Strona 3 z 4 < 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#3151764 - 23/05/2009 04:46 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: Podroznik]
blackjack Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/10/2004
Lech nie może zrobić majstra i wtedy 4 drużyna gra w lidze europejskiej
Tyle w temacie

Do góry
Bonus: Unibet
#3151775 - 23/05/2009 04:52 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: Podroznik]
Zulus Offline
Łódzki Klub Sportowy

Meldunek: 23/06/2005
Kolega Wolf wyżej napisał...wystarczy się rozejrzeć.

Do góry
#3151778 - 23/05/2009 04:53 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: Wolf]
royalflush Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2008
NIe będzie niespodzianki jak cała trójka potraci punkty, teoretycznie najłatwiej powinni miec Legionisci ponieważ Śląsk od paru kolejek nie przykłada się do gry, bylo to widac w meczu z Lechem bylo widac mimo zwycieztwa w Gliwicach ...dla Wrocławian już jest po sezonie zdobyli co mieli zrobic pozycja nie zagrozona innymi słowy mają fajerant, pilkarze to ludzie którzy zarabiają w klubie pieniądze jak obowiązki wykonane to po co się przemęczać....można liczyc ze przyjezdza wkoncu Legia no ale tak jak wspomniałem wyzej przyjechał Lech i brak mobilizacji smile
Śląsk-Legia 35/65
------
Bełchatów z Polonią biją się o 4 lokate która wielce prawdopodobnie da mozliwosc gry w pucharach obie druzyny mają po tyle samo oczek jednak lepszy bilans mają gracze ze stolicy można powiedzieć ze KSP w ciągu ostatnich dwóch kolejek musi pozbawic Lecha mistrzostwa i zepchnąć z ligi Górnika....zadanie niezwykle cięzkie choc wykonalne Polonia jest na tyle dobrą druzyną ze stac ich na wygranie z wycieczonym Lechem....
Polonia-Lech 55/45
-----
Na temat meczu w Gdansku ciezko mi sie wypowiadać, jezeli Wisła będzie w dobrej dyspozycji to powinna wygrac,.. Lechia u siebie potrafi zagrac dobrą partie daje szanse:
Lechia-Wisła 40/60

Do góry
#3151893 - 23/05/2009 05:50 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: blackjack]
mig Offline
member

Meldunek: 29/10/2005
Jak KOLEJORZ zrobi przez "szczęśliwy" zbieg okoliczności majstra to 4 drużyną grająca w Lidze Europejskiej będzie Ruch.

Do góry
#3151967 - 23/05/2009 07:29 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: mig]
zerodwadwa Offline
old hand

Meldunek: 24/01/2009
warto zagrać na Bełchatów, ponieważ oni mają realne szanse na grę w europejskich pucharach, jeszcze w perspektywie straty punktów przez Polonie w tej kojelce.
Sytuacja wygląda tak, że i disco i Bełchatów ma po 50 punktów na 2 kolejki przed końcem, ale przewagę sytuacyjną mają panowie z miasta węgla brunatnego, a to za sprawą terminarzu.
Dziś z Arką, która ma już raczej tylko matematyczne szanse na utrzymanie w lidze(chociaż przy remisie cracovia - gornik + wygranej z odra, zakładajac ze disco nie odpusci ostatniego meczu z gornikiem a i że sprawa mistrzostwa nie będzie rozstrzygnięta...). W ostatniej kolejce z przyćmioną Jagą też nie powinni mieć problemu.
W Arce nie dzieje się dobrze, nie ma motywacji do walki o utrzymanie w lidze. Chłopaki nie mogą się dogadać ze sobą, a i jakieś problemy z licencją w środku tygodnia wyskoczyły.
Dla Bełchatowa nadarza się szansa na pieniądze z europejskich pucharów. Po 'segregacji' strefowej łatwiej będzie awansować.

