#2912836 - 14/02/2009 22:16
Re: Eurowizja 2009
[Re: mgr]
|
enthusiast
Meldunek: 15/07/2004
|
Kursy za bet365:
Lidia Kopania 1.90 Man Meadow 6.00 Dali 6.50 Ira 9.00 Renton 9.00 Det Betales 11.00 Stachursky 11.00 Artur Chamski 11.00 Tigrita Project 13.00 Marco Bocchino and Ola Szwed 15.00
Wydaje mi sie, ze kursy zostaly dobrze oszacowane. Zdaje sie, ze glosowanie bedzie wygladalo jak przed rokiem, a wiec 50% jury, 50% telewidzowie.
Przewiduje, ze pierwsza trojka jury to bedzie: Lidia Kopania, Tigirita Project i ktos z trojki Dali, Renton lub IRA.
Pierwsza trojka telewidzow to napewno Kopania, Man Meadow (startowali tez rok temu i u widzow zajeli drugie miejsce, a mieli "gorsza" piosenke) no i moze Renton ?
Reasumujac wszystko wskazuje na Kopanie, natomiast kurs 6.0 zacheca do postawienia na plastikowaych gogusiow ze Szwecji, tymbardziej ze lud woli piosenki "ktore juz slyszalo", a ta zalicza sie do takich jak najbardziej. Pytanie, czy ow lud znowu zechce poslac balladke, czy Szwedow a'la Modern Talking w barwach Polski, jakkolwiej durnie to brzmi...
|
Do góry
|
|
|
|
#3126887 - 12/05/2009 01:23
[Re: Linc]
|
enthusiast
|
Chyba pora odświeżyć temat, bo jutro (wtorek, 12.05) pierwszy półfinał Eurowizji. Bardzo bogatą ofertę, jak zawsze, ma Bwin, ale zakłady dotyczą głównie finału w sobotę. Narazie skupię się na pierwszym półfinale, kursy z bet365: Warto w tym miejscu napisać o regulaminie, bo w tym roku mamy znaczącą zmianę. Mianowicie powraca Jury i teraz mamy kombinację głosów Jury i widzów (50%/50%). Zmiana ta dotyczy tylko finału, bo w półfinałach 9 pierwszych państw z głosowania wszystkich głosujących krajów otrzyma kwalifikację do finału. W każdym z półfinałów, jeden kraj który otrzymał najwyższą notę od Jury, ale nie zakwalifikował się w głosowaniu telewidzów otrzymuje prawo wystąpienia w finale. Tak więc do finału przechodzi 10 państw z najwyższą liczbą punktów. Bukmacherzy najwięcej szans na awans we wtorek dają Bośni i Turcji, to w ogóle jedni z faworytów do zwycięstwa. O ile w zwycięstwo Turcji nie wierzę to Bośnia może być czarnym koniem, a napewno będzie wysoko w finale, kurs na zwycięstwo 9.50, ale już z handicapem 1/5 8.50 i to całkiem ciekawa oferta. Natomiast z oferty na awans z pierwszego półfinału zagram takie rzeczy: Malta - brak awansu, kurs 5.00 - 7/10 - tradycyjnie dużo ballad w tym konkursie, ta jest jedną z nudniejszych, kurs na awans tylko 1.25. Myślę, że związane jest to z tym, że reprezentantka Malty jest już znana chyba z kilku występów na Eurowizji, no bo inaczej nie jestem w stanie tego wytłumaczyć. video z II próby: http://www.youtube.com/watch?v=74tlqy6Q43YIslandia - awans, kurs 1.25 - 10/10 - znowu ballada, ale napewno nie tak nużąca. Jeśli gdzieś da się łączyć te zakłady to do combosa jak znalazł. Do głosowania pewnie włączą się jeszcze kraje nordyckie, poza tym myślę że i sama piosenka się obroni. video z II próby: http://www.youtube.com/watch?v=VGf0i0eywyoSzwajcaria - brak awansu, kurs 2.50, 3/10 - spośród wszystkich propozycji, jest to chyba piosenka najbliższa moim gustom, przynajmniej pierwsze 10 sekund utworu ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif) Lubię takie "edgowe" gitarki, ale niestety piosenka szybko nuży, poza tym mimo, że to tylko (niestety) pop/rock to sadzę, że widzowie tego i tak nie polubią, za mało tu "eurowizyjnego charakteru". video z II próby: http://www.youtube.com/watch?v=2DToT_aSH5cMyślę, że awans uzyskają napewno: Szwecja, Armenia, Turcja, Islandia, Bośnia i Hercegowina, ponadto pewnie Finlandia, Portugalia, Izrael i coś z underdogów, może Czechy, może Belgia ? Bynajmniej jedno i drugie to tradycyjne "eurowizyjne żarty" - video z prób Belgów: http://www.youtube.com/watch?v=LM7zohGmTU8 i Czechów: http://www.youtube.com/watch?v=_VACe34cf6Y.Potem coś jeszcze skrobnę o drugim półfinale i finale, bo tam są ciekawsze rzeczy do grania.
