Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#33372 - 25/09/2001 19:23 Re: uwagi do gry z progresja
hi_res evil2 Offline
old hand

Meldunek: 21/03/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Ufo:

Chodziło mi o temat o el_sistemo autorstwa Hi_Res Evil'a.
[/QUOTE]

hi_res evila, jeśli łaska
mam kompleks wyższości i muszę się jakoś leczyć

[QUOTE]Pewnie, że można i teraz go kontynuować, po prostu ja się w tej kwestii dość dużo nagadałem stąd moja reakcja [/QUOTE]

ale to dawno było przecież
nie czas na nową burzę?
choć ja też nieco wypalony jestem to może pogadać można?

ps. aż się łezka w oku kręci... to były dysputy

Do góry
Bonus: Unibet
#33373 - 25/09/2001 19:25 Re: uwagi do gry z progresja
hi_res evil2 Offline
old hand

no i ze swojej strony polecam bardziej adekwatny do tematu temat: progresja na x chyba

tam chyba więcej zostało wypowiedzianych cennych uwag...

Do góry
#33374 - 25/09/2001 19:32 Re: uwagi do gry z progresja
DMK Offline
old hand

Meldunek: 09/05/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał hi_res evil:
[qb]

ale to dawno było przecież
nie czas na nową burzę?
choć ja też nieco wypalony jestem to może pogadać można?

ps. aż się łezka w oku kręci... to były dysputy [/qb][/QUOTE]

oj byly dysputy:-)))
wlasnie spedzilem pol godziny na "powrot do przeszlosci" czyli el_sistemo

hi_res_evil czy dalej grasz tym systemem? jakie efekty?

czy moglbys mi podeslac ten magiczny plik excelowy?
dmk@hoga.pl

Do góry
#33375 - 25/09/2001 19:34 Re: uwagi do gry z progresja
DMK Offline
old hand

Meldunek: 09/05/2001
[qb]no i ze swojej strony polecam bardziej adekwatny do tematu temat: progresja na x chyba

tam chyba więcej zostało wypowiedzianych cennych uwag...[/qb][/QUOTE]
ale to nie to samo - przy remisach kurs jest zawsze w granicach 3-3,5. jestem ciekaw czy sa tacy ktorzy graja progresja na kursach ok 1,2 - kiedys SebaS pisal, ze kurs jest niewazny i w przykladzie podawal 1,1 - jak na moj gust wtedy progresja jest zbyt duza :-(((

Do góry
#33376 - 25/09/2001 19:57 Re: uwagi do gry z progresja
Ufo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 19/02/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Szakal:
[qb]

Dla mnie nie jest to błędne założenie bo statystyki w wielu meczach się pokrywają. A jak myślisz obok aktualnie reprezentowanej formy przez drużynę czym się sugerują buki przy ustawianiu kursów?

Wracając do twojego stwierdzenia Ufo ze Laval ma takie same szanse jak inne druzyny to to dopiero jest błędne założenie.[/qb][/QUOTE]

Nie wiem, gdzie Twoje statsy mają odzwieciedlenie przy ustalaniu kursów, bo ja dalej obstaję przy swoim. Poniżej prezentuję (za BetBrain) średnie kursy od 4 buków przyjmujących zakłady na DIV I Francji.

Ajaccio - Istres 1.55 3.18 6.20
Beauvais - Nimes 1.49 3.34 6.75
Caen - Le Havre 2.11 2.78 3.60
Chateauroux - Martigues 1.64 3.08 5.00
AS Creteil - Nice 2.09 2.78 3.65
Le Mans UC - Stade Laval 2.09 2.81 3.68
AS Nancy - FC Niort 2.20 2.80 3.40
St. Etienne - Strasbourg 2.65 2.67 2.77

Jak wyraźnie widać (oprócz 2 pierwszych pozycji, gdzie grają faworyci ze słabszymi drużynami), że kursy na remis oscylują wokół tych samych wartości. Innymi słowy buki mają gdzieś bardzo głęboko to, że akurat Laval nie remisuje. Szakal, powiedz mi co ja źle zakładam, no i oczywiście jakie błędy w założeniach popełniają buki co ?!

