#317781 - 03/04/2005 19:11
Pismo do US-ktos wysylal ?
|
Pooh-Bah
Meldunek: 11/02/2005
|
Witam
mam pytanie czy ktos z was wysylal moze pismo do Urzedu skarbowego w celu wyjasnienia czy granie na zakladach bukmacherskich w necie jest legalne a jesli tak, jaki podatek trzeba naliczyc od wygranej?
Zamierzam wlasnie wyslac takie pismo do US, ale moze ktos juz wczesniej pisal i ma jakiegos gotowca, albo przynajmniej na co sie powolaliscie (ustawa,paragraf) ze waszym zdaniem granie u bukach w necie jest legalne.
Jesli ktos wysylal juz taka prosbe o interpretacje do US prosze o kontakt w tym poscie
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#317782 - 03/04/2005 20:01
Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
|
veteran
Meldunek: 28/09/2001
|
Weź ty się puknij w głowę z takimi pomysłami.  Chcesz wywołac wilka z lasu? Na pewno nie wezwą cię na rozmowę i nie wypytają o różne rzeczy. Na pewno też nie sprawdzą stanu twojego konta bankowego (co wydaje mi się mogą już zrobić, bo takie uprawnienia już chyba posiadają).  Ja myślę , że im mniej gadania o tym wszystkim tym lepiej. To co ukazuje się co jakiś czas w mediach to właśnie próba zastraszenia ludzi grających w necie.  skottie
|
Do góry
|
|
|
|
#317783 - 03/04/2005 20:19
|
stranger
Meldunek: 15/12/2004
|
Daj se spokoj. Jak wyzej- nie wywyoluj wilka. Bo US ma ostatnio takie same uprawnienia jak policja i ABW. Maja prawo zakladac podsluchy, monitorowac lacze netowe i takie tam. Zarabiaj spokojnie poki sie nie czepiaja a jak masz potrzebe wspomozenia panstwa to daj kase na jakies biedne dzieci- bardziej im sie przyda, przynajmniej zaden urzedas nie kupi sobie nowego samochodu za twoja kase.
|
Do góry
|
|
|
|
#317784 - 03/04/2005 20:23
|
Pooh-Bah
|
no tak lepiej siedziec i czekac az sami przyjda i sie spytaja skad kasa... Przeciez jak wysle pismo to nie bede pisal ze wygralem, czy tez ze gram na zakladach tylko teoretycznie spytam czy to jest legalne i jaki podatek musze naliczyc.
Jesli sie udaje ze nie ma problemu to on nie znika
Zreszta ja sie utrzymuje z bukmacherki i nie chce byc jakas 'szara strefa' i zeby mowili mi ze jestem zlodziejem.
Jak bys nie wiedzial to wilk z lasu jest juz dawno wywolany, myslisz ze czemu ciagle teraz pisza o tym ze to jest nie legalne, albo ze legalne ale trzeba placic podatek? tak samo jak na allegro-ludzie sprzedawali kilka lat i bylo dobrze ale teraz jak im urzad przyjdzie na kontrole to juz sie raczej nie pozbieraja, wiec nie gadaj mi zebym sie puknal w glowe bo dla mnie to wazna sprawa. Utrzymuje sie z tego- to jest moja praca-wiec musze wiedziec jak postepowac...
A jedno pismo do US w tym nic nie zmieni, zreszta nie bede tego pisal ze swoim nazwiskiem tylko dam komus zeby wyslal, kto nie mial stycznosci i wogole sie nie zna na bukmacherce
|
Do góry
|
|
|
|
#317785 - 03/04/2005 20:27
|
Pooh-Bah
|
"Zarabiaj spokojnie poki sie nie czepiaja " heh czy mi sie wydaje czy ktos tutaj ma nascie lat i jeszcze nie wiele wie o zyciu ? Co to wogole za myslenie ze jesli sie nie czepiaja to zarabiaj. Przeciez wiadomo-i to jest juz teraz pewne ze beda sie czepiac a jak juz sie uczepia to wyladujesz na dworcu bo cie tak dojada (jak to US ma w zwyczaju) ze nawet nie zdarzysz nic powiedziec. DOwala ci takie podatki ze sie nie wyplacisz do konca zycia...