|
Do góry
|
|
|
|
#3129152 - 13/05/2009 00:04
[Re: Filozof_]
|
enthusiast
|
Dzisiejszy półfinał nie wzbudza widzę wielkiego zainteresowania wśród graczy, ale pozwolę sobie jeszcze jeden awans zagrać: Białoruś - awans, kurs 2.50, 6/10 - na temat piosenki nie mam zamiaru się nawet rozpisywać, ale kieruję się głównie uwarunkowaniami politycznymi i głosowaniem geograficznym. Skutki wprowadzenia Jury poznamy dopiero w finale, a póki co w półfinałach będzie pewnie ta sama szopka co zwykle... Tak więc moja zaktualizowana lista państw, które awansują z dzisiejszego półfinału (kolejność przypadkowa): Szwecja Armenia Turcja Islandia Bośnia i Hercegowina Finlandia Portugalia Izrael Białoruś Czarnogóra Dla tych pierwszych 10 sekund w utworze Szwajcarii dałbym jej awans ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif) Ale jakoś mam przeczucie, że wschód i tak będzie górą... ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3130238 - 13/05/2009 06:06
|
Inwestor
Meldunek: 07/12/2004
|
Z pierwszego półfinału awansowały:
Sweden, Turkey, Israel, Portugal, Malta, Finland, Bosnia and Herzegovina, Romania, Armenia, Iceland (kolejność losowa)
|
Do góry
|
|
|
|
#3131099 - 13/05/2009 20:46
|
enthusiast
|
Drugi półfinał odbędzie się jutro (czwartek, 14.05, 21:00). Przyznam szczerze, że wytypowanie finałowej 10 wydaje się dużo trudniejsze od pierwszego półfinału. Tutaj też wystąpi największy faworyt całego Konkursu czyli Białorusin z pochodzenia, reprezentujący Norwegię. http://www.youtube.com/watch?v=gw_OO3SldGE Buki najwięcej szans na awans dają jeszcze Azerbejdżanowi, Grecji i Ukrainie. Kursy tak marne, że nawet nie warto o tym myśleć. Oto lista startowa: 1. Chorwacja Igor Cukrov "Lijepa Tena" 2. Irlandia Sinead Mulvey & Black Daisy "Et Cetera" 3. Łotwa Intars Busulis "Probka" 4. Serbia Marko Kon & Milan Nikolic "Cipela" 5. Polska Lidia Kopania "I Don't Wanna Leave" 6. Norwegia Alexander Rybak "Fairytale" 7. Cypr Christina Metaxa "Firefly" 8. Słowacja Kamil Mikulčík & Nela Pocisková "Let' tmou" 9. Dania Brinck "Believe again" 10. Słowenia Quartissimo & Martina "Love symphony" 11. Węgry Zoli Adok "Dance with me" 12. Azerbejdżan AySel & Arash "Always" 13. Grecja Sakis Rouvas "This is our night" 14. Litwa Sahsa Son "Love" 15. Mołdawia Nelly Ciobanu "Hora din Moldova" 16. Albania Kejsi Tola "Carry Me In Your Dreams" 17. Ukraina Svetlana Loboda "Be my Valentine" 18. Estonia Urban Symphony & Sandra Nurmsalu "Randajad" 19. Holandia De Toppers "Shine" Ja proponuję takie zakłady: Serbia - brak awansu, kurs 2.25, 7/10 - do tej pory Serbia kojarzyła mi się dobrze na Eurowizji, mieli bardzo udany utwór przed rokiem (taki Hans Zimmer po serbsku ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif) ), ale teraz się nie postarali. Nawet mało wymagająca publika eurowizyjna raczej nie doceni takiej piosenki. Polska - awans, kurs 3.00, 2/10 - przed rokiem ładnie się wzbogaciłem na awansie Polski do finału, a moim zdaniem ta piosenka jest dużo lepsza od ubiegłorocznej. Jeśli Kopania zaśpiewa to dobrze, co jest wątpliwe, to możemy awansować. Polska będzie występować jako 5 w kolejności, przed nią bezpośrednio Serbia, ale zaraz po nas... Norwegia. Pytanie czy mimo wszystko widzowie zapamiętają ten występ, czy