Do góry
#33377 - 25/09/2001 20:25 Re: uwagi do gry z progresja
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
[qb]
Szakal, powiedz mi co ja źle zakładam, no i oczywiście jakie błędy w założeniach popełniają buki co ?![/qb][/QUOTE]

Nie źle mnie zrozumiałeś Ufo(ludku) Zgadzam się z Tobą co do kursów na X że oscylują w tych samych wartościach, ale chodziło mi o to że buki przy ustalaniu kursów równiz bazują na statach. Co do błędów jakie popełniają buki nic nie wiem i nic o owych nie wspominałem. Chodziło mi o to że Laval ma większe szanse na zremisowanie niż pozostałe druzyny gdyż tak by wynikało z moich stat i poziomu zaawansowania progresji.

Za przykład może tu posłuzyc Boro w meczu z Chelsea.

Do góry
#33378 - 25/09/2001 20:34 Re: uwagi do gry z progresja
hi_res evil2 Offline
old hand

[QUOTE]Oryginalnie wysłał DMK:

hi_res_evil czy dalej grasz tym systemem? jakie efekty?

czy moglbys mi podeslac ten magiczny plik excelowy?
dmk@hoga.pl
[/QUOTE]

o tym prawdopodobnie w przyszłym tygodniu
właśnie niedawno bowiem minęło 30 dni w większości lig

a - nie - nie grałem nim od lipca chyba - nie żebym się rozczarowywał, tylko chciałem go jeszcze bardziej podkręcić (po części się chyba udało)

a magiczny plik excela?
okej, niech będzie
(ci co widzieli może wiedzą z czego się śmieję - ale chciałbym się mile rozczarować, nie ukrywam...)

Do góry
#33379 - 25/09/2001 21:07 Re: uwagi do gry z progresja
Ufo Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Szakal:
[qb]

Nie źle mnie zrozumiałeś Ufo(ludku) Zgadzam się z Tobą co do kursów na X że oscylują w tych samych wartościach, ale chodziło mi o to że buki przy ustalaniu kursów równiz bazują na statach. Co do błędów jakie popełniają buki nic nie wiem i nic o owych nie wspominałem. Chodziło mi o to że Laval ma większe szanse na zremisowanie niż pozostałe druzyny gdyż tak by wynikało z moich stat i poziomu zaawansowania progresji.

Za przykład może tu posłuzyc Boro w meczu z Chelsea.[/qb][/QUOTE]

Cytuję: "Wracając do twojego stwierdzenia Ufo ze Laval ma takie same szanse jak inne druzyny to to dopiero jest błędne założenie."

Ja wyjaśniałem powyższe Twoje stwierdzenie. I dalej nie widzę ani ja, ani bukmacherzy, cyt:" że Laval ma większe szanse na zremisowanie niż pozostałe druzyny gdyż tak by wynikało z moich stat i poziomu zaawansowania progresji"... to poziom progresji ma związek z remisami ? Szakal to napisz mejla do klubu Laval, że jesteś na takim poziomie, że lepiej byłoby jakby już zremisowali. Może oni nie wiedzą ?

Do góry
#33380 - 25/09/2001 21:44 Re: uwagi do gry z progresja
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
[qb]

... to poziom progresji ma związek z remisami ? Szakal to napisz mejla do klubu Laval, że jesteś na takim poziomie, że lepiej byłoby jakby już zremisowali. Może oni nie wiedzą ? [/qb][/QUOTE]

Z perspektywy stat TAK. Ma poziom progresji znaczenie na wplyw remisowego wyniku meczu. Ale jest to iscie założenie teoretyczne albowiem dobierajac druzynę sugeruję się czy w poprzednich 3 sezonach wyszła za 6-ty poziom - jesli nie oznacza to ze jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze osiagnie X w ciągu najblizszych 6-ciu meczy od startu sezonu. Jednego tylko nie sprawdziałem odnośnie progresji czy po kolejnym remisie drużyna nie wyszła poza 6-ty poziom bowiem wowczas mozna ja spisac na straty - chyba ze ktos jest bogaty, bardzo bogaty.