Oni o tym wiedzą, a i Arka wie że oni wiedzą. A Arka wie że Bełchatów wie że w zespole z Gdyni jest okres wielkiej smuty.
Natomiast ja wiem, że : po 1.8 warto łapać.

Plan minimum, zakładając że Polonia przegra z Lechem -> 4 punkty w 2 meczach, zakładając że disco remis --> 2 mecze na win...

Jeżeli Wisła wygra ten mecz, to ma majstra. Bo raczej o wynik ze slaskiem mozna byc spokojnym. Lechia nie moze odpuscic tego spotkania, bo ryzykują spadkiem w przypadku remisu w Krakowie(zagadka poniżej)(?)

Cracovia bedzie chciała za wszelką cenę uniknąć 3 miejsca od końca w lidze, ale jest pewien cień szansy aby Górnik kolowialnie mówiąc - wyruchał lechie w kakao.????
jeżeli dobrze interpretuje wyniki to w przypadku X cracovia - gornik i zakładając porażkę lechii zachodza matematyczne wyliczenia, ktorych nie potrafie rozwiazac. 3 druzyny maja po 29 punktów. wychodzi coś takiego:

druzyna A ma lepszy bilans od druzyny B ale gorszy od druzyny C Druzyna B ma lepszy bilans od C ale gorszy od A a druzyna C ma lepszy bilans od A ale gorszy od B...

górnik przy swoim rekordzie wyjazdowym ma raczej nikłe szanse na wygraną, więc można spodziewać się obrony częstochowy i walki w ostatnim meczu sezonu.

spodziewałbym się X raczej, choć jeśli wyniki źle się dla Zabrzan ułożą to i późny zryw do obrony przed spadkiem im nie pomoze.

Do góry
#3151970 - 23/05/2009 07:33 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: zerodwadwa]
Bullet Offline
Marat Safin

Meldunek: 14/05/2005
Do tego co napisał zerodwadwa powyżej pełna zgoda. Jak dla mnie Wisła i Bełchatów najpewniejsze picki. Tu i ówdzie słyszę, że znowu nie podoba się tym z południa jazda na morze, a więc Arka i Lechia do spadku jak sądzę, a dodając katastrofalną grę tych z Gdyni i bardzo trudny terminarz tych z Gdańska oraz motywację ich rywali wszystko nabiera realnych kształtów.

Do góry
#3151971 - 23/05/2009 07:33 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: zerodwadwa]
podstawek Offline
wieczny student

Meldunek: 08/12/2006
Wtedy trzeba stworzyć tabelę dla trzech drużyn

Do góry
#3151977 - 23/05/2009 07:42 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: podstawek]
takizwykły Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
Nie ma co spekulować na te ostatnie kolejki i bawić się w zgody. Każdy potrzebuje punktów i liczą się umiejętności piłkarskie + dyspozycja dnia. Jedynym meczem, na który stawiam w ciemno jest Wisła. Niestety dla Legii i Lecha, drużyny te zmarnowały swoje szanse na mistrza, przegrywając bądź remisując kluczowe mecze. Wisła wie, że ma wszystko na tacy, a nie jest to zespół kelnerów który wyjdzie w Gdańsku zestresowany i zagubiony. To Lechia potrzebuje punktów i będzie grać z nożem na gardle, a Wisła po prostu wykona swoje i przedłuży passę zwycięstw. Szczególnie, że dla Gdanszczan nie jest to mecz ostatniej szansy.
Z trójki: Lech, Wisła, Legia na pewno nie zdarzy się tak, że żadna z drużyn nie wygra. Ciężko będzie Lechowi i Legii, a Wisła.. no cóż.. napisałem wyżej.

