Witam;
Mam bardzo poważny problem z dyskiem i powoli kończą mi się pomysły rozwiązania tego problemu, a może
ktoś na forum będzie wiedział co zrobić.
Otóż w czwartek w moim kilku miesięcznym laptopie prawdopodobnie zepsuł się dysk, po uruchomieniu kompa
pojawia się komunikat 2110 - hdd read error.
Kroki, które wykonałem:
- Próbowałem uruchomić viste live i xp live - ani jeden nie odpalił. Później chciałem odpalić linuxa live - ale niestety
przy uruchamianiu lecą same błędy.
- Chciałem zainstalować xp - po pierwszym ekranie leci niebieski ekran
- Chciałem naprawić system vistą - niestety jest to niemożliwe ponieważ... Nie pokazuje żadnego dysku
a zatem i instalacja visty jak i jakiego kolwiego innego systemu jest nie możliwa
- Chciałem zrobić recovera z płyt, które dostałem jak go kupowałem (Lenovo r61 - dysk seagate)
- W biosie właściwie nie wykrywa dysku
- Wyjąłem dysk i włożyłem do kieszeni aby podpiąć na innym kompie
- Próbowałem na kilku komputerach (z vistą i xp) podpiąć kieszeń, niestety na ani jednym komputerze
nie zobaczył dysku, co ciekawe dysk pracuje, drży, świeci się lampka w kieszeni że dysk jest.
- Uruchomiłem pcinspektora i tam ten dysk jest widoczny ale przy ładowaniu pojawił się błąd sektorów,
mimo wszystko udało mi się wejść na tylko jedną z czterech partycji, jak ustawiam skanowanie wszystkich
sektorów to program po pewnym czasie, co chwile wywala błędy sektorów przez co program się wiesza i nie jest wstanie
do końca dokończyć pracy i o wyciągnięciu cennych dla mnie danych mego pomarzyć.
- Kombinowałem ze zworkami ale to też nic nie dało...
- Uruchomiłem kilka programów podobnych do pc inspektor - ani jeden nie pomógł.
- Uruchomiłem HDD regenerator - wywala błąd odczytu
Dodam, że na dysku jest kilka cennych danych (oczywiście co jakiś czas robie backupy) ale najbardziej
zależy mi na danych, które codziennie się zmieniają a których codziennie nie backapuje.
Komputer jest jeszcze na gwarancji. Pytanie czy w ogóle da się naprawić taki dysk czy po prostu go wymienią?
Chłopaki, czy ja mogę coś jeszcze zrobić aby odzyskać te dane?
Pozdrawiam