Mejla do Laval nie muszę pisać bo akurat wchozę na 3ci stopien progresji dla Lavalu - a to nie są duże pieniądze jesli sie zaczelo od 5$.

Do góry
#33381 - 04/10/2001 15:05 Re: uwagi do gry z progresja
Rhotax Offline
addict

Meldunek: 09/01/2001
Pozwolicie, ze dorzuce pare zdan w tym temacie. Kiedys to wszystko juz bylo opisane w temacie SYSTEM X.

Otoz gra progresja jest oplacalna. Dla przykladu powiem Wam ze przez miesiac wyszedlem do przodu ponad 3.000 zl. To chyba niezle. Tyle to nawet nie zarabiam pracujac przez 6 dni w tygodniu. A gram wybierajac ok 30 druzyn i zaczynam od stawki 3$. Z reguly dochodze do 5 lub 6 poziomu. Co do sprawdzania druzyn pod katem ich gry w poprzednich sezonach, to nie jest regula, czy akurat w tym sezonie bedzie podobnie. Jako przyklad dam Chateaurox. Piec sezonow wstecz w pierwszych 6 kolejkach mieli 2 albo 3 remisy, a w tym sezonie doszli do 8 kolejki i dopiero wpadl remis. Moim zdaniem najlepiej odczekac 6 pierwszych kolejek i zobaczyc jak dana druzyna gra. Jezeli ma 2 3 lub wiecej remisow wchodzi do Systemu. Jezeli ich gra pokrywa sie jeszcze z poprzednimi sezonami, to mamy 80% pewnosci, ze grajac na nia nawet od wiekszej stawki nie osiwiejemy (z nerwow) i zyski bedziemy miec szybkie.

W tej kolejce (16) powinien tez zremisowac Laval. To rekordzista, jesli chodzi o gre bez remisu. Pobil juz Nice o dwie kolejki i moze juz spokojnie podzielic sie punktami.

Pozdrawiam

Do góry
#33382 - 07/10/2001 08:19 Re: uwagi do gry z progresja
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
[qb]
a magiczny plik excela?
okej, niech będzie
(ci co widzieli może wiedzą z czego się śmieję - ale chciałbym się mile rozczarować, nie ukrywam...)[/qb][/QUOTE]

... taaaa hi_res, ubawiłeś mnie tym plikiem, a myślalem wówczas że nieźle znam excela

Co do progresji, trzy grosze oczywiście.
Tak, jest sposobem. Nawet gwarantowanym, tyle tylko że w okreslonych okolicznościach przy spełnieniu jedynego warunku - musi być zawsze zakończona. Osobiście poszukując po różnych lądach i oceanach nie znalazłem drugiego warunku. Podejrzewam że nie istnieje.

Weźmy pod uwagę np. popularnego Martyngała. Progresja zabójcza , ale jako przykład idealna. Dla przypomnienia, po przegranej zwiększamy stawkę o 100% czyli 1,2,4,8,16 itd. Na tej progresji zarobimy wyłącznie wtedy jeśli doprowadzimy ją do końca. W innym przypadku oprócz przegranej może dać co najwyżej remis czyli zero. Skąd to się bierze ???
Dla uproszczenia wybieram 3 zdarzenia o p=0,5 oraz nie wliczam prowizji buka czyli czysty kurs 2.0 (bez remisu). Pełna permutacja tych 3 zdarzeń to :

111
112
121
211
122
212
221
222

Gramy na "gości" czyli na "2". I tak strata w pierwszym w wierszu 111 wynosi -1-2-4 czyli -7 . W drugim jest zysk -1-2+4 czyli +1. Licząc wszystkie zdarzenia wyjdzie nam zawsze zero. Ani strata, ani zysk. Nie ma znaczenia oczywiście "p" bo im większe tym mniejszy kurs i odrotnie. Nie ma znaczenia ilość zdarzeń, czy 3 czy 33, bez różnicy. W warunkach "normalnych" czyli z prowizją buka bylibyśmy do tyłu bo za p=0,5 nie dostaniemy 2.0 co najwyżej 1.95.

