#3066396 - 16/04/2009 18:11
Re: W co warto dziś inwestować? [5]
[Re: rafal08]
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
Hmmm a ma ktos moze jakas sugestie co moze dzis isc do gory na gieldzie w New York lub Nasdaq Pytanie moze nie jest dokladne no,ale przyznam,ze sie tym raczej nie interesuje.Tylko dzis i jutro mam taka potrzebe stawiam na banki po danych z City dzisiaj korekta a Scotan +7,69 w drodze do mego miliona hehe
|
Do góry
|
|
|
|
#3067670 - 17/04/2009 02:19
[Re: dondo]
|
Joker
|
Scotan no i mam tu problem wywalić z prawie 30% zyskiem czy czekać dondo to zależy od gracza , ja zwykle inwestuje dalej obracając przez to, coraz to coraz większą kwotą , ale generalnie trzymam się zasady ,aby wartość moich aktywów w akcjach nie przkraczała 20% moich aktywów ogołem , czyli nadwyżki ponad ten próg konsumuje ingbsk się dzisiaj ładnie zachowywał w tej dzisiejszej korekcie powoli ,ale do przodu POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#3067672 - 17/04/2009 02:20
[Re: gool11]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2008
|
Na dzień dzisiejszym moim głównym źródłem przynoszącym dochód giełdowy jest spółka p.Karkosika Midas(dziś +11,3% cena: 8,99zł). Zdecydowałem się trzymać ją dalej w swoim portfelu ponieważ myślę, że realne jest przebicie ponad 10zł.
Powiem szczerze że nie spodziewałem się aż tak szybkiego przebicia przez linie 10zł Niesamowite jest to co robi w tym momencie Midas. Dziś rekord +18,8% i już cena jednej akcji to 10,68zł !!! (przypomnę wczoraj 8,99) Odkąd piszę tutaj o właśnie tej spółce była już szansa na podłączenie się do tego szalonego pędzącego pociągu(zacząłem pisać od kursy 4,8zł za akcje). Kto mnie posłuchał skorzystał Skotan znajduje się w kręgu moich zainteresowań jednak póki co nie decyduję się zakup udziałów w tej spółce. Pozdrawiam, gool11
|
Do góry
|
|
|
|
#3068483 - 17/04/2009 07:00
[Re: ELDORADO]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2008
|
Patrzyłem bardzo pozytywnie to wygląda Nasdaq +2,68%,DAX +1,31. Jutro spodziewam się u nas wzrostów aczkolwiek nie przekraczających na głównym indeksie(WIG20)2-3%. Eldo myślę że zysk na scotanie i tak jest przyzwoity a żeby nie być zachłannym wywalenie go jest jak najbardziej pozytywne. Zgadza się na giełdzie można bardzo szybko nawet z niewielkim kapitałem zostać Milionerem ale niestety również i można bardzo szybko zostać... Bankrutem. Chęć osiągnięcia jeszcze większych zysków po i tak bardzo dobrym okresie jak dla mnie jest ogromna. : Jednak ja mam zasady którymi staram się kierować w inwestowaniu (i to nie tyczy się tylko giełdy ale także innych inwestycji). Ważne jednak by zachować w tym umiar i przede wszystkim Trzymać się swojego planu ponieważ wiadomo iż "apetyt rośnie w miarę jedzenia". Na koniec przytoczę fajną krótką historyjkę którą przeczytałem w jednej z książek. Myślę że powinna dać do myślenia niektórym "Wielu inwestorów jest jak rodzina na przejażdżce poza miastem. Nagle z boku drogi w oddali pojawia się kępa palm kokosowych. Kierowca, zwykle ojciec rodziny, krzyczy: -Popatrzcie na te kokosy. Kierowca skręca samochodem, zjeżdża z drogi i zaczyna jechać w kierunku palm. Droga jest nierówna i wyboista. Rodzina krzyczy na kierowcę, aby ten się zatrzymał. Nagle samochód przelatuje nad brzegiem strumieniem i rozbija się w wodzie. Morał tej historii jest taki: tak się dzieję, gdy przestajesz trzymać się swojego prostego planu i zaczynasz gonić za kokosamiPozdrawiam , gool11
