#326662 - 20/04/2005 10:40
Re: Sonda na temat bukmacherstwa - suplement, prosze o glosy
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Macyj: Przejzyj tip-ex i zobaczysz, ze w wielu miejscach BF nie ma wcale najlepszego kursu. Nie bede wypisywal co uwazalem dzisiaj za warte grania a kursy tego co gralem bucki juz pozmieniely.
Wg mnie latwiej jest ograc inne bucki niz BF. Jesli ktos uwaza, ze latwo ograc BF to po prostu gra innaczej niz ja.
W popularnych ligach trudno jest znalezc lepszy kurs gdzie indziej niz w BF bo tam marza (nie liczac prowizji) jest w okolicy 0% a kursy u wiekszosci buckow sa wyrownane. Za to na mniej popularne zaklady BF zwykle nie ma najlepszych kursow.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#326664 - 20/04/2005 22:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Betfair schodzi na psy. Napisałem im już jak to się skończy jeżeli nadal ich priorytetem będzie poker i zawężanie swojej oferty. A ta jest z sezonu na sezon uboższa. Kiedyś mieli w ofercie takie ligii piłkarskie jak chorwacka, słoweńska czy Chile. Potem zniknęły. Ostatnio natomiast nie dają w ogóle ligii polskiej, słowackiej i kilku drugich lig europejskich (Austria czasami jest ale Szwajcarii dawno nie widziałem), bardzo często się zdarza, że nie ma pierwszej rosyjskiej i nie wspomnę, że rozgrywki pucharowe w wielu krajach traktują po macoszemu. Od dwóch lat natomiast nie pojawiła się żadna nowa liga w ofercie. Następnym etapem będzie zapewne likwidacja kolejnych lig, na pierwszy ogień pójdą Czechy. Finalny produkt betfair będzie dawał możliwość grania Premier League, wyścigów konnych i w pokera.
Tymczasem konkurencja nie śpi. Obserwowałem inne platformy p2p i muszę powiedzieć, że taki betsson pokrywa prawie wszystkie zdarzenia, przynajmniej jeśli chodzi o piłkę, a betdaq prawie wszystkie (oba o wiele więcej niż betfair ostatnio). Parbet co prawda jest jeszcze w lesie, ale widać u nich przynajmniej jakąś chęć rozwoju, tak samo u BetOnBet. Także u bukmachów oferujących niskie marże (czyli stanowiących największą konkurencję betting exchanges) można zaobserwować tendencję do poszerzania oferty. Taki pointbet ma już, jeżeli chodzi o piłkę, prawie wszystko. 5dimes wprowadziło 2 ligę polską i niezależnie od tego ile ta u nich przetrwa widać wiedzą, że w warunkach konkurencji trzeba się rozwijać.
Tylko betfair zaślepione swoją pozycją na rynku tego nie wie. Jeżeli sprawy będą u nich dalej szły w tym kierunku to dystans między nimi a betdaq, betsson, parbet czy betonbet będzie się stopniowo zmniejszał - aż stracą pozycję lidera. Chyba, że sięgną po rozum do głowy, czego życzę im i wszystkim, którzy u nich grają.
|
Do góry
|
|
|
|
#326665 - 21/04/2005 06:47
|
old hand
Meldunek: 03/08/2004
|
Witam, WK masz rację, na wielu rynkach(szczególnie tych mniej popularnych) w Betfair kursy są "niedociągnięte" i łatwo jest znaleźć w sieci wyższe. Pewnie to też jest jednym z powodów, że rezygnują z danych lig. Poza tym angielskie firmy dbają o swój PR i w takie ligi jak nasza wolą się nie bawić. Co wybucha w sporcie jakaś afera to w artykule nazwa Betfair. My np. wiemy, że oni nie mają z tym nic wspólnego, ale dla laika to nie jest ważne i firmę Betfair może już kojarzyć tylko z wałkami. A na co im to, każdy woli mieć spokój. Inne firmy wprowadzające ligę polską pewnie po zdobyciu klientów i pozycji będą powoli z niej uciekać/ograniczać/limitować. Na razie to normalne, że próbujący zdobyć rynek poszerzając ofertę, uatrakcyjniając zakłady ale zobaczymy co będzie jak tam się usadowią. Pozdrawiam arvid
|
Do góry
|
|
|
|
#326666 - 21/04/2005 07:22
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Witam,
Naie chodzi mi w ogle o rynki niezrownowazone. Przykladowo wczoraj: Kursy w BF podaje po jakich byly zawierane zaklady w tym czasie kiedy buck mial lepszy.
Hokej Norwegia Polska 1,57 w BF 1,65 w Sportingbet pilka Vicenza v Perugia x 2,06 w BF 2,3 w bet365 pilka Chelsea Arsenal x 3,45 w BF 3,5 w Gamebookers snooker Lee - Drago 1,26 w BF 1,303 w 5dimes
i pewnie mozna by tak wypisywac dalej.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#326667 - 21/04/2005 11:01
|
old hand
Meldunek: 03/08/2004
|
WK ja wcale nie chciałem udowadniać, że BF ma zawsze największe i najlepsze kursy. Bo tak jak pisałeś kilkanaście dziennie większych można znaleźć nawet na tych najpopularniejszych zdarzeniach. Kurs jest pochodną wiedzy i umiejętności wystawiającego i jest jasne, że może być tyle różnych kursów ilu analityków. Dla nas grających jest to idealne rozwiązanie. A czy łatwo wygrać w Betfair??. Faktem jest, że niezależnie od informacji bardzo rzadko wycofują zdarzenia i są możliwe do zagrania zdarzenia, które u innych buków są powycofywane. Poza tym można sprawdzić co ludzie obstawiają a np. w tenisie ilość pieniędzy postawiona na underdogi jest dość istotną informacją. Ja osobiście w "exchangach" widzę przyszłość bukmacherki. Pozdrawiam arvid
|
Do góry
|
|
|
|
|
|