Strona 5 z 8 < 1 2 3 4 5 6 7 8 >
Opcje tematu
#267168 - 13/01/2005 07:27 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
lajkonik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/02/2003
Quote:

. . . . .
odnosnie czwartego kwartalu to nie wiem czy w zwiazku z koncowa rywalizacja (nagrody glowne, nagroda specjalna) nie bedzie za malo miejsca na kolejna nagrode kwartalna
chodzi nie tylko o koncentracje ale rowniez o kase - moze sie zdazyc, ze nagroda kwartalna bedzie wyzsza od rocznej...

No wlasnie dlatego zeby nie bylo jakiejs "walki o kase" typu jak najwyzsze kursy zeby wskoczyc wyzej, byl bym za tym zeby ten czwarty kwartal rowniez liczyc normalnie. Po za tym bylo by to nie fair nie docenic dobrego typera tylko dlatego ze to jest juz np. listopad a nie wrzesien. Sa cztery kwartaly wiec powinno byc miejsce dla wszystkich albo dla zadnego.

Quote:

...laureaci nagrod glownych moga sie tez poczuc pokrzywdzeni, ze jakis kwartalnik zmniejsza pule nagrod o 10-20%
. . . . .

a w pierwszych trzech kwartalach to niby nagroda nie bedzie zmniejszana ? Dlaczego w takim razie jakies pretensje maja byc do czwartego kwartalu a nie do np. pierwszego ze uszczupla sie od razu wysokosc mozliwych inwestycji ? A jezeli bedzie walka o dlugosc serii do konca a nie walka o kase, to nagroda automatycznie rowniez bedzie rosla.
Po za tym o jakich pretensjach mowimy skoro to ma byc tylko dodatek/jakas forma wyroznienia.
Rownie dobrze mozna zdecydowac ze nie ma nagrody za drugi kwartal bo wiekszosc lig gra i jest "za latwo".
Ja jestem za tym, ze jezeli juz jest taki pomysl, to albo nagradzac wszystkie 4 kwartaly(bo naprawde nie rozumiem dlaczego w jednym kwartale jest sie wyroznianym a w drugim nie?), albo zostac w obecnej formie i nagrodzic tylko najlepszego w calym "roku".

I jeszcze slowko co do tej "ostatecznej walki o kase".
Byly juz takie propozycje, i jestem za tym zeby np. na ostatni kwartal zrobic sztywna gorna granice kursow. Nie podaje wysokosci bo nie bardzo wiem czym sie kierowac w takim ustalaniu ze ma byc ako 1,7 a nie 1,9 czy 2,10.
Ale na pewno wielu STOPROCENTONLY'owcow ma swoje sugestie, wiec niech je przedstawia.

lajkonik

Do góry
Bonus: Unibet
#267169 - 13/01/2005 09:14 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/05/2003
Skoro padło już porównanie STOPROCENTONLY do firmy, to proponuję mianować lajkonika przewodniczącym związków zawodowych broniących praw pracowników, czyli typerów. Myślę że nie ma godniejszego kandydata na to stanowisko. Walczy nasz przewodniczący po prostu do upadłego.

A teraz mój pogląd o nagrodach. Skoro decydujemy się przyznawać nagrody kwartalne to trzeba być konsekwentnym i nagradzać najlepszych typerów w KAŻDYM kwartale. Jeżeli dodatkowo będziemy chcieli nagradzać najskuteczniejszego typera roku, to powinna być to DODATKOWA nagroda OBOK, a nie ZAMIAST nagrody za IV kwartał. To wydaje się być logiczne.
Pozostaje sprawa nominowania typów do grania, wczoraj lajkonik chciał zagrać Monaco, ale chyba nie zagrał bo nie miał stsownych upoważnień (ja absolutnie nie czuję się władnym upoważniać kogokolwiek do grania typów, ja tu tylko sprzątam). Dlatego prosiłbym ambasadora o deklarację w jaki sposób będziemy nominować typy do grania, przecież dobre typy są też w tygodniu, nie tylko w weekendy, chociażby wczorajsza liga francuska.

Do góry
#267170 - 13/01/2005 09:22 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Aha, jeszcze zapomniałem napisać o "ostatecznej walce o kase".
Jeśli chodzi o mnie to nie wprowadzałbym ograniczeń co do wysokości kursu. Uzasadnienie (przez analogię do nagród kwartalnych): czym różnią się typy podane np. w tygodniu 11, 25 czy 46 od typów podanych w dwóch-trzech ostatnich tygodniach? Każdy z nich liczy się tak samo do ogólnej punktacji i każdy zależy od wyczucia typera - ja bym pozostawił identyczne reguły tpowania dla każdego tygodnia w roku.