Testowałem naprawdę wiele progresji. D'Alembert, LaBouchere, wszelakie ich klony i odmiany. Nic nie wnoszą. Tak naprawdę nie zwiększają ani nie zmniejszają naszych szans. Kończą się najczęściej tym, że zaczyna nam brakować puli do dalszej gry i ... zasiadamy do nowej progresji, lepszej .

Potwierdzam słowa Ufo( w penym kręgach zwanym "Bicepsikiem" ) - wygrywacie nie progresją a znajomością dyscypliny, źle oszacowanymi kursami, czasem super informacjami których nie posiada buk ale nie wygrywacie progresją bo ona NIC nie daje. Wszystkich zwolenników swojej progresywnej metody zapraszam do ruletki, tam marża jest niewielka - 2,70 na jednozerowwym kole czyli mniej niż buk.
Wtopa gwarantowana

Przy okazji parę słow o monecie, która jak większość wierzy lub zakłada nie ma "pamięci". Bzdura. Historia rzutów ma wpływ na wyniki, niewielki, ale jednak ma. A to już dużo. Ktoś ma inne zdanie ???

No dobra, czas na grzyby.

PS dla Saliego - ŻYJĘ !!!

Proantyprogress - Fisher

Do góry
#33383 - 07/10/2001 17:09 Re: uwagi do gry z progresja
Ufo Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Set Fisher:
Potwierdzam słowa Ufo( w penym kręgach zwanym "Bicepsikiem" ) - wygrywacie nie progresją a znajomością dyscypliny, źle oszacowanymi kursami, czasem super informacjami których nie posiada buk ale nie wygrywacie progresją bo ona NIC nie daje. Wszystkich zwolenników swojej progresywnej metody zapraszam do ruletki, tam marża jest niewielka - 2,70 na jednozerowwym kole czyli mniej niż buk.
Wtopa gwarantowana [/QUOTE]

Miło Cię znowu słyszeć Panie Rybak. Tak, progresja nic nie daje jeśli wziąć statystycznie odpowiednio dużo osób, bo wiadomo, że znajdą się tacy, którzy się jeszcze nie sparzyli...

[QUOTE]
Przy okazji parę słow o monecie, która jak większość wierzy lub zakłada nie ma "pamięci". Bzdura. Historia rzutów ma wpływ na wyniki, niewielki, ale jednak ma. A to już dużo. Ktoś ma inne zdanie ??? [/QUOTE]

Oczywiście, że mam inne zdanie, to taka sama bzdura jak wiara ludzi w to, że nie powtórzą sie te same liczby w totolotku, czy, że kombinacja 1,2,3,4,5,6 w DL jest mniej prawdopodobna od innej czy wręcz niemozliwa do wylosowania . Ty mi powiedz Fish jak po rzucie monetą, ta sama moneta zdobywa wiedzę o poprzednich wystapieniach czy to "reszki" czy "orzełka" ??! Ona (ta moneta) przystępuje w całkowitej niewiedzy do następnego rzutu IMHO. Robię LOL - Set gdy słyszę, że te zdarzenia nie są niezależne...

Do góry
#33384 - 07/10/2001 19:28 Re: uwagi do gry z progresja
bet007 Offline
veteran

Meldunek: 23/03/2001
Hello

Panowie spójrzcie na to z innej strony Robicie z progresji najgorsze narzędzie jakim może posłużyć się gracz. A tak naprawdę nie jest, bo to nie progreja jest zła, ale typy mogą być do dupy.
I nie ma różnicy czy będziemy grać progresją czy innym systemem - jak będziemy kiepsko typować to i tak czeka nas wtopa (w przypadku progresji jedynie znacznie szybsza).