|
Do góry
|
|
|
|
#3068637 - 17/04/2009 14:43
[Re: gool11]
|
Joker
|
Wszystkim ku rozwadze , wyłowione z sieci ... "To Media kreuja trendy krotko i srednio-terminowe na Gieldach!!! Wbijcie to sobie do... I znow "opiniotworcze" media gieldowe i publiczne (oczywiscie chodzi o mocodawcow, ktorzy stoja za tymi mediami) zrobily Was w... !!! i tak od poczatku gield, ten sam schemat, i znow sie wyprzedaliscie na dolkach, teraz trwa naganianie na wzrosty, mowi sie, ze kryzys juz minal i bedzie coraz lepiej. Bardzo dziwne, ze jeszcze kilka tygodni temu media, analitycy, wrozbici, rekomendujacy i cala ta "masówka" produkowala sie niemilosiernie i puszczala tysiace b. zlych negatywnych prognoz i opini, glownie dla Europy Srodkowo- Wschodniej, wieszczyli dla WIG20 poziomy: 1000, 966, 500 pkt jako pewnik. Tych katastrofalnych komentarzy-pseudoanaliz szlo w tysiace w ostatnim czasie, w rytm tych opini WIG20 ladnie nam schodzil na coraz nizsze poziomy, az tu nagle CUD!, media jednoglosnie zakomunikowaly, ze kryzys wlasnie sie konczy i pompka w gore. Nastepowaly tez na GPW BAAARDZO dziwne zbiegi okolicznosci, a mianowicie medialne opinie ekstra negatywne zaczely sie od momentu kiedy Goldman z Morganem otworzyli krotkie pro-spadkowe pozycje na kontraktach terminowych a skonczyly sie po pamietnym piatku kiedy Morgan z Goldmanem realizowali pokazne zyski z short FW20, natomiast dobre infa i prognozy przyspieszyly kiedy ten duet kupil na dolkach polskie spolki z WIG20, media zmienily nute doslownie w kilka dni!!! Teraz nikt juz prawie nie mowi o kryzysie tylko puszcza sie Wam pozytywy i zwabia abyscie odbierali akcje od mocodawcow mediow, ktorzy kupowali na dolkach, a wiec kryzys zakonczyl sie nim tak naprawde sie zaczal, i juz wiecie po co byly te tysiace b. negatywnych opini o katastroficznym kryzysie???, ktory nas czeka i ktory bedzie najgorszym od wielkiej depresji z lat dwudziestych minionego wieku! Teraz pewnie juz wiecie od czego sa gieldowe publiczne media i analitycy, bo zawsze kwestionowaliscie sens ich istnienia." Sytuacja na rynkach jest niejednoznaczna , czy to co teraz mamy na rynkach to idiothossa? , a więc tylko poteżne odreagownie bessy w której tkwimy od półtoraroku ,zaś po nim czeka nas powrót do nowych dołków i minimum ? Tak do niedawna twierdziłem , ale teraz juz tak przekonany do tego nie jestem , bo moze jest innaczej moze to co teraz mamy to jest ta właściwa hossa ? To przeczy klasyce giełdowej do tej pory zwykle było : bessa wraz z korektami-konsolidacja- hossa wraz z korektami - konsolidacja -bessa wraz z korektami itd. , ale ten kryzys jest niezwykły i niepotykany dotąd w historii, po mojemu mielibyśmy tak : hossa-bessa-hossa i padaka W gospodarke wpompowaną olbrzymią ilośc pustego pieniadza , co wywołuje na rynkach hosse , ale prowadzi prostą drogą do wzrostu inflacji - stagflacje - hiperinflacje po której nastąpi gwałtowne załamanie i powrót do deflacji , ale juz o wiele gorszej niz ta co dotychczas i ta z lat 30-tych , bo paliwa na ożywienie gospodarki juz wtedy nie będzie . Jak jest tak jest, póki co zarabiajmy na giełdzie ile się da . Trzymam sie mego wczorajszego plany wywalam Skotana i trzymam na łykend banki i dude ,za kasę ze skotana dokupuje kgh i jakąs małą rokującą spółeczke , moze ppwk ? POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#3068732 - 17/04/2009 16:51
