#2904922 - 11/02/2009 21:38
Spadek do podziału
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
Może to nie forum prawne, ale kręci się tu wiele ludzi:)
Mam wielką prośbę o porady, sugestie i jakiekolwiek uwagi, które mogłyby mi pomóc.
Sytuacja jest taka, że po rodzicach jest do podziału spadek, jest 5 osób dziedziczących (rodzeństwo ok 50-60 lat). W skład spadku wchodzi: -5 działek budowlanych o różnej wartości - bez zabudowań, przez nikogo nie zawłaszczone -działka + dom w którym mieszkali rodzice, teraz mieszka tam jedno z rodzeństwa osoba A. ok 10-15 lat -działki rolne -las -nielegalna bacówka na szlaku na Turbacz (wybudowano ją 30 lat temu, ale bez pozwolenia) z polem przylegającym. Nie mamy pojęcia ile i gdzie to dokładnie jest, wiem że wszystkiego jest 8,5 hektara
Moja sytuacja jest taka, że pomagam córce jednemu z rodzeństwa, stąd moje pytania: a) co zrobić by wszystkie prawa po matce dziedziczącej spadek miała córka (jest pełna zgoda matki)? b) gdzie można sprawdzić wielkość i położenie całego tego spadku? c) co z osobą mieszkającą w domu rodziców, czy jest coś takiego jak zasiedzenie i na czym to polega? Z osobą tą trudno się będzie
dogadać bo to bezdzietny alkoholik. d)czy jest możliwy nierówny podział majątku przez sąd, nie mamy kontaktu ze spadkiem e) ile może trwać proces jeśli rodzina nie dojdzie do consesusu, czy sąd może w razie blokady przez rodzinę zmusić do podziału,
spłat f) co generalnie powinniśmy zrobić
Z góry dziękuje za wszelkie uwagi mogące mi pomóc
|
Do góry
|
|
|
|
#2905009 - 11/02/2009 21:58
Re: Spadek do podziału
[Re: jerome]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2006
|
jesli zostalo spisane w testamencie (rozrzadzeniu) to corka powinna dostac ale mozna zakwestinowac taki testaqment
1. w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli; 2. pod wpływem błędu uzasadniającego przypuszczenie, że gdyby spadkodawca nie działał pod wpływem błędu, nie sporządziłby testamentu tej treści; 3. pod wpływem groźby.
jesli owy testament byl sporzadzony to niech walczy
|
Do góry
|
|
|
|
#2905027 - 11/02/2009 22:03
[Re: zaberek1987]
|
Carpal Tunnel
|
zapomniałem dodać, nie ma żadnego testamentu, wszystko leży od paru lat samo sobie
|
Do góry
|
|
|
|
#2905035 - 11/02/2009 22:05
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2006
|
to wtedy ustawowe dziedziczenie
|
Do góry
|
|
|
|
#2905512 - 12/02/2009 01:20
[Re: Bullet]
|
Carpal Tunnel
|
spadkobiercami jest piatka dzieci (maja po 50-60 lat), wiem ze to juz lezy niepodzielona tak od okolo 10 lat, wiem ze razem juz cos sprzedali, dlugow tez nie ma, chodzi o rozdzial majatku miedzy nich, z tym ze chcemy to tak zrobic, iz jedna z dziedziczacych przekaze wszelkie prawa do majatku swojemu dziecku i to dziecko bedzie sie domagalo swoich praw
|
Do góry
|
|
|
|
#2905701 - 12/02/2009 02:36
[Re: Kenny]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/10/2007
|
"iz jedna z dziedziczacych przekaze wszelkie prawa do majatku swojemu dziecku i to dziecko bedzie sie domagalo swoich praw"
Moze przekazac oc najwyzej swoja czesc spadku - o ile byl juz zasadzony podzial spadku. Jesli nie bylo - to bez tego niewiele zrobi (bedzie zasadzenie jej czesci spadku po jej smierci najwyzej)
"a) co zrobić by wszystkie prawa po matce dziedziczącej spadek miała córka (jest pełna zgoda matki)?"
Mozna tez zrobic tak, ze matka w testamencie wydziedzicza wszystkich - ale potem musi jeszcze zyc 10 lat , aby nie wyplacac zachowku komus innemu niz corka. @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ b) gdzie można sprawdzić wielkość i położenie całego tego spadku?