Do góry
#33385 - 07/10/2001 20:18 Re: uwagi do gry z progresja
dilbert Offline
enthusiast

Meldunek: 22/01/2001
A tak naprawdę nie jest, bo to nie progreja jest zła, ale typy mogą być do dupy.

Święte słowa,w niektórych sportach po prostu nie można być na plusie nie grając progresją.Nikt nie jest jasnowidzem i wtopa jest na porządku dziennym.Niektórzy wiedzą jak się bezpiecznie odegrać a inni tego nie wiedzą.

Do góry
#33386 - 07/10/2001 20:48 Re: uwagi do gry z progresja
Set Fisher Offline
old hand

[qb]
Robię LOL - Set gdy słyszę, że te zdarzenia nie są niezależne...[/qb][/QUOTE]

...wiem Ufo, sam nie bardzo wierzyłem, ale to nie kwestia wiary, jedynie dowodów. Nawiasem, zadałeś sobie kiedyś troche trudu, aby to sprawdzić ??? Wystarczy excellowski "randbetween", zaufaj mi. A jak już przejrzysz na swe kosmiczne oczy zrobię ROTFL . Oczywiście dowody rzeczowe posiadam. Przy okazji pytanko - czy dobrze rozumiem, że po serii np. 15 czerwonych w ruletce mamy takie samo "p" na wyrzucenie czarnego ??? Musisz odpowiedzieć TAK. To dlaczego takich ciągów jest zaledwie kilka na kilkaset tysięcy spinów ? Dlaczego nie ma ciągów (jedynie w teorii) złożonych z serii 50 i więcej ???

Bet, nie czepiam sie progresji, mówię że jest bezpłciowa, co znaczy : ani ziębi ani parzy.

Fisher

Do góry
#33387 - 08/10/2001 02:14 Re: uwagi do gry z progresja
wuzz Offline
veteran

Meldunek: 26/07/2001
Jeżeli moneta ma pamięć poprzednich rzutów, to:
1. Gdzie ta "pamięć" się mieści?
2. Ile ma kilobajtów?
3. W jaki sposób moneta wykorzystuje tą pamięć (np. "myśli sobie" acha, już za dużo tych orzełków, tym razem majtnę się na reszkę )
Panowie litości...

Do góry
#33388 - 08/10/2001 02:30 Re: uwagi do gry z progresja
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
Progresja to jeden logiczny sposób na wygrywanie. Niech mi ktoś pokaźe lepszy ?

Do góry
#33389 - 08/10/2001 02:36 Re: uwagi do gry z progresja
sznikers Offline
addict

Meldunek: 25/06/2001
progresja w ruletce ma racje bytu kto nie wierzy to zapraszam do kasyna (nie wirtualnego)niech sie sam osobiscie przekona.
na poczatek wystarczy zaczac od 10zl bo tyle wynosi minimalny zaklad zewnetrzny na stole jedynkowym

Do góry
#33390 - 08/10/2001 03:00 Re: uwagi do gry z progresja
Salival Offline
addict

Meldunek: 11/01/2001
Wuzz czy to tak trudno zrozumieć o co chdzi Setowi? Bo chyba uczyłeś się w szkole średniej (najpóźniej) że mając monetę i prawdopodobieństwa 50/50 na wypadnięcie orła albo reszki to w dłuższym okresie ilość wyrzuconych orłów/reszek będzie się zbliżała do idealnego 50/50.

I oto chodziło Setowi. A jak masz inne zdanie to powiedz mi czy obstawiając czy wypadnie orzeł czy reszka i wiedząc że w ostatnich np. 150 rzutach wypadła reszka obtawiłbyś orła czy reszkę?