gdybym zarabial kilka zlotych miesiecznie na tym to bym sie nie przejmowal-ale jak widac i wygrywanie moze byc klopotem w naszym kochanym panstwie... i pozniej ze ludzie nie maja za co zyc, jak obojetnie za co sie wezma to sa nie potrzebne pietrzone problemy.
|
Do góry
|
|
|
|
#317787 - 03/04/2005 20:39
|
Pooh-Bah
|
Podam ci prosty przyklad. Kupuje np. samochod, po 2 tyg przychodzi do mnie pismo z US. Wezwanie do wyjasnienia skad mam kase na furke jesli nie pracuje... No i co mam powiedziec ze skad ??
|
Do góry
|
|
|
|
#317788 - 03/04/2005 20:41
|
Pooh-Bah
|
zreszta nie musza nic mowic, poniewaz w bankach maja obowiazek powyzej chyba 20 tys euro (albo nawet i 10tys) rejestrowac takie przelewy nawet jesli wystepuja osobno (czyli kilka przelewow za mniejsza kwote) ale istnieje podejrzenie ze maja wspolnego nadawce. Bank musi udostepnic takie wyciagi US
|
Do góry
|
|
|
|
#317789 - 03/04/2005 20:42
|
veteran
Meldunek: 16/06/2003
|
Eska nie wiem czy zauważyłeś na tym forum jest taka opcja jak szukaj klikasz tam wpisujesz Urzą Skarbowy i Ci wyszukuje wszystkie tematy w których przewija sie to słowo Rozumiem jednak że po śmierci Papieża jesteś w szoku dlatego Ci pomoge i podam jeden z tematów jaki tu był na tym Forum i tam znajdziesz cos co Cię interesuje http://www.mecz.org/ubbthreads/showflat....rue#Post1480464
|
Do góry
|
|
|
|
#317790 - 03/04/2005 20:49
|
Pooh-Bah
|
tak wiem ze jest wyszukiwarka. Tylko po co podajesz mi ten post ? Nic z niego nie wynika... a te arty z gazet to wiesz do czego sie nadaja... Kazdy artykul - inna opinia, zreszta to sa tylko arty, wiadomo jak dziennikarze udaja ze sie znaja na wszystkim, a co chwile zmieniaja zdanie. Jedni pisza ze mozna grac bez problemu inni ze nie mozna wogole itd. Nic z tego nie wynika. Moj post polega na pytaniu czy ktos wysylal pismo do US w tej sprawie. Nie podawajcie mi zadnych artukulow bo nie sa one mi do niczego potrzebne-czytalem ich juz wiele. Tak samo jak dowiadywalem sie to i owo na forach prawczniczych... i nadal nie wiem nic wiec chce wyslac do US zeby przedstawili mi interpretacje i bede mial wreszcie spokoj i bede wiedzial co dalej mam robic.
|
Do góry
|
|
|
|
#317791 - 03/04/2005 20:54
|
stranger
Meldunek: 03/04/2005
|
Eska a zalużmy że US powie iż to jest nielegalne i groża ci sankcje karno-skarbowe to co przestaniesz grać?
Wersja 2: Załuzmy że US powie iż to jest legalne ale trzeba zaplacić podatek np. od każdej wygranej 10% to co wtedy zrobisz? czy zarabiasz więcej bys mogł płacić 10% z każdego wygranego kuponu i jeszzce z tego żył, oczywiscie nie zgodzą się bys przegrane wliczył w koszty uzyskania przychodu.
Wersja 3 Zdaje sie iz US nie wydaja opini zanim podatnik nie przedstawi im PIT z konkretnym wyliczeniem podatku. Więc możesz nie mieć sytuacji konfortowej iż najpierw znasz ich opinie a pużniej podejmujesz decyzje.