Do góry
#3152105 - 23/05/2009 14:43 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: takizwykły]
s_LP Offline
old hand

Meldunek: 03/05/2006
Chcecie scenariusza na spadek Lechii i Arki, proszę bardzo:

Cracovia - Górnik 1
Lechia - Wisła 2
Ruch - ŁKS 1
Polonia B. - Jagiellonia 1
Odra - Piast X

Zwycięstwa Ruchu i Polonii B. dają im utrzymanie. W następnej kolejce Polonia jedzie do ŁKSu, gdzie punkty oddaje, co Rodowitych również urządza. Jaga ostatnimi wynikami nie zachwyca, sorki ale mimo wszystko będę trzymać się teorii, że teraz już bierają punkty na przyszły sezon. Zważywszy na to dla mnie 1. Ruch czeka wizyta na Łazienkowskiej - po co czekać niepewnie na rozstrzygnięcie tego meczu. Odra jak zdobędzie punkt utrzymana, czeka ją na końcu wyjazd do Gdynii, gdyby Arce udało się wygrać w Bełchatowie, wtedy zagra o wszystko. Piast punktów potrzebuje - grali w rundzie jesiennej w W.Ś. więc jak najbardziej są w stanie się dogadać. Ostatni mecz z Lechią, z którą nie będą mogli przegrać, bo wtedy się sporo pozmienia. Dużo się mówi, że w Arce nie ma motywacji, nikomu niezależy, ale pamiętajmy, że tu Polska i już nie takie scenariusze przerabialiśmy.
Cracovia za tydzień jedzie do Poznania, jeśli Lech będzie mieć szanse na tytuł ciężko będzie o punkty, jeśli nie, to może być wszystko. Przypomnę zeszłoroczny pojedynek z ŁKSem, któremu ostatnie zwycięstwo w Poznaniu dało utrzymanie. Przed Górnikiem spotkanie z Polonią W. Zwycięstwo w nim przy powyższych założeniach powinno dać miejsce w strefie barażowej.

Wszystko fajnie wygląda. W minionej kolejce było podobnie, a zawiódł wydawałoby się najbardziej oczywisty mecz: Piast - Śląsk. Czy w tej również będą jakieś nieprzewidywalne rozwiązania?
Mi, mimo wszystko, cały czas po głowie chodzi ta Arka. Niewiem - przeczucie, ale bankowo nie postawię pieniędzy na Bełchatów. Przy zwycięstwie Gdynian wracają do gry i niszczą całą koncepcje.
Pytanie czy rzeczywiście jednak im jeszcze zależy na czymkolwiek.

Co do szczytu tabeli:
Wisła gra dziś o MP. Nie wiem jak można się łudzić, że Śląsk ugra cokolwiek w ostatniej kolejce. Mecz zgody, pełne trybuny, mega ciśnienie na tytuł, różnica klas, wystarczy postawić kropkę nad "i" i że niby co? Strata punktów. Przestańcie.
Aczkolwiek takowy scenariusz byłby bardzo rozkoszny smile.
Wypowiedzi Tarasiewicza są jakie są, ale przecież nie powie, że "odpuścimy mecz".
Jeśli w takim meczu mieliby stracić tytuł to staliby się pośmiewiskiem zarówno na płaszczyźnie piłkarskiej jak i kibicowskiej w całym kraju.
Już pisałem, piłkarze z Wrocławia mieli pogadanke na temat zangażowania w poszczególnych meczach, oczywiście nie było to tak medialne jak w Zabrzu, bo i taka potrzeba nie wystąpiła.
Dziś z Legią wyjdą zmotywowani, czy to starczy - niewiem.
Polonia - Lech. Nie gram, czyli pewnie Lech wygra. Na ławce trenerskiej spotka się poraz kolejny dwóch zadufanych w sobie bufonów. O ile jeszcze Smuda coś osiągnął to ten Grembocki baran pierwsza klasa. W przypadku Polonii niedotyczy to zresztą tylko jego, ale także prezesa i kibiców, żaden z tych aspektów nie ma związku z fuzją.

