Aha tyle ze netellera zalozylem zanim sie zapytalem w walucie PLN, jestem na etapie weryfikowania telefonicznego, idzie zmienic walute? Pozdrawiam
Zmień zdecydowanie, mając PLN w Netellerze stracisz wielokrotnie. Karty Netellera rozliczane są tylko w EUR, USD i GBP (pewnie jeszcze CAD ale nie jestem pewien), więc dokonując transakcji kartą, Neteller wykonałby obliczenie: PLN - > EUR (w zależności jaką walutę karty wybrałeś) -> PLN, w dodatku przy każdym przeliczeniu chyba 2.95%...
Często skorzystanie z bezpośredniego rozliczenia transakcji w walucie karty jest bardziej kosztowne niż na normalnych zasadach. Stąd jak mi za granicą proponują obciążenie karty w Euro po kursie banku to zawsze wybieram by mi jednak policzyli to normalnie (w moim przypadku według kursów Mastercard).
Dziwne, nie sądzę żeby to miało potwierdzenie w przypadku BZWBK. Może ten zagraniczny bank dla takiej operacji miał też swoją prowizję, co też się może zdarzyć. BZWBK nie pobiera prowizji za obsługę mechanizmu DCC i szczerze wątpie aby bardziej opłacalne było przeliczenie transakcji po kursach MC z Netellerowym 2.95%. Gdyby Mastercard miał kursy jawne, to można by to było sobie obliczyć, a tak należałoby sprawdzić empirycznie.
Wlasnie... Czesto przy zakupach przy karcie netelera wyskakuje na terminalu czy rozliczyc kwote w GBP. Zawsze przyciskam "zielony" guzik z przyzwyczajenia. Przycisniecie czerwonego spowoduje przerwanie transakcji czy rozliczenie po kursie Mastercarda? Ktora opcja sie bardziej oplaca? pozdr.
Jeśli masz Netellera w GBP i kartę Net+ też w GBP, ja bym wybierał rozliczenie w kwocie GBP. Niestety mimo że ja w obu przypadkach mam EUR, to mnie czasem też pytają czy rozliczyć w GBP, tak jakby Net+ miał tą funkcję niedopracowaną (rozpoznawnia w jakiej walucie jest karta).
Oj zdecydowanie tak. Przetestowałem to nawet. Wypłata tej samej liczby złotówek z bankomatu eurobanku bodajże i kilkadziesiąt sekund później wypłata z BZWBK (obciąż rachunek w euro). Transakcja z BZWBK zżarła więcej euro na Netellerze.
Pytanie czy Neteller zaksięgował (rozliczył) transakcje w tym samym dniu? Wtedy można to dokładnie porównać, nawet jeden dzień różnicy w księgowaniu może mieć znaczny wpływ na różnicę kursów. Bank nie ma tutaj znaczenia, jeśli wybierasz rozliczenie transakcji po kursach Mastercard, wtedy to od tej organizacji przelicznika jesteś uzależniony + 2.95% prowizji. Prowizja ta jest czysto zarobkowym aspektem Netellera, świadczy chociażby o tym fakt, że konta VIP mają 1.5%, a niektóre polskie banki dla swoich kart w ogóle nie pobierają takich prowizji (BZWBK dla karty MC walutowa; czy PEKAO SA dla kart walutowych), a inne (np mBank) pobiera dla karty walutowej 2% transakcji jeśli transakcja w walucie innej niż EUR.
Ogólnie łatwiej by było, jakby jakiś dobry w matematyce zrobił wzór przy jakiej różnicy kursu lepiej jest wypłacić środki w BZWBK bez opłat za przewalutowanie a przy jakim kursie w innym banku korzystniej będzie obciążać kartę w PLN i płacić dodatkowo prowizje.
Gdyby kursy Mastercard były jawne, to nie byłoby większego problemu. Ale nie są.