednia ekipa chciała nawet ABW nasyłać na zwykłych graczy, do tego mieli nałożyć cenzurę na adresy internetowe URL że zamiast strony buka to obejrzelibyśmy mordę Ziobry i komunikat o blokadzie strony na terytorium IV RP. ![smirk smirk](/forum/images/graemlins/default/smirk.gif) Co dokładnie teraz się planuje? Na jakiej zasadzie ma się zablokować buka zagranicznego? Ty mi tylko powiedz(daj jakiegos linka czy inne namiary )na to ,że poprzednia ekipa- ABW chciała, na graczy nasyłać. A i o tej cenzurze cos bym poczytał pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#3469756 - 21/10/2009 19:48
[Re: forty]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/04/2008
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3471253 - 22/10/2009 05:00
[Re: mazik]
|
old hand
|
dzisiaj na tvp info w Minęła dwudziesta był Kapica i opowiadał trochę o przyszłej ustawie której projekt ma być znany w piątek lub w przyszłym tygodniu ... obejrzałem ten program i niestety chyba są bardzo małe szanse żeby zalegalizowali zakłady w internecie , wkurzająca kobieta prowadzi ten program niezbyt dużo wie o hazardzie w internecie czy ogólnie , chyba ktoś jej powiedział przed programem jak ma się zachowywać i co mówić ... Minęła dwudziesta
|
Do góry
|
|
|
|
|
|