Natomiast jak do nich wyślesz pismo to jedno jest pewne - uswiadomisz ich iż jest taki problem!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#317793 - 03/04/2005 21:01
|
Pooh-Bah
|
"zalużmy że US powie iż to jest nielegalne i groża ci sankcje karno-skarbowe to co przestaniesz grać?" TAK, ALBO BEDE GRAL TYLKO U BUKOW NAZIEMNYCH
"Załuzmy że US powie iż to jest legalne ale trzeba zaplacić podatek np. od każdej wygranej 10% to co wtedy zrobisz?"
BEDE PLACIL TEN PODATEK
"Zdaje sie iz US nie wydaja opini zanim podatnik nie przedstawi im PIT z konkretnym wyliczeniem podatku."
ZLE CI SIE ZDAJE ;-)
"Natomiast jak do nich wyślesz pismo to jedno jest pewne - uswiadomisz ich iż jest taki problem!!! "
NIE MUSZE ICH USWIADAMIAC PONIEWAZ ONI DOSKONALE O TYM WIEDZA, PRZECIEZ DZIENNIKARZE Z PISM PRAWNICZYCH,PODATKOWYCH WYSYLALI JUZ TYSIACE ZAPYTAN W TEJ SPRAWIE DO MINISTRA FINANSOW, US ITD. MYSLISZ ZE DLACZEGO SIE TYM ZAJELI WOGOLE ? ZOBACZYLI ZE MOZNA OSKUBAC OBYWATELI I ZA CHWILE ZACZNA ICH SCIGAC ZA UCHYLANIE SIE OD OBOWIAZKU PODATKOWEGO. NIE RAZ JUZ BYLY TAKIE SYTUACJE, WIEC WIEM DOSKONALE JAK WYGLADA ICH PLAN DZIALNIA.
JAK MOWIE NIKOGO NIE BEDE USWIADAMIAL PONIEWAZ WSZYSCY JUZ O TYM WIEDZIA...
|
Do góry
|
|
|
|
#317794 - 03/04/2005 21:04
|
Pooh-Bah
|
dokladnie phenomenon. Tak jak mowisz bedzie i to juz za nie dlugi czas... Dlatego chce sie w pore uchronic od tego bo pozniej bedzie juz po zawodach i jak mowie zostanie tylko -'ale przeciez ja nie wiedzialem ze to nie legalne...' no tylko ze takie gadanie juz nic nie da. Nie znajomosc prawa nie usprawiedliwia do jego nie przestrzegania-niestety ;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#317795 - 03/04/2005 21:12
|
stranger
|
Quote:
"zalużmy że US powie iż to jest nielegalne i groża ci sankcje karno-skarbowe to co przestaniesz grać?" TAK, ALBO BEDE GRAL TYLKO U BUKOW NAZIEMNYCH
A widzisz i to jest b.pochopna decyzja bo US nie ma w mocy nieomylnie interpretować prawa , nad nim jest Izba Skarbowa , nad nią MF , a opinie MF mogą podwazyć sady - jednym slowem opinia US nie może być ostateczna [znane sa przypadki różnych decyzji 2 US w tej samej sprawie]. Jak dla mnie opinia US coś mówi ale definitywnie nie rozwiązuje problemu.
Quote:
"Załuzmy że US powie iż to jest legalne ale trzeba zaplacić podatek np. od każdej wygranej 10% to co wtedy zrobisz
BEDE PLACIL TEN PODATEK
Myśle że tej odpowiedzi dobrze nie przemyśalłes , wez pod uwage nastepujace kwestie: 10% od wygranej to inaczej pomniejszenie zysku od obrotu o 10% czy naprawde zarabiasz duzo więcej niz 10% od obrotu?
Jak bedziesz dokumentował swoje dochody?
Jak bedziesz rozliczal surebety , asiany , midlle?
|
Do góry
|
|
|
|
#317796 - 03/04/2005 21:13
|
veteran
Meldunek: 16/06/2003
|
Quote:
tak wiem ze jest wyszukiwarka.
