- co to jest commision generated, dlaczego jest mniejsza od commision paid
Wygenerowaną prowizję liczy się bodajże uwzględniając rynki zielone i czerwone.
Fizycznie płacisz prowizję tylko na zielonych. Generujesz ją natomiast i na zielonych i na czerwonych. W przypadku czerwonych liczą Ci po średniej prowizji jaka była na rynku. A ponieważ liczą zarówno z czerwonych i zielonych to dzielą sumę przez 2.
A skoro dzielą tę sumę przez 2 to jak masz dodatni wynik tygodnia to prowizja wygenerowana będzie mniejsza od zapłaconej. Jeśli masz natomiast wynik ujemny to będzie na odwrót.
Na stosunek zapłaconej do wygenerowanej wpływ ma jeszcze średnia prowizja rynkowa, po której liczą, ale jest on minimalny.
Przykład 1:
-suma zielonych rynków w tygodniu:
500-prowizja zapłacona (5%):
25-suma czerwonych rynków w tygodniu:
300-prowizja ukryta (dajmy na to 4%- średnia rynkowa):
12-prowizja wygenerowana: (25 + 12)/2 = 18,5
WYGENEROWANA < ZAPŁACONA
Przykład 2:
-suma zielonych rynków w tygodniu:
300-prowizja zapłacona (5%):
15-suma czerwonych rynków w tygodniu:
500-prowizja ukryta (4%- średnia rynkowa):
20-prowizja wygenerowana: (15 + 20)/2 = 17,5
WYGENEROWANA > ZAPŁACONA
- dlaczego do total charges liczona jest commision generated a nie commison paid, którą w rzeczywistości zapłaciłem (jeśli dobrze myślę)
Głównym powodem jest zapewne filozofia Betfair. Jeśli zapłaciłeś prowizję to zawarłeś zakład z drugą stroną, która jej nie zapłaciła. Betfair ma z Waszego zakładu pewne pieniądze i przyjmuje, że wygenerowały je obie strony. (Fakt, że ten sposób liczenia prowizji trochę zakłamuje opis Premium Charge pominę milczeniem.
- co to jest pozycja Premium Charges, która jest dodawana do Commision genetated w celu obliczenia Total Charges. I w tym punkcie to już zupełnie niczego nie rozumiem. Bo total charges ma służyć do wyliczenia opłaty premium jaką powinienem za dany okres zapłacić, więc dlaczego zawiera już pozycje premium charges (masło maślane)
Nie wiem czy jest to szczególnie istotne. Nie patrząc do arkusza domyślam się, że pozycja Total Charges jest podstawą do wyliczenia ile można mieć do dopłacenia w kolejnych tygodniach, jako że tygodniowa Premium Charge jest ograniczona przez wygrane z ostatniego tygodnia (więc nie zawsze wyrówna opłaty do pożądanego 20% od zysku za ostanie 60 tygodni).
- czy avaiable allowance to kwota jaka przysługuje mi z racji rabatu 1000 funtów na 60 tygodni?
tak