Opcje tematu
#2904922 - 11/02/2009 21:38 Spadek do podziału
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
Może to nie forum prawne, ale kręci się tu wiele ludzi:)

Mam wielką prośbę o porady, sugestie i jakiekolwiek uwagi, które mogłyby mi pomóc.

Sytuacja jest taka, że po rodzicach jest do podziału spadek, jest 5 osób dziedziczących (rodzeństwo ok 50-60 lat).
W skład spadku wchodzi:
-5 działek budowlanych o różnej wartości - bez zabudowań, przez nikogo nie zawłaszczone
-działka + dom w którym mieszkali rodzice, teraz mieszka tam jedno z rodzeństwa osoba A. ok 10-15 lat
-działki rolne
-las
-nielegalna bacówka na szlaku na Turbacz (wybudowano ją 30 lat temu, ale bez pozwolenia) z polem przylegającym.
Nie mamy pojęcia ile i gdzie to dokładnie jest, wiem że wszystkiego jest 8,5 hektara

Moja sytuacja jest taka, że pomagam córce jednemu z rodzeństwa, stąd moje pytania:
a) co zrobić by wszystkie prawa po matce dziedziczącej spadek miała córka (jest pełna zgoda matki)?
b) gdzie można sprawdzić wielkość i położenie całego tego spadku?
c) co z osobą mieszkającą w domu rodziców, czy jest coś takiego jak zasiedzenie i na czym to polega? Z osobą tą trudno się będzie

dogadać bo to bezdzietny alkoholik.
d)czy jest możliwy nierówny podział majątku przez sąd, nie mamy kontaktu ze spadkiem
e) ile może trwać proces jeśli rodzina nie dojdzie do consesusu, czy sąd może w razie blokady przez rodzinę zmusić do podziału,

spłat
f) co generalnie powinniśmy zrobić

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi mogące mi pomóc

Do góry
Bonus: Unibet
#2905009 - 11/02/2009 21:58 Re: Spadek do podziału [Re: jerome]
zaberek1987 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2006
jesli zostalo spisane w testamencie (rozrzadzeniu) to corka powinna dostac ale mozna zakwestinowac taki testaqment

1. w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli;
2. pod wpływem błędu uzasadniającego przypuszczenie, że gdyby spadkodawca nie działał pod wpływem błędu, nie sporządziłby testamentu tej treści;
3. pod wpływem groźby.

jesli owy testament byl sporzadzony to niech walczy

Do góry
#2905027 - 11/02/2009 22:03 Re: Spadek do podziału [Re: zaberek1987]
jerome Offline
Carpal Tunnel

zapomniałem dodać, nie ma żadnego testamentu, wszystko leży od paru lat samo sobie

Do góry
#2905035 - 11/02/2009 22:05 Re: Spadek do podziału [Re: jerome]
zaberek1987 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2006
to wtedy ustawowe dziedziczenie

Do góry
#2905446 - 12/02/2009 00:51 Re: Spadek do podziału [Re: zaberek1987]
Bullet Offline
Marat Safin

Meldunek: 14/05/2005
Witam,
po pierwsze czy jest już stwierdzone nabycie spadku? Jeśli tak to należy założyc sprawę o dział spadku. Poza tym nasuwa się pytanie czy ta piątka to są dzieci rodziców i czy rodzice nie mieli rodzeństwa, które żyje lub rodziców, którzy żyją bo jak tak to oni też dziedziczą. Następna sprawa - najlepiej przyjąc spadek z dobrodziejstwem inwentarza bowiem wtedy zabezpiecza się przed ewentualnymi długami, które również się dziedziczy bowiem spadek to nie tylko aktywa, ale i pasywa. Dlatego każdy z potencjalnych spadkobierców ma czas pół roku od momentu dowiedzenia się o tytule swojego powołania do tego aby: przyjąc spadek wprost, przyjąc go z dobrodziejstwem inwentarza lub odrzucic przy czym w przypadku osób niepełnoletnich z mocy prawa nie mogą one przyjąc spadku wprost. Reasumując skonkretyzuj ilu jest spadkobierców i kim byli dla rodziców bo ustawowo każdy dziedziczy inną procentowo częśc w zależności czy jest współmałżonkiem, dzieckiem, rodzeństwem itp itd. Daj cyne co i jak to postaram się jeszcze udzielic jakiś wskazówek smile

Do góry
#2905512 - 12/02/2009 01:20 Re: Spadek do podziału [Re: Bullet]
jerome Offline
Carpal Tunnel

spadkobiercami jest piatka dzieci (maja po 50-60 lat), wiem ze to juz lezy niepodzielona tak od okolo 10 lat, wiem ze razem juz cos sprzedali, dlugow tez nie ma, chodzi o rozdzial majatku miedzy nich, z tym ze chcemy to tak zrobic, iz jedna z dziedziczacych przekaze wszelkie prawa do majatku swojemu dziecku i to dziecko bedzie sie domagalo swoich praw

Do góry
#2905522 - 12/02/2009 01:27 Re: Spadek do podziału [Re: jerome]
Golffour Offline
addict

Meldunek: 31/07/2005
To chyba juz po rodzince....
Z taka sprawa to do prawnika a nie na forum bukmacherskie....
Prawo spadkowe moze nie jest obszerne , ale dosyc skomplikowane dla laika...