Zazwyczaj wydzial gruntow danej gminy. Ew w gminie popytaj sie o mapy kartograficzne. @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Co do zasiedzenia to sa dwa rodzaje - w dobrej wierze (25 lat) i w zlej wierze (30 lat). Poczytaj na googlu troche - w usmie prosta sprawa tylko duzo papierkow. W tym przypadku jednak to troche nie podlega (za krotki okres). @@@@@ d)czy jest możliwy nierówny podział majątku przez sąd, nie mamy kontaktu ze spadkiem
Z kim? Z czym?
Ogolnie sad podzieli wszystko po rowno (kazdy dostanie 1/5 kazdej dzialki - a potem ewentualnie sie wymieniajcie prawami lub sprzedawajcie)
@@@@@@@@@ e) ile może trwać proces jeśli rodzina nie dojdzie do consesusu, czy sąd może w razie blokady przez rodzinę zmusić do podziału,
W PL to trzeba liczyc 2-3 lata bez odwolań.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ogolnie - do prawnika i do sadu z wnioskiem o podzial spadku. Od tego trzeba bylo zaczac juz kilka lat temu.
|
Do góry
|
|
|
|
#2907752 - 12/02/2009 20:02
[Re: Kenny]
|
Carpal Tunnel
|
Jerome z tego co piszesz to wygląda to tak jakby ta twoja znajoma chciała swojemu dziecku przekazać prawo do swojej części czyli poniekąd wnuczce bądź wnuczkowi zmarłych właścicieli i to dziecko (już raczej pełnoletnie) ma wydymać braci i siostry tej twojej znajomej czyli swoich wujków i ciotki  i zgarnąć wszystko dla siebie? Ja nie wiem w co ty się pakujesz ale to troche moim zdaniem niepoważne moim zdaniem niepowazne jest to co ty piszesz, prosze o pomoc, bylo tu paru znajomych, chodzi tylko o przekazanie praw do swojej czesci spadku i wyegzekwowanie ich od blokujacej rodziny, chodzi o 1/5, sa to bardzo ciezkie sprawy, o tyle ciezsze ze chodzi o majatek na wsi, dlatego zdecydowalem sie pomoc, oczywiscie udam sie do prawnika, ale na poczatku chcialem zrobic male rozeznanie, chodzi o 8,5 hektara dzialek rolnych i budowlanych wiec 1/5 to powazna stawka, pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc
|
Do góry
|
|
|
|
#2907817 - 12/02/2009 20:21
|
Carpal Tunnel
|
no to moze sie spytam do jakiego prawnika pojsc i ile moze wziac za taka wizyte
|
Do góry
|
|
|
|
#2908846 - 13/02/2009 04:46
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/01/2005
|
Jerome z tego co piszesz to wygląda to tak jakby ta twoja znajoma chciała swojemu dziecku przekazać prawo do swojej części czyli poniekąd wnuczce bądź wnuczkowi zmarłych właścicieli i to dziecko (już raczej pełnoletnie) ma wydymać braci i siostry tej twojej znajomej czyli swoich wujków i ciotki  i zgarnąć wszystko dla siebie? Ja nie wiem w co ty się pakujesz ale to troche moim zdaniem niepoważne moim zdaniem niepowazne jest to co ty piszesz, prosze o pomoc, bylo tu paru znajomych, chodzi tylko o przekazanie praw do swojej czesci spadku i wyegzekwowanie ich od blokujacej rodziny, chodzi o 1/5, sa to bardzo ciezkie sprawy, o tyle ciezsze ze chodzi o majatek na wsi, dlatego zdecydowalem sie pomoc, oczywiscie udam sie do prawnika, ale na poczatku chcialem zrobic male rozeznanie, chodzi o 8,5 hektara dzialek rolnych i budowlanych wiec 1/5 to powazna stawka, pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc Sorry ale jak czytałem wczoraj jeden z twoich postów to wywnioskowałem z niego że to dziecko twojej znajomej po otrzymaniu tej 1/5 będzie się następnie starało o całość  nie wiem jak ja to czytałem bo dziś nie moge tego znaleźć musiałem źle zrozumieć któreś zdanie, także jeszcze raz przepraszam za to co napisałem powyżej 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|