Do góry
#267171 - 13/01/2005 09:34 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
lajkonik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/02/2003
Pitersson (Ty wiesz za co )

Quote:

czym różnią się typy podane np. w tygodniu 11, 25 czy 46 od typów podanych w dwóch-trzech ostatnich tygodniach? Każdy z nich liczy się tak samo do ogólnej punktacji i każdy zależy od wyczucia typera - ja bym pozostawił identyczne reguły tpowania dla każdego tygodnia w roku.

W/g mnie (i chyba nie tylko) typy te, zwlaszcza w ostatnim miesiacu, moga sie roznic poziomem ryzyka. Jezeli jakas osoba bedzie np. na 6 miejscu i obliczy sobie ze typ z ako 3,5 da jej miejsce w pierwszej trojce, to co mu bedzie szkodzilo zaryzykowac i takowy podac, niekoniecznie pewny. Najwyzej bedzie nie 6 tylko 8. I to wlasnie moze byc ta "walka o kase".
Chce tylko przypomniec ze nie mam nic przeciwko wysokim kursom, poniewaz zdarza sie ze sa "pewniejsze" od tych 1,3.
Mam na mysli tylko ewentualne ograniczenie mozliwosci "przeklamania" koncowego rankingu.

lajkonik

Do góry
#267172 - 13/01/2005 12:31 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Dzięki lajkonik! Mam nadzieję że mianujesz mnie asystentem przewodniczącego . Wywalczę dla Ciebie gwarancje zatrudnienia lepsze niż w Energii - będziesz nieusuwalny z kategorii A bez względu na wyniki + gwarantowana minimum jedna nagroda kwartalna oczywiście też niezależnie od wyników . (Czyli tak jak mają prawdziwi działacze związkowi - to już jest bardziej smutne, bo dzieje się w rzeczywistości).

A co do walki o kasę, to typer podając ryzykowny kurs zwiększa ryzyko wtopy i tym samym traci szansę na nagrodę kwartalną/roczną dla najskuteczniejszego typera (z najdłuższą serią trafionych). Jego wybór. A jak sam zauważyłeś wysokość/niskość kursów jest względna i często te "pewniaki" po 1,2-1,3 zawodzą aż miło. Mój głos brzmi: brak ograniczeń kursowych. I kropka.

Edited by Pitersson (13/01/2005 12:35)

Do góry
#267173 - 13/01/2005 13:28 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Dev Offline
addict

Meldunek: 26/01/2004
to ja rowniez sie wypowiem i po raz kolejny tutaj mowie, ze jakiekolwiek ograniczanie typow, robienie jakis sztucznych limitow itd jest bez sensu, juz przy 20-25 typach wyysokie kursy wcale nie odgrywaja tak znaczacej roli np u mnie ostatnio typowalem 1,8 i trafilem, a srednia kursow podniesie to tylko o 0,02 i w ogolnym rankingu bede mial 1 pkt wiecej niz mam po poprzednim tyg). Im wiecej typow tym mniejsze oddzialywanie ich na ranking, wiec w koncowce walczacy o tytul raczej nie beda z przypadku. jednak wiekszy wplyw na ranking ma skutecznosc, anizeli kurs wiec nie powinno sie go ograniczac, jak ktos chce to prosze bardzo - zyjemy w wolnym demokraktycznym kraju.
Wiec podsumowujac wedlug mnie nie powinno byc karkolomnej walki o miejsce w koncowym rankingu, a jesli nawet to i tak nie przyniesie to nic zlego, gdyz taka zdrowa rywalizacja powoduje, ze bardziej sie przykladamy do analizy danych typow, a ograniczanie kursow nie ma wiekszego sensu.

Do góry
#267174 - 13/01/2005 18:02 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Coin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/09/2003
Co do strategii obstawiania to zaproponowalem, ze moge zrobic zestawienie roku 2004 dla typow A01-A20 za plaska stawke 10zl, jednak pod warunkiem, ze otrzymam pliki excela z wszystkich tygodni 4XX.

Niestety ambasador nie podzielil mojego entuzjazmu Nie zrozumialem do konca czy chodzilo o problemy techniczne (dane juz nie w excelu) czy nie...