Do góry
#2905563 - 12/02/2009 01:44 Re: Spadek do podziału [Re: Golffour]
Kenny Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/01/2005
Jerome z tego co piszesz to wygląda to tak jakby ta twoja znajoma chciała swojemu dziecku przekazać prawo do swojej części czyli poniekąd wnuczce bądź wnuczkowi zmarłych właścicieli i to dziecko (już raczej pełnoletnie) ma wydymać braci i siostry tej twojej znajomej czyli swoich wujków i ciotki laugh i zgarnąć wszystko dla siebie? Ja nie wiem w co ty się pakujesz ale to troche moim zdaniem niepoważne laugh

Do góry
#2905701 - 12/02/2009 02:36 Re: Spadek do podziału [Re: Kenny]
mav2007 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/10/2007
"iz jedna z dziedziczacych przekaze wszelkie prawa do majatku swojemu dziecku i to dziecko bedzie sie domagalo swoich praw"

Moze przekazac oc najwyzej swoja czesc spadku - o ile byl juz zasadzony podzial spadku. Jesli nie bylo - to bez tego niewiele zrobi (bedzie zasadzenie jej czesci spadku po jej smierci najwyzej)

"a) co zrobić by wszystkie prawa po matce dziedziczącej spadek miała córka (jest pełna zgoda matki)?"

Mozna tez zrobic tak, ze matka w testamencie wydziedzicza wszystkich - ale potem musi jeszcze zyc 10 lat , aby nie wyplacac zachowku komus innemu niz corka.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
b) gdzie można sprawdzić wielkość i położenie całego tego spadku?

Zazwyczaj wydzial gruntow danej gminy. Ew w gminie popytaj sie o mapy kartograficzne.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Co do zasiedzenia to sa dwa rodzaje - w dobrej wierze (25 lat) i w zlej wierze (30 lat). Poczytaj na googlu troche - w usmie prosta sprawa tylko duzo papierkow. W tym przypadku jednak to troche nie podlega (za krotki okres).
@@@@@
d)czy jest możliwy nierówny podział majątku przez sąd, nie mamy kontaktu ze spadkiem

Z kim? Z czym?

Ogolnie sad podzieli wszystko po rowno (kazdy dostanie 1/5 kazdej dzialki - a potem ewentualnie sie wymieniajcie prawami lub sprzedawajcie)

@@@@@@@@@
e) ile może trwać proces jeśli rodzina nie dojdzie do consesusu, czy sąd może w razie blokady przez rodzinę zmusić do podziału,

W PL to trzeba liczyc 2-3 lata bez odwolań.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ogolnie - do prawnika i do sadu z wnioskiem o podzial spadku. Od tego trzeba bylo zaczac juz kilka lat temu.

Do góry
#2906317 - 12/02/2009 05:11 Re: Spadek do podziału [Re: mav2007]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
ja np powiem, ze sad moze podzielic po nierowno, jesli dojdzie do dziedziczenie w drugim stopniu czy cos.. wtedy jest taki pomgatfany podzial, ze ta 1/2 inni 1/2 a dzieci dzieci np 1/4
cos takiego bylo jak ostatnio kodeks cywilny czytalem.. dlatego, tutaj ciezko bedzie Ci rozwiazac caly spor smile

Do góry
#2907752 - 12/02/2009 20:02 Re: Spadek do podziału [Re: Kenny]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Kenny
Jerome z tego co piszesz to wygląda to tak jakby ta twoja znajoma chciała swojemu dziecku przekazać prawo do swojej części czyli poniekąd wnuczce bądź wnuczkowi zmarłych właścicieli i to dziecko (już raczej pełnoletnie) ma wydymać braci i siostry tej twojej znajomej czyli swoich wujków i ciotki laugh i zgarnąć wszystko dla siebie? Ja nie wiem w co ty się pakujesz ale to troche moim zdaniem niepoważne laugh

moim zdaniem niepowazne jest to co ty piszesz, prosze o pomoc, bylo tu paru znajomych, chodzi tylko o przekazanie praw do swojej czesci spadku i wyegzekwowanie ich od blokujacej rodziny, chodzi o 1/5, sa to bardzo ciezkie sprawy, o tyle ciezsze ze chodzi o majatek na wsi, dlatego zdecydowalem sie pomoc, oczywiscie udam sie do prawnika, ale na poczatku chcialem zrobic male rozeznanie, chodzi o 8,5 hektara dzialek rolnych i budowlanych wiec 1/5 to powazna stawka, pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc

Do góry
#2907817 - 12/02/2009 20:21 Re: Spadek do podziału [Re: jerome]
jerome Offline
Carpal Tunnel

no to moze sie spytam do jakiego prawnika pojsc i ile moze wziac za taka wizyte

Do góry
#2908846 - 13/02/2009 04:46 Re: Spadek do podziału [Re: jerome]
Kenny Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/01/2005
Originally Posted By: jerome
Originally Posted By: Kenny

moim zdaniem niepowazne jest to co ty piszesz, prosze o pomoc, bylo tu paru znajomych, chodzi tylko o przekazanie praw do swojej czesci spadku i wyegzekwowanie ich od blokujacej rodziny, chodzi o 1/5, sa to bardzo ciezkie sprawy, o tyle ciezsze ze chodzi o majatek na wsi, dlatego zdecydowalem sie pomoc, oczywiscie udam sie do prawnika, ale na poczatku chcialem zrobic male rozeznanie, chodzi o 8,5 hektara dzialek rolnych i budowlanych wiec 1/5 to powazna stawka, pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc

Sorry ale jak czytałem wczoraj jeden z twoich postów to wywnioskowałem z niego że to dziecko twojej znajomej po otrzymaniu tej 1/5 będzie się następnie starało o całość frown nie wiem jak ja to czytałem bo dziś nie moge tego znaleźć musiałem źle zrozumieć któreś zdanie, także jeszcze raz przepraszam za to co napisałem powyżej piwo

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08