Jedyną rzeczą przd którą przestrzegam jest dość łatwe przypinanie tej teorii do handicapów. Mianowicie bzdurą jest jeśli ktoś twierdzi że jeżeli Utah w ostatnich 14 meczach z LA Clippers są 14-0 ATS to w następnym napewno pokryją handicap. W tym przypadku rzeczywiście szanse na to że Utah pokryją handicap są 50/50 bez względy na to jak im szła ta sztuka w przeszłości. Proporcje te mogą zmienić ewentualnie tylko inne informacje.

A wracając do monety... Po serii 15 losowań Multilotka z większą liczbą parzystych spójrz na kursy w Totomixie na to czy w Multilotku będzie więcej parzystych czy nieparzystych. Ciekawe czy podzielą opinię o tym że to dalej takie samo prawdopodobieństwo.

No i jeszcze jedno. Tysiące ludzi wysyła liczby w ML i DL opierając się na tym czy jakaś liczba dawno już nie wystąpiła czy odwrotnie. Myślisz że się mylą i tracą czas bo zawsze jest takie samo prawdopodobieństwo dla wylosowania każdej liczy?

Do góry
#33391 - 08/10/2001 04:45 Re: uwagi do gry z progresja
Set Fisher Offline
old hand

Oczywiscie Wuzz bardzo dosłownie wziął moją wypowiedź. Dla jasności : moneta to symbol jakiegokolwiek generatora licz losowych.

Jak chcesz Wuzz mogą to być kulki, jedna czarna a druga czerwona, a kulki dlatego bo wewnątrz zainstalowałem im chipa 1,5 GHz z 512 DDRAM. Wada - grzeją się piekielnie i nawet radiator wielkości lodówki nie pomaga .

A teraz dowody.
W próbie poniżej losowałem z 36 liczb.
Zbiór A od 1 do 18 to czarne, B od 19 do 36 czerwone.
Liczba losowań dla każdego warunku to 5000 (tyle rekordów w arkuszu ustawiłem).
Dla każdej próby brałem pod uwagę 100 kolejnych rekordów, jeżeli warunek zaistniał mierzyłem następną 100 czyli jasniej ujmując w 100 losowanich dla "even" idealnie powinno być 50 czerwonych oraz 50 czarnych.
Życie oraz matematyka pokazują że tak naprawdę rzadko kiedy jest równy podział. Zakładałem taką teorię. Jeżeli zobaczę że w 100 losowaniach czerwone wypadły tylko 40 razy to czy w następnej setce układ podąży do wyrównania i wylosuje więcej czarnych.
To jest nic innego jak historia, Wuzz czytaj DDRAM.
Pod uwagę wziąłem 5 warunków (progów).
W pierwszej próbie próg miał wartość ponizej 44 czyli jeżeli w setce było mniej niż 44 czerwone, mierzyłem następną setkę i zapisywałem wynik oczywiście dla czarnych.
A teraz komplet prógów z wynikami (procentowo):

próg poniżej 44 = 49.985 (czyli równo, tu historia nie ma znaczenia)
próg poniżej 42 = 49.997 (cały czas równy rozkład)
próg poniżej 40 = 50.141 (pierwsza jaskółka)
próg poniżej 38 = 50.323 (bocian)
próg poniżej 36 = 50.403 (jak mawiają amerykanie - BINGO )

Trend jest wyraźny, im mniejszy próg tym większy procent trafień. Niestety nie do zastosowania w ruletce, bo nie bijemy przewagi kasyna 2,7% (losowałem z 36 a nie z 37 liczb jak w realu).

Szukałem błędu w całej symulacji, ale nie znalazłem. Przeprowadzałem kilkakrotnie cały test, wyniki zapisałem z ostatniego. Jak dla mnie powyższy test łamie teorię o "braku pamięci w generatorach liczb losowych". Nie potrafię matematycznie udowodnić tego, nie wiem skąd się biorą takie wyniki, ale fakt w/g mnie namacalny.

Fisher

Do góry
Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  rafal08