Skoro wiesz to z niej skorzystaj bo na ten temat jest tam kilkanaście tematów ja wybrałem pierwszy z brzegu Jeśli bys sobie wszystkie przejrzał to bys sie doczytał że jeśli będziesz chciał zalegalizować te pieniądze to trzeba bodajrze zapłacic nie 10 % a 70 % podatku o ile dobrze pamietam pisał ktoś już na ten temat na tym forum i to całkiem niedawno
|
Do góry
|
|
|
|
#317797 - 03/04/2005 21:21
|
Pooh-Bah
|
"A widzisz i to jest b.pochopna decyzja bo US nie ma w mocy nieomylnie interpretować prawa " TAK WIEM O TYM, US SIE BARDZO CZESTO MYLI. PO TO WYSYLAM DO NICH PROSBE O INTERPRETACJE ZEBY MI ODPOWIEDZIELI- I WTEDY ROBIE TAK JAK MI ODPOWIEDZA I JESTEM CZYSTY W RAZIE JAKIEJKOLWIEK KONTROLI NIC MI NIE MOGA ZROBIC ZE NIBY ZLE NALICZYLEM PODATEK ITD. JESLI WOOGOLE UZNAJA ZE TO JEST LEGALNE, BO JESLI POWIEDZA ZE NIE TO JAK MOWILEM WCZESNIEJ- BEDE GRAL U NAZIEMNYCH - ALBO CALKOWICIE ZREZYGNUJE Z TEGO BIZNESU BO U NAZIEMNYCH NIE MA ZBYTNIO MOZLIWOSCI ZAJMOWAC SIE TYM ZAWODOWO. POWODEM SA OCZYWISCIE ICH PRZEPISY, LIMITY ITD.
"Jak bedziesz dokumentował swoje dochody?"
NO WLASNIE TUTAJ TAKZE JEST PROBLEM, ALE BEDE SIE TYM MARTWIL JAK MI PRZYSLAC ODPOWIEDZ ZE GRANIE JEST LEGALNE, RESZTE DA SIE ZALATWIC - CHOCIAZBY JAKIES POTWIERDZENIE BEDE ZBIERAL OD BUKOW-JESLI MI TAKOWE WYSTAWIA...
Podroznik - daj spokoj, nie o to mi chodzi. CHodzi tylko i wylacznie o to czy ktos pisal juz pismo w tej sprawie do US. Bo ze kazdy ma inne zdanie na temat legalnosci grania i placenia podatku (roznego) to akurat wiem bardzo dobrze i nie musze czytac kolejnych postow z ktorych nic nie wynika poza ogolnikami-nie zatwierdzonymi przez US czy tez inny organ odpowiadajacy za to.
|
Do góry
|
|
|
|
#317798 - 03/04/2005 21:23
|
stranger
|
I jeszcze jedno. W wielu krajach bukmacherka internetowa nie jest jednoznacznie uregulowana czy slyszałes lub czytałes by kogokolwiek ścigali za grę , lub ktoś z tego powodu miał jakies nieprzyjemnosci? - jesli tak to czy możesz podac link.
|
Do góry
|
|
|
|
#317799 - 03/04/2005 21:27
|
Pooh-Bah
|
nie mam linkow ale wiem ze scigaja za to bardzo w USA, tak samo w Niemczech itd.
|
Do góry
|
|
|
|
#317800 - 03/04/2005 21:30
|
stranger
|
Quote:
I WTEDY ROBIE TAK JAK MI ODPOWIEDZA I JESTEM CZYSTY W RAZIE JAKIEJKOLWIEK KONTROLI NIC MI NIE MOGA ZROBIC ZE NIBY ZLE NALICZYLEM PODATEK ITD. JESLI WOOGOLE UZNAJA ZE TO JEST LEGALNE, BO JESLI POWIEDZA ZE NIE TO JAK MOWILEM WCZESNIEJ- BEDE GRAL U NAZIEMNYCH - ALBO CALKOWICIE ZREZYGNUJE Z TEGO BIZNESU
A nie obawiasz sie sytuacji iz powiedzą że nielegalne ty zrezygnujesz z biznesu a za 3 lata okaze sie że ktoś niezgodził sie z opinia US poszedł z tym wyzej i okazało sie iż jednak to było legalne tylko US po raz kolejny wydał zlą opinie.Wtedy sie okaże że straciłes mnostwo kasy przez te 3 lata.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|