tylko będą kojarzyć Norwegię. Cypr - awans, kurs 5.00, 3/10 - do zagrania tego zakładu skłania mnie bardziej kurs. W tym pólfinale jako, że jest też Grecja, to Cypr może liczyć na 12-kę od sąsiedniego państwa, coś tam pewnie jeszcze uzbiera i myslę, że wejdzie do finału. Gdybym ja stał za produkcją tego utworu, zrobiłbym to kompletnie inaczej, bo uważam, że jest w niej całkiem spory potencjał, a tak wyszło nudno i ckliwie. Słowacja, awans, kurs 5.00, 1/10 - i znowu połaszę się na kurs. Z jednej strony kolejna znowu ballada, ale z drugiej, moim zdaniem jednak udana kompozycja, po prostu piosenka bez zbędnego skakania po scenie, wypinania dupska, itp. Chyba troche niedoceniana propozycja. Dania, brak awansu, kurs 3.00, 5/10 - w tym półfinale na Danię może zagłosować Norwegia i... no właśnie to by było na tyle. Piosenka nudzi po pierwszych sekundach, realizacyjnie to oczywiście jak na Skandynawię przystało inna liga, ale raczej ten utwór nie zapadnie widzom w pamięci. Albania, awans, kurs 1.66, 9/10 - prawie pewny awans, dobra pozycja startowa (16-ta), a jak pokazał wczorajszy dzień ma to znaczenie, bo aż 5 ostatnich wczoraj prezentacji przeszło dalej. Litwa, brak awansu, kurs 2.37, 6/10 - tak sobie myślę, że albo do finału awansuje Cypr, albo Litwa. Ballada numer 1 234 345, mają zdrowie... Chorwacja - awans, kurs 3.00 - 7/10 - pamiętam, że przed rokiem sporo ludzi grało też na Chorwację z jeszcze wyższym kursem i ładnie na tym wyszli. W tym roku moim zdaniem to lepsza piosenka, na plus bałkański klimat, lepiej żeby kraje utrzymywały własną tożsamość. Reasumując przewiduję, że do finału przejdą (kolejność wg startu): Chorwacja Polska Norwegia Cypr Słowacja Azerbejdżan Grecja Albania Ukraina Estonia W finale życzę zwycięstwa Wielkiej Brytanii. Absolutnie najlepsza kompozycja w tym roku. http://www.youtube.com/watch?v=fmW36WBSgFcUtwór bardzo musicalowy, ale jeśli powiem, że kompozytorem jest Andrew Lloyd Weber to już to wszystko wyjaśni... Brytyjczycy przez ostatnie lata zajmowali same ogony, ale też sami są sobie winni, bo nie tylko polityczne głosowanie miało na to wpływ... Kraj z takimi tradycjami, stać na dużo więcej. Oczywiście Radiohead czy np. Oasis nigdy się tam nie pojawi ![laugh laugh](/forum/images/graemlins/default/laugh.gif) ale jeśli ma być to pop, to niech on prezentuję on jakiś poziom. Wiem, nikt już Eurowizji nie traktuje poważnie, ale właśnie przez takie podejście ten Konkurs dawno już umarł, może Jury trochę tą sytuację poprawi. Tak czy inaczej kurs 17.00 na zwycięstwo Wlk. Brytanii z handicapem na miejsca 1/5 jest dobrą inwestycją. Nawet jak nie wygra, a będzie w pierwszej 5-ce, będę na dużym plusie. Dodatkowo utwór w finale będzie wykonany jako 23, jak pokazuje historia jest to bardzo dobra pozycja startowa. Pytanie, czy bukmacherzy mogą się tak bardzo mylić i dać kurs poniżej 3.00 na piosenkę, która nie wygra? Chyba jednak za rok Oslo 2010... Tegoroczna Eurowizja tradycyjnie w większości piosenek budzi obrzydzenie, ale na plus wyszczególniam: Wielką Brytanię, Bośnię i Hercegowinę, Islandię, nawet Norwegię i tradycyjnie Francję (po której się więcej spodziewałem). Po drugim półfinale jeszcze zagram jakieś zakłady H2H na finał, bo tam będzie łatwiej coś trafić.