Do góry
#3152108 - 23/05/2009 14:56 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: s_LP]
blackjack Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: s_LP

Mi, mimo wszystko, cały czas po głowie chodzi ta Arka. Niewiem - przeczucie, ale bankowo nie postawię pieniędzy na Bełchatów. Przy zwycięstwie Gdynian wracają do gry i niszczą całą koncepcje.
Pytanie czy rzeczywiście jednak im jeszcze zależy na czymkolwiek.

Mamy podobne zdanie smile

Dzisiaj zagrałem pod prąd i liczę na pewne układy a jak się nie uda to trudno ja stracę kilkaset złoty a Arka ekstraklase smile

Do góry
#3152195 - 23/05/2009 18:00 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: zerodwadwa]
karmann Offline
newbie

Meldunek: 17/04/2009
Originally Posted By: zerodwadwa
jeżeli dobrze interpretuje wyniki to w przypadku X cracovia - gornik i zakładając porażkę lechii zachodza matematyczne wyliczenia, ktorych nie potrafie rozwiazac. 3 druzyny maja po 29 punktów. wychodzi coś takiego:

druzyna A ma lepszy bilans od druzyny B ale gorszy od druzyny C Druzyna B ma lepszy bilans od C ale gorszy od A a druzyna C ma lepszy bilans od A ale gorszy od B...

górnik przy swoim rekordzie wyjazdowym ma raczej nikłe szanse na wygraną, więc można spodziewać się obrony częstochowy i walki w ostatnim meczu sezonu.

Z regulaminu ekstraklasy:

9.2.2. przy więcej niż dwóch zespołach:
a. liczba zdobytych punktów w spotkaniach między tymi drużynami,
b. przy równej liczbie punktów korzystniejsza różnica między zdobytymi i utraconymi bramkami w spotkaniach tych drużyn,
c. przy dalszej równości, korzystniejsza różnica bramek we wszystkich spotkaniach z całego cyklu rozgrywek,
d. przy dalszej równości, większa liczba bramek zdobytych we wszystkich spotkaniach z całego cyklu
e. przy dalszej równości, wyższe miejsce w klasyfikacji Fair Play w sezonie 2008/2009
f. przy dalszej równości, losowanie przeprowadzone przez Departament Logistyki Rozgrywek Ekstraklasy SA.

Mecze między zainteresowanymi drużynami

Lechia vs Cracovia 2-0
Cracovia vs Lechia 3-1
Górnik vs Cracovia 0-2
Cracovia vs Górnik remis
Lechia vs Górnik 1-0
Górnik vs Lechia 2-0

W tabeli każdy 29 punktów więc przechodzimy do punktu a

Cracovia 7pkt
Lechia 6pkt
Górnik 4pkt

Taka była by kolejność: Cracovia, Lechia, Górnik

Można sobie przyjąć teoretycznie, że do ekip które będą miały 29 punktów dołączy jeszcze Arka (dzisiejsze zwycięstwo w Bełchatowie) i w takiej sytuacji tabela wyglądała by tak:

Lechia vs Cracovia 2-0
Cracovia vs Lechia 3-1
Górnik vs Cracovia 0-2
Cracovia vs Górnik remis
Lechia vs Górnik 1-0
Górnik vs Lechia 0-2
Arka vs Cracovia 2-1
Cracovia vs Arka 0-0
Arka vs Górnik 1-0
Górnik vs Arka 2-2
Arka vs Lechia 0-1
Lechia vs Arka 2-1

Sytuacja w tabeli wyglądała by tak:

Lechia 12pkt
Arka 8pkt
Cracovia 8pkt
Górnik 5pkt

Arka i Cracovia miały by tyle samo punktów więc przechodzimy do punktu B regulaminu.