|
Joker
|
Słaby początek Skotan juz wywalony za 1,10 LOL wyglada na to ze wyskoczyłem ze Skotana na samym lokalnym szczycie . ta czerwien to zaskoczenie , nie sposób jednak było przewidziec, co sie nagle zaroiło w tych żydowskich główkach z morgana.... ale z drugiej strony , dzieki temu jest okazja taniej kupic kgh
|
Do góry
|
|
|
|
#3069296 - 17/04/2009 20:46
|
Joker
|
Dzisiaj dzień korekty sprezentowany przez futmafie i morgana. Realny zysk na Skotanie i wirtualna strata na pkobp na ktora moge sobie pozwolic , bo kupowalem ten papier po 19,75 dokupilem kgh po 55 w przyszlym tygodniu rozstrzygniecie z Dudą , tutaj licze sie ze stratą , ale podjete ryzyko moze być bardzo opłacalne ingbsk Nasz kolos pięknie się zachowuje w czasie tej korekty , widać że akcje na nim są mocno odleszczone , a jak gruby da sygnał , to pójdziemy ostro w górę razem z nim . Dzisiejszy przebieg sesji utwierdza mnie w przekonaniu ,że dobrze zrobiłem ćwicząc cierpliwość na tych papierach , jazda ostro w góre juz b. blisko Ten post jest prawdopodobnie moim ostatnim na tym forum Samych zysków w przyszłości Wam życzę i dziekuje wszystkim za wyrazy uznania co do mojej gry na giełdzie i walutach POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#3069333 - 17/04/2009 21:09
|
old hand
Meldunek: 24/05/2007
|
http://waluty.onet.pl/1954010,wiadomosci.html
czy Ci co komentuja moga miec racje? czeka nas jazda w gore na franku ?
|
Do góry
|
|
|
|
#3069379 - 17/04/2009 21:37
[Re: eclipse1977]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3069424 - 17/04/2009 21:56
[Re: polskignom]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/12/2008
|
ELDO przepraszam że nie na PM ale nie mogę jeszcze ich wysyłać za krótki staż na forum, czemu to Twoje ostatni post na tym forum i czy będzie gdzieś można nadal śledzić Twoje poczynania na giełdzie?
|
Do góry
|
|
|
|
#3069614 - 17/04/2009 23:41
[Re: Self-Confident]
|
Joker
|
Dzieki za posty z prośbą pozostania Ostatecznej jecyzji jeszcze nie podjąłem , a powody są natury osobistej i wolałbym o nich nie pisać publicznie , nie temat polityka nie ma tu nic do rzeczy Postaram się napisać czasami w tym temacie jakiś swój komentarz , ale na pewno będzie to o wiele rzadziej niż dotychczas. Doczekaliśmy się głebokiej korekty wig20 spadł ponizej 17 tys. czy to oznacza powrót do dalszych ciągłych spadków ? . Myśle ,że nie , że to była naturalna korekta ostatnich prawie ciągłych wzrostów , która może przeciagnąć się do pierwszych dniach przyszłego tygodnia i trzeba ją wykorzystac do zajecia nowych pozycji . Nie dotyczy to rzecz jasna ingbsk ,grubas dobrze wiedział kiedy uwolnić kurs ,ale my byliśmy na to przygotowani ,prawda ? POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
|
|