|
Do góry
|
|
|
|
#3134408 - 15/05/2009 01:14
|
enthusiast
Meldunek: 02/12/2007
|
Swietna analiza. Osobiscie proponuje wygrana Norwegii w dzisiejszym polfinale. Z awansem Polski bylbym ostrozny, nie sadze aby Kopana miala dzis zaspiewac na final.
|
Do góry
|
|
|
|
#3137284 - 16/05/2009 05:00
[Re: luki75]
|
enthusiast
|
W drugim półfinale skuteczność już słabsza - 7/10. Dalej przeszły: Chorwacja, Norwegia, Dania, Azerbejdżan, Grecja, Litwa, Mołdawia, Albania, Ukraina, Estonia. Nie mam wątpliwości co do tego, że Polska zasługiwała na awans... Lista startowa w finale: 01. Litwa 02. Izrael 03. Francja 04. Szwecja 05. Chorwacja 06. Portugalia 07. Islandia 08. Grecja 09. Armenia 10. Rosja 11. Azerbejdżan 12. Bośnia i Hercegowina 13. Mołdawia 14. Malta 15. Estonia 16. Dania 17. Niemcy 18. Turcja 19. Albania 20. Norwegia 21. Ukraina 22. Rumunia 23. Wielka Brytania 24. Finlandia 25. Hiszpania Wygra Norwegia, tego możemy być niemal pewni. Pytanie brzmi kto, będzie jeszcze walczył o TOP5. Sądzę, że w pierwszej piątce obok Norwegii będzie tradycyjnie Grecja i pewnie Azerbejdżan. U Turcji podejrzewam duży zonk, bo jednak myślę, że Jury trochę zweryfikuję głosowanie turków rozsianych po całej Europie i to może być jeden z gorszych wyników Turcji w ostatnich latach, co nie zmienia faktu, że raczej czołową 10-kę osiągną. Chciałbym widzieć w TOP5 Wlk. Brytanię i Francję, ale to się raczej niestety nie stanie. Jeśli weźmiemy pod uwagę uwarunkowania geograficzne to największe szanse na czołówkę mają: Norwegia (blok skandynawski) - kurs 1.95 Azerbejdżan (blok wschodni) - kurs 13.00 Grecja (blok południowo-wschodni) - 6.00 Bośnia i Hercegowina (blok bałkański) - kurs 17.00 Dlatego proponuję zagrać na zwycięstwo Azerbejdżanu, w zakładzie "each way" 1/5 1-2-3-4 po kursie 13.00 - 7/10Wcześniej pograłem już Bośnię, po niestety gorszym kursie no i Wielką Brytanię, bo po prostu życzę tej piosence zwycięstwa. Ponadto gram jeszcze: Kto ukończy w pierwszej Wielkiej 4 (Wlk. Brytania, Francja, Hiszpania, Niemcy) Wielka Brytania, kurs 2.25 - 9/10 Tego zakładu jestem najbardziej pewien, tutaj rywalizacja będzie się toczyła tylko z Francją, bo w Hiszpanię nie wierzę, a u Niemców cycki Dity von Teese na scenie nie wystarczą do sukcesu ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3137333 - 16/05/2009 05:08
[Re: oki]
|
enthusiast
|
moze ktos objasnic jak to jest dokladnie z punktacja w finale? Punktacja w systemie 12,10,8,7…3,2,1, zostanie ustalona poprzez kombinację głosów Jury i widzów (50%/50%). Głosować będą wszystkie państwa, które biorą udział w finale plus te, które odpadły wcześniej w półfinałach. Jury, składające się z 5 osób, oddaje swoje głosy już podczas II próby generalnej. Potem te głosy będą zsumowane z tymi od telewidzów i podane na żywo podczas łączeń z każdym z uczestniczących w Eurowizji państw. Właśnie przez decyzję o wprowadzeniu Jury, radzę powstrzymać się przed zakładami typu "Czy Cypr przyzna Grecji 12 pkt", choć tutaj jest to akurat dosyć prawdopodobne ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3138399 - 16/05/2009 22:20
[Re: MaTHiaS]
|
enthusiast
|
kiedy poznamy właściwe wyniki z półfinałów? Po ostatnim wykonaniu w finale? Zostaną ujawnione poza Konkursem, do poniedziałku podadzą.