Cracovia 6-5 +1
Arka 6-6 0

(dla obliczeń przyjąłem wynik 0-0, chociaż bilans +1 zostanie zawsze)

W tabeli była by taka kolejność: Lechia, Cracovia, Arka, Górnik

Do góry
#3152213 - 23/05/2009 18:17 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: karmann]
19marcin08 Offline
ŁKS Łódź

Meldunek: 06/02/2005
Ruch Chorzów - ŁKS Łódź

Ciekawie zapowiada się spotkanie na stadionie Śląskim. W prawdzie ani Ruch ani ŁKS pewni utrzymania nie są, choć mało kto bierze pod uwagę by z tabeli spadły właśnie te drużyny.

Łodzianie nie ukrywają, że jadą na Śląsk po bardzo cenny remis, który dawałby pewne utrzymanie i do meczu z Polonią Bytom, który odbędzie się za tydzień, przystępowaliby na pełnym luzie.

Ruch wprawdzie musi ten mecz wygrać bo w perspektywie mają mecz w Warszawie z walczącą nadal o mistrza Legią, a tam cieżko będzie o jakiekolwiek punkty.

ŁKS jedzie do Chorzowa bez Piotrka Świerczewskiego ale z Papeckys em i Biskupem którzy narzekali na drobne urazy.

Ruch w tym roku na Sląskim jeszcze nie wygrał, czy zrobi to dzisiaj? Nie wiem, ale po głowie chodzi mi remis, 1,90 na niebieskich jakoś mi nie pasuje, w przeciągu 8 dni rozegrają 3 mecze... ten ostatni, dzisiaj z ŁKSem.

Prawdopodobny skład: Wyparło - Radżius, Hajto, Marcin Adamski, Papeckys - Biskup, Kascelan, Smoliński, Sierant, Geworgjan - Kujawa.

===

Dzisiaj uciesze się ze zwycięstwa Bełchatowa i Lecha, bo zakład kto wyżej w tabeli GKS czy Polonia wkracza w decydującą faze...

piwo

Do góry
#3152295 - 23/05/2009 19:21 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: 19marcin08]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
Odra - Piast

w spotgingbecie na remis już kurs 2.1... u innych dramatycznie spada... scenariusz s_LP układa się w jedną całość ? smile crazy

Do góry
#3152340 - 23/05/2009 19:55 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: Baqu]
HoMiK155 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 03/11/2005
Cracovia - Górnik

Na temat tego meczu zostało już wiele powiedziane. Wiadomo, przegrywający opuszcza ekstraklasę, a zwycięzca stawia milowy krok w kierunku bezpieczniejszych rejonów tabeli.

Dla Cracovii dzisiejszy mecz, może byc ostatnim w którym będzie szansa na komplet punktów, ponieważ za tydzień czeka ją ciężki wyjazd do Poznania, a jeśli Lech nadal będzie miał realne sznase na mistrza to nie ma szans aby odpuścił. Z kolei Górnicy za tydzień podejmą Polonie Wa-wa, która ostatnimi czasy rozdaje punkty i ratuje zagrożone drużyny jak tylko może.

W Cracovii brak jest istotniejszych absencji, ale zwraca uwage brak pauzującego za kartki Derbicha, który w mojej skromnej opini "ciągnął" grę Pasów na lewej stronie i jego brak może być niestety bardzo widoczny. Wraca Ślusarski ale on sam meczu nie wygra, tym bardziej że możliwe że wyjdzie na pomocy, a do ataku Płatek pośle młodego Kaszube...

W ostatnich 6 spotkaniach na swoim obiekcie Craxa wygrała 4, a dwa zakończyły się remisem. Dziwi mnie trochę, że potrafią ograć walczącą o puchary Polonie i GKS, a chwile potem przegrać z grającą w dziesiątke Polonią B.

Reasumując, moim zdaniem zobaczymy dziś mecz, w którym nie padnie więcej niż jedna bramka. Drużyna która ją strzeli, zamuruje dostęp do własnej bramki i będziemy świadkami walenia głową w mur. Nie spodziewam sie wymiany ciosów, bo potenacjał ofensywyny obydwu drużyn jest niezbyt okazały.

Polecam zagrać:

CS Cracovia - Górnik 1-0 3/10 @4,00
CS Cracovia - Górnik 0-1 2/10 @5,65

under 2,5 8/10 @1,53

Do góry
#3152381 - 23/05/2009 20:17 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: Baqu]
karmann Offline
newbie

Meldunek: 17/04/2009
Dziwi mnie troszkę ten kurs na remis. Odra pewna utrzymania niezależnie od wyniku tego spotkania. Owszem mecz z podtekstami, gdyż goście dzięki uprzejmości działaczy Odry grali przez pół roku na stadionie Odry. Moim zdaniem Piastunki zrobią wszystko żeby w tym spotkaniu zdobyć komplet punktów i utrzymać się w lidze. Wtedy ostatni mecz z Lechią nie będzie miał już dla nich znaczenia. Odra myślami już na wczasach, co było widać w Zabrzu, gdzie przegrała 0:2. Gliwiczanie znają ten stadion i wiedzą o co graja. Kurs na zwycięstwo gości @3,60 i ja go pobieram.

Do góry
#3152433 - 23/05/2009 20:35 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: karmann]
s_LP Offline
old hand

Meldunek: 03/05/2006
Problem w tym, że Odrze brakuje punkt to utrzymania, więc nie pisz głupot, że niezależnie od tego wyniku jest pewna.

Oczywiście wyniki musiałyby się odpowiednio ułożyć, ale taki scenariusz jest możliwy.

To co się dzieje z tym meczem to jeszcze nic w porównaniu z kursami na Polonie Bytom. Dziwi mnie to niezmiernie, zwłaszcza po ostatnich rezultatach Jagi. Kurs z 1,9 na 2,8 skoczył na Bytom.

Do góry
#3152439 - 23/05/2009 20:40 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: s_LP]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004

To co się dzieje z tym meczem to jeszcze nic w porównaniu z kursami na Polonie Bytom. Dziwi mnie to niezmiernie, zwłaszcza po ostatnich rezultatach Jagi. Kurs z 1,9 na 2,8 skoczył na Bytom.

Bytom w sumie dużo nie potrzebuje do utrzmania, dzisiaj punkt, za tydzień w Łodzi punkt i jest galanteee, a Jaga już dawno nie zremisowała na wyjeździe... wink

Do góry
#3152450 - 23/05/2009 20:47 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: Baqu]
blackjack Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Baqu

Bytom w sumie dużo nie potrzebuje do utrzmania, dzisiaj punkt, za tydzień w Łodzi punkt i jest galanteee, a Jaga już dawno nie zremisowała na wyjeździe... wink

W Bytomiu będzie 2 i pierwsze win wyjazdowe Jagi smile

Do góry
#3152474 - 23/05/2009 21:04 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: blackjack]
craax Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/04/2006
Cracovia na wyjeżdzie a Cracovia na własnym podwórku to naprawde zupełnie dwie inne drużyny , patrząc na dokonania Pasów w tej rundzie u siebie ( pechowe remisy z Ruchem i Śląskiem i 4 zwycięstwa ) oraz wyjazdowe dokonania Zabrzan skłaniam sie ku postawieniu swoich pieniędzy na wygraną Cracovii , wspomniano juz o absencji Derbicha , za którego prawdopodobnie zagra Kulig wracający powoli do wysokiej formy

na trybunach zasiądzie komplet publiczności i licze , że Pasy niesione dopingiem uratują dzisiaj ekstraklasę !!

Cracovia win 2.25 6/10
Cracovia -1,5 4.50 2/10

Do góry
#3152737 - 23/05/2009 22:34 Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009 [Re: craax]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
Kurs niesamowicie polecial z Jagi i slusznie, jak zobaczylem 4.5 od razu postawilem smile
Procz tego zagralem

1
Cracovia - Gornik 2
Slask - Legia 1

2
Odra X
Ruch - LKS 1
Polonia - Lech 2

3
Belchatow - Arka 1
Lechia - Wisla 2

4