#2927213 - 20/02/2009 05:17
Re: W co warto dziś inwestować? [4]
[Re: ELDORADO]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2003
|
Wydaje mi sie Panowie, że patrzycie na zmagania naszej zlotóweczki zbyt płytko.Ja nie wyobrazam sobie sytuacji aby PLZ umacnial sie a forint , rubel czy leja dostawaly ciagle po tylku.Oczywiscie w krótkiej perspektywie jest to mozliwe natomiast w dłuzszym okresie ten numer nie przejdzie bo nasze waluty sa skolerowane. Dlatego jak mi sie wydaje obecnie dzialania Tuska spełzną na niczym.Do trwalszego umocnienia walut regionu potrzebna jest wspolna akcja której final i tak nie byłby przesądzony.Trend jest mocny i niestety kijem Wisly nie zatrzymamy.
Przy okazji przypomne iż podobne dzialania mialy juz miejsce.
Pod koniec ubiegłego roku ,kiedy to leja rumuńska osiagnęla najnizszy poziom od ponad 4 lat do akcji wkroczył ich Bank Centralny i zacząl upychac euro, mialo to miejsce przy kursie 3,90 leja za euro.Na krótko leja zaczęła sie umacniac i nastroje nieco się uspokoily.Dzisiejszy kurs to 4,30 ,jak wiec widac od momentu wsparcia leja spadl on o kolejne 10%
Do podobnej sytuacji z tym ze na poczatku ubieglego roku doszlo na Wegrzech ,po drastycznem oslabieniu forinta rząd wraz z ich bankiem centralnym wzieli sie za umacnianie forinta, spadki mialo zahamowac podnoszenie stóp i oczywiscie wyprzedaz euro.W ciagu bodajze 2 miesiecy forint umocnil sie o ok 15 % do ok 230 forint za euro natomiast kurs aktualny to ponad 300 forint za euro.Od momentu interwencji forint podobnie jak leja oslabil się 15%
Również Rosji nie udala sie obrona rubla.Wpompowane w rynek setki milionów euro ,kilkadziesiat razy zmieniane widelki a rubel i tak coraz slabszy.Ostatnie miesiace to bodajze 15% spadek wartosci rubla.Nie wytrzymal tego nawet Bank Rosji ktory zaprzestal bronienia swojej waluty.
Nie lepiej u naszych poludniowych sasiadow ,euro od polowy zeszlego roku zdrożalo do prawie 30 koron czyli o 30%
Nie łudżmy sie wiec ze "dzialania" naszego rządu czy Banku umocnia naszą walutę,poki co straszak zadzialal ale jak sadze nie na dlugo.Jak myślę wkrotce czeka nas kolejny test 5 zl i dopiero wtedy przy podwojnym szczycie okaze się co dalej.
A jesli się mylę i rzeczywiscie to juz koniec spadkow walut naszego regionu to na pewno nie bedzie zaslugą Polski bo niestety to nie my rozdajemy te karty.Jestesmy pionkiem w tej grze.
|
Do góry
|
|
|
|
#2928003 - 20/02/2009 17:44
[Re: polskignom]
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
czytales Eldo to, co wrzucil Forty w polityce? tak , a co ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2928024 - 20/02/2009 18:00
[Re: polskignom]
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
No, ze Goldman nie zamierza wiecej brac juz w tym udzialu Wiec moze niekoniecznie Donek musi bronic swoimi euraskami... Goldman moze nie ,ale skad wiesz czy np. Soros tez nie poza tym wczoraj była interwencja i dzisiaj również to widać na wykresie...po takich zjezdzie jak wczoraj na WS , dzisiaj rano byś zobaczył 5-tke , jeszcze ją zobaczysz ,ale nieco pozniej , tutaj jestem pesymistą niestety , jednak jest tez i plus na teraz , masz czas na dzialanie od Ciebie i tylko Ciebie zależy czy kupisz walute czy tez bedziesz ufał Donkowi i Goldmanowi
|
Do góry
|
|
|
|
#2928412 - 20/02/2009 21:35
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
kupujesz, (otwierasz ) walute ,czy czekasz jeszcze trochę ?
Z tym Donkiem to z przymrużeniem oka wszystko. Ale może się sprawdzi? Dla mnie gra w obecnych warunkach to naprawdę high risk. Bez jakiegoś rozsądnego podparcia się analizą techniczną bym w to nie wchodził.
|
Do góry
|
|
|
|
#2928585 - 20/02/2009 23:32
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Tusk cos spi, bo zloty znowu slabnie, swoja droga komu on wciska taki kit. Teraz w sumie sprawdzilem dokladnie i widze ze dzis sie niewiele zmienilo.
Edited by Experto (20/02/2009 23:44)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|