|
Do góry
|
|
|
|
#3140494 - 17/05/2009 18:38
|
enthusiast
|
Najpierw może małe podsumowanie typów na finał:
Zwycięstwo Azerbejdżanu, w zakładzie "each way" 1/5 1-2-3-4 po kursie 13.00 - 7/10 - skończyło się miejscem 3-cim, a więc jak najbardziej zakład wygrany, kurs oczywiście niższy jak przy zwycięstwie, ale ważne, że jest zysk.
Kto ukończy wyżej z Wielkiej 4 (Wlk. Brytania, Francja, Hiszpania, Niemcy) Wielka Brytania, kurs 2.25 - 9/10 - Zgodnie z moimi przewidywaniami, walka toczyła się tylko pomiędzy Wielką Brytanią i Francją.
05. Wielka Brytania - 173 punkty 08. Francja - 107 20. Niemcy - 35 24. Hiszpania - 24
Poza tym moje prywatne typy na zwycięstwo Bośni i Wlk. Brytanii, w zakładach na miejsca 1-2-3-4, nie powiodły się. Bośnia była 9-ta (typ głównie ze względu na głosowanie polityczne), najbliżej sukcesu była moja faworytka, czyli pieśń z Wielkiej Brytanii. O porażce zadecydowało dopiero ostatnie głosowanie z Norwegii!
Wyniki finału: 1. Norwegia 387 punktów 2. Islandia 218 3. Azerbejdżan 197 4. Turcja 177 5. Wielka Brytania 173 6. Estonia 129 7. Grecja 120 8. Francja 107 9. Bośnia i Hercegowina 106 10. Armenia 92 11. Rosja 91 12. Ukraina 76 13. Dania 74 14. Mołdawia 69 15. Portugalia 57 16. Izrael 53 17. Albania 48 18. Chorwacja 40 19. Rumunia 37 20. Niemcy 35 21. Szwecja 33 22. Malta 31 23. Litwa 23 24. Hiszpania 23 25. Finlandia 22
Buki wiedziały co robią, ustalając tak kursy na Norwegię. Cieszy mnie bardzo wysokie miejsce Islandii, Wielkiej Brytanii i Francji. Gdyby nie Jury napewno byłoby gorzej. Ogólnie poziom był troszeczkę wyższy niż w latach ubiegłych, głosowanie odrobinę mniej przewidywalne dzięki wprowadzeniu Jury.
Wyniki I półfinału:
01. Islandia..............174 punkty 02. Turcja................172 03. Bośnia i Hercegowina..125 04. Szwecja...............105 05. Armenia................99 06. Malta..................86 07. Izrael.................75 08. Portugalia.............70 09. Rumunia................69 10. Macedonia..............45 11. Czarnogóra.............44 12. Finlandia..............42 - Jury zadecydowało o awansie Finlandii do finału... WTF? 13. Białoruś...............25 14. Szwajcaria.............15 15. Andorra................ 8 16. Bułgaria............... 7 17. Belgia................. 1 18. Czechy................. 0
Wyniki II półfinału:
01. Norwegia.....201 punktów 02. Azerbejdżan..180 03. Estonia......115 04. Grecja.......110 05. Mołdawia.....106 06. Ukraina.......80 07. Albania.......73 08. Dania.........69 09. Litwa.........66 10. Serbia........60 11. Irlandia......52 12. Polska........43 13. Chorwacja.....33 - Jury zadecydowało o awansie Chorwatów 14. Cypr..........32 15. Węgry.........16 16. Słowenia......14 17. Holandia......11 18. Słowacja.......8 19. Łotwa..........7
|
Do góry
|
|
|
|
|
|