Co do nagrody kwartalnej to jak najbardziej wszystkie 4 kwartaly powinny byc nagradzane, natomiast nie wydaje mi sie, by konieczne bylo w tym ukladzie nagradzanie typera, ktory mial najdluzsza serie trafien w skali roku... bo z mojej waskiej wyobrazni wynika, ze bylaby to nagroda dla kogos, kto juz otrzymal nagrode kwartalna... czyz nie ?

pozdrawiam
Coin

Do góry
#267175 - 13/01/2005 23:46 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/10/2002
. . . . .
>>> NAGRODA
wypada mi sie zgodzic z powyzszymi argumentami
ustalmy zatem:

wprowadzamy 4 nagrody kwartalne
nagradzani beda typerzy z najdluzsza seria trafnych typow pod rzad uzyskana w poszczegolnych kwartalach
decyduje termin bicia rekordow:
dla kwartalu pierwszego tygodnie 501-513
drugiego 514-526 itd

wysokosc kazdej nagrody to 10% funduszu po zakonczeniu danego kwartalu

pozostala pula (po czwartym kwartale czyli po zakonczeniu roku)
jest przeznaczona na nagrody glowne dla czolowki rankingowej za rok 2005
klucz podzialu bedzie zblizony do dotychczasowego (bez nagrody specjalnej dla rekordzisty rocznego z TOPTWENTY)
. . . . .

Do góry
#267176 - 14/01/2005 00:00 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

. . . . .
>>> OBSTAWIANIE
poniewaz Informatyk - nasz fundator/sponsor, potwierdzil swoj wklad na ten rok
(czekamy na innych z gestem)
to mysle, ze mozemy zaczac grac nawet jak do konca nie sa ustalone reguly
trzymajmy sie narazie zeszlorocznych zasad (elita decyduje)
moze ktos by sie podjal podsumowania dyskusji wywolanej propozycja wuzza

nie moge sie tym w tej chwili zajac . . .
zalegam tez z przerzucaniem wynikow 2004 do bazy danych
najblizszy wolny czas chce na to wlasnie poswiecic
pozniej moglbym zestawic arkusze dla Coina, ktory zaofiarowal pomoc w opracowaniu wybranej statystyki
o ile podtrzyma swoja oferte - obrobka danych w excelu to syzyfowa praca
po to konwertujemy typy, zeby mozna bylo je przerzucic do prawdziwej bazy danych
wowczas generowanie statystyki w dowolnym ksztalcie jest i latwe i blyskawiczne
. . . . .

Do góry
#267177 - 18/01/2005 21:31 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

. . . . .
>>> WSPOLPRACA
dyzury moderatorow funkcjonuja znakomicie
dla porzadku podsumuje krotko podstawowe czynnosci dyzurnego:
> dyzurny moderator jest gospodarzem STOPROCENTONLY i jako taki odpowiada za sprawne funkcjonowanie tematu
> ewentualne problemy rozstrzyga wg wlasnego uznania i temperamentu, kierujac sie duchem (i regulaminem) tematu
> glownym zadaniem jest konwertowanie typow i umieszczanie zestawien aktualnych pewniakow wraz z wynikami zakladow rozstrzygnietych
> po zakonczeniu tygodnia publikuje koncowe zestawienie i przesyla wypelniony arkusz do ambasady

mysle, ze duza pomoca byloby powolanie funkcji dyzurnego sprawdzajacego
z wlasnego doswiadczenia wiem, ze latwo o pomylki . . .
poczekajmy jeszcze na zgloszenia kolejnych chetnych do pomocy
. . . . .

Do góry
#267178 - 18/01/2005 22:01 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Coin Offline
Carpal Tunnel

ale czym zajmowalby sie dyzurny sprawdzajacy ? BO jesli chodzi o nadzor w temacie na forum to mysle, ze kazdy z 'pomocnikow' pelni taka role - ja zawsze jak widze jakis blad to daje o tym znac

Jednoczesnie zglaszam sie do poprowadzenia tematu w tygodniu 505.

Pozdrawiam
Coin

Do góry
#267179 - 18/01/2005 22:31 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

. . . . .
Coin
jestes rzeczywiscie aktywny i wylapujesz bledy
inni tez jak cos zauwaza (bardziej lub mniej przypadkowo) to daja znac
np Buncol wylapal w zeszlym tygodniu pomylke w kursie Comy
pisze o tym bo Coma pomimo mojej prosby nie skomentowal jeszcze uwagi Buncola
stad apel do pomocnikow, zeby przy kolejnym typie Comy wyegzekowac odpowiedz

funkcja dyzurnego sprawdzajacego da nam pewnosc, ze wszystkie wyniki sa sprawdzane
a moze kazdy moderator we wlasnym zakresie bedzie sobie organizowal sprawdzanie?
. . . . .

Do góry
#267180 - 19/01/2005 15:46 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Coin Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Apeluję przy zgłaszaniu typów na nowy tydzień poczekać na ranking i zgłaszać typy w nowym temacie. Poprzez przenoszenie typów z poprzedniego tematu (nie uwzględniających pozycji w rankingu) może dochodzic do takich sytuacji.

Mitul na to nie ma generalnie szans, gdyz ranking zazwyczaj pojawia sie dopiero we wtorek, a w poniedzialek tez jest dzien. Jedyne o co mozna apelowac, to przy typowaniu na nowy tydzien zamiast biezacej pozycji rankingowej wpisywac "???".

Przenoszenie ze starego tematu na nowy jest imho nieuniknione.

Do góry
#267181 - 19/01/2005 17:20 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Mitul Offline
Villain

Meldunek: 27/08/2004
Quote:

Mitul na to nie ma generalnie szans, gdyz ranking zazwyczaj pojawia sie dopiero we wtorek, a w poniedzialek tez jest dzien. Jedyne o co mozna apelowac, to przy typowaniu na nowy tydzien zamiast biezacej pozycji rankingowej wpisywac "???".

Przenoszenie ze starego tematu na nowy jest imho nieuniknione.

To może ustalić, że tydzień zaczyna się od wtorku i trwa dop poniedziałku... ?? Ale w sumie to niczego nie zmieni.
Chyba faktycznie dobrym pomysłem jest wpisywanie ??? przy typie na nowy tydzień...

Do góry
#267182 - 19/01/2005 19:12 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
radmi Offline
old hand

Meldunek: 03/08/2002
??? to jedyne moim zdaniem rozwiązanie. Prowadzący temat uzupełni to miejsce po pojawieniu się rankingu. A w poniedziałek też są przecież mecze i zawody, które warto zagrać więc nie możemy zaczynać tygodnia od wtorku.

Do góry
#267183 - 19/01/2005 20:18 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Mitul Offline
Villain

Quote:

. . . . .
Mitul
retooxa w dlugoterminowych nie powinno byc, jest zawieszony (tez go wziales z szablonu)

losy typu mb2308 zaleza od tego czy expekt zrobi zwroty (a nie czy poda wynik), przy przelozeniach normalnie sa zwroty wiec mb2308 moze spokojnie dalej typowac
. . . . .

oki w następnym zestawieniu poprawię...

Do góry
#267184 - 19/01/2005 20:56 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

. . . . .
>>> WAZNE
nie czekamy na aktualny ranking
do czasu opublikowania nowego rankingu obowiazuje stary (czyli nie piszemy ''???'')
jest to wazne ze wzgledu na rozliczanie plagiatow

moze sie zdarzyc ze nowy temat pojawi sie z kilkudniowym opoznieniem
teoretycznie moze sie opoznic 10 dni lub wiecej
wowczas jedziemy w starym temacie ze starym rankingiem i podajemy typy na nowe tygodnie jakgdybynigdynic
prowadzacy poprawia ranking jak tylko sie pojawi aktualny temat

wlasnie wyjezdzam na tydzien i juz mamy gwarantowane opoznienie (powodzenia Mitul i radmi)
takie perturbacje (niestety nieuniknione) nie powinny oczywiscie wplywac na jakosc typowania
. . . . .

Do góry
#267185 - 20/01/2005 09:29 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Mitul Offline
Villain

oki,
tak sobie pomyślałem, że przecież przy poprawnym wpisaniu zestawienia nie pojawi się nigdy dwóch typerów o tej samej pozycji w rankingu. Wystarczy tylko uważać na osoby które podały typy przed pojawieniem się oficjalnego rankingu. Kwestia zwrócenia uwagi przez publikującego zestawienie i nie ma problemu.

Tak z drugiej beczki to coś mało typów na bieżący weekend... chyba powinny się już pojawiać typy na weekend... zaraz przysiądę, poanalizuję i podam swój

Pozdrawiam

Edited by Mitul (20/01/2005 09:31)

Do góry
#267186 - 20/01/2005 11:53 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
kurson Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/05/2004
Witam ponownie!

Moje pytanie zadane w głównym temacie zostało olane , a więc powtórzę je ponownie, tym razem tutaj:

"Nie po raz pierwszy zauwazam kurs podany z betfair (adingh bez urazy - chodzi mi o ogolna zasade), a przeciez:

"zasada 2
akceptowane sa jedynie typy z ofert firm bukmacherskich internetowych (z wylaczeniem kursow p2p oraz zakladow dlugoterminowych)"

Mozna z betfair czy tez nie?"

Proszę o stanowisko prowadzących temat.

Pozdrawiam

Do góry
#267187 - 20/01/2005 13:21 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Mitul Offline
Villain

Kurson:
Myślę, ze nie mnie się wypowiadać w kwestii regulaminu. Powinien się wypowiedziec ambasador...

Ja osobiście skłaniałbym się ku możliwości kursów w betfair, ale tylko na zasadzie obstawiania czegoś, a nie "wystawiania" gdyż tutaj ideologia jest nieco inna.
Pozdro

Do góry
Strona 5 z 8 < 1 2 3 4 5 6 7 8 >

Moderator:  rafal08