#3095399 - 28/04/2009 20:41
Re: Rozmowy o polskiej piłce nożnej /8/
[Re: john]
|
newbie
Meldunek: 17/04/2009
|
Kto będzie mistrzem Polski?? No właśnie postanowiłem prześledzić kalendarz rozgrywek Orange Ekstraklasy i o to co mi wyszło. Do analizy wziąłem tylko trzy drużyny mianowicie Wisła Kraków, Legia Warszawa, Lech Poznań. Po prostu nie wierze w Polonie Warszawa (tracą punkty z Lechią i Odrą) oraz nękającą się z kontuzjami czołowych graczy drużyną z Bełchatowa.
Kolejka 26 Lech Poznań - Ruch Chorzów 3pkt Legia Warszawa - Łódzki KS 3pkt Piast Gliwice – Wisła Kraków 3pkt
Kolejka 27 Wisła Kraków – Legia Warszawa (Wisła wygrywa, remis, zwycięstwo Legionistów) Śląsk Wrocław - Lech Poznań 1 lub 3pkt
Kolejka 28 Lech Poznań - Lechia Gdańsk 3pkt Legia Warszawa - Polonia Bytom 3pkt Łódzki KS – Wisła Kraków 3pkt
Kolejka 29 Lechia Gdańsk – Wisła Kraków 3pkt Śląsk Wrocław – Legia Warszawa 1 lub 3pkt Polonia Warszawa – Lech Poznań 1 lub 3pkt
Kolejka 30 Lech Poznań – Cracovia 3pkt Legia Warszawa - Ruch Chorzów 3pkt Wisła Kraków - Śląsk Wrocław 3pkt
Przed ostatnią kolejką wziąłem pod uwagę 24 wariantów. Liczę, że w ostatniej kolejce żadna ekipa nie straci punktów więc według moich obliczeń wygląda to tak:
Przy powyższych założeniach:
Jeśli Wisła wygra z Legią, zdobywa Mistrzostwo Polski. Co ważne w 7 na 8 możliwości Lech będzie wyżej od Legii. (Tylko przy komplecie zwycięstw Legii i stracie punktów Lecha zarówno z Śląskiem jak i z Polonią da się wyprzedzić Legionistom)
W razie remisu na Reymonta sytuacja wygląda bardziej skomplikowanie chociaż powiązanie jest ciągowe. Jeżeli Lech odniesie komplet zwycięstw to on będzie się cieszył z tytułu. Każda strata choćby punktu spowoduje, że Legia, w razie odniesienia kompletu zwycięstw, zostanie mistrzem, natomiast każda strata punktu przez Legie spowoduje, że to Wisła będzie się cieszyć z mistrzostwa kraju.
W razie zwycięstwa Legii na stadionie Wisły w 7 na 8 możliwości mistrzem zostanie Legia. Tylko strata jakiegokolwiek punktu przez Legie w meczu ze Śląskiem oraz komplet zwycięstw Lecha spowoduje, że mistrzem będzie Lech. Warto też wspomnieć, że nie ma takiej możliwości przy powyższych założeniach żeby to Wisła została Mistrzem Polski. Jak widać ogromną rolę odegra tutaj bezpośredni pojedynek Wisły z Legią. Dużą role w walce o mistrzostwo odegra Śląsk Wrocław i to pojedynki z tym oto klubem mogą zdecydować kto zdobędzie Mistrzostwo Polski. Jak wiemy Śląsk w lidze praktycznie o nic już nie walczy. Kibice z Wrocławia, którzy notabene żyją w przyjaźni z kibicami Wisły na pewno życzą Mistrzostwa Białej Gwieździe, a jak będzie zobaczymy za miesiąc.
|
Do góry
|
|
|
|
#3097682 - 29/04/2009 20:49
[Re: karmann]
|
veteran
Meldunek: 18/09/2005
|
Oczywiście, mecz Wisła-Legia będzie bardzo znaczący, ale moim zdaniem dużą rolę odgrywać będzie też forma tych drużyn na wyjazdach. Legia, nie licząc bezpośredniego meczu z Wisłą może mieć problem tylko na Śląsku, który jednak o nic nie gra. Reszta meczów u siebie to, umówmy się, komplet punktów. Lech podobnie jak Legia gra we Wrocławiu, gdzie teoretycznie powinni wygrać, do tego gra jeszcze na Polonii, gdzie osobiście widzę ich zwycięstwo. Paradoksalnie, moim zdaniem, w najcięższej sytuacji jest Wisła, która wcale nie musi wygrać ani w Gliwicach, gdzie Piast już pokazał, że potrafi grać z czołówką, do tego potrzebują punktów, oraz na nieobliczalnym ŁKS-ie. Do tego dochodzi mecz w Gdańsku, gdzie niby Lechia gra coraz lepiej, walczy o życie, jednak tu już zakładam ich zwycięstwo.
Reasumując(subiektywnie): Legia MOŻE stracić 2 punkty na Wiśle, co jest bardzo prawdopodobne, bo dla mnie to mecz na remis i 2 punkty na Śląsku, ale to raczej zakładam tylko z tego względu, że grają na wyjeździe.
Lech MOŻE stracić punkty na Śląsku(tak samo, jak Legia) i na Polonii, co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne.
Wisła MOŻE mieć ciężko na każdym wyjeździe, dodatkowo zakładam remis z Legią.
Czyli wychodzi na to, że się naprodukowałem, a wystarczyło napisać, że obok kluczowego meczu, jakim jest Wisła-Legia, bardzo ważne będą wyjazdy, gdzie każdy może coś stracić. Ogólnie co kolejkę będzie ciekawie ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#3098294 - 30/04/2009 00:38
[Re: Chaoz]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Chaoz - ale start w przyszłym sezonie z -10 punktami, może oznaczać duże problemy z utrzymaniem.
|
Do góry
|
|
|
|
#3098316 - 30/04/2009 00:50
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2001
|
Ja również pozdrawiam netowych napinaczy z quasi czatu (szczególnie Bezdomnego) , onetu i 90minut. Pewnie niektórym dziś pęknie żyłka ze złości.
Co do ujemnych punktów to popatrzcie teraz na tabelę mamy 31 minus 10 czyli brakowałoby nam 4 do baraży to nie jest dużo, no i tym składem gramy tylko tą rundę obciętą o dwa mecze. Ja jestem dobrej myśli. Najważniejsze w braku degradacji jest to, że będzie można utrzymać skład bo w I lidze pewnie większość by nie grała.
|
Do góry
|
|
|
|
#3098570 - 30/04/2009 02:31
[Re: Kura]
|
enthusiast
Meldunek: 27/10/2003
|
A ja pozdrawiam pana Zenka. Istnieje jeszcze możliwość odwołania do Trybunału Arbitrażowego, ale to już chyba niezależnie od Trybunału PZPN, i zrobienie czegoś z tymi -10 punktami (pewnie w trakcie sezonu zamiana na kasę). Się zobaczy. Ważne, że Jaga zostaje w lidze i po raz pierwszy od bodaj dwóch sezonów walka w ekstraklasie zakończy się na boisku, a nie przy zielonym stoliku.
|
Do góry
|
|
|
|
#3107305 - 04/05/2009 02:54
|
old hand
Meldunek: 03/05/2006
|
warunek konieczny nie został spełniony MP <papa>
grajkom w główkach się poprzewracało, jak dla mnie może być wyprzedaż ze Smudą w komplecie
Mistrza przegraliśmy z chwilą zawieszenia Reissa przez klub. Strzał w stopę.
|
Do góry
|
|
|
|
#3107396 - 04/05/2009 03:31
[Re: s_LP]
|
The Famous McD
Meldunek: 17/02/2005
|
warunek konieczny nie został spełniony MP <papa>
grajkom w główkach się poprzewracało, jak dla mnie może być wyprzedaż ze Smudą w komplecie
Mistrza przegraliśmy z chwilą zawieszenia Reissa przez klub. Strzał w stopę. bez histerii bez paniki jeszcze jesteście w grze "tylko" 3 punkty straty do liderującej Legii Warszawa , jakbyście przegrali to byłaby kaplica i dramat a takto na 4 kolejki przed końcem przynajmniej możecie mieć nadzieje a niewiele zabrakło żeby Marian Janoszka pozbawił was złudzeń...
|
Do góry
|
|
|
|
#3107425 - 04/05/2009 03:39
[Re: s_LP]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/11/2007
|
jak dla mnie może być wyprzedaż ze Smudą w komplecie
.
sprecyzuj swoją drogą muszę przyznać rację Mcdziarzowi ( po raz pierwszy), za szybko się poddajesz, nie spodziewałem się